Įsigalioja nauji reikalavimai maisto produktų ženklinimui

Publikuota: 2016-12-14
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Nuo šių metų gruodžio 13 d. visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojo vieningas reikalavimas – maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti pateikta informacija apie jų maistingumą.

Privalomoje maistingumo deklaracijoje turi būti duomenys apie produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius.

Maisto produkto gamintojai šią deklaraciją savanoriškai gali papildyti ir informacija apie mononesočiųjų ar polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, skaidulinių medžiagų, krakmolo, vitaminų ar mineralinių medžiagų kiekius produkte.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad ES reikalavimuose yra numatytos išimtys pateikiant privalomą maistingumo deklaraciją.

Šie reikalavimai netaikomi nefasuotiems maisto produktams, viešojo maitinimo patiekalams, taip pat kai kuriems fasuotiems maisto produktams (alkoholiniams gėrimams, iš vienos sudedamosios dalies sudarytiems neperdirbtiems maisto produktams, kramtomajai gumai, mielėms, actui, prieskoniams, saldikliams ir t.t.).

Pavyzdžiui, gamintojai, tiekdami šviežią mėsą, maistingumo informaciją gali pateikti savanoriškai, tačiau privalomieji reikalavimai jiems nebus taikomi.

Informacija apie sudėtį

Kita vertus, VŽ jau rašė, kad ir nefasuotų maisto produktų pardavėjams tvarka nuo lapkričio sugriežtėjo.

Prekybininkai kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose nuo šiol privalo nurodyti visą sudedamųjų dalių sąrašą, atskirais atvejais ir specialiuosius užrašus (pvz. „su cukrumi ir saldikliu“).

Prekiaujant šviežia, sušaldyta ar atšaldyta kiauliena, aviena, ožkiena ir naminių paukščių mėsa, kainų etiketėse privaloma pateikti informaciją apie mėsos kilmės šalį ar vietą.

Kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose privaloma pateikti dažiklių pavadinimus arba E numerius bei užrašus: „gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“. Iki šiol šie reikalavimai buvo taikomi tik ženklinant fasuotus maisto produktus.

Nauji reikalavimai taikomi ir viešojo maitinimo sektoriuje. Apie kavinėse, užkandinėse ar restoranuose gaminamus patiekalus vartotojai turės gauti ne tik privalomą informaciją apie patiekaluose esančias alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas, bet ir apie genetiškai modifikuotus produktus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Duonos rinka Lietuvoje toliau traukiasi 12

Lietuvos duonos rinka toliau traukiasi – pernai ji mažėjo 1,2%. Gamintojai prognozuoja, kad dėl mažėjančios...

Agroverslas
2018.04.25
„Vilkyškių pieninė“: sprendimas dėl investicijų Tauragėje nėra priimtas

Reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie investicinius planus Tauragėje, „Vilkyškių...

Agroverslas
2018.04.25
Kakavos kaina sliuogia į viršų, bet apie šokolado brangimą gamintojai kalba atsargiai Premium 1

Praėjusiais metais žemumose besilaikiusios kakavos kainos šauna į viršų – per keturis šių metų mėnesius jos...

Agroverslas
2018.04.25
Vyno pasiūla – mažiausia per 60 metų

Dėl prastų oro sąlygų Europos Sąjungos šalyse smarkiai sumenko vyno pasiūla. Tai atsiliepė ir viso pasaulio...

Agroverslas
2018.04.24
„Kalnapilio-Tauro grupės“ eksportas pernai augo 15%

Bendras „Kalnapilio-Tauro grupės“ eksportas pagal alkoholinių ir gaiviųjų gėrimų pardavimus per praėjusius...

Agroverslas
2018.04.24
VMI pasiūlė pasitaisyti 194 maitinimo įstaigoms 1

Šiemet viešojo maitinimo paslaugas teikiantis sektorius bus viena iš prioritetinių sričių, kuriai, siekiant...

Finansai
2018.04.23
Vilkyškių pieninė Tauragėje planuoja investuoti iki 40 mln. Eur

Viena didžiausių pieno perdirbimo bendrovių šalyje Vilkyškių pieninė ketina plėstis šalia jau veikiančio jos...

Agroverslas
2018.04.23
E. cigaretės, kaip elektromobiliai, ir traukia, ir baido investuotojus 1

„Philip Morris International“, didžiausios pasaulyje tabako bendrovės, akcijos biržoje ketvirtadienį...

Rinkos
2018.04.21
Ekologiški produktai: paklausa skatina gamybą Premium

Susidomėjimas sveika gyvensena ir mados augina ekologiškų maisto produktų paklausą. Bet tendencijos skiriasi:...

Agroverslas
2018.04.20
Darželiuose ir mokyklose neliks rūkytos mėsos, patiekalų džiuvėsėliuose, dalies padažų 1

Nuo rugsėjo įsigalios naujos vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose negalės būti siūloma pieno...

Agroverslas
2018.04.19
Internetinei prekybai ekologiškais produktais – nauji reikalavimai

Norintiems ekologiškais maisto produktais prekiauti nuotoliniu būdu, įsigalioja nauji reikalavimai. Balandžio...

Agroverslas
2018.04.19
Latvijos „Maximose“ neliks „Borjomi“ 15

Šiandien išplatintame pranešime „Maxima Latvija“ skelbia apie nutraukiamą sutartį su Gruzijos mineralinio...

Ekologiško pieno rinka plečiasi: daugiau moka ir perdirbėjai, ir pirkėjai 2

Ekologiškų pieno produktų rinka Lietuvoje plečiasi. Tokių gaminių pagaminama vis daugiau. Anksčiau ekologiškų...

Agroverslas
2018.04.16
JAV – salmoneliozės protrūkis: iš rinkos pašalinta 207 mln. kiaušinių

Amerikoje apie 207 mln. kiaušinių, tiektų vienos fermos Šiaurės Karolinoje, buvo pašalinti iš rinkos.

Agroverslas
2018.04.16
Skaitmeninė maisto pramonė: į „blockchain“ jau sujungė ir vištas

Prancūzijos prekybos tinklas „Carrefour“ savo vartotojams siūlo „vištas su istorija“ – pasitelkusi...

Agroverslas
2018.04.14
EK kyla į kovą su nesąžiningos prekybos praktikomis

„Mažesni veiklos vykdytojai, tarp jų ir ūkininkai, kenčia nuo kitų grandinės partnerių taikomos nesąžiningos...

Agroverslas
2018.04.13
EK nori drausti dvejopos kokybės maisto produktus, gamintojai nežino, kas tai yra Premium

Europos Komisija pristatė pasiūlymą, kuriuo siekiama Bendrijoje uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus,...

Agroverslas
2018.04.13
Per ketvirtį Lietuvoje sulaikytos 66 t nesaugių maisto produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių neatitikimų...

Agroverslas
2018.04.12
Padažų gamintojai šoka pagal sveikos gyvensenos madas Premium

Ekologijos ir sveikos gyvensenos mados palietė ir padažų sektorių – parduotuvėse jau galima įsigyti ir...

Agroverslas
2018.04.12

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau