Į akis – komplimentai, anonimiškai – kritika

Publikuota: 2015-09-23
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Prisitaikyti prie klientų lengviau, kai jie patys pasako, ko pageidautų. Verslininkų patirtis rodo, kad žmonės į akis linkę sakyti tik komplimentus, o konstruktyvią kritiką lengviau išsako anonimiškai.

Aiša Nargėlaitė, Vilniaus UAB LAIMUS, valdančios marokietiško maisto restoraną „Maghrib“, direktorė, sako, kad per trejus metus pavyko prisitaikyti prie lietuviško valgytojų skonio ir užsiauginti lojalių klientų.

Iš pradžių restoranas veikė sostinės senamiestyje, Totorių gatvėje, vėliau persikėlė į Užupį. Pasak pašnekovės, sprendimas pakeisti per du aukštus išsidėsčiusias patalpas į gerokai mažesnes pasiteisino.

„Pirmiausia į restoraną užsuka gerokai daugiau klientų. Totorių gatvėje vakarop būdavo tuščia, o Užupyje žmonių daugiau. Be to, šį rajoną mėgsta turistai, jie irgi lankosi restorane. Mažesnės patalpos jaukesnės, mums lengviau bendrauti su klientais“, – pranašumus vardija p. Nargėlaitė.

Padeda anketos

Net ir specializuotame restorane, sako verslininkė, valgiaraštį tenka šiek tiek adaptuoti.

„Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Teko kai kuriuos patiekalus adaptuoti. Pavyzdžiui, tadžinas patiekiamas ne specialiame inde, kaip įprasta, bet lėkštėje. Tiesiog toks maisto pateikimas klientams labiau patinka“, – teigia pašnekovė.

Pasak p. Nargėlaitės, nors žmonių, ypač dažniau keliaujančių, tolimųjų šalių virtuvių restoranai nebestebina, šie nėra tokie populiarūs kaip, pavyzdžiui, itališkus valgius tiekiančios maitinimo įstaigos.

„Norėtųsi, kad restorane lankytųsi dar daugiau žmonių, tačiau suprantu, jog mūsų maistas nėra dažnam įprastas kaip itališkas. Būna, kad apsilankę klientai nebegrįžta, nes jiems nelabai patinka mūsų naudojami prieskoniai. Kiti – priešingai, giria prieskonius ir lankosi nuolat“, – kalba verslininkė.

Naudingų patarimų, ką būtų galima patobulinti, pašnekovė išgirdo iš klientų. Tiesa, teko rasti būdą, kaip tinkamai paklausti, kad žmogus nesivaržytų ir iš tiesų pasakytų, ką mano.

„Kai padavėjas paklausia klientų, ar patiko maistas, dažniausiai žmonės atsako teigiamai ir jokių pastabų nenurodo. Tačiau, kai pavalgius duodame užpildyti anketą, rezultatai būna kitokie. Žmonėms lengviau pastabas išsakyti anonimiškai nei tiesiai į akis“, – patirtimi dalijasi verslininkė.

Vienas tokių klientų pageidavimų – dienos pietūs. Pasak verslininkės, dienos pietų klientai nori, viena vertus, dėl kainos – kasdien rinktis patiekalą iš valgiaraščio brangoka. Kita vertus, žmonės nori įvairovės. Juk jei restorane pietaujama kelis kartus per savaitę, patiekalai iš valgiaraščio greitai pabosta.

Kursai ir renginiai

Verslo pradžiai p. Nargėlaitė buvo gavusi apie 15.000 Eur paskolą su „Invegos“ garantija. Pasak verslininkės, liko dar keli mėnesiai, ir paskola bus grąžinta.

Restorane dirba 12 žmonių. Anksčiau ir p. Nargėlaitė dažnai sukosi restorano virtuvėje, tačiau dabar valgius gamina dvi mokytos virėjos.

„Virtuvėje dirbu kelias dienas per savaitę. Maistą gaminti dvi darbuotojas mokė virėja iš Maroko, o ir aš pati visada padedu, nes domiuosi marokietiška virtuve. Darbuotojų turime šiek tiek daugiau, jie dirba pagal valandinį atlyginimą, todėl prireikus gali ateiti padėti“, – kalba pašnekovė.

Konkurencija tarp maitinimo įstaigų nemaža, tačiau verslininkė mano, kad kiekvienas gali rasti savo nišą.

„Vieni restoranai atsidaro, kiti užsidaro. Visi stengiasi suburti savo klientų būrį. Stengiamės ir mes, per daug nesidairome į kitus“, – kalba p. Nargėlaitė.

Restorane galima ne tik paragauti marokietiškų patiekalų – norintiems išmokti gaminti egzotiškus valgius rengiami kursai. Tokie mokymai ypač padažnėja prieš Kalėdas.

„Maisto gaminimo pamokas įmonės mėgsta rengti darbuotojams kaip vieną komandos formavimo priemonių. Restoraną vis dažniau užsako vestuvėms, krikštynoms. Jei klientai nori, mes patys atvykstame į pobūvio vietą ir patiekiame maistą“, – papildomas paslaugas nurodo verslininkė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Vieni darbdaviai dviračius nuperka, kiti – neleidžia statyti 5

Dviračiai ir paspirtukai, ypač su elektrinių jų alternatyvų populiarėjimu, tampa vis labiau susisiekimo...

Gazelė
2019.06.23
Latvių valdininkai vienai dienai taps verslininkų šešėliais

Latvijos valdininkams rugsėjį bus pasiūlyta vieną dieną padirbėti verslininkais ir praktiškai įvertinti,...

Gazelė
2019.06.23
Skaidrumo organizacijai reikia: kiek atvirauti

Apie skaidrumo organizacijose svarbą kalbama daug, o atvirumas yra viena iš vadovams ir rekomenduojamų, ir...

Gazelė
2019.06.23
Verslą kuria laužydami taisykles – kol kas nesigaili 3

Kartais nustatytas taisykles versle verta laužyti. Bet tik tada, kai tarp jo įkūrėjų yra betarpiškas...

Gazelė
2019.06.23
Prekės ženklo kūrimas: nuo ko pradėti 1

Prekės ženklo kūrimo procesą sudaro keli etapai, tačiau verslo naujokai nelinkę jo sureikšminti, nes...

Gazelė
2019.06.22
Pajūrio nuomotojai ruošiasi Joninėms: per 4 dienas 200 verslo liudijimų

Per keturias šios savaitės dienas verslo liudijimus apgyvendinimo paslaugoms Palangoje, Šventojoje, Neringoje...

Gazelė
2019.06.21
Penki tebegaliojantys absurdiški reikalavimai Rusijos versle 11

10.000 pasenusių GOST (valstybinio standarto) reikalavimų žadama panaikinti, tačiau kol kas galiojantys...

Gazelė
2019.06.20
Kibinai su sraigiena, kvadratiniai cepelinai ar pieno šampanas – kokia pramanų nauda verslui  Premium 2

Atkreipti klientų dėmesį galima vos vienu produktu, kuris pasitarnaus rinkodaros tikslais ir padidins kitų...

Gazelė
2019.06.20
Diegiant mokymosi kultūrą – už klaidas nebaudžiama

Organizacijos, pasižyminčios mokymosi kultūra, geriau išgyvena sunkius laikus, jų darbuotojai yra labiau...

Gazelė
2019.06.20
Estijoje vaikams leidžiama dirbti nuo 7 metų

Estijoje įstatymai nedraudžia įdarbinti vaikus nuo 7 metų, tačiau, šalyje daugėjant ukrainiečių, darbdaviai...

Gazelė
2019.06.20
Latvijos verslininkas: kodėl aš noriu perkelti įmonę į Estiją ar Lietuvą 9

Latvijos žiniasklaidoje pasipylė istorijos apie verslininkų santykius su Valstybės pajamų tarnyba. Dėl...

Gazelė
2019.06.20
Vilniuje radosi dviračių taisykla, kur klientai patys pasisiūlo nudirbti dalį darbų Premium 6

Apie 1.000 Eur ir bičiuliški ryšiai su klientu – tiek užte­ko, kad šis „Veloklinikai“ sukur­tų dviračių...

Gazelė
2019.06.20
Vilniečius jau pripratino prie graikiško skonio, atėjo eilė Kaunui

Gyvenant svetur, įgyjama žinių, kontaktų ir santaupų, kurie ne vienam smulkiajam pamėtėja idėją imtis su...

Gazelė
2019.06.19
Pasaldinti darbo pasiūlymai – ilgalaikė žala darbdaviui Premium

Aštrėjant konkurencijai dėl talentų Lietuvos darbdaviai nevengia pagražinti siūlomos darbo pozicijos ir...

Vadyba
2019.06.19
Apie 40.000 įmonių keičiasi PVM deklaravimo terminai

Nuo šių metų liepos 1 d. apie 40.000 pridėtinės vertės mokesčio mokėtojų, juridinių asmenų, jiems...

Gazelė
2019.06.19
Įmonių patirtis: geriau prarasti klientą, negu aiškintis su juo teisme 2

Bankrotų skaičius kiek sumažėjo, tačiau tai nereiškia, kad tokia tendencija tęsis nuolat. Taigi verslas turi...

Gazelė
2019.06.19
Karjera kitaip: kur ir kaip ją lengviausia padaryti Premium

Didelės bendrovės vilioja karjeros galimybėmis, smulkios – greitais sprendimais, nes darbdavys puikiai mato...

Gazelė
2019.06.19
Patikrintas būdas, padedantis greičiau įsitvirtinti užsienio rinkose

Alternatyva patiems ieškoti klientų užsienyje – dirbti per atstovus. Kaip jų rasti ir kaip teisingai...

Gazelė
2019.06.18
VMI akiratyje – trečdalis viešojo maitinimo įstaigų 2

Į VMI akiratį po išsamios visų viešojo maitinimo įmonių veiklos analizės dėl įvairių neatitikimų yra...

Gazelė
2019.06.18
Trumpėja startuolio vizos suteikimo procedūra

Nuo liepos Lietuvoje startuolius steigiantiems užsieniečiams terminas dėl startuolio vizos suteikimo...

Gazelė
2019.06.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau