Viena kita nevykusi idėja verslo nesugriauna

Publikuota: 2015-08-18
Atnaujinta 2015-08-18 16:05
Raimundas Petrauskas, „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius: „Darbuotojus reikia treniruoti nebijoti siūlyti savo idėjų.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Raimundas Petrauskas, „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius: „Darbuotojus reikia treniruoti nebijoti siūlyti savo idėjų.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Retam kuriam dabar jau sėkmingam ir žinomam verslininkui pasisekė iš pirmo bandymo. Dažniausiai vienas verslo idėjas keičia kitos, iš klaidų mokomasi, jos padeda išgryninti verslo modelį.

Vis dėlto pastebima, kad pradedančiuosius verslininkus net ir menkos verslo pradžios klaidos dažnai atgraso kurti nuosavą įmonę.

Mažai kas žino, kad šiuo metu sostinės senamiestyje ir Klaipėdos uoste veikiantis restoranas „Meat Lovers“ pačioje verslo pradžioje nebuvo toks sėkmingas. Vilniaus Žvėryno mikrorajone iš pradžių atidaryta įstaiga didelio susidomėjimo nesulaukė, tačiau jos kūrėjai nesutriko ir persikėlė į senamiestį, kur labai greitai tapo viena populiariausių maitinimo įstaigų ir sulaukė daugybės liaupsių.

„Dabar žinome, kad vieta tokiam verslui labai svarbi, reikia didelio žmonių srauto“, – sako Paulius Bartkevičius, vienas verslo savininkų.

Nemažai verslininkų po pirmosios nesėkmės galbūt būtų ilgai vengę rizikuoti, tačiau šios maitinimo įstaigos savininkai į Klaipėdą žengė pernelyg nedelsdami.

Kolektyvo treniruotės

Įmonių vadovams priimti tam tikrus sprendimus ir ryžtis įgyvendinti savo idėjas kur kas lengviau nei jas siūlyti samdomiems darbuotojams. Daugelyje įmonių darbuotojai niekuomet nesiryš vadovams išdėstyti savo idėjų, jei nebus absoliučiai tikri jų naudingumu.

Vis dėlto tai nėra gerai, mano Raimundas Petrauskas, Panevėžio bendrovės „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius. Jo teigimu, įmonėje nevykusios idėjos ir bandymai jas įgyvendinti laikomi ne klaida, o tiesiog įgyta patirtimi.

„Jei kiekvienas nesėkmingas bandymas ką nors padaryti bus laikomas klaida ir už tai bus baudžiama, niekas tiesiog nenorės nei ką nors nauja galvoti, nei idėjų siūlyti vadovams“, – mano p. Petrauskas.

Verslininkas sako, kad įmonėje visą laiką stengėsi kurti tokią atmosferą ir kultūrą, kad darbuotojai nebijotų siūlyti savo idėjų. Tiesa, anot jo, pradžia lengva nebuvo, darbuotojai turėjo būti tikri, kad už klaidas įmonėje niekas nesmerkia, jos analizuojamos.

„Kolektyvas turi būti treniruojamas, tai nėra labai lengvas procesas. Tačiau pasiekus tokią stadiją, kai darbuotojai nebijo išsakytų savo pastebėjimų, galima gauti daug naudos“, – sako pašnekovas.

Blogos idėjos kuria geras

Kuo daugiau įvairiausių idėjų verslininkai ar jų darbuotojai generuoja, tuo didesnė tikimybė, kad iš jų pavyks išgryninti lemiančias sėkmę. Kitaip tariant, nesvarbu, kokios bus idėjos, geros ar blogos, galbūt visai neesminės, kuo jų daugiau, tuo didesnė tikimybė atrasti tą vienintelę, kuri iš tiesų reikalinga įmonei, atliktame tyrime skelbia Pitsburgo ir Teksaso Ostino universitetų tyrėjai.

Svetainė inc.com verslininkams pataria mažiau sukti galvą siekiant žūtbūt kurti tik geras idėjas ir teisti save dėl tų, kurios ilgainiui paaiškėja esančios mažai naudingos ar net visai netikusios.

„Jei jausite įtampą dėl kiekvienos galbūt blogos idėjos ir visuomet ieškosite tik tų, kurios veikiausiai bus itin sėkmingos, stabdysite savo pažangą“, – rašo svetainė.

Garsiausių pasaulio bendrovių darbuotojai kasdien savo vadovams pateikia šimtus įvairiausių idėjų, kaip būtų galima patobulinti darbo organizavimą, vadybą, daugiau uždirbti, sutaupyti. Nors 99% šių idėjų niekuomet nebūna įgyvendinamos, iš daugybės siūlymų atrenkamos ir tos, kurios varo šias įmones į priekį, leidžia didinti pelną, gerinti darbo aplinką.

Nors verslininkai dažnai mano, kad bandydami įgyvendinti prastas idėjas jie spaudžia stabdį, analitikai mano, kad iš tiesų nerizikuodami verslininkai žalos patiria daug daugiau.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Pačių mažiausių augimą stabdo ir šiltnamio sąlygos  Premium

Labai mažos, iki 9 darbuotojų turinčios, įmonės sudaro 81% visų Lietuvos bendrovių. Dauguma jų nė neūgteli ar...

Gazelė
05:45
Kodėl parduotuvė parduotuvėje geriau už krautuvę senamiestyje Premium

Renkantis parduotuvei vietą būtina įvertinti ne tik praeivių srautus, bet ir atsižvelgti į jų apsipirkimo...

Gazelė
2019.06.17
Ką apie pirkėjų norus žinanti „Amazon“ pataria smulkiesiems

„Amazon“ pranešė apie 10 fizinių parduotuvių JK tinklą, kurį kuria specialiai smulkiųjų produkcijai. Bendrovė...

Gazelė
2019.06.15
 Didžiausios lauko reklamos klaidos

Lauko reklama vėl atsikovoja pozicijas, kurias buvo užleidusi skaitmeninei reklamai. Kad statiškas stendas...

Gazelė
2019.06.15
Restoranų versle romantikos nerasi 3

Restoranų verslas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo romantiškas. Iš tikrųjų – tai sunkus darbas, kurį įveikia ne...

Gazelė
2019.06.15
Apie 80% Lietuvos įmonių sukuria 16% pridėtinės vertės 16

Nors 2018 m. įmonės steigtos kiek lėčiau, bet tiek jų kūrimasis, tiek išgyvenimas pirmuosius metus yra gana...

Gazelė
2019.06.15
Labiausiai algas per metus pakėlusios privačios mokyklos Premium

Vidutinė mėnesio alga nevalstybinėse mokyklose 2018 m. buvo bent porą šimtų eurų aukštesnė nei ta, kurią...

Paslaugos
2019.06.15
MMA po mokesčių nuo 396 Eur pakels iki 447 Eur 29

Planuojama, kad kitą savaitę Vyriausybė priims formalų sprendimą minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų...

Verslo aplinka
2019.06.15
Robotai – gerai, bet iki kiekvieno darbininko jiems dar toli Premium 1

Darbuotojų stoka daugeliui įmonių neleidžia plėstis, tačiau gamybos bendrovės sugeba lengviau nei kiti...

Gazelė
2019.06.14
Virtuvės šefų į senjorų namus paslauga brangi, bet pasitvirtino Premium

Demografinės tendencijos diktuoja verslo idėjas – paslaugas ir produktus pritaikyti senjorams ar kurti verslą...

Gazelė
2019.06.13
Kai juodai dienai skirtą pagalvę graužia infliacija Premium 8

Specialistai pataria juodai dienai sukaupti nuo 3 iki 12 mėnesių atlyginimo dydžio sumą, tačiau dabar mažų...

Finansai
2019.06.13
Verslumo tendencijos: metai geri, bet darbuotojų stygius tik stiprėja 2

Darbuotojų stygius išlieka didžiausia verslo kliūtis, kurios įtaka per metus tik sustiprėjo. Perkaitusi darbo...

Gazelė
2019.06.13
„HBH“ restoranų Vilniuje ir Druskininkuose savininkė: „Vadovauju kitaip nei mama“ Premium 17

„Kažkada mamą pati įtikinėjau, kad jai būtina atidaryti restoraną Vilniuje. Ji manęs paklausė. Bet atėjo...

Gazelė
2019.06.13
Kaip be didelių pinigų sukurti prekės ženklą, bet kad šis būtų veiksmingas Premium 2

Verslo pradžioje prekės ženklui dažnai skiriama nedaug dėmesio, tačiau vis dažniau jau ir smulkieji supranta,...

Gazelė
2019.06.12
„Amazon“ atstovas: ne vienam smulkiajam padėjome tapti milijonieriumi Premium 12

„Amazon“ investuoja į smul­kiųjų prekybininkų augimą. Birželį bendrovė pranešė kurianti „clicks and mortar“...

Gazelė
2019.06.12
„Amazon“ vėl investuoja į fizinę prekybą

„Amazon“ atidarys 10 fizinių parduotuvių Jungtinėje Karalystėje (JK). Tradicinių parduotuvių tikslas – padėti...

Gazelė
2019.06.11
Neįrodęs pajamų kilmės asmuo turės sumokėti 41.000 Eur 18

Gyventojas turės sumokėti per 41.000 Eur gyventojų pajamų mokesčio, privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir...

Finansai
2019.06.11
Būsimų darbuotojų ieško gimnazijose

Klaipėdos miesto vystymo agentūra „Klaipėda ID“ organizuoja profesinio orientavimo projektą „Ateities...

Gazelė
2019.06.11
Finansavimą plėtrai gali gauti ir televizijoje, bet namų darbų vis tiek reikia Premium

Smulkieji, norintys auginti verslą, turi bandyti visus įmanomus būdus finansavimui pritraukti. Tačiau net jei...

Gazelė
2019.06.10
Nusibodo mokėti atrankos agentūroms – patys sukūrė talentų paieškos sistemą Premium

Kai užsakovai skubiai pageidauja sukurti produktą, o paslaugų teikėjai tave stato į eilės galą, reikia...

Gazelė
2019.06.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau