„Juodasis“ kavinių ir restoranų sąrašas: verslininkai skuba pasitaisyti

Publikuota: 2015-12-02
Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Algimanto Kalvaičio (VŽ) nuotr.
Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Algimanto Kalvaičio (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Maisto inspektoriams sudarius „juodąjį“ kavinių ir restoranų sąrašą, verslas suskubo teikti ataskaitas apie atliekų utilizavimą. Be to, inspektorius užklausomis apipylė ir sąraše neatsidūrusios įmonės.

Ažiotažas dėl kai kurių šalies kavinių ir restoranų vykdomos veiklos be atliekų kilo beveik prieš mėnesį, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) paskelbė vadinamąjį „juodąjį“ tokių įmonių sąrašą. VŽ publikuotame inspektorių sudarytame sąraše buvo įvardyta 21 šalies įmonė, kuri nepateikė ataskaitų apie atliekų utilizavimą. Daugiausia – 17 – yra Vilniuje veiklą vykdančių kavinių ir restoranų.

„Viešumas paskatino verslininkus atlikti savo prievoles – informuoti mūsų tarnybą apie šalinamas atliekas. Sulaukėme milžiniško susidomėjimo - ne tik iš įmonių, kurios įtrauktos į sąrašą, bet ir iš tų, kurios bendrai domėjosi reikalavimais, keliamais atliekų šalinimui, – VŽ sako Vita Šturmienė, VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė. – Iš to sąrašo jau beveik visos įmonės yra pasirašiusios sutartis su įmonėmis, kurios užsiima atliekų utilizavimu, bet dar ne visos yra pateikusios atliekų šalinimo ataskaitas. Tą jos turi padaryti iki gruodžio 5 d.“

VMVT kol kas konkrečiai nenurodo, kokios „juodajame“ sąraše esančios kavinės ir restoranai jau sudarė sutartis su atliekų išvežimo įmonėmis, taip pat, kurios jau pateikė atliekų išvežimo ataskaitas. Kaip pasikeitė šis sąrašas, numatoma informuoti ateinančią savaitę.

Turėjo patikrinimų dokumentus

Į lapkričio 10 d. paskelbtą „juodąjį“ sąrašą, kaip nurodo p. Šturmienė, pateko tos šįmet patikrintos kavinės ir restoranai, kuriuose inspektoriai rado produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, tačiau minėtos įmonės VMVT per tris ketvirčius taip ir nepateikė ataskaitų, kaip sutvarkė tas atliekas.

„Mes turėjome konkrečius įrodymus, dokumentus apie tose įmonėse šįmet įvykdytus patikrinimus ir rastus produktus su pasibaigusiu vartojimo terminu. Restorane, kavinėje darbo pabaigoje susidaro tokių valgių, produktų – tai įprasta, tačiau įmonės turi pasirūpinti, kad toks netinkamas vartoti maistas būtų išvežtas atitinkamų įmonių. Tačiau 21 patikrinta bendrovė mūsų neinformavo, kaip tą padarė, VMVT ataskaitų apie išvežimą nepateikė ir buvo įtraukta į sąrašą, o įmonės priskirtos aukštesnės rizikos įmonių grupei. Tai reiškia, kad tokios įmonės dažniau tikrinamos inspektorių“, - kalba p. Šturmienė, valstybinė maisto produktų inspektorė.

Pripažino neapdairumą

Viešai paskelbus „juodąjį“ sąrašą, kai kurie verslininkai puolė audringai gintis, o reiklūs klientai atskleidė patirtus nepatogumus dėl kai kuriose iš sąraše nurodytų įmonių gauto esą nekokybiško maisto. „Klientai dabar labai reiklūs ir iškart viešina negeroves dėl netinkamo maisto, informuoja ir atitinkamas tarnybas apie galimus pažeidimus, dalis tokių vartotojų skambučių pasiteisina, bet ne visi“, - pažymi p. Šturmienė, VMVT atstovė.

Į „juodąjį“ sąrašo įtraukto Vilniaus senamiestyje esančio restorano „Studio9“, kurį valdo UAB „GL9“, atstovai tuomet savo „Facebook“ paskyroje viešai pripažino, jog ne visuomet laiku teikė informaciją apie atliekų utilizavimą ir taip pažeidė VMTV direktoriaus įsaymą „Dėl šalutinių gyvūninių produktų, surinktų iš viešojo maitinimo įstaigų, tvarkymo“.

„Atsakomybė dėl to, visų pirma, tenka mums ir tikrai apmaudu, jog mūsų pačių neapdairumas privertė suabejoti maisto kokybe. Sutinkame su VMVT, jog visuomenė turi būti informuota, tačiau esame susirūpinę, kad po skambia antrašte pateikta informacija mūsų įvaizdžiui padarė išties didelę žalą“, – paskyroje po VŽ straipsnio rašė „Studio9“.

Po audros - tyla

Susidariusios situacijos, pokyčių nekomentavo ir į „juodąjį“ sąrašą įtraukto Vilniaus restorano „Di Vino“, kurį valdo UAB „Sanmarko“, – telefonu atsiliepusi šios įmonės atstovė nurodė, jog šiuo metu čia atliekamas auditas ir ji negalinti pateikti komentaro.

Paskambinus į sąrašą įtraukto restorano „Panama“, kuris priklauso UAB „Raudonas šuo“, direktoriui Šarūnui Akelaičiui, jis pažadėjo raštu atsakyti į pateiktus klausimus, tačiau VŽ komentaro iki trečiadienio negavo.

Paskambinus į sąrašą įtrauktai UAB „Oba“, Vilniaus senamiestyje valdančiai restoraną „Galo do Porto“, paaiškėjo, kad jie buvusioje „Absento fėjų“ vietoje įsikūrė nuo rugsėjo (įmonės akcijas perpirko birželį).

Kaip VŽ teigia Arvydas Valeika, „Oba“ per UAB „Kartena“ valdančios įmonės savininkas, pažeidimai „Oba“ buvo užfiksuoti dar prieš akcijų perpirkimą.

„Inspektorių patikrinimai čia buvo dar prieš mums čia atidarant restoraną. Kalbant apie atliekų šalinimą, mes turime sutartį su šią veiklą vykdančia įmone ir susidariusios atliekos yra išvežamos“, – sako p. Valeika. Paklaustas, ar naujam restoranui nekrito šešėlis dėl pirmtakų padarytų pažeidimų, p. Valeika pažymi, kad tai buvo ne jų klaidos, tačiau atgarsio ir jie sulaukė, bet dėl to klientų neprarado.

„Esame nauji akcininkai, o viešumas suteikia visiems galimybę pasitempti“, – pastebi verslininkas.

Moka abonentinį mokestį

Į šį sąrašą patekusi kelias aludes Vilniuje valdanti MB „Jūsų šnekutis“, jos atstovų teigimu, kilusius nesklandumus jau išsprendė. Kaip VŽ teigia Aurimas Vaškevičius, įmonės vadovas, bendrovė ne visada laiku pateikdavo VMVT atliekų išvežimo aktus, todėl ir buvo įtraukta į tokį sąrašą.

Tiesa, p. Vaškevičius nurodo, jog patikrinimus į „juodąjį“ sąrašą įtrauktoje „Šnekučio“ aludėje Vilniuje, Šv. Mikalojaus g. 15, inspektoriai vykdė pernai, o šįmet jie čia nesilankė. Tuo metu, VMVT nurodo, jog sąrašą sudarė pagal šių metų duomenis. „Jie (VMVT – red.) duomenis paėmė iš pernai, šįmet nebuvo. Po patikrinimo pateikėme jiems utilizavimo aktus“, - paaiškina p. Vaškevičius.

Pasak vadovo, prie aludžių stovi specialūs konteineriai, skirti panaudotam aliejui ir šalutiniams gyvūniniams produktams. „Kai susidaro šių atliekų pakankamas kiekis, mes pranešame įmonėms, su kuriomis esame sudarę sutartis, ir jos tada pakeičia konteinerius“, – komentuoja direktorius.

Anot p. Vaškevičiaus, konteineriai keičiami nereguliariai, nes ir atliekų kiekiai nėra vienodi. „Toms įmonėms mes mokame abonentinį mokestį už atliekų išvežimą. Už išvežtas atliekas jos išrašo dokumentus, kuriuos mes pateikiame VMVT“, – sako p. Vaškevičius.

Turi teikti duomenis

Lietuvoje yra įregistruota apie 3.700 kavinių ir restoranų. Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Pasak VMVT atstovės p. Šturmienės, viešojo maitinimo įmonės tarnybai iki kiekvieno mėnesio 5 d. turi pateikti duomenis apie šalinamų atliekų kiekius.

„Tačiau, galbūt kažkurį mėnesį tų atliekų yra nedaug, tada tą kiekį jos gali pridėti prie kito mėnesio ataskaitos. Bet kokiu atveju atliekų susidaro, ir ataskaitas VMVT teritoriniams padaliniams įmonės turi teikti. Ta ataskaita apie atliekas sudaro vieną puslapį – tą dokumentą e. paštu įmonės siunčia VMVT ir jį įsega į atliekų tvarkymo žurnalą. Žinoma, kavinės, restoranai turi pildyti nemažai ataskaitų, tačiau tokie yra reikalavimai, tokia jų prievolė ir kad, jų žodžiais, tai esą yra didelis popierizmas, negalima laikyti pasiteisinimu nevykdyti prievolės“, - komentuoja p. Šturmienė.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Coca-Cola“ ir „Monster“ susikirto dėl naujų energetinių gėrimų 3

Bendrovė „Coca-Cola“, galvodama apie produktų krepšelio plėtrą, ėmė žvalgytis į naują segmentą – energetinius...

Agroverslas
07:21
Permainos „Kaišiadorių agrofirmoje“: keičiasi vadovai ir valdyba 7

„Kaišiadorių agrofirma“ turi naujus vadovus – direktoriaus pareigas palikus Kastyčiui Vasiliauskui, esminių...

Agroverslas
2018.11.16
ES maisto pramonė: auga ne tik sektoriaus svarba, bet ir spaudimas jam Premium

Europos maisto ir gėrimų pramonė tampa didžiausia ES gamybos pramone – čia jau dirba daugiau kaip 4,57 mln.

Agroverslas
2018.11.15
Liofilizavimą panevėžiečiai taikys plačiau: maistas tabletėse, kaip rodoma filmuose Premium 2

Jaunos įmonės, pristačiusios naują rinkoje idėją, užtrunka, kol su ja supažindina vartotojus, bet kai kurios...

Agroverslas
2018.11.15
„Kėdainiu konservų fabrikas“ į naują gamybos  padalinį investavo 1,5 mln. Eur 3

„Kėdainių konservų fabrikas“ baigė įrengti naują majonezų ir padažų gamybos padalinį, kuris padidins...

Agroverslas
2018.11.14
Olandai pradėjo gaminti degtinę iš tulpių 3

Sąrašas dalykų, iš kurių galima gaminti degtinę – ilgas. Ir dabar jis tapo dar ilgesnis, nes viena kompanija...

Agroverslas
2018.11.10
Baimės dėl „Brexit“ – UK sandėliai nebesutalpina maisto atsargų 4

Šaldytų produktų sandėliavimo paslaugas teikianti bendrovė „Wild Water“ sako nebeišgalinti patenkinti visų...

Agroverslas
2018.11.09
Eksporto rinkose – ne pyragai, bet perdirbėjai randa būdų prisitaikyti Premium

Pieno perdirbėjams metų pabaiga – ne pati saldžiausia. Pieno produktų eksporto apimtis traukiasi, o kainos...

Agroverslas
2018.11.09
„Vičiūnų“ grupė į „Baltic fish export“ investuoja 3 mln. Eur 3

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir kitiems akcininkams priklausančios „Vičiūnų“ grupės bendrovė „RREI...

Agroverslas
2018.11.06
Šiemet Lietuvoje realizuota 12% mažiau alkoholio 1

Legalaus alkoholio realizacijos sumažėjimas, remiantis VMI duomenimis, Lietuvoje 2018 metais siekia apie 12%.

Agroverslas
2018.11.06
Pieno produktų eksportas traukiasi 3

Europos pienininkams vis didesnį nerimą kelia tai, kad augant pagamintos produkcijos kiekiui, pieno gaminių...

Agroverslas
2018.11.06
Eksportas į Kiniją: antrąją partiją išsiųsti sunkiau nei pirmąją Premium 3

Kinijos rinka atsiveria lietuviškiems maisto produktams – netrukus leidimus čia eksportuoti turėtų gauti mūsų...

Agroverslas
2018.11.06
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
„Vilniaus degtinė“ turi naują vadovą 5

Gėrimų gamintoja AB „Vilniaus degtinė“ nauju generaliniu direktoriumi paskyrė Roką Mituzą, kuris šiose...

Vadyba
2018.11.05
Cukraus rinka kitąmet gali būti deficitinė

Dvejus metus iš eilės susidūrusi su perprodukcija, dėl žemų kainų Europos ir Brazilijos įmonėms pristabdžius...

Agroverslas
2018.11.02
„Lašų duona“ imasi naujo verslo ir dairosi į Aziją Premium

Rokiškyje įsikūrusi „Lašų duonos“ kepykla žengia į naują nišą ir Utenoje įrengia kruopų gamyklą. Su naująja...

Agroverslas
2018.11.02
G. Surplys: Kinijos rinką domina ekologiniai, nišiniai lietuviški gaminiai

Kinijoje šiuo metu besilankantis Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras, teigia, kad šalies verslas domisi...

Agroverslas
2018.10.31
Išaugusios sąnaudos „Nestle Baltics“ pelną apkarpė tris kartus

Didžiausios pasaulyje maisto gamintojos „Nestle“ valdoma prekybos bendrovės „Nestle Baltics“ pajamas pernai...

Metalo drožlės glaiste: teismas išteisino gamybos vadovę 10

Šokolado ir šokoladinio glaisto gamintojai UAB „Meškėnas“ iš gamybos padalinio vadovės nepavyko prisiteisti...

Pramonė
2018.10.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau