Vietoj „žiaurių akcijų“ – patarimai verslui

Publikuota: 2015-08-06
Mantas Urbonas, UAB „Šimtas obuolių“, valdančios sidro barą „Sarkozy“, direktorius: „Kai tikrinimo procedūros yra profesionaliai atliekamos, o išvados aiškios, priežasčių baimintis tikrinimų nėra.“ 
VLADIMIRO IVANOVO (VŽ) NUOTR.
Mantas Urbonas, UAB „Šimtas obuolių“, valdančios sidro barą „Sarkozy“, direktorius: „Kai tikrinimo procedūros yra profesionaliai atliekamos, o išvados aiškios, priežasčių baimintis tikrinimų nėra.“ VLADIMIRO IVANOVO (VŽ) NUOTR.
„Verslo žinios“

Pradedantys verslą neretai pridaro klaidų iš neži­no­ji­mo, todėl kilus neaiš­ku­mui, kaip pasielgti, verta kreiptis į tą sritį ku­ruo­jančią instituciją ir papra­šyti pagalbos. Net jei atsakymo iš karto negaunama, verta apsigink­luoti kantrybe ir jo reikalauti.

Jei pranešama, kad į įmonę ateina kurios nors inspekcijos atstovai patikrinti, ar viskas vykdoma pagal nustatytus reikalavimus, panikuoti neverta. Verslininkai tvirtina, kad šiais laikais tikrintojai veikia visai kitokiais metodais nei anksčiau, kai jie buvo nusiteikę bausti už menkiausią prasižengimą.

Patarti neatsisako

„Anksčiau buvo skelbiamos net „žiaurios akcijos“, kai į įmones eidavo tikrintojų būriai ir ieškodavo, kaip nubausti už bet kokį rastą netikslumą. Apie partnerystę, konsultavimą nebuvo nė kalbos. Dabar į bet kokią instituciją galima kreiptis ir prašyti pakonsultuoti ir taip užbėgti galimoms klaidoms už akių“, – atkreipia dėmesį Aldas Kikutis, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos narys, apžvelgdamas smulkiojo verslo pokyčius.

Tai, kad institucijų darbuotojai yra labiau konsultantai negu baudėjai, patvirtina ir patys verslininkai.

„Kad institucijos trukdo kurti verslą, – mitas. Mums netrukdė niekas. Priešingai, jei kas neaišku, nueini ir pasitari“, – pasakoja Ieva Matuzienė, MB „Sorela“, Šiauliuose valdančios sumuštinių barą „Gimme“, direktorė.

Kavinę ji įkūrė kartu su seserimi ir Gitana Uptiene. Pirmojo inspektorių patikrinimo jos sulaukė po pusės metų veiklos.

„Nerimo šiek tiek buvo, nes versle esame naujokės, tai nežinia, ar viską tinkamai padarėme. Bet patikrinimo išvados nudžiugino – Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė mūsų bendrovėje rado tik švarą ir kokybę, neturėjo nė vieno priekaišto. Gal dėl to, kad pačios vis konsultuodavomės, ką ir kaip daryti“, – svarsto p. Uptienė.

Vis dėlto ir pačios institucijos ne visada žino atsakymus į verslininkų klausimus. Vincas Benevičius, ūkio „Žali žali“, esančio Kauno rajone, bendraturtis, pasakoja, kad reikėjo ne kartą varstyti institucijų duris, kol gavo leidimą prekiauti daigintais produktais.

„Ši veikla stipriai reglamentuota, nes Vokietijoje prieš keletą metų buvo kilęs žarnyno infekcijos protrūkis, kurį, kaip įtariama, sukėlė daigintos pupelės. Todėl, kad gautume leidimą, turėjo būti kruopščiai patikrintos sąlygas, kaip daiginame sėklas, atlikti tyrimai. Ši veikla yra neįprasta, tad ir leidimo išdavimas užtruko, nes ir patiems inspektoriams teko išsiaiškinti ar tikslintis ne vieną klausimą. Vis dėlto bendravimo su institucijomis patirtis yra daugiau teigiama nei neigiama“, – nurodo p. Benevičius.

Pionieriams sunkiau

Dar sudėtingesnį kelią, kol gavo licenciją bare prekiauti pilstomu sidru, teko nueiti Mantui Urbonui, UAB „Šimtas obuolių“, valdančiam pirmą Vilniuje sidro barą „Sarkozy“, direktoriui.

„Kokių tik argumentų neteko išgirsti iš savivaldybės tarnautojų, esą mūsų bare per mažai ploto, kad čia būtų galima paragauti gėrimų, kuriais prekiaujame. Arba – aplinkui ir taip didelė barų koncentracija, tad kam reikalingas dar vienas. Arba – sidras apskritai yra blogis. Ir mūsų argumentai, kad prekiaujame natūraliu sidru, kuris su tuo, kurio buteliais nustatytos parduotuvių lentynos, neturi nieko bendro, buvo niekam neįdomūs“, – apie kryžiaus kelius yra pasakojęs p. Urbonas.

Tačiau užsispyrimas, 11 mėnesių užtrukusios diskusijos su Vilniaus savivaldybės atstovais, galų gale – vizitas pas tuometinį merą leido pasiekti, kad baras gautų ilgalaikę licenciją prekiauti pilstomu alkoholiu. Tąsyk verslininkas karčiai pajuokavo, kad pasijuto lyg būtų ne licenciją nedideliam barui gavęs, o atidaręs suskystintųjų dujų terminalą, – tiek reikėjo įveikti įvairiausių biurokratinių kliūčių.

„Šiuo metu su savivaldybės atstovais reikalų nebeturime, o institucijoms, tikrinančioms baro veiklą, jokių priekaištų nėra. Priešingai, tikrintojams – tik komplimentai. Higienos sąlygas mūsų bare tikrino du kartus, nurodė, ką reikėtų pakeisti, patobulinti. Ir viskas. Procedūros buvo trumpos ir atliekamos profesionaliai. Manau, toks viešojo sektoriaus bendradarbiavimas su verslu ir turėtų būti“, – sako „Sarkozy“ vadovas.

Kaip išvengti nuobaudų versle

Jei nežinote, kaip pasielgti, kreipkitės į tą sritį kuruojančią inspekciją ar tarnybą ir prašykite išaiškinimo.

Stenkitės, kad atsakymą gautumėte raštu, ypač jei jūsų klausimas yra nestandartinis ir vėliau gali atsirasti interpretacijų.

Apsišarvuokite kantrybe, jei iš karto negaunate atsakymo, nes kartais ir patiems institucijų darbuotojams reikia pasitikslinti informaciją.

Į gautas pastabas iš karto reaguokite, pašalinkite trūkumus, tai padarę patys informuokite tikrintojus, nes jie irgi suinteresuoti sklandžiu bendradarbiavimu.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 15

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 12

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17
Pasilikę „po pamokų“ dažniau sukuria savo verslą Premium

Kurti verslą dar mokyk­los suole yra bene efekt­yviausia pažintis su vers­lu, mokomosios moks­leivių...

Gazelė
2019.05.17
Vilniaus senamiestyje – dar viena maisto prekių parduotuvė skubantiems Premium 4

Sostinėje patogaus apsipirkimo segmentą (angl. convenience) toliau plečia nauji žaidėjai – J. Basanavičiaus...

Gazelė
2019.05.16
Verslo aukso amžių jaučia ir darbuotojai: įmonės su jais dalijasi pelnu Premium

Algų kreivei šaunant aukštyn, net smulkios įmonės randa būdų mokėti orų atlyginimą. Kai kurie vadovai...

Gazelė
2019.05.16
Verslumo ir Metų mokytojas: finansinio raštingumo mokyklos suole per mažai Premium

Praktinio verslumo mokymo – mokomųjų mokinių bendrovių (MMB) – programai, sukurtai „Junior Achievement“...

Gazelė
2019.05.15
Smulkios įmonės bankrutuoja tyliai, bet tai nereiškia verslo pabaigos Premium

Jei verslas ima buksuoti, o dar „padeda“ ir veiksniai iš išorės, dažnai nelieka nieko kito, kaip skelbti...

Gazelė
2019.05.15
Kaip augant nesudeginti verslo 1

Verslo auginimo planą reikia parengti jau tada, kai verslas kuriamas, o užuot blaškiusis – nuosekliai...

Gazelė
2019.05.14
Prekės ženklo pradžia: 1.000 užvalkalų miegamajam ir mainai su influenceriais Premium 1

Investicijos į prekės ženklą gali būti tokios pat, kokių reikalauja brangaus produkto gamyba. Tačiau,...

Gazelė
2019.05.14
Net smulkios įmonės valdyba padeda legviau rasti investicijų ir išvengti rizikų Premium

Vis dažniau verslininkai, įsukę įmonės veiklą, pasitraukia nuo tiesioginio vadovavimo ir priimant sprendimus...

Gazelė
2019.05.14
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo ekologiškų produktų nori mažiau 2

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai jaučiasi didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose paklausa...

Gazelė
2019.05.12
Pelnui uždirbti užtenka ir nedidelių plotų kaime

Lietuvoje jau tapo įprasta, kad žemdirbiai skundžiasi. Ne tik orais, kurie iš tiesų turi tiesioginę ir vos ne...

Gazelė
2019.05.11
Šiauliečiai, prekės ženklą apgynę prieš vokiečius, ėmėsi naujos gamyklos statybos Premium 1

„Medicinos linija“ balandį pradėjo naujos gamyklos, į kurią investuos 3,5 mln. Eur, statybą. Ateinantį...

Gazelė
2019.05.10
Maisto gamintojams supaprastino reikalavimus, palengvinimų žada dar daugiau

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir...

Gazelė
2019.05.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau