Profesionalas pataria: kas svarbiausia atidarant barą ar kavinę

Publikuota: 2015-09-10
Atnaujinta 2015-09-10 12:27
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ir resto­ranai visame pasaulyje yra labai madingi verslai. Juos kuria virtuvių šefai, barmenai, verslus jau­nimas, gurmanai ir tiesiog širdžiai mielos veiklos norintys žmonės. Tačiau šiuos verslus itin smarkiai veikia kon­ku­rencija, jie neat­si­perka labai greitai, nege­neruoja milijoninių apyvartų ir pelno, yra labai priklausomi nuo gy­ventojų įpročių, madų, vie­šosios nuomonės ir net oro.

Raimondas Pranka, baro „Tappo D’Oro“ savininkas ir Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas, sako, kad imantis šio verslo pirmiausia derėtų įvertinti bent tris pagrindinius jam įtaką darančius veiksnius, o tuomet labai rimtai apgalvoti ir visas likusias smulkmenas.

Tikslinė auditorija

„Verslas nėra paprastas, jis labai specifinis ir turintis daug niuansų. Svarbu žinoti pagrindines taisykles, tačiau ne mažiau svarbios yra įvairios smulkmenos, kurios sukuria bendrą vietos įspūdį“, – teigia p. Pranka.

Pagrindinis dalykas, anot jo, – atrasti savo nišą ir auditoriją, kad būtų galima kuo geriau patenkinti jos poreikius.

„Turite aiškiai žinoti, kam jūsų baras, kavinė ar restoranas bus skirti, į kokią auditoriją taikysite, kas bus tie žmonės, kurie pas jus ateis, jauni, vyresni, koks kainų segmentas ir pan. Tai tikriausiai yra pats svarbiausias dalykas, nes jei darysite vieną barą absoliučiai visiems, jis gali netikti niekam“, – sako p. Pranka.

Auditorija lemia ir specializacijos pasirinkimą: užkandžiai ar prabangūs patiekalai, alaus baras ar vyninė.

„Reikia nuspręsti, kokia bus specializacija, rūpinsitės labiau gėrimais, užkandžiais, dienos pietumis ar dar kuo nors ir t. t. Visa tai reikia derinti prie planuojamos auditorijos, vietos“, – teigia pašnekovas.

Verslo vieta

Kai kurių restoranų, įsikūrusių atokiau nuo senamiesčio, savininkai teigia, kad vieta šiam verslui visiškai nesvarbi, tačiau p. Pranka mano, kad taip teigti gali tik išskirtinių vietų įkūrėjai.

„Yra visokių nuomonių, tačiau bet kokiu atveju baro vieta yra svarbi. Gali įsikurti kur nors toliau nuo pagrindinių žmonių takų, tačiau jei būsi išskirtinis, tave vis tiek mėgs ir klientų bus daug. Tačiau daugelis nori įsikurti geriausiose vietose, kur visą laiką labai daug žmonių, tad ir lankytojų“, – sako jis.

Vasarą restoranai, kurie neturi galimybės susodinti savo klientus lauke, dažnai net kuriam laikui uždaromi, nes jiems neapsimoka dirbti, sako verslininkas.

„Priklauso nuo konkrečios vietos, tačiau manau, kad neturint galimybės išnešti staliukų į lauką vasarą prarandamas koks trečdalis klientų, o kartais ir pusė“, – skaičiuoja p. Pranka.

Įvairios smulkmenos

Jo teigimu, svarbu pasirūpinti ir smulkmenomis. Klientams svarbus ne tik maistas ir patogumas atvykti.

„Kartais atrodo, kad žmogus atidaro barą, ir jam to pakanka, niekuo daugiau nesirūpina, nesistengia dirbti gerai ir privilioti žmonių. Gal jam turėti barą yra prestižo reikalas, tačiau reiktų skirti ir tam tikro dėmesio, pasirūpinti svarbiomis smulkmenomis, kad ir tualetiniu popieriumi tualete“, – priduria pašnekovas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Naujų vėjų į verslą įneša vaikai

Jei į tėvų sukurtą įmonę įsijungia vaikai, dažnai toks verslas įgauna pagreitį. Tiesa, su viena išlyga – jei...

Vadyba
2018.06.23
Smulkieji išlaukia progos: parduotuvę Vilniaus senamiestyje įkūrė už 2.000 Eur Premium

Nedideli gamintojai, jau pažįstami savo pirkėjui, atsisako brangiai nuomojamų prekybos vietų ir pasikliauna...

Kavinės gamykloje ypatumai: jokio alkoholio, bet garantuoti klientų srautai Premium

Tas pats miestas – skirtingi lankytojų poreikiai: tuo įsitikino UAB „Maisto sistemos“ įkūrėjai, kai prieš...

Požiūris niekada nepasiduoti kainavo nuostolių, bet užaugino iki 9 šalių Premium 1

Vienas baldų prekybos internetu UAB „Baldai1“ verslo modelis devyniose rinkose, kone pusantro šimto...

Mano verslas
2018.06.20
VMI reido „Regitroje“ metu nustatyta 30 nelegalių sutarčių 9

Savaitę laiko trukusių vizitų VĮ „Regitra“ padaliniuose metu, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI)...

Finansai
2018.06.20
Atidarė restoraną, kuriame nesiginčijama dėl to, kas lėkštėje: lankytojų apstu Premium 2

Maitinimo verslas – sudėtingas, bet įtraukia: tie, kas perpranta jo taisykles, dažniausiai imasi plėtros, nes...

Laikinųjų darbuotojų gamybininkams randa pasiūlę ramybę ir „komandines darbo vietas“ Premium

Jei darbo rinka nebūtų tokia sekli ir darbdaviai patys rastų darbuotojų, vargu ar įdarbinimo agentūroms...

Vadyba
2018.06.19
Kodas, padedantis paslaugų teikėjams surinkti įmokas greičiau ir tiksliau Rėmėjo turinys

Kiekvienam paslaugų teikėjui svarbu kuo efektyviau surinkti klientų įmokas, todėl klientų patogumui siūlomi...

Mano verslas
2018.06.18
Šeimos verslo dalybos: joms ruoštis nesmagu, bet verta Premium

Šeimos verslas turi ne vieną pranašumą, tačiau tol, kol viskas sekasi. Jei tarpusavio santykiai pašlyja,...

Vadyba
2018.06.18
Nuo garažo išaugę iki gamyklos, kalviai smulkių užsakymų vis tiek neatsisako Premium 1

Net kai verslas įsibėgėja, o gamyba ir užsakovai stambėja, nederėtų atsisakyti smulkių pavienių klientų...

Pramonė
2018.06.18
Visi tiekėjai svarbūs, bet vienas gali būti svarbiausias 1

Suformuoti asortimentą ir nuolat jį keisti pagal pirkėjų pageidavimus, nelengva, bet prekybininkai pataria...

Kitokių sėdmaišių autorė Darbo biržoje motyvavo kitus, kol atrado savo verslą Premium

Kai nedidelis šeimos verslas auga lyg savaime, nauji siekiai ir užduotys vis nukeliami į ateitį. Bet...

Fotoreportažai
2018.06.17
Į kaimą vilioja pasitelkę ir kaimynus 2

Tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo sodybų savininkai jau suprato, kad, dirbdami kartu, turės daugiau klientų...

Agroverslas
2018.06.17
Keli paprasti sprendimai, ir įmonės pardavimai išauga Premium 2

Kuo įmonė ilgiau veikia, tuo labiau pasineria į rutiną. Praktika rodo, kad net nedideli pokyčiai gali...

Pramonė
2018.06.16
Nuo hobio iki verslo: kiek užtrunkama dviejose vietose

Dažnai, kai nutariama pabandyti pomėgį ar išpildytą poreikį paversti verslu, dar kurį laiką vien į jį...

Vadyba
2018.06.16
Kaip sukurti darbo skelbimą 1

Šiais laikais, kai darbuotojai turi daugiau galimybių rinktis nei darbdaviai, būtina išryškinti įmonės...

Vadyba
2018.06.16
Į stovyklą priimtų tūkstančius vaikų, bet teorinė parama netenkina Premium 2

Vaikų vasaros stovyklų skaičius, per kelerius metus išaugęs nuo 700 iki 1.100, pernai stabilizavosi, ir...

Pasiteisinę sprendimai: kaip ieškoti tiekėjų užsienyje Premium

Išskirtinis asortimentas pritraukia daugiau pirkėjų, tačiau rasti tiekėjų, kurie norėtų dirbti su smulkiu,...

VMI parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę 2018-iems metams 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kartu su „Sodra“ parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę. Ji...

Finansai
2018.06.14
Smulkieji atranda kitų vietų: klientų srautus garantuoja ne tik prekybos centrai Premium

Modernėjantys didmiesčių turgūs tampa startu ne tik verslui, bet ir jo plėtrai. Vis dėlto ne kiekvienas...

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau