Naujos žvejybos kvotos: daugiau šprotų, bet mažiau menkių

Publikuota: 2016-10-11
Philo Noble‘o („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Philo Noble‘o („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

ES Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje Liuksemburge žemės ūkio ministrai pasiekė politinį susitarimą dėl žvejybos kvotų Baltijos jūroje 2017 metais.

Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos (ICES) mokslininkų vertinimas atskleidė, kad didžiosios daugumos žuvų išteklių būklė yra gera ir todėl jų kvotos gali būti didinamos. Taigi, jau penktus metus iš eilės strimelių centrinėje Baltijos jūros dalyje žvejybos kvota bus didinama – kitąmet žvejai galės jų sugauti 8% daugiau.

Nors mokslininkai rekomendavo šprotų žvejybą didinti net 40%, tačiau valstybės narės, siekdamos žvejybos stabilumo ir pusiausvyros tarp atskirų išteklių, sutarė dėl nuosaikesnio kvotos didinimo – 29%.

Lašišų kvotos pagrindiniame Baltijos jūros baseine bus paliktos 2016 m. lygio, kad būtų geriau apsaugoti atsigaunantys šių vertingų žuvų ištekliai.

Taip pat sutarta rytinėje Baltijos jūros dalyje menkių žvejybos kvotą mažinti 25%. Tokia kvota leis Lietuvos žvejams išlaikyti dabartines žvejybos apimtis.

Vakarės jūros dalies menkių padėtis yra daug sudėtingesnė – ištekliaus biomasė yra rekordiškai maža, jūroje beveik neaptinkama ją papildyti galinčių žuvų jauniklių, o žvejyba gerokai viršija tvarų lygį. Dėl to čia šių žuvų žvejybos kvotą 2017 m. nuspręsta sumažinti 56%.

Šiemet sprendimas pirmą kartą buvo priimamas vadovaujantis liepos mėnesį įsigaliojusiu daugiamečiu Baltijos jūros menkių, silkių ir šprotų išteklių valdymo ir tų išteklių žvejybos planu, kuris nustato šių komerciškai reikšmingiausių Baltijos jūros išteklių žvejybos galimybių nustatymo taisykles.

infogr.am::538eb010-1af7-4849-95dd-2380f378279c

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pienas: galimybių eksporto plėtrai daug, bet prireiks pagalbos Premium

Europos Komisijos (EK) analitikai, pateikę savo prognozes žemės ūkiui iki 2030 m., regi pasaulinį pieno...

Agroverslas
2019.01.16
Auditoriai: ES maisto saugos sistema per daug apkrauta

Remiantis nauja Europos Audito Rūmų ataskaita, nors Europos Sąjungos (ES) sistema, skirta apsaugoti...

Agroverslas
2019.01.16
Nusprendė perkelti gamybą: įtakos turi padėtis darbo rinkoje Premium

Baltijos šalių malūnų grupę valdanti AB „Baltic Mill“ perkelia vieną iš savo įmonių „Balti veski“ iš Estijos...

Pramonė
2019.01.14
Stringant GPAIS virš įmonių pakibo naujų baudų grėsmė Premium 7

Pranašystės, kad dėl GPAIS sistemos broko gamintojams ir importuotojams gali tekti mokėti milijonines baudas...

Leidę smulkiesiems gaminti maistą namuose, žada dar daugiau palengvinimų Premium 6

Maisto gaminimo veiklą siekiantys pradėti smulkieji laukia, kol ims veikti siūloma paprastesnė tvarka gaminti...

Agroverslas
2019.01.10
„Metrail“ votis tvinksi: ministerija laikosi savo Premium 10

Aplinkos ministerija pateikė oficialią poziciją ir argumentus, kodėl garsiajame ginče dėl „Metrail“ nemato...

Finansai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Agroverslas
2019.01.08
Viena parduotuvė Lenkijoje gali virsti šimtais tonų pardavimų Premium

Krekenavos agrofirmos parduotuvės Suvalkuose pardavimai viršijo optimistinę mėsos produktų gamintojo prognozę...

Be lenkiškos kiaulienos nepražūtų Premium 1

Lenkijai uždraudus lietuviškų kiaulių ir kiaulienos importą, Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras,...

Agroverslas
2019.01.08
„Roquette Amilina“ prisijungs antrinę įmonę „Lignoterma“ 2

Panevėžio kviečių krakmolo ir glitimo gamybos bendrovė „Roquette Amilina“ prisijungs antrinę bioenergetikos...

Agroverslas
2019.01.07
Lengvinamos sąlygos smulkiems maisto gamintojams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintų higienos reikalavimų maisto tvarkymo...

Agroverslas
2019.01.07
Prekybos centruose labiausiai skiriasi sūrio, grietinės ir sviesto kainos 11

Viešai pradėjus skelbti penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“ ir „Lidl“ 20-ies...

Agroverslas
2019.01.02
Pradėta skelbti oficialią informaciją apie maisto kainas prekybos tinkluose 12

Nuo šių metų pradžios specialiame tinklalapyje pradėta viešai skelbti oficiali informacija apie svarbiausių...

Agroverslas
2019.01.02
Lietuviai pagal išlaidas alkoholiui – treti ES 26

Lietuviai pagal išlaidų dalį alkoholiui 2017 metais užėmė trečią vietą Europos Sąjungoje (ES) – Lietuvos...

Agroverslas
2019.01.02
Kodėl gamintojams naudingas Paveldo sertifikatas

Produkcija, pažymėta tautinio paveldo ženklu, garantuoja, kad ji yra skani, nes teisę naudoti šį ženklą turi...

Rinkodara
2019.01.01
Mėsą augaliniu maistu keičia kas dešimtas lietuvis 29

Apie 10% Lietuvos gyventojų suvartoja mažiau mėsos produktų arba jų iš viso atsisako, parodė šių metų rugsėjį...

Agroverslas
2018.12.30
Lietuviško maisto eksportas: kur pasiekėme proveržį ir į kokias rinkas dairysimės kitąmet 6

Lietuvos maisto pramonės gaminama produkcija šiemet pasiekė daugiau kaip 130 pasaulio valstybių. Nors...

Agroverslas
2018.12.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau