Maitinimo sektorius ir pilkosios zonos atributai

Publikuota: 2016-10-26
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Redakcijos nuomonė

Maitinimo sektoriaus atstovai turi nemažai priežasčių džiaugtis: po gerų 2015-ųjų, kai kavinių bei restoranų kišenes pildė euro įvedimas ir augančios gyventojų pajamos, ir šiemet sektoriuje laukiama pajamų augimo – pusė jo, manoma, bus iš kylančių kainų. Tačiau viena didžiulė minėto sektoriaus yda taip ir neišnyksta – dar nemažai restoranų ar kavinių darbuotojų gaunamų pajamų dingsta šešėlyje.

Maitinimo paslaugų sektorius sparčiausiai augo Kauno ir Vilniaus (12 %) bei Klaipėdos (11%) apskrityse. Taip pat kurortiniuose miestuose – čia, nors 2015 m. sumažėjo turistų srautai iš Rytų, daugėjo turistų iš kitų šalių ir pačių vietos lietuvių. Štai Birštone maitinimo įmonių pajamos didėjo 29%, Druskininkuose ir Anykščiuose – po 13%. Pasak Tado Povilausko, SEB banko vyriausiojo analitiko, maitinimo sektoriaus plėtrą lėmė augančios vidutinės gyventojų pajamos ir mažėjantis nedarbas, tai leido žmonėms jaustis saugiau dėl asmeninių finansų ateities.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje pernai veikė 3.685 maitinimo ir gėrimų tiekimo įstaigos – 6,5% daugiau nei 2014 m. Nors šis sektoriaus auga, problemų verslininkai nestokoja. Kylantis vartojimas kartu su augančiu vidutiniu darbo užmokesčiu sukuria palankių prielaidų maitinimo verslui. Kita vertus, konkurencinė įtampa ir žemi įėjimo į šią rinką barjerai daro spaudimą kainai, o vartotojų išrankumas skatina verslininkus investuoti į ruošiamo maisto, infrastruktūros, aplinkos kokybę. Didžiulės konkurencijos sąlygomis toli gražu ne visi atlaiko šią įtampą ir sektoriuje vyksta nemaža kaita: vienos maitinimo įstaigos užsidaro, į jų vietą stoja naujos, į šių – dar kitos ir t. t. Tačiau visa tai – ekonominio pakilimo ženklas.

Paslaugų sektorius – tai sektorius, kuriame euro įvedimas padarė žmonėms didžiausią psichologinį poveikį. Nieko nuostabaus – juk paslaugų sektorius iš tiesų yra arčiausiai žmogaus. Iš jo būklės galima spręsti, ar šalyje gerėja žmonių gyvenimas. Panašu, kad gerėja ir maitinimo sektoriuje dirbančiųjų gyvenimas – tik statistika to neatspindi. Ir kaip atspindės, jei kavinių ir restoranų darbuotojai prie algos prisiduria ir iš arbatpinigių, dalis darbuotojų gaunamų pajamų apskritai dingsta šešėlyje.

VŽ gali pateikti naujausią skaidrumo testą: iš trylikos maitinimo įmonių, pretendenčių į sektoriaus lyderio titulą, tik keturios atskleidė, kokį vidutinį atlyginimą moka darbuotojams. Viešas darbo užmokesčio skelbimas laikomas vienu iš svarbių įmonės veiklos skaidrumo kriterijų, teigia specialistai. Lietuvos maitinimo įmonės apie mokamas algas neatvirauja. Nors Valstybinė mokesčių inspekcija teigia, kad šis verslo sektorius skaidrėja, – tai esą rodo sumokėta mokesčių suma, iki visiško skaidrumo dar toloka. Tiesa, vis mažėja restoranų ar kavinių, kuriuose klientams neduodama fiskalinių čekių. Tačiau dar aibė ir tokių, kuriuose minėtų čekių ne tik reikia ilgai laukti, bet net reikalauti. Situacija absurdiška: duodi pinigus, o patvirtinimo, kad sumokėjai už paslaugą ar prekę, negauni. Kur nukeliauja tie pinigai? Į pilkąją zoną, iš kurios į valstybės biudžetą neįkrinta nė cento. O paslaugų iš valstybės nori gauti visi – ir tie, kurie mokesčių nemoka. Gauti viską kitų mokesčių mokėtojų sąskaita...

Viešoje erdvėje itin aktyviai reiškiasi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, tačiau tas aktyvumas dažniausiai nukreiptas viena linkme – kaulyti mažesnio PVM viešbučiams ir pan. Galbūt asociacijos aktyvistai galėtų užsiimti ne tik lobizmu, bet ir paskatinti savo sektorių parodyti skaidrumo pavyzdį: gyventume kur kas geriau, jei mokesčius mokėtų visi.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) - redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pirmieji „Vytautas Mineral SPA“ metai: nuo plano atsilikta labai nedaug Premium

Birštono naujokas – sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas Mineral SPA“ – 2017 m. pasiekė 60% metinį...

Atidarytas pirmasis Lietuvoje „Marriott“ viešbutis 13

Vilniuje, buvusio Žalgirio stadiono teritorijoje, atidarytas 199 kambarių viešbutis „Courtyard by Marriott...

Statyba ir NT
2018.04.19
Naujas susitarimas dėl „Metrail“: steigs garantinį fondą

Gamintojai ir importuotojai skelbia Aplinkos ministerijai pateikę naują taikos sutarties ginče dėl „Metrail“...

BDAR: draudikai sutrikę, neaiškumų – miškas Premium 5

Gegužės 25-osios, kai įsigalios Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR), draudikai laukia su nerimu,...

Varšuvos oro uosto keleiviams reklamuos Lietuvą 1

Šiandien Varšuvos Šopeno oro uoste startavo Lietuvos turizmo reklaminė kampanija. Ji truks 4 savaites ir...

Rinkodara
2018.04.19
Sprendimai, kai patalpų nuomos kaina peržengia sveiko proto ribas Premium

Kuo smulkesnis verslas, tuo sudėtingiau jam derėtis dėl patalpų nuomos kainos, ypač kai sutartis baigiasi ir...

Tyrimas: medicinos sektoriaus pirkimams trūksta skaidrumo 3

Valstybinės sveikatos priežiūros įstaigos 2007-2016 m. neracionaliai leido valstybės biudžeto pinigus...

Birštono „Vytautas mineral SPA“ siūlo atsiskaityti bitkoinais

Prašmatniausias Birštono sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ paskelbė savo klientams...

Laisvalaikis
2018.04.18
Be modernios veterinarijos klinikos, Ukmergėje – ir greitoji pagalba gyvūnams Premium

Įgyvendinti kadaise puoselėtą svajonę versle užtenka kelių dalykų – patirties, lėšų investicijoms ir tinkamų...

Konkurencijos taryba VP grupės akcininkams leido investuoti į viešbučius Rumunijoje

Lietuvos Konkurencijos taryba leido vykdyti sandorį, kuriuo vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių...

Statyba ir NT
2018.04.17
Restoraną vietoje Italijos įkūrė Anykščiuose ir neprašovė Premium

Šeimos restoranas „5 Taškai“ garsina Anykščius gastronomijos žemėlapyje, nors jo įkūrėjai per metus reklamai...

Dar kuriant kavinę, kurioje svarbiausia žaisti, klientai jau buvo žinomi Premium

Kai norima įprasminti savo pomėgį, galima bendraminčius, kurie domisi fantastiniais žaidimais, suburti...

Birštono fenomenas: kyla sparčiausiai iš visų Lietuvos kurortų Premium

Mineraliniais vandenimis garsėjančiame Birštono kurorte pernai turistų srautas šoktelėjo net 55%. Tokiu...

„Teisės PRO“: metų teisininko rinkimų finalininkai

Baigėsi pirmieji atrankos etapai „Verslo žinių“ ir „Infolex“ drauge su Bendrovių ir institucijų teisininkų...

Džiaugtasi per anksti – taikos sutartis dėl „Metrail“ ima tolti Premium

Gamintojų teigimu, derybos dėl sąlygų, kuriomis būtų ga­lima sudaryti taikos sutar-tį ginče dėl „Metrail“,...

Darbdavys per galvą gali verstis – paskutinį žodį vis tiek taria darbuotojas Premium 1

Aptarnavimo sektoriuje įspūdį apie įmonę labiausiai lemia darbuotojai, o juos išmokyti dirbti taip, kad...

MTTC augimą lėmė paslaugų eksporto plėtra 2

Mobiliųjų telefonų priežiūros ir remonto paslaugas teikiančios bendrovės „Mobiliųjų telefonų techninis...

Technologijos
2018.04.12
Tyrimas: laidojimo versle šešėlis sudaro iki 60% 1

Laidojimo paslaugų verslo nesumokamų mokesčių suma gali siekti beveik 14 mln. Eur per metus, rodo 2017 m.

Pristatė įrankį, leidžiantį stebėti dar tik svarstomus teisės aktus

Lobistų kontora „Vento Nuovo“ sukūrė teisės aktų stebėsenos sistemą „Lex Lietuva“. Ji leidžia gauti...

Technologijos
2018.04.11
Kada komunikacija atveria kelius į sėkmę Rėmėjo turinys 3

Turite puikų produktą, apie kurį klientai atsiliepia geriausiais žodžiais, jo kaina – konkurencinga rinkoje,...

Vadyba
2018.04.11

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau