Į akis – komplimentai, anonimiškai – kritika

Publikuota: 2015-09-23
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Prisitaikyti prie klientų lengviau, kai jie patys pasako, ko pageidautų. Verslininkų patirtis rodo, kad žmonės į akis linkę sakyti tik komplimentus, o konstruktyvią kritiką lengviau išsako anonimiškai.

Aiša Nargėlaitė, Vilniaus UAB LAIMUS, valdančios marokietiško maisto restoraną „Maghrib“, direktorė, sako, kad per trejus metus pavyko prisitaikyti prie lietuviško valgytojų skonio ir užsiauginti lojalių klientų.

Iš pradžių restoranas veikė sostinės senamiestyje, Totorių gatvėje, vėliau persikėlė į Užupį. Pasak pašnekovės, sprendimas pakeisti per du aukštus išsidėsčiusias patalpas į gerokai mažesnes pasiteisino.

„Pirmiausia į restoraną užsuka gerokai daugiau klientų. Totorių gatvėje vakarop būdavo tuščia, o Užupyje žmonių daugiau. Be to, šį rajoną mėgsta turistai, jie irgi lankosi restorane. Mažesnės patalpos jaukesnės, mums lengviau bendrauti su klientais“, – pranašumus vardija p. Nargėlaitė.

Padeda anketos

Net ir specializuotame restorane, sako verslininkė, valgiaraštį tenka šiek tiek adaptuoti.

„Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Teko kai kuriuos patiekalus adaptuoti. Pavyzdžiui, tadžinas patiekiamas ne specialiame inde, kaip įprasta, bet lėkštėje. Tiesiog toks maisto pateikimas klientams labiau patinka“, – teigia pašnekovė.

Pasak p. Nargėlaitės, nors žmonių, ypač dažniau keliaujančių, tolimųjų šalių virtuvių restoranai nebestebina, šie nėra tokie populiarūs kaip, pavyzdžiui, itališkus valgius tiekiančios maitinimo įstaigos.

„Norėtųsi, kad restorane lankytųsi dar daugiau žmonių, tačiau suprantu, jog mūsų maistas nėra dažnam įprastas kaip itališkas. Būna, kad apsilankę klientai nebegrįžta, nes jiems nelabai patinka mūsų naudojami prieskoniai. Kiti – priešingai, giria prieskonius ir lankosi nuolat“, – kalba verslininkė.

Naudingų patarimų, ką būtų galima patobulinti, pašnekovė išgirdo iš klientų. Tiesa, teko rasti būdą, kaip tinkamai paklausti, kad žmogus nesivaržytų ir iš tiesų pasakytų, ką mano.

„Kai padavėjas paklausia klientų, ar patiko maistas, dažniausiai žmonės atsako teigiamai ir jokių pastabų nenurodo. Tačiau, kai pavalgius duodame užpildyti anketą, rezultatai būna kitokie. Žmonėms lengviau pastabas išsakyti anonimiškai nei tiesiai į akis“, – patirtimi dalijasi verslininkė.

Vienas tokių klientų pageidavimų – dienos pietūs. Pasak verslininkės, dienos pietų klientai nori, viena vertus, dėl kainos – kasdien rinktis patiekalą iš valgiaraščio brangoka. Kita vertus, žmonės nori įvairovės. Juk jei restorane pietaujama kelis kartus per savaitę, patiekalai iš valgiaraščio greitai pabosta.

Kursai ir renginiai

Verslo pradžiai p. Nargėlaitė buvo gavusi apie 15.000 Eur paskolą su „Invegos“ garantija. Pasak verslininkės, liko dar keli mėnesiai, ir paskola bus grąžinta.

Restorane dirba 12 žmonių. Anksčiau ir p. Nargėlaitė dažnai sukosi restorano virtuvėje, tačiau dabar valgius gamina dvi mokytos virėjos.

„Virtuvėje dirbu kelias dienas per savaitę. Maistą gaminti dvi darbuotojas mokė virėja iš Maroko, o ir aš pati visada padedu, nes domiuosi marokietiška virtuve. Darbuotojų turime šiek tiek daugiau, jie dirba pagal valandinį atlyginimą, todėl prireikus gali ateiti padėti“, – kalba pašnekovė.

Konkurencija tarp maitinimo įstaigų nemaža, tačiau verslininkė mano, kad kiekvienas gali rasti savo nišą.

„Vieni restoranai atsidaro, kiti užsidaro. Visi stengiasi suburti savo klientų būrį. Stengiamės ir mes, per daug nesidairome į kitus“, – kalba p. Nargėlaitė.

Restorane galima ne tik paragauti marokietiškų patiekalų – norintiems išmokti gaminti egzotiškus valgius rengiami kursai. Tokie mokymai ypač padažnėja prieš Kalėdas.

„Maisto gaminimo pamokas įmonės mėgsta rengti darbuotojams kaip vieną komandos formavimo priemonių. Restoraną vis dažniau užsako vestuvėms, krikštynoms. Jei klientai nori, mes patys atvykstame į pobūvio vietą ir patiekiame maistą“, – papildomas paslaugas nurodo verslininkė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau