Įsigalioja nauji reikalavimai maisto produktų ženklinimui

Nuo šių metų gruodžio 13 d. visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojo vieningas reikalavimas maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti pateikta informacija apie jų maistingumą.
Privalomoje maistingumo deklaracijoje turi būti duomenys apie produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius.
Maisto produkto gamintojai šią deklaraciją savanoriškai gali papildyti ir informacija apie mononesočiųjų ar polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, skaidulinių medžiagų, krakmolo, vitaminų ar mineralinių medžiagų kiekius produkte.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad ES reikalavimuose yra numatytos išimtys pateikiant privalomą maistingumo deklaraciją.
Šie reikalavimai netaikomi nefasuotiems maisto produktams, viešojo maitinimo patiekalams, taip pat kai kuriems fasuotiems maisto produktams (alkoholiniams gėrimams, iš vienos sudedamosios dalies sudarytiems neperdirbtiems maisto produktams, kramtomajai gumai, mielėms, actui, prieskoniams, saldikliams ir t.t.).
Pavyzdžiui, gamintojai, tiekdami šviežią mėsą, maistingumo informaciją gali pateikti savanoriškai, tačiau privalomieji reikalavimai jiems nebus taikomi.
Informacija apie sudėtį
Kita vertus, VŽ jau rašė, kad ir nefasuotų maisto produktų pardavėjams tvarka nuo lapkričio sugriežtėjo.
Prekybininkai kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose nuo šiol privalo nurodyti visą sudedamųjų dalių sąrašą, atskirais atvejais ir specialiuosius užrašus (pvz. su cukrumi ir saldikliu).
Prekiaujant šviežia, sušaldyta ar atšaldyta kiauliena, aviena, ožkiena ir naminių paukščių mėsa, kainų etiketėse privaloma pateikti informaciją apie mėsos kilmės šalį ar vietą.
Kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose privaloma pateikti dažiklių pavadinimus arba E numerius bei užrašus: gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį. Iki šiol šie reikalavimai buvo taikomi tik ženklinant fasuotus maisto produktus.
Nauji reikalavimai taikomi ir viešojo maitinimo sektoriuje. Apie kavinėse, užkandinėse ar restoranuose gaminamus patiekalus vartotojai turės gauti ne tik privalomą informaciją apie patiekaluose esančias alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas, bet ir apie genetiškai modifikuotus produktus.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti