Iš augalų pagaminta „mėsa“ - naujausia perdirbėjų aistra

Publikuota: 2016-10-19
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.

Kelios stambios JAV mėsos perdirbimo įmonės savo gamyklose kuria iki šiol neregėtus padalinius. Vis daugiau žmonių nusprendžiant nebevartoti mėsos, bendrovės įvairius produktus ims gaminti iš augalinės kilmės žaliavų.

Iš įvairių pakaitalų pagaminti „mėsos“ produktai atrodo lygiai taip pat kaip kepti iš maltos jautienos ar kiaulienos. Dėka šiuolaikinių laboratorijų galimybių, išgaunamas net praktiškai identiškas skonis ir kvapas, rašo „Reuters“.

Įpročiai keičiasi

Prieš kurį laiką dėmesį į mėsos pakaitalų perspektyvas atkreipė didžiausia JAV vištienos perdirbimo bendrovė „Tyson Foods“, įsigijusi 5% akcijų paketą nedidelėje bendrovėje „Beyond Meat“, į kurią yra investavęs Billas Gatesas.

Ši įmonė kuria technologijas, leidžiančias iš augalų sukurti mėsos išvaizdą ir skonį atitinkančius maisto produktus.

Kanados mėsos įmonė „Maple Leaf Foods“ ir vokiečių dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“ jau porą metų kuria mėsos pakaitalus iš sojų, įvairių grūdų. Įmonė tikisi, kad šis verslo segmentas augs kur kas greičiau nei tradicinis, kuriame pasiekti proveržį dėl milžiniškos konkurencijos ir menko vartojimo - itin sudėtinga.

„Šiuo metu tai neįtikėtinai karšta zona“, - sako Adamas Groganas, „Maple Leaf Foods“ viceprezidentas.

Pasaulinė mėsos pakaitalų rinka šiemet pasiekė 4 mlrd. USD vertę. Tokių produktų vartojimas nuo 2010-ųjų išaugo 41%, skaičiuoja „Markets and Markets“.

Tuo tarpu raudonos mėsos vartojimas JAV nuo 1970-ųjų visą laiką menko. Dabar vienas amerikietis per metus suvartoja vos 27 kilogramus mėsos. Tuo tarpu pakuoto vegetariško maisto rinka per artimiausius trejus metus, tikimasi, augs apie 10%.

Ši statistika mėsos perdirbimo įmones verčia ieškoti papildomų galimybių uždirbti.

Žibalo į ugnį pernai įpylė ir vartotojų įpročius šiek tiek pakoregavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paskelbusi, kad perdirbtos mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis sukelia vėžį.

Kita vertus, du trečdaliai vokiečių ir trečdalis amerikiečių mėsos nevalgo vos vieną dieną per savaitę, nors apklausos rodo, kad turėdami įdomesnių alternatyvų mėsai jie tai galėtų daryti kelis kartu dažniau.

Dešrelės iš sojos

„Mes gaminame ne vegetariškus mėsainius, mes tokiu būdu kuriame mėsą. Tiesiog darome tai iš augalų“, - sako Celeste Holz-Schietinger, alternatyvią „mėsą“ kuriančios bendrovės „Impossible Foods“ mokslininkė.

Tokios nedidelės bendrovės, į kurias dar visai neseniai buvo žiūrima skeptiškai, dabar labai domina stambius gamintojus, kuriems net ir įsteigus brangiai kainuojančias laboratorijas tektų nueiti ilgą kelią, kol iš augalų pavyktų sukurti mėsos skonį, kvapą ir išvaizdą turinčius gaminius.

Nedideles mokslininkų grupeles įdarbinusių alternatyvios mėsos startuolių kaina kyla lyg ant mielių, nes jie pramonininkams gali leisti sutaupyti daugybę laiko.

Jau minėta dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“, naujoviškų produktų liniją sukūrusi 2014-aisiais, skaičiuoja, kad dabar ji generuoja apie 20% metinės apyvartos, siekiančios per 200 mln. Eur.

Vis dėlto kai kurie rinkos analitikai svarsto, kad vartotojai, dabar taip džiugiai perkantys iš augalų pagamintą „mėsą“, vieną dieną gali imti ir persigalvoti.

Viena priežasčių - šiai „mėsai“ gaminti labai dažnai naudojami genetiškai modifikuoti augalai, ypač sojos.

FOTOGALERIJA Bendrovės "Impossible Foods" laboratorijoje iš augalų sukurti gaminiai (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
E. cigaretės, kaip elektromobiliai, ir traukia, ir baido investuotojus 1

„Philip Morris International“, didžiausios pasaulyje tabako bendrovės, akcijos biržoje ketvirtadienį...

Rinkos
2018.04.21
Ekologiški produktai: paklausa skatina gamybą Premium

Susidomėjimas sveika gyvensena ir mados augina ekologiškų maisto produktų paklausą. Bet tendencijos skiriasi:...

Agroverslas
2018.04.20
Darželiuose ir mokyklose neliks rūkytos mėsos, patiekalų džiuvėsėliuose, dalies padažų 1

Nuo rugsėjo įsigalios naujos vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose negalės būti siūloma pieno...

Agroverslas
2018.04.19
Internetinei prekybai ekologiškais produktais – nauji reikalavimai

Norintiems ekologiškais maisto produktais prekiauti nuotoliniu būdu, įsigalioja nauji reikalavimai. Balandžio...

Agroverslas
2018.04.19
Latvijos „Maximose“ neliks „Borjomi“ 15

Šiandien išplatintame pranešime „Maxima Latvija“ skelbia apie nutraukiamą sutartį su Gruzijos mineralinio...

Ekologiško pieno rinka plečiasi: daugiau moka ir perdirbėjai, ir pirkėjai 2

Ekologiškų pieno produktų rinka Lietuvoje plečiasi. Tokių gaminių pagaminama vis daugiau. Anksčiau ekologiškų...

Agroverslas
2018.04.16
JAV – salmoneliozės protrūkis: iš rinkos pašalinta 207 mln. kiaušinių

Amerikoje apie 207 mln. kiaušinių, tiektų vienos fermos Šiaurės Karolinoje, buvo pašalinti iš rinkos.

Agroverslas
2018.04.16
Skaitmeninė maisto pramonė: į „blockchain“ jau sujungė ir vištas

Prancūzijos prekybos tinklas „Carrefour“ savo vartotojams siūlo „vištas su istorija“ – pasitelkusi...

Agroverslas
2018.04.14
EK kyla į kovą su nesąžiningos prekybos praktikomis

„Mažesni veiklos vykdytojai, tarp jų ir ūkininkai, kenčia nuo kitų grandinės partnerių taikomos nesąžiningos...

Agroverslas
2018.04.13
EK nori drausti dvejopos kokybės maisto produktus, gamintojai nežino, kas tai yra Premium

Europos Komisija pristatė pasiūlymą, kuriuo siekiama Bendrijoje uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus,...

Agroverslas
2018.04.13
Per ketvirtį Lietuvoje sulaikytos 66 t nesaugių maisto produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių neatitikimų...

Agroverslas
2018.04.12
Padažų gamintojai šoka pagal sveikos gyvensenos madas Premium

Ekologijos ir sveikos gyvensenos mados palietė ir padažų sektorių – parduotuvėse jau galima įsigyti ir...

Agroverslas
2018.04.12
EK siekia uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus

Europos Komisija (EK) trečiadienį pateikė pasiūlymą dėl Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkinio,...

Agroverslas
2018.04.12
EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos...

Agroverslas
2018.04.10
„Lidl“ mažina leistiną pesticidų likučių kiekį savo asortimente 7

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ paskelbė vaisių ir daržovių asortimento pirkimų strategiją. Viena iš...

Agroverslas
2018.04.10
Suirutė Europos cukraus rinkoje: išgyvens tik stipriausieji 1

Iš gamybos kvotų kokono „išvaduoti“ Europos cukraus gamintojai dabar kovoja, kad galėtų išgyventi...

Agroverslas
2018.04.10
T. Barštys: turėsime vieną pajėgiausių įmonių Europoje 9

Alytaus savivaldybei du sklypus Pramonės parke išnuomojus AB „Kauno grūdai“, netrukus prasidės greitai...

Pramonė
2018.04.09
Verslas su japonais: pasitiki, bet pakontroliuoja 1

Nuo importo priklausoma Japonijos maisto pramonė Lietuvos įmonėms – saldus kąsnis, nors nelengvai...

Agroverslas
2018.04.07
Japonijos IKEA lankytojai bus maitinami lietuviška sriuba 2

Bendrovė „Auga Group“ sutarė dėl bendradarbiavimo su prekybos tinklu IKEA – Japonijoje esančių parduotuvių...

Agroverslas
2018.04.06
Dėl sveikesnio produkto „Nestle“ pakeitė naudojamo cukraus struktūrą 1

„Nestle“ pranešė, kad nuo šiol jos gaminamuose batonėliuose „Milkybar Wowsomes“ bus 30% mažiau cukraus nei...

Agroverslas
2018.04.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau