Profesionalas pataria: kas svarbiausia atidarant barą ar kavinę

Publikuota: 2015-09-10
Atnaujinta 2015-09-10 12:27
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ir resto­ranai visame pasaulyje yra labai madingi verslai. Juos kuria virtuvių šefai, barmenai, verslus jau­nimas, gurmanai ir tiesiog širdžiai mielos veiklos norintys žmonės. Tačiau šiuos verslus itin smarkiai veikia kon­ku­rencija, jie neat­si­perka labai greitai, nege­neruoja milijoninių apyvartų ir pelno, yra labai priklausomi nuo gy­ventojų įpročių, madų, vie­šosios nuomonės ir net oro.

Raimondas Pranka, baro „Tappo D’Oro“ savininkas ir Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas, sako, kad imantis šio verslo pirmiausia derėtų įvertinti bent tris pagrindinius jam įtaką darančius veiksnius, o tuomet labai rimtai apgalvoti ir visas likusias smulkmenas.

Tikslinė auditorija

„Verslas nėra paprastas, jis labai specifinis ir turintis daug niuansų. Svarbu žinoti pagrindines taisykles, tačiau ne mažiau svarbios yra įvairios smulkmenos, kurios sukuria bendrą vietos įspūdį“, – teigia p. Pranka.

Pagrindinis dalykas, anot jo, – atrasti savo nišą ir auditoriją, kad būtų galima kuo geriau patenkinti jos poreikius.

„Turite aiškiai žinoti, kam jūsų baras, kavinė ar restoranas bus skirti, į kokią auditoriją taikysite, kas bus tie žmonės, kurie pas jus ateis, jauni, vyresni, koks kainų segmentas ir pan. Tai tikriausiai yra pats svarbiausias dalykas, nes jei darysite vieną barą absoliučiai visiems, jis gali netikti niekam“, – sako p. Pranka.

Auditorija lemia ir specializacijos pasirinkimą: užkandžiai ar prabangūs patiekalai, alaus baras ar vyninė.

„Reikia nuspręsti, kokia bus specializacija, rūpinsitės labiau gėrimais, užkandžiais, dienos pietumis ar dar kuo nors ir t. t. Visa tai reikia derinti prie planuojamos auditorijos, vietos“, – teigia pašnekovas.

Verslo vieta

Kai kurių restoranų, įsikūrusių atokiau nuo senamiesčio, savininkai teigia, kad vieta šiam verslui visiškai nesvarbi, tačiau p. Pranka mano, kad taip teigti gali tik išskirtinių vietų įkūrėjai.

„Yra visokių nuomonių, tačiau bet kokiu atveju baro vieta yra svarbi. Gali įsikurti kur nors toliau nuo pagrindinių žmonių takų, tačiau jei būsi išskirtinis, tave vis tiek mėgs ir klientų bus daug. Tačiau daugelis nori įsikurti geriausiose vietose, kur visą laiką labai daug žmonių, tad ir lankytojų“, – sako jis.

Vasarą restoranai, kurie neturi galimybės susodinti savo klientus lauke, dažnai net kuriam laikui uždaromi, nes jiems neapsimoka dirbti, sako verslininkas.

„Priklauso nuo konkrečios vietos, tačiau manau, kad neturint galimybės išnešti staliukų į lauką vasarą prarandamas koks trečdalis klientų, o kartais ir pusė“, – skaičiuoja p. Pranka.

Įvairios smulkmenos

Jo teigimu, svarbu pasirūpinti ir smulkmenomis. Klientams svarbus ne tik maistas ir patogumas atvykti.

„Kartais atrodo, kad žmogus atidaro barą, ir jam to pakanka, niekuo daugiau nesirūpina, nesistengia dirbti gerai ir privilioti žmonių. Gal jam turėti barą yra prestižo reikalas, tačiau reiktų skirti ir tam tikro dėmesio, pasirūpinti svarbiomis smulkmenomis, kad ir tualetiniu popieriumi tualete“, – priduria pašnekovas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tyrimas: smulkusis verslas neįvertina IT potencialo ir pavojų

Smulkiose Lietuvos įmonėse kompiuterine ir IT įranga dažniausiai rūpinasi ne patyrę specialistai, o...

Technologijos
2018.09.24
„Metų gazelės 2018“ vadovas: niekada neturėjau įmonės, teikiančios pigias paslaugas, vizijos Premium 12

„Gazelė 2018“ titulą pelniusi „Hugaas Services“ – viena iš trijų Lietuvoje veikiančių Norvegijos „Hugaas...

Statyba ir NT
2018.09.24
Maisto rinkinių verslas – ne tik daržoves supjaustyti 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Drabužių pardavėjų pajamas kilsteli ir nauja parduotuvės vieta, ir atnaujinta e. parduotuvė

Smulkūs drabužių mažmenininkai pastaraisiais metais stebi besitraukiantį pirkimą ir intensyvią konkurenciją.

„Metų gazelės“ titulas lieka Vilniuje 7

„Gazelė 2018“ nugalėtoja pripažinta sostinės „Hugaas Services“ – įmonė per 3 metus pardavimus užaugino...

Statyba ir NT
2018.09.20
„Gazelės” konferencija Vilniuje: šiemet ji kitokia

„Gazelės“ konferencija, kurią „Verslo žinios“ rengia jau 15 metų, šiemet iš esmės atsinaujino: ne tik...

Mano verslas
2018.09.20
Verslas išaugo iš pilnų lagaminų lauktuvių Premium 3

2.000 Eur – tiek siekė Vilniaus Halės turgavietėje įkurtos graikiškų produktų parduotuvės pirmosios savaitės...

Smulkieji apie jiems žadamą paramą: supriešinimas su stambiaisiais Premium 2

Vyriausybės planus skatinti smulkųjį verslą patys smulkieji vertina atsargiai. Juokas pro ašaras – taip jie...

Verslo aplinka
2018.09.18
Optimizuota įmonės veikla – jaukas investicijoms Rėmėjo turinys

Rugsėjo 20 d. startuosianti kasmetinė verslo konferencija „Gazelė“ sugrįžta atsinaujinusi – su daugiau...

Finansai
2018.09.18
Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Įkūrė butiką tiems, kurie kanceliarinių reikmenų perka daugiau nei naudoja Premium 1

Vokiški „Kaweco“ rašikliai, japoniški degtukus primenantys „Hibi“ smilkalai, itališkos „Moleskine“ užrašinės...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium 1

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

„Big data" padeda surasti, kam pasaulyje reikia 60 t mėlynių 7

UAB „Icona“ pradėjo siūlyti klientų užsienyje paieškos paslaugą pasinaudojus didžiaisiais duomenimis. Anot...

Pramonė
2018.09.16
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Nori ne tik valgyti, bet ir pamatyti

Sveikesnės gyvensenos mada ypač džiaugiasi ūkininkai – vis daugiau miestiečių turi savus produkcijos...

Agroverslas
2018.09.13
Kad naujos kolekcijos drabužių neliko per porą dienų, nemeluoja Premium

Pasirodžius naujai V&V drabužių kolekcijai, po dienos ar dviejų feisbuke gali pasirodyti pranešimas, kad kai...

Griežtesni reikalavimai neišbaidė „Gazelių“ – į sąrašą pateko arti 3.000 bendrovių 6

Šiemet sparčiausiai augusių bendrovių sąrašą tikrino dar daugiau institucijų. Patikros rėčio neįveikė kas...

Vadyba
2018.09.10
Atsiskyrė nuo „INK agency“, kuriai priklausė, ir ėmė verslą kurti savaip Premium

Įmonei augant, atsiranda vis naujų veiklų, kurios virsta ne tik sėkmingai veikiančiu padaliniu, bet kartais...

Rinkodara
2018.09.09
Padirbėję užsienio ūkiuose, verslą kuria čia

Migracijos problema niekur nedingo, tačiau vis dažniau galima įžvelgti šviesiąją jos pusę: mūsų gyventojai,...

Agroverslas
2018.09.09
Mažos įmonės taip pat gali sudominti stiprius vadovus 2

Didžiosios įmonės, ieškodamos profesionalių vadovų, turi daugiau galių juos pritraukti. Tačiau smulkusis...

Vadyba
2018.09.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau