Į akis – komplimentai, anonimiškai – kritika

Publikuota: 2015-09-23
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Prisitaikyti prie klientų lengviau, kai jie patys pasako, ko pageidautų. Verslininkų patirtis rodo, kad žmonės į akis linkę sakyti tik komplimentus, o konstruktyvią kritiką lengviau išsako anonimiškai.

Aiša Nargėlaitė, Vilniaus UAB LAIMUS, valdančios marokietiško maisto restoraną „Maghrib“, direktorė, sako, kad per trejus metus pavyko prisitaikyti prie lietuviško valgytojų skonio ir užsiauginti lojalių klientų.

Iš pradžių restoranas veikė sostinės senamiestyje, Totorių gatvėje, vėliau persikėlė į Užupį. Pasak pašnekovės, sprendimas pakeisti per du aukštus išsidėsčiusias patalpas į gerokai mažesnes pasiteisino.

„Pirmiausia į restoraną užsuka gerokai daugiau klientų. Totorių gatvėje vakarop būdavo tuščia, o Užupyje žmonių daugiau. Be to, šį rajoną mėgsta turistai, jie irgi lankosi restorane. Mažesnės patalpos jaukesnės, mums lengviau bendrauti su klientais“, – pranašumus vardija p. Nargėlaitė.

Padeda anketos

Net ir specializuotame restorane, sako verslininkė, valgiaraštį tenka šiek tiek adaptuoti.

„Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Teko kai kuriuos patiekalus adaptuoti. Pavyzdžiui, tadžinas patiekiamas ne specialiame inde, kaip įprasta, bet lėkštėje. Tiesiog toks maisto pateikimas klientams labiau patinka“, – teigia pašnekovė.

Pasak p. Nargėlaitės, nors žmonių, ypač dažniau keliaujančių, tolimųjų šalių virtuvių restoranai nebestebina, šie nėra tokie populiarūs kaip, pavyzdžiui, itališkus valgius tiekiančios maitinimo įstaigos.

„Norėtųsi, kad restorane lankytųsi dar daugiau žmonių, tačiau suprantu, jog mūsų maistas nėra dažnam įprastas kaip itališkas. Būna, kad apsilankę klientai nebegrįžta, nes jiems nelabai patinka mūsų naudojami prieskoniai. Kiti – priešingai, giria prieskonius ir lankosi nuolat“, – kalba verslininkė.

Naudingų patarimų, ką būtų galima patobulinti, pašnekovė išgirdo iš klientų. Tiesa, teko rasti būdą, kaip tinkamai paklausti, kad žmogus nesivaržytų ir iš tiesų pasakytų, ką mano.

„Kai padavėjas paklausia klientų, ar patiko maistas, dažniausiai žmonės atsako teigiamai ir jokių pastabų nenurodo. Tačiau, kai pavalgius duodame užpildyti anketą, rezultatai būna kitokie. Žmonėms lengviau pastabas išsakyti anonimiškai nei tiesiai į akis“, – patirtimi dalijasi verslininkė.

Vienas tokių klientų pageidavimų – dienos pietūs. Pasak verslininkės, dienos pietų klientai nori, viena vertus, dėl kainos – kasdien rinktis patiekalą iš valgiaraščio brangoka. Kita vertus, žmonės nori įvairovės. Juk jei restorane pietaujama kelis kartus per savaitę, patiekalai iš valgiaraščio greitai pabosta.

Kursai ir renginiai

Verslo pradžiai p. Nargėlaitė buvo gavusi apie 15.000 Eur paskolą su „Invegos“ garantija. Pasak verslininkės, liko dar keli mėnesiai, ir paskola bus grąžinta.

Restorane dirba 12 žmonių. Anksčiau ir p. Nargėlaitė dažnai sukosi restorano virtuvėje, tačiau dabar valgius gamina dvi mokytos virėjos.

„Virtuvėje dirbu kelias dienas per savaitę. Maistą gaminti dvi darbuotojas mokė virėja iš Maroko, o ir aš pati visada padedu, nes domiuosi marokietiška virtuve. Darbuotojų turime šiek tiek daugiau, jie dirba pagal valandinį atlyginimą, todėl prireikus gali ateiti padėti“, – kalba pašnekovė.

Konkurencija tarp maitinimo įstaigų nemaža, tačiau verslininkė mano, kad kiekvienas gali rasti savo nišą.

„Vieni restoranai atsidaro, kiti užsidaro. Visi stengiasi suburti savo klientų būrį. Stengiamės ir mes, per daug nesidairome į kitus“, – kalba p. Nargėlaitė.

Restorane galima ne tik paragauti marokietiškų patiekalų – norintiems išmokti gaminti egzotiškus valgius rengiami kursai. Tokie mokymai ypač padažnėja prieš Kalėdas.

„Maisto gaminimo pamokas įmonės mėgsta rengti darbuotojams kaip vieną komandos formavimo priemonių. Restoraną vis dažniau užsako vestuvėms, krikštynoms. Jei klientai nori, mes patys atvykstame į pobūvio vietą ir patiekiame maistą“, – papildomas paslaugas nurodo verslininkė.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Darbdavys nėra tėvas – auklėti darbuotojų neprivalo Premium 8

Kai darbdavys mato, kad su nauju darbuotoju neranda bendros kalbos, reikia kuo greičiau su juo atsisveikinti:...

Gazelė
2019.02.23
Jei antras restoranas – ne paskutinis

Maitinimo versle priaugus iki antrosios vietos atidarymo, verta iškart galvoti apie skirtingų taškų...

Gazelė
2019.02.23
Impulsyvus pirkinys – dvaras pusei amžiaus Premium

9-uoju kvietimu Gelgaudiškio dvarui Šakių rajono savivaldybei pavyko rasti operatorių – traukos centru jį...

Gazelė
2019.02.22
Iki 700 darbuotojų išaugusi „Grill London“ investuoja Kauno LEZ Premium 22

Plečiant maitinimo įstaigų tinklą, svarbiausiu uždaviniu tampa jo suvaldymas ir kokybės užtikrinimas. „Grill...

Gazelė
2019.02.22
Pasidavė kavinių madai, bet suprato, kad prekyba – kur kas geriau Premium

Krautuvėlių tinklas „Kmyninė“ ieško įdomių produktų smulkių gamintojų asortimentui papildyti, tačiau esminę...

Gazelė
2019.02.22
GPAIS: daugelis dėl dar vienos prievolės stveriasi už galvos, kiti net nežino, kad privalo ją vykdyti Premium

Jungtis prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS) privalo net ir...

Gazelė
2019.02.21
Pernai VMI šaudė rečiau, bet taikliau Premium

Pernai VMI trečdaliu rečiau tikrino įmones, o po šių veiksmų priskaičiavo beveik 25% mažiau mokesčių, tačiau...

Finansai
2019.02.21
VMI: išankstinės pajamų deklaracijos – kovą, permokos – balandį

Gyventojai, kurie iki šių metų gegužės 1 d. privalo deklaruoti 2018 m. pajamas, pagal įstatymą tai gali...

Finansai
2019.02.21
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 10

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
60% pajamas auginusi „Knygos.lt“ dairosi vietos knygynui Kaune 8

Knygynai be kainų pasitvirtino – UAB „Balto trader“ valdoma „Knygos.lt“ 2018 m. pasiekė 3 mln. Eur apyvartą.

Gazelė
2019.02.19
Omnikanalę prekybą pritaikė iš tikrųjų: atsisakė skirtingų kainų, jei reikia – parduoda ir telefonu Premium

Skirtingus pardavimo kanalus sujungianti omnikanalė prekyba trina ribas tarp e. komercijos ir fizinės...

Gazelė
2019.02.19
Darbuotojus mokys, kaip patiems susikurti robotus 4

Auganti procesų robotizavimo paklausa didina ir šią paslaugą teikiančių įmonių skaičių. Šį mėnesį pradėjusi...

Gazelė
2019.02.18
 „BUGA’s“ padažų gamintojams raktas nuo užsienio rinkų durų kainavo apie 120.000 Eur Premium 5

„Buga LT“, dabar eksportuojanti apie 30% produkcijos, nusiteikusi per trejus metus proporciją apkeisti.

Gazelė
2019.02.18
Kaune formuojasi naujas turgus 1

Kauno Dainavos rajone, šalia prekybos miestelio „Urmas“, formuojasi naujas ne maisto prekių turgus po atviru...

Prekyba
2019.02.16
„Mirusiojo kišenių kraustymas“: kaip „Foodout“ klientus pasidalino likę rinkos žaidėjai Premium 4

Kai iš augančios rinkos, kurią dalijasi 3 įmonės, viena pasitraukia, likusių vadovams belieka pasiraitoti...

Gazelė
2019.02.15
Veterinarijos vaistinės perrikiuoja asortimentą: šunų ir kačių šeimininkai čia labiausiai laukiami Premium

Net mažiausiuose miestuose veterinarijos vaistinių asortimentas keičiasi: anksčiau čia pagrindinis pirkėjas...

Gazelė
2019.02.14
„Starnos“ plėtros istorija: kaip 14 žmonių sugeneruoja 7 mln. Eur apyvartos Premium 5

Pradėjusi nuo pramonei skirtų švediškų klijų, kurie tilpo ant vieno padėklo, prekybos, šiandien UAB „Starna“...

Gazelė
2019.02.14
Verslai dūžta atsimušę į PVM ribą 19

Per paskutinius 12 mėnesių pasiekus 45.000 Eur pajamų ribą, Lietuvoje reikia registruotis kaip PVM mokėtojui.

Finansai
2019.02.13
EK kilo įtarimų, ar Lietuva teisėtai reikalauja mokėti PVM nuo pirmojo euro Premium 2

Europos Komisija susidomėjo, ar Lietuva tinkamai taiko Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo straipsnį, kuris...

Finansai
2019.02.13
Tikėjosi pirkėjų senamiestyje – sulaukė nuošaliau Premium

Dairantis patalpų savo prekės ženklo parduotuvei, Vilniuje dirbančių aprangos kūrėjų akys neretai krypsta į...

Gazelė
2019.02.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau