Iš augalų pagaminta „mėsa“ - naujausia perdirbėjų aistra

Publikuota: 2016-10-19
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.
svg svg
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.

Kelios stambios JAV mėsos perdirbimo įmonės savo gamyklose kuria iki šiol neregėtus padalinius. Vis daugiau žmonių nusprendžiant nebevartoti mėsos, bendrovės įvairius produktus ims gaminti iš augalinės kilmės žaliavų.

Iš įvairių pakaitalų pagaminti „mėsos“ produktai atrodo lygiai taip pat kaip kepti iš maltos jautienos ar kiaulienos. Dėka šiuolaikinių laboratorijų galimybių, išgaunamas net praktiškai identiškas skonis ir kvapas, rašo „Reuters“.

Įpročiai keičiasi

Prieš kurį laiką dėmesį į mėsos pakaitalų perspektyvas atkreipė didžiausia JAV vištienos perdirbimo bendrovė „Tyson Foods“, įsigijusi 5% akcijų paketą nedidelėje bendrovėje „Beyond Meat“, į kurią yra investavęs Billas Gatesas.

Ši įmonė kuria technologijas, leidžiančias iš augalų sukurti mėsos išvaizdą ir skonį atitinkančius maisto produktus.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Kanados mėsos įmonė „Maple Leaf Foods“ ir vokiečių dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“ jau porą metų kuria mėsos pakaitalus iš sojų, įvairių grūdų. Įmonė tikisi, kad šis verslo segmentas augs kur kas greičiau nei tradicinis, kuriame pasiekti proveržį dėl milžiniškos konkurencijos ir menko vartojimo - itin sudėtinga.

„Šiuo metu tai neįtikėtinai karšta zona“, - sako Adamas Groganas, „Maple Leaf Foods“ viceprezidentas.

Pasaulinė mėsos pakaitalų rinka šiemet pasiekė 4 mlrd. USD vertę. Tokių produktų vartojimas nuo 2010-ųjų išaugo 41%, skaičiuoja „Markets and Markets“.

Tuo tarpu raudonos mėsos vartojimas JAV nuo 1970-ųjų visą laiką menko. Dabar vienas amerikietis per metus suvartoja vos 27 kilogramus mėsos. Tuo tarpu pakuoto vegetariško maisto rinka per artimiausius trejus metus, tikimasi, augs apie 10%.

Ši statistika mėsos perdirbimo įmones verčia ieškoti papildomų galimybių uždirbti.

Žibalo į ugnį pernai įpylė ir vartotojų įpročius šiek tiek pakoregavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paskelbusi, kad perdirbtos mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis sukelia vėžį.

Kita vertus, du trečdaliai vokiečių ir trečdalis amerikiečių mėsos nevalgo vos vieną dieną per savaitę, nors apklausos rodo, kad turėdami įdomesnių alternatyvų mėsai jie tai galėtų daryti kelis kartu dažniau.

Dešrelės iš sojos

„Mes gaminame ne vegetariškus mėsainius, mes tokiu būdu kuriame mėsą. Tiesiog darome tai iš augalų“, - sako Celeste Holz-Schietinger, alternatyvią „mėsą“ kuriančios bendrovės „Impossible Foods“ mokslininkė.

Tokios nedidelės bendrovės, į kurias dar visai neseniai buvo žiūrima skeptiškai, dabar labai domina stambius gamintojus, kuriems net ir įsteigus brangiai kainuojančias laboratorijas tektų nueiti ilgą kelią, kol iš augalų pavyktų sukurti mėsos skonį, kvapą ir išvaizdą turinčius gaminius.

Nedideles mokslininkų grupeles įdarbinusių alternatyvios mėsos startuolių kaina kyla lyg ant mielių, nes jie pramonininkams gali leisti sutaupyti daugybę laiko.

Jau minėta dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“, naujoviškų produktų liniją sukūrusi 2014-aisiais, skaičiuoja, kad dabar ji generuoja apie 20% metinės apyvartos, siekiančios per 200 mln. Eur.

Vis dėlto kai kurie rinkos analitikai svarsto, kad vartotojai, dabar taip džiugiai perkantys iš augalų pagamintą „mėsą“, vieną dieną gali imti ir persigalvoti.

Viena priežasčių - šiai „mėsai“ gaminti labai dažnai naudojami genetiškai modifikuoti augalai, ypač sojos.

FOTOGALERIJA Bendrovės "Impossible Foods" laboratorijoje iš augalų sukurti gaminiai (12 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

„Samsono“ pelnas pernai mažėjo 3,6 karto

Kauno mėsos perdirbimo bendrovė „Samsonas“ praėjusiais metais uždirbo 275.900 grynojo pelno – 3,6 karto...

Pramonė
2022.05.19
Kuo virto „Vytauto“ avantiūra su krepšininkais Ballais Premium 6

Lietuvoje su savo šeima ir kūrybine komanda viešėjęs JAV krepšinio veikėjas LaVaras Ballas paskelbė į Ameriką...

Pramonė
2022.05.17
VMVT leidžia įmonėms sunaudoti turimas produktų pakuotes iki kol bus pagamintos naujos

Dėl karo Ukrainoje stringant kai kurių žaliavų tiekimui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)...

Pramonė
2022.05.13
„Orkla“ sausainių gamyklą perkelia į Latviją 4

Uždarius gamyklas Švedijoje ir kitur, maisto gamintoja „Orkla Group“ planuoja visą sausainių ir vaflių gamybą...

Pramonė
2022.05.12
Grūdų derlius kitą sezoną gali būti prastesnis

Tarptautinė grūdų taryba (IGC) prognozuoja, kad 2022–2023 m. pasaulinis grūdų derlius bus 12,7 mln. t...

Pramonė
2022.05.11
TOP 20 daugiausia mokesčių sumokėjusių restoranų: COVID-19 lengvatų aidai Premium

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia TOP 50 apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančių įmonių,...

Prekyba
2022.05.10
M. Skuodis siūlo svarstyti koridorių per Baltarusiją ukrainietiškiems grūdams transportuoti 7

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad yra tik du realūs būdai iš karo apimtos Ukrainos išvežti...

Verslo aplinka
2022.05.10
Saldėsių gamintojams pirmasis ketvirtis įkvepia optimizmo

Sausio–kovo mėnesiai atnešė didesnius saldumynų pardavimus ir tai lyg atgaiva po pernai ne itin finansiškai...

Pramonė
2022.05.08
Kaišiadorių paukštyne neliko beveik 350 darbuotojų 1

Žemės ūkio ir maisto pramonės grupės „Linas Agro Group“ valdomam Kaišiadorių paukštynui pernai lapkritį...

Pramonė
2022.05.07
Kyla pokyčių vėjas Lietuvos saldumynų sektoriuje, stabdoma įmonės „Rūta Latvija“ veikla Premium 1

Dėl karo Ukrainos konditerijos gaminių korporacija „Roshen“ priversta mažinti gamybos apimtis ir tai gali...

Pramonė
2022.05.05
Perrinkta „Pieno žvaigždžių“ valdyba

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių šalyje „Pieno žvaigždės“ akcininkai perrinko bendrovės valdybą, jai...

Vadyba
2022.05.05
TOP 20 maisto ir gėrimų pramonės įmonių, I ketvirtį sumokėjusių daugiausia mokesčių Premium

Per šių metų pirmąjį ketvirtį TOP 20 Lietuvos maisto ir gėrimų pramonės įmonės valstybei pervedė daugiau nei...

Pramonė
2022.05.03
Paukštininkystės asociacijos vadovas: valstybės parama gelbės tik kelis mėnesius

Žemės ūkio ministerijai numačius 5,8 mln. Eur viščiukų broilerių ir dedeklių laikytojams, Lietuvos...

Pramonė
2022.05.01
Sutelktinio finansavimo platformose pirmasis ketvirtis skilo į dvi dalis Premium

Sutelktinio finansavimo platformose investuotojų skaičiaus augimo, finansuojamų sumų didėjimo ir grąžos...

Rinkos
2022.04.28
V. Dombrovskis: ES turėtų didinti maisto gamybą ir atidėti aplinkosaugos reikalavimus 1

Siekdama sumažinti neigiamą karo Ukrainoje poveikį maisto kainoms ES turėtų didinti maisto gamybą ir...

Pramonė
2022.04.25
„Amber Food“ teigia neturinti galimybių keisti „Vičiūnai Group“ veiklos Rusijoje 6

Kilus visuomenės pasipiktinimui dėl „Vičiūnai Group“ įmonių veiklos Rusijoje, pilietiški žmonės Lietuvoje...

Prekyba
2022.04.22
O. Šurajevui raginant išimti majonezą iš lentynų, „Daumantai LT“ kartoja jau atsiribojusi nuo įmonės Kaliningrade Premium 43

Lietuviškų padažų ir pagardų gamintoja UAB „Daumantai LT“ kartoja parduodanti Nyderlanduose registruotą...

Pramonė
2022.04.22
Žemės ūkio komisaras: svarbu nuimti kiek įmanoma daugiau derliaus

Bręstant maisto krizei dėl karo Ukrainoje, Januszas Wojciechowskis, Europos Komisijos (EK) žemės ūkio...

Pramonė
2022.04.18
„Astra“ pradeda naujo produkto gamybą

Maisto, chemijos ir naftos pramonei nerūdijančio plieno konstrukcijas gaminanti AB „Astra LT“ pradeda...

Pramonė
2022.04.18
Viceministras žada saugiklius dirbamai žemei nuo saulės jėgainių saugoti 13

Siekiant, kad saulės elektrinių statybos nevyktų derlingose žemėse, įstatyme bus sudėti saugikliai, žada...

Pramonė
2022.04.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku