Maitinimo sektorius ir pilkosios zonos atributai

Publikuota: 2016-10-26
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Redakcijos nuomonė

Maitinimo sektoriaus atstovai turi nemažai priežasčių džiaugtis: po gerų 2015-ųjų, kai kavinių bei restoranų kišenes pildė euro įvedimas ir augančios gyventojų pajamos, ir šiemet sektoriuje laukiama pajamų augimo – pusė jo, manoma, bus iš kylančių kainų. Tačiau viena didžiulė minėto sektoriaus yda taip ir neišnyksta – dar nemažai restoranų ar kavinių darbuotojų gaunamų pajamų dingsta šešėlyje.

Maitinimo paslaugų sektorius sparčiausiai augo Kauno ir Vilniaus (12 %) bei Klaipėdos (11%) apskrityse. Taip pat kurortiniuose miestuose – čia, nors 2015 m. sumažėjo turistų srautai iš Rytų, daugėjo turistų iš kitų šalių ir pačių vietos lietuvių. Štai Birštone maitinimo įmonių pajamos didėjo 29%, Druskininkuose ir Anykščiuose – po 13%. Pasak Tado Povilausko, SEB banko vyriausiojo analitiko, maitinimo sektoriaus plėtrą lėmė augančios vidutinės gyventojų pajamos ir mažėjantis nedarbas, tai leido žmonėms jaustis saugiau dėl asmeninių finansų ateities.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje pernai veikė 3.685 maitinimo ir gėrimų tiekimo įstaigos – 6,5% daugiau nei 2014 m. Nors šis sektoriaus auga, problemų verslininkai nestokoja. Kylantis vartojimas kartu su augančiu vidutiniu darbo užmokesčiu sukuria palankių prielaidų maitinimo verslui. Kita vertus, konkurencinė įtampa ir žemi įėjimo į šią rinką barjerai daro spaudimą kainai, o vartotojų išrankumas skatina verslininkus investuoti į ruošiamo maisto, infrastruktūros, aplinkos kokybę. Didžiulės konkurencijos sąlygomis toli gražu ne visi atlaiko šią įtampą ir sektoriuje vyksta nemaža kaita: vienos maitinimo įstaigos užsidaro, į jų vietą stoja naujos, į šių – dar kitos ir t. t. Tačiau visa tai – ekonominio pakilimo ženklas.

Paslaugų sektorius – tai sektorius, kuriame euro įvedimas padarė žmonėms didžiausią psichologinį poveikį. Nieko nuostabaus – juk paslaugų sektorius iš tiesų yra arčiausiai žmogaus. Iš jo būklės galima spręsti, ar šalyje gerėja žmonių gyvenimas. Panašu, kad gerėja ir maitinimo sektoriuje dirbančiųjų gyvenimas – tik statistika to neatspindi. Ir kaip atspindės, jei kavinių ir restoranų darbuotojai prie algos prisiduria ir iš arbatpinigių, dalis darbuotojų gaunamų pajamų apskritai dingsta šešėlyje.

VŽ gali pateikti naujausią skaidrumo testą: iš trylikos maitinimo įmonių, pretendenčių į sektoriaus lyderio titulą, tik keturios atskleidė, kokį vidutinį atlyginimą moka darbuotojams. Viešas darbo užmokesčio skelbimas laikomas vienu iš svarbių įmonės veiklos skaidrumo kriterijų, teigia specialistai. Lietuvos maitinimo įmonės apie mokamas algas neatvirauja. Nors Valstybinė mokesčių inspekcija teigia, kad šis verslo sektorius skaidrėja, – tai esą rodo sumokėta mokesčių suma, iki visiško skaidrumo dar toloka. Tiesa, vis mažėja restoranų ar kavinių, kuriuose klientams neduodama fiskalinių čekių. Tačiau dar aibė ir tokių, kuriuose minėtų čekių ne tik reikia ilgai laukti, bet net reikalauti. Situacija absurdiška: duodi pinigus, o patvirtinimo, kad sumokėjai už paslaugą ar prekę, negauni. Kur nukeliauja tie pinigai? Į pilkąją zoną, iš kurios į valstybės biudžetą neįkrinta nė cento. O paslaugų iš valstybės nori gauti visi – ir tie, kurie mokesčių nemoka. Gauti viską kitų mokesčių mokėtojų sąskaita...

Viešoje erdvėje itin aktyviai reiškiasi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, tačiau tas aktyvumas dažniausiai nukreiptas viena linkme – kaulyti mažesnio PVM viešbučiams ir pan. Galbūt asociacijos aktyvistai galėtų užsiimti ne tik lobizmu, bet ir paskatinti savo sektorių parodyti skaidrumo pavyzdį: gyventume kur kas geriau, jei mokesčius mokėtų visi.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) - redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Lords LB“ statys pirmąjį Latvijoje „Holiday Inn“

Investicijų valdymo UAB „Lords LB Asset Management“ priklausantis fondas statys „Holiday Inn“ prekės ženklo...

Suklupai? Tai dar ir pastumsim 6

Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų apriboti antstolių įkainius bei jų savivalę,...

Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 3

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

„Deloitte Legal“ turi naują asocijuotą partnerį

Advokatų kontoros „PricewaterhouseCoopers Legal Bukauskas ir partneriai“ teisininkas Herkus Gabartas tapo...

Vadyba
2018.09.18
Kėdainių krematoriumas tampa „Lietuvos krematoriumu“

Vienintelį krematoriumą Lietuvoje valdanti AB „K2 LT“ nuo šiol naudos naują prekės ženklą „Lietuvos...

Baltijos Amerikos klinika turi naują vadovę 13

Nuo šios savaitės privačiai Baltijos Amerikos klinikai pradėjo vadovauti Vilma Bružienė, buvusi teisininkų...

Vadyba
2018.09.18
„Hanner“ verslo centre prie Žalgirio stadiono kuriasi ir „Teleperformance“ 4

Trejus metus Lietuvoje veikianti Prancūzijos kapitalo bendrovė „Teleperformance“, teikianti klientų...

Statyba ir NT
2018.09.18
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Vilniaus savivaldybė turi sumokėti 0,25 mln. Eur kavinei „Lakštingala“

Vilniaus valdžia turi atlyginti Vingio parko kavinės „Lakštingala“ valdytojai 255.000 Eur turto pagerinimo...

Statyba ir NT
2018.09.17
Vėl parduodamas poilsio kompleksas „Belvilis“ 19

Aukcione parduodamas Molėtų raj. esantis poilsio kompleksas „Belvilis“. Pradinė kaina – 2,5 mln. Eur.

Statyba ir NT
2018.09.17
„Novaturo“ apyvarta šiemet išaugo 35%

Didžiausios Baltijos šalyse kelionių organizatorės AB „Novaturas“ apyvarta 2018 m. sausio - rugpjūčio...

Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Sanatorija „Gradiali“ baigė 7,5 mln. Eur kainavusią rekonstrukciją Premium 2

Palangoje esanti sanatorija „Gradiali“ skelbia baigusi pirmąjį rekonstrukcijos etapą. Jo metu į sanatorijos...

Egipto subsidijos už turistų atskraidinimą pakibo ore: Lietuvos organizatoriai ramūs

Egiptas vis dar nepajėgia atsiskaityti su užsienio kelionių operatoriais už užsakomuosius skrydžius. Užsienio...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

Turkijoje brangsta bilietai į Pamukalę ir kitus turistinius objektus

Nuo spalio 1 d. Turkijos grožybes norintiems apžiūrėti turistams teks plačiau atverti pinigines: bilietai į...

Iš RE/MAX pasitraukusius brokerius susirinko „Capital“ Premium 5

Iširus nekilnojamojo turto tarpininkavimo agentūrų RE/MAX tinklui Vilniuje, dauguma brokerių pasirinko...

Statyba ir NT
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau