Profesionalas pataria: kas svarbiausia atidarant barą ar kavinę

Publikuota: 2015-09-10
Atnaujinta 2015-09-10 12:27
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ir resto­ranai visame pasaulyje yra labai madingi verslai. Juos kuria virtuvių šefai, barmenai, verslus jau­nimas, gurmanai ir tiesiog širdžiai mielos veiklos norintys žmonės. Tačiau šiuos verslus itin smarkiai veikia kon­ku­rencija, jie neat­si­perka labai greitai, nege­neruoja milijoninių apyvartų ir pelno, yra labai priklausomi nuo gy­ventojų įpročių, madų, vie­šosios nuomonės ir net oro.

Raimondas Pranka, baro „Tappo D’Oro“ savininkas ir Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas, sako, kad imantis šio verslo pirmiausia derėtų įvertinti bent tris pagrindinius jam įtaką darančius veiksnius, o tuomet labai rimtai apgalvoti ir visas likusias smulkmenas.

Tikslinė auditorija

„Verslas nėra paprastas, jis labai specifinis ir turintis daug niuansų. Svarbu žinoti pagrindines taisykles, tačiau ne mažiau svarbios yra įvairios smulkmenos, kurios sukuria bendrą vietos įspūdį“, – teigia p. Pranka.

Pagrindinis dalykas, anot jo, – atrasti savo nišą ir auditoriją, kad būtų galima kuo geriau patenkinti jos poreikius.

„Turite aiškiai žinoti, kam jūsų baras, kavinė ar restoranas bus skirti, į kokią auditoriją taikysite, kas bus tie žmonės, kurie pas jus ateis, jauni, vyresni, koks kainų segmentas ir pan. Tai tikriausiai yra pats svarbiausias dalykas, nes jei darysite vieną barą absoliučiai visiems, jis gali netikti niekam“, – sako p. Pranka.

Auditorija lemia ir specializacijos pasirinkimą: užkandžiai ar prabangūs patiekalai, alaus baras ar vyninė.

„Reikia nuspręsti, kokia bus specializacija, rūpinsitės labiau gėrimais, užkandžiais, dienos pietumis ar dar kuo nors ir t. t. Visa tai reikia derinti prie planuojamos auditorijos, vietos“, – teigia pašnekovas.

Verslo vieta

Kai kurių restoranų, įsikūrusių atokiau nuo senamiesčio, savininkai teigia, kad vieta šiam verslui visiškai nesvarbi, tačiau p. Pranka mano, kad taip teigti gali tik išskirtinių vietų įkūrėjai.

„Yra visokių nuomonių, tačiau bet kokiu atveju baro vieta yra svarbi. Gali įsikurti kur nors toliau nuo pagrindinių žmonių takų, tačiau jei būsi išskirtinis, tave vis tiek mėgs ir klientų bus daug. Tačiau daugelis nori įsikurti geriausiose vietose, kur visą laiką labai daug žmonių, tad ir lankytojų“, – sako jis.

Vasarą restoranai, kurie neturi galimybės susodinti savo klientus lauke, dažnai net kuriam laikui uždaromi, nes jiems neapsimoka dirbti, sako verslininkas.

„Priklauso nuo konkrečios vietos, tačiau manau, kad neturint galimybės išnešti staliukų į lauką vasarą prarandamas koks trečdalis klientų, o kartais ir pusė“, – skaičiuoja p. Pranka.

Įvairios smulkmenos

Jo teigimu, svarbu pasirūpinti ir smulkmenomis. Klientams svarbus ne tik maistas ir patogumas atvykti.

„Kartais atrodo, kad žmogus atidaro barą, ir jam to pakanka, niekuo daugiau nesirūpina, nesistengia dirbti gerai ir privilioti žmonių. Gal jam turėti barą yra prestižo reikalas, tačiau reiktų skirti ir tam tikro dėmesio, pasirūpinti svarbiomis smulkmenomis, kad ir tualetiniu popieriumi tualete“, – priduria pašnekovas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Dirbtinis intelektas logistikoje: vairuotojų „draugas“ sulaukė vilkikų gamintojų dėmesio Premium 2

Užsimojus sukurti naują produktą, kurio analogų rinkoje nėra, svarbesnės už investicijas jam sukurti gali...

Gazelė
2019.03.22
Ar gali įmonė skelbti visų darbuotojų atlyginimus? Kodėl gi ne Premium 7

Kuo darbuotojas daugiau žino apie įmonės veiklą ir finansinius rezultatus, tuo adekvatesni jo lūkesčiai. Vis...

Gazelė
2019.03.21
Dėl gražesnio interjero į restoraną neina – renkasi valgyklą Premium

Šiuolaikiška valgykla didmiesčiuose tampa alternatyva restoranų dienos pietums, tačiau naujos valgyklos...

Gazelė
2019.03.20
Sutrikus VMI svetainei, pratęsia PVM faktūrų pateikimo terminus

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog trečiadienį laikinai sutrikus išmaniosios mokesčių...

Finansai
2019.03.20
Ekologijos korta jau mušta – reikia įmantriau Premium

Sveikos gyvensenos banga verslą ir į aukštumas kelia, ir traukia žemyn: kaskart vis daugiau gyventojų...

Gazelė
2019.03.19
Nauja tendencija: iš dividendų į vokelius Premium 13

Dividendus dedant į darbuotojams skirtus vokelius, kai įmonė maža ir gali taikyti mažesnį 5% pelno mokesčio...

Finansai
2019.03.19
Parama „kaimo startuoliams“ – ir staklėms, ir paspirtukams, ir cukraus vatos aparatams pirkti Premium 2

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pasiūlius pačią paprasčiausią iki šiol paramą verslo pradžiai kaime,...

Pramonė
2019.03.19
Labiausiai asmeniniai finansai nukentės atostogaujant 2019 m. gruodį Premium 3

Norint sužinoti, kokį mėnesį geriausiai eiti atostogų, kad mėnesio atlygis būtų didžiausias, reikia įvertinti...

Finansai
2019.03.18
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
Smulkieji, kadaise išmokę dirbti JK, pabandytų vėl 2

Verslas yra lankstus ir sugalvos, ką daryti kilus rūpesčių dėl „Brexit“, vieni kitus ramina vežėjai.

Gazelė
2019.03.17
Pirtis, neradusi patalpų Vilniaus senamiestyje, įsikūrė ten, kur šildytis malkomis įprasta 11

Pirtį „Ivanas muša gongą“ ryškiai geltonai perdažytame name Kalvarijų gatvėje prieš kelias dienas atidaręs...

Gazelė
2019.03.16
Smulkiųjų vežėjų darbymetis: parsikraustyti į Lietuvą iš JK skuba visą kovą Premium 1

Lietuviai iš Jungtinės Karalystės (JK) traukia kurtis Lietuvoje. Pervežimo mikroautobusais paslaugas...

Gazelė
2019.03.15
GPAIS: ką reikia žinoti ir kaip verslui išvengti baudų 1

Verslas piktinasi, kad Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema (GPAIS)...

Gazelė
2019.03.14
VMI: turime duomenis apie kriptovaliutų sandorius iš Lietuvos 17

Prekybą kriptovaliutomis reikia priskirti individualiai veiklai. Jeigu to nepadarėte, galima individualią...

Finansai
2019.03.14
Labdaros fondai ir VšĮ suskubo teikti metines finansines ataskaitas

Šiemet bendrovės aktyviau teikia metines finansines ataskaitas nei pernai. To nepadarius įmonių vadovai gali...

Finansai
2019.03.14
GPAIS tapo kone keiksmažodžiu 25.000 šalies įmonių, verslui kantrybė senka Premium 14

Pernai gruodį baigėsi prisitaikymo prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės...

Gazelė
2019.03.14
Keičia parduotuvių asortimentą – „viskas, ko gali prireikti“ neefektyvu Premium

Regionuose dirbantys prekybininkai dėlioja plėtros planus ir skaičiuoja, kad praėjusių metų iššūkiai – darbo...

Gazelė
2019.03.13
Jei ūkininkas iš kanapių suriš vantą, jis - jau narkotikų platintojas Premium 1

Lietuvoje vis gausėja ūkininkų, auginančių pluoštines kanapes, tačiau dėl įstatymų painiavos kai kurie jų jau...

Gazelė
2019.03.13
Pirtį „Ivanas muša gongą“ užkūrė po trejų metų, laukia hipsterių Premium 10

Paieškos vietos, kurioje savininkas leistų įrengti pirtį su malkomis kūrenama krosnimi, gali trukti trejus...

Gazelė
2019.03.12
Atsisakė darbo banke ir sukūrė verslą: korporatyviniams dalykams čia vietos nėra Premium 14

Sostinėje kavinių bumas tęsiasi, tačiau didelė konkurencija neatbaido verslo naujokų. Tiesa, šiems reikia...

Gazelė
2019.03.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau