Iš augalų pagaminta „mėsa“ - naujausia perdirbėjų aistra

Publikuota: 2016-10-19
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.
Beck Diefenbach („Scanpix“/„Reuters“) nuotr.

Kelios stambios JAV mėsos perdirbimo įmonės savo gamyklose kuria iki šiol neregėtus padalinius. Vis daugiau žmonių nusprendžiant nebevartoti mėsos, bendrovės įvairius produktus ims gaminti iš augalinės kilmės žaliavų.

Iš įvairių pakaitalų pagaminti „mėsos“ produktai atrodo lygiai taip pat kaip kepti iš maltos jautienos ar kiaulienos. Dėka šiuolaikinių laboratorijų galimybių, išgaunamas net praktiškai identiškas skonis ir kvapas, rašo „Reuters“.

Įpročiai keičiasi

Prieš kurį laiką dėmesį į mėsos pakaitalų perspektyvas atkreipė didžiausia JAV vištienos perdirbimo bendrovė „Tyson Foods“, įsigijusi 5% akcijų paketą nedidelėje bendrovėje „Beyond Meat“, į kurią yra investavęs Billas Gatesas.

Ši įmonė kuria technologijas, leidžiančias iš augalų sukurti mėsos išvaizdą ir skonį atitinkančius maisto produktus.

Kanados mėsos įmonė „Maple Leaf Foods“ ir vokiečių dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“ jau porą metų kuria mėsos pakaitalus iš sojų, įvairių grūdų. Įmonė tikisi, kad šis verslo segmentas augs kur kas greičiau nei tradicinis, kuriame pasiekti proveržį dėl milžiniškos konkurencijos ir menko vartojimo - itin sudėtinga.

„Šiuo metu tai neįtikėtinai karšta zona“, - sako Adamas Groganas, „Maple Leaf Foods“ viceprezidentas.

Pasaulinė mėsos pakaitalų rinka šiemet pasiekė 4 mlrd. USD vertę. Tokių produktų vartojimas nuo 2010-ųjų išaugo 41%, skaičiuoja „Markets and Markets“.

Tuo tarpu raudonos mėsos vartojimas JAV nuo 1970-ųjų visą laiką menko. Dabar vienas amerikietis per metus suvartoja vos 27 kilogramus mėsos. Tuo tarpu pakuoto vegetariško maisto rinka per artimiausius trejus metus, tikimasi, augs apie 10%.

Ši statistika mėsos perdirbimo įmones verčia ieškoti papildomų galimybių uždirbti.

Žibalo į ugnį pernai įpylė ir vartotojų įpročius šiek tiek pakoregavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paskelbusi, kad perdirbtos mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis sukelia vėžį.

Kita vertus, du trečdaliai vokiečių ir trečdalis amerikiečių mėsos nevalgo vos vieną dieną per savaitę, nors apklausos rodo, kad turėdami įdomesnių alternatyvų mėsai jie tai galėtų daryti kelis kartu dažniau.

Dešrelės iš sojos

„Mes gaminame ne vegetariškus mėsainius, mes tokiu būdu kuriame mėsą. Tiesiog darome tai iš augalų“, - sako Celeste Holz-Schietinger, alternatyvią „mėsą“ kuriančios bendrovės „Impossible Foods“ mokslininkė.

Tokios nedidelės bendrovės, į kurias dar visai neseniai buvo žiūrima skeptiškai, dabar labai domina stambius gamintojus, kuriems net ir įsteigus brangiai kainuojančias laboratorijas tektų nueiti ilgą kelią, kol iš augalų pavyktų sukurti mėsos skonį, kvapą ir išvaizdą turinčius gaminius.

Nedideles mokslininkų grupeles įdarbinusių alternatyvios mėsos startuolių kaina kyla lyg ant mielių, nes jie pramonininkams gali leisti sutaupyti daugybę laiko.

Jau minėta dešrelių gamintoja „Rügenwalder Mühle“, naujoviškų produktų liniją sukūrusi 2014-aisiais, skaičiuoja, kad dabar ji generuoja apie 20% metinės apyvartos, siekiančios per 200 mln. Eur.

Vis dėlto kai kurie rinkos analitikai svarsto, kad vartotojai, dabar taip džiugiai perkantys iš augalų pagamintą „mėsą“, vieną dieną gali imti ir persigalvoti.

Viena priežasčių - šiai „mėsai“ gaminti labai dažnai naudojami genetiškai modifikuoti augalai, ypač sojos.

FOTOGALERIJA Bendrovės "Impossible Foods" laboratorijoje iš augalų sukurti gaminiai (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Eugestos“ pajamos per metus augo 4,6% iki 92,5 mln. Eur

Didmeninės prekybos maisto produktais, gėrimais ir plataus vartojimo prekėmis bendrovė „Eugesta“ praėjusiais...

Pramonė
2019.06.14
Prokuratūra: P. Gražulis „Judex“ gelbėjo ir Lietuvoje, ir Rusijoje 8

Seimo narys Petras Gražulis ilgai ir sistemingai piktnaudžiavo savo politiko statusu, kad nebūtų uždraustas...

Verslo aplinka
2019.06.11
Vilkyškių pieninės pardavimai šiemet augo 16%

Vienos didžiausių šalyje pieno perdirbimo bendrovių Vilkyškių pieninės konsoliduoti pardavimai šių metų...

Pramonė
2019.06.10
„Norvelitos“ grynasis pelnas sumažėjo 47,2% 2

Žuvies produktų gamybos ir prekybos grupė „Norvelita“ praėjusiais metais uždirbo 12,855 mln. Eur grynojo...

Pramonė
2019.06.10
„Žemaitijos pienas“ perka A. Pažemecko bendrovę 2

AB „Žemaitijos pienas“ pranešė ketinanti įsigyti UAB „Baltijos mineralinių vandenų kompaniją“, kuri priklauso...

Rinkos
2019.06.07
„Biovela Group“ pernai dvigubino pelną, bet šie metai – sunkesni Premium 1

Mėsos perdirbimo įmonių grupė „Biovela Group“ grynąjį pelną pernai augino daugiau kaip du kartus – iki 2,25...

Pramonė
2019.06.07
„Vičiūnai ir partneriai“ pajamas augino 25 proc. iki 94,2 mln. eurų 4

„Vičiūnių grupei“ priklausanti lašišos perdirbimo ir prekybos įmonė „Vičiūnai ir partneriai“ pernai gavo...

Pramonė
2019.06.06
Pagaminti paprasta, tačiau kaip produktą parduoti Premium

Įprasta, kad smulkūs gamintojai bendradarbiauja su tokiais pat prekybininkais. Tačiau augantis verslas turi...

Gazelė
2019.06.05
Kaip įsukti verslą, kai konkurentų – ant kiekvieno kampo Premium

Sektoriuose, kur konkurencija didžiausia, sprendimų reikia daugiau ir rizikingesnių. Tačiau yra keli bendri...

Gazelė
2019.06.04
„Nordzucker“ plečiasi Lietuvoje - steigia verslo paslaugų centrą Kaune

Cukraus gamintoja „Nordzucker“, kuriai priklauso Kėdainiuose veikianti „Nordic Sugar Kėdainiai“ cukraus...

Pramonė
2019.06.03
„Auga Group“ augino pajamas, pelnas mažėjo

AB „Auga Group“, nors pajamas ir EBITDA didino, šių metų I ketvirtį fiksavo tris kartus mažesnį grynąjį...

Pramonė
2019.06.03
Baltijos jūroje žvejoti menkes šiemet draudžiama ilgiau

Baltijos jūroje mažėjant menkių, šiemet draudimas jas žvejoti ilgėja trim mėnesiais iki rugsėjo pabaigos,...

Pramonė
2019.06.02
2015 m. alyvuogių aliejų 20% išbranginusi liga grasina dar didesniu protrūkiu 4

Pietų Europos alyvuogių augintojai skambina pavojaus varpais – regione vėl ima plisti pavojinga augalų liga,...

Pramonė
2019.05.31
Vilkyškių pieninė dirbo nuostolingai 1

Viena didžiausių šalyje pieno perdirbimo bendrovių Vilkyškių pieninė pirmąjį šių metų ketvirtį patyrė 0,82...

Pramonė
2019.05.31
„KG Group“ pajamos perkopė 500 mln. Eur 2

2018-aisiais įmonių grupės „KG Group“ konsoliduotos pardavimų pajamos pasiekė 523,7 mln. Eur – 11% daugiau...

Pramonė
2019.05.31
„Nematekas“ pernai eksportavo 30% daugiau 1

Kaišiadorių rajono mėsos ir paukštienos perdirbimo bendrovė „Nematekas“ pernai gavo 31,34 mln. Eur pajamų –...

Pramonė
2019.05.31
„Kalnapilio–Tauro grupės“ rezultatuose nuostolį įpaišė „Metrail“ Premium

Pardavimo pajamas auginusi ir sąnaudas mažinusi UAB „Kalnapilio–Tauro grupė“ praėjusius metus vis dėlto baigė...

Pramonė
2019.05.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau