Į akis – komplimentai, anonimiškai – kritika

Publikuota: 2015-09-23
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Aiša Nargėlaitė, marokietiško maisto restorano „Maghrib“, direktorė: „Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Todėl kai kuriuos patiekalus teko adaptuoti.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Prisitaikyti prie klientų lengviau, kai jie patys pasako, ko pageidautų. Verslininkų patirtis rodo, kad žmonės į akis linkę sakyti tik komplimentus, o konstruktyvią kritiką lengviau išsako anonimiškai.

Aiša Nargėlaitė, Vilniaus UAB LAIMUS, valdančios marokietiško maisto restoraną „Maghrib“, direktorė, sako, kad per trejus metus pavyko prisitaikyti prie lietuviško valgytojų skonio ir užsiauginti lojalių klientų.

Iš pradžių restoranas veikė sostinės senamiestyje, Totorių gatvėje, vėliau persikėlė į Užupį. Pasak pašnekovės, sprendimas pakeisti per du aukštus išsidėsčiusias patalpas į gerokai mažesnes pasiteisino.

„Pirmiausia į restoraną užsuka gerokai daugiau klientų. Totorių gatvėje vakarop būdavo tuščia, o Užupyje žmonių daugiau. Be to, šį rajoną mėgsta turistai, jie irgi lankosi restorane. Mažesnės patalpos jaukesnės, mums lengviau bendrauti su klientais“, – pranašumus vardija p. Nargėlaitė.

Padeda anketos

Net ir specializuotame restorane, sako verslininkė, valgiaraštį tenka šiek tiek adaptuoti.

„Kas populiaru Maroke, nelabai priimtina Lietuvoje. Teko kai kuriuos patiekalus adaptuoti. Pavyzdžiui, tadžinas patiekiamas ne specialiame inde, kaip įprasta, bet lėkštėje. Tiesiog toks maisto pateikimas klientams labiau patinka“, – teigia pašnekovė.

Pasak p. Nargėlaitės, nors žmonių, ypač dažniau keliaujančių, tolimųjų šalių virtuvių restoranai nebestebina, šie nėra tokie populiarūs kaip, pavyzdžiui, itališkus valgius tiekiančios maitinimo įstaigos.

„Norėtųsi, kad restorane lankytųsi dar daugiau žmonių, tačiau suprantu, jog mūsų maistas nėra dažnam įprastas kaip itališkas. Būna, kad apsilankę klientai nebegrįžta, nes jiems nelabai patinka mūsų naudojami prieskoniai. Kiti – priešingai, giria prieskonius ir lankosi nuolat“, – kalba verslininkė.

Naudingų patarimų, ką būtų galima patobulinti, pašnekovė išgirdo iš klientų. Tiesa, teko rasti būdą, kaip tinkamai paklausti, kad žmogus nesivaržytų ir iš tiesų pasakytų, ką mano.

„Kai padavėjas paklausia klientų, ar patiko maistas, dažniausiai žmonės atsako teigiamai ir jokių pastabų nenurodo. Tačiau, kai pavalgius duodame užpildyti anketą, rezultatai būna kitokie. Žmonėms lengviau pastabas išsakyti anonimiškai nei tiesiai į akis“, – patirtimi dalijasi verslininkė.

Vienas tokių klientų pageidavimų – dienos pietūs. Pasak verslininkės, dienos pietų klientai nori, viena vertus, dėl kainos – kasdien rinktis patiekalą iš valgiaraščio brangoka. Kita vertus, žmonės nori įvairovės. Juk jei restorane pietaujama kelis kartus per savaitę, patiekalai iš valgiaraščio greitai pabosta.

Kursai ir renginiai

Verslo pradžiai p. Nargėlaitė buvo gavusi apie 15.000 Eur paskolą su „Invegos“ garantija. Pasak verslininkės, liko dar keli mėnesiai, ir paskola bus grąžinta.

Restorane dirba 12 žmonių. Anksčiau ir p. Nargėlaitė dažnai sukosi restorano virtuvėje, tačiau dabar valgius gamina dvi mokytos virėjos.

„Virtuvėje dirbu kelias dienas per savaitę. Maistą gaminti dvi darbuotojas mokė virėja iš Maroko, o ir aš pati visada padedu, nes domiuosi marokietiška virtuve. Darbuotojų turime šiek tiek daugiau, jie dirba pagal valandinį atlyginimą, todėl prireikus gali ateiti padėti“, – kalba pašnekovė.

Konkurencija tarp maitinimo įstaigų nemaža, tačiau verslininkė mano, kad kiekvienas gali rasti savo nišą.

„Vieni restoranai atsidaro, kiti užsidaro. Visi stengiasi suburti savo klientų būrį. Stengiamės ir mes, per daug nesidairome į kitus“, – kalba p. Nargėlaitė.

Restorane galima ne tik paragauti marokietiškų patiekalų – norintiems išmokti gaminti egzotiškus valgius rengiami kursai. Tokie mokymai ypač padažnėja prieš Kalėdas.

„Maisto gaminimo pamokas įmonės mėgsta rengti darbuotojams kaip vieną komandos formavimo priemonių. Restoraną vis dažniau užsako vestuvėms, krikštynoms. Jei klientai nori, mes patys atvykstame į pobūvio vietą ir patiekiame maistą“, – papildomas paslaugas nurodo verslininkė.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Etiketės „aš ekologiškas“ nebeužtenka: Lietuvos gamintojai stiprūs sukurti, bet turi pramokti vystyti Premium

Palyginti su Latvija ir Esti­ja, Lietuva eksportuoja di­džiau­sią dalį – 45% – ekologiškų produktų. Mūsiškių...

Agroverslas
16:54
„Dalinuosi.lt“ keliasi į „Topo centro“ parduotuves 1

„Dalinuosi.lt" daiktų nuomos platforma pasipildė ir kai kuriomis „Topo centro“ prekėmis. Nuo šios savaitės...

Šiauliečiai, nutarę kosmetika prekiauti „rimčiau“, įsiprašė pasimokyti į „Amazon“ Premium

E. komercijoje yra aibė tiek pirkėjui, tiek pardavėjui procesus palengvinančių sprendimų, kuriuos būtų galima...

Po Seimo pirmininko reklamos planuoja kartoti „Gyvulių ūkio“ leidimą 4

George'o Orwello „Gyvulių ūkis“ – žymiausias XX a. politinės satyros kūrinys, kasmet patenkantis į...

VMI sukūrė nemokamo virtualaus buhalterio versiją 11

Individualią veiklą vykdantys ar ketinantys vykdyti gyventojai gali susipažinti, kaip atrodys nemokama...

Finansai
2018.12.13
Architektės darbą iškeitė į verslą „iš išskaičiavimo“: sprendimo nesigaili Premium 1

Kauno UAB „Ližė smaližė“ didžiąją dalį kepinių gamina be gliuteno – šis žingsnis nuo pat pradžių padėjo...

Agroverslas
2018.12.13
Patarimai pastato ant kojų ir kilsteli šuoliams Premium

Smulkus ir vidutinis verslas, ypač pradedantis, susiduria tai su menkesnėmis bėdomis, tai su didesniais...

Vadyba
2018.12.12
Iš parodos grįžti tuščiomis rankomis – ne nuostolis Premium

Parodos nėra pigi rinkodaros priemonė net tada, kai į jas verslininkai vyksta ne kaip dalyviai, bet kaip...

Rinkodara
2018.12.11
„Sominta“ patirtis: vietoj tikros odos pasirinko dirbtinę, bet rado, kur panaudoti pavadinimą Premium

Jei naujam produktui sukuriamas prekės ženklas nepasitvirtina, jį galima panaudoti kitų prekių pardavimams.

Pramonė
2018.12.10
Stato laivus neturėdami jokių gamyklų Premium

Laivų statybos įmonė „CB Baltic“ veikia neturėdama nuosavos gamybinės bazės, specialistų dirbti Lietuvoje...

Pramonė
2018.12.10
Ekspertai: premijas indeksuoti privalu Premium

Nuo 2019 m. darbo užmokestį reikia dauginti iš koeficiento, nes „Sodros“ įmokas turės mokėti darbuotojas, o...

Finansai
2018.12.10
Sukūrė platformą, kur smulkiesiems gauti sprendimą užtrunka dvi dienas Premium

„Kaip „užkurti“ naujo prekės ženklo e. parduotuvę?“, „Kaip atgauti pinigus iš skolininkų?“ – keli iš...

Kodėl gamintojai nesiveržia pas prekybininkus

Kokybiška prekė kainuoti pigiai negali. Šią aksiomą gamintojai yra puikiai perpratę. Tačiau prekybininkams...

Rinkodara
2018.12.09
Privatus verslas pedagogo profesiją supranta kitaip 9

Kol valdžia ieško būdų, kaip patenkinti pedagogų reikalavimus, verslininkai, kurių veikla susijusi su...

Vadyba
2018.12.08
Eglučių augintojai keliasi į internetą: čia pirkėjai per dieną užsisako jų šimtais Premium

Mažesnė kaina ar patogumas: vis daugiau eglučių pirkėjų renkasi pastarąjį variantą ir eglutę užsisako...

Agroverslas
2018.12.07
Smegenų mankštą pavertė verslu: pasiūlymų plėtrai vos atsigina Premium

Vaikai nori mokytis, bet tik įdomiai – tai patvirtina pagal franšizę dirbanti „Menar“ akademija, kurią...

Apdovanotos sparčiausiai augusios Žemaitijos įmonės 1

Antradienį Klaipėdos, Tauragės ir Telšių regionų verslininkai susirinko į regioninę „Gazelės“ konferenciją,...

Verslo aplinka
2018.12.04
Kauno verslumo genas persidavė ir kitoms apskritims: kodėl čia verta investuoti Premium 5

Jau keleri metai investuotojų žvilgsnis pirmiausia krypsta į Kauną, o tik vėliau dairomasi po kitus regionus.

Pramonė
2018.12.04
Panevėžiečiai riša retus lininius kilimus, bet užtrunka įtikinti vartotoją Premium

Unikalus produktas yra brangus, o tiek galutinis vartotojas, tiek tarpininkas tarp jo ir gamintojo –...

Pramonė
2018.12.04
Gėlininkių istorijos: kodėl metė gerus darbus ir ėmėsi verslo 1

Gėlės moteris kartais pavilioja taip, kad dėl jų atsisako gerai apmokamo darbo ir karjeros. Nors verslininkių...

Vadyba
2018.12.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau