„Juodasis“ kavinių ir restoranų sąrašas: verslininkai skuba pasitaisyti

Publikuota: 2015-12-02
Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Algimanto Kalvaičio (VŽ) nuotr.
Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Algimanto Kalvaičio (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Maisto inspektoriams sudarius „juodąjį“ kavinių ir restoranų sąrašą, verslas suskubo teikti ataskaitas apie atliekų utilizavimą. Be to, inspektorius užklausomis apipylė ir sąraše neatsidūrusios įmonės.

Ažiotažas dėl kai kurių šalies kavinių ir restoranų vykdomos veiklos be atliekų kilo beveik prieš mėnesį, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) paskelbė vadinamąjį „juodąjį“ tokių įmonių sąrašą. VŽ publikuotame inspektorių sudarytame sąraše buvo įvardyta 21 šalies įmonė, kuri nepateikė ataskaitų apie atliekų utilizavimą. Daugiausia – 17 – yra Vilniuje veiklą vykdančių kavinių ir restoranų.

„Viešumas paskatino verslininkus atlikti savo prievoles – informuoti mūsų tarnybą apie šalinamas atliekas. Sulaukėme milžiniško susidomėjimo - ne tik iš įmonių, kurios įtrauktos į sąrašą, bet ir iš tų, kurios bendrai domėjosi reikalavimais, keliamais atliekų šalinimui, – VŽ sako Vita Šturmienė, VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė. – Iš to sąrašo jau beveik visos įmonės yra pasirašiusios sutartis su įmonėmis, kurios užsiima atliekų utilizavimu, bet dar ne visos yra pateikusios atliekų šalinimo ataskaitas. Tą jos turi padaryti iki gruodžio 5 d.“

VMVT kol kas konkrečiai nenurodo, kokios „juodajame“ sąraše esančios kavinės ir restoranai jau sudarė sutartis su atliekų išvežimo įmonėmis, taip pat, kurios jau pateikė atliekų išvežimo ataskaitas. Kaip pasikeitė šis sąrašas, numatoma informuoti ateinančią savaitę.

Turėjo patikrinimų dokumentus

Į lapkričio 10 d. paskelbtą „juodąjį“ sąrašą, kaip nurodo p. Šturmienė, pateko tos šįmet patikrintos kavinės ir restoranai, kuriuose inspektoriai rado produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, tačiau minėtos įmonės VMVT per tris ketvirčius taip ir nepateikė ataskaitų, kaip sutvarkė tas atliekas.

„Mes turėjome konkrečius įrodymus, dokumentus apie tose įmonėse šįmet įvykdytus patikrinimus ir rastus produktus su pasibaigusiu vartojimo terminu. Restorane, kavinėje darbo pabaigoje susidaro tokių valgių, produktų – tai įprasta, tačiau įmonės turi pasirūpinti, kad toks netinkamas vartoti maistas būtų išvežtas atitinkamų įmonių. Tačiau 21 patikrinta bendrovė mūsų neinformavo, kaip tą padarė, VMVT ataskaitų apie išvežimą nepateikė ir buvo įtraukta į sąrašą, o įmonės priskirtos aukštesnės rizikos įmonių grupei. Tai reiškia, kad tokios įmonės dažniau tikrinamos inspektorių“, - kalba p. Šturmienė, valstybinė maisto produktų inspektorė.

Pripažino neapdairumą

Viešai paskelbus „juodąjį“ sąrašą, kai kurie verslininkai puolė audringai gintis, o reiklūs klientai atskleidė patirtus nepatogumus dėl kai kuriose iš sąraše nurodytų įmonių gauto esą nekokybiško maisto. „Klientai dabar labai reiklūs ir iškart viešina negeroves dėl netinkamo maisto, informuoja ir atitinkamas tarnybas apie galimus pažeidimus, dalis tokių vartotojų skambučių pasiteisina, bet ne visi“, - pažymi p. Šturmienė, VMVT atstovė.

Į „juodąjį“ sąrašo įtraukto Vilniaus senamiestyje esančio restorano „Studio9“, kurį valdo UAB „GL9“, atstovai tuomet savo „Facebook“ paskyroje viešai pripažino, jog ne visuomet laiku teikė informaciją apie atliekų utilizavimą ir taip pažeidė VMTV direktoriaus įsaymą „Dėl šalutinių gyvūninių produktų, surinktų iš viešojo maitinimo įstaigų, tvarkymo“.

„Atsakomybė dėl to, visų pirma, tenka mums ir tikrai apmaudu, jog mūsų pačių neapdairumas privertė suabejoti maisto kokybe. Sutinkame su VMVT, jog visuomenė turi būti informuota, tačiau esame susirūpinę, kad po skambia antrašte pateikta informacija mūsų įvaizdžiui padarė išties didelę žalą“, – paskyroje po VŽ straipsnio rašė „Studio9“.

Po audros - tyla

Susidariusios situacijos, pokyčių nekomentavo ir į „juodąjį“ sąrašą įtraukto Vilniaus restorano „Di Vino“, kurį valdo UAB „Sanmarko“, – telefonu atsiliepusi šios įmonės atstovė nurodė, jog šiuo metu čia atliekamas auditas ir ji negalinti pateikti komentaro.

Paskambinus į sąrašą įtraukto restorano „Panama“, kuris priklauso UAB „Raudonas šuo“, direktoriui Šarūnui Akelaičiui, jis pažadėjo raštu atsakyti į pateiktus klausimus, tačiau VŽ komentaro iki trečiadienio negavo.

Paskambinus į sąrašą įtrauktai UAB „Oba“, Vilniaus senamiestyje valdančiai restoraną „Galo do Porto“, paaiškėjo, kad jie buvusioje „Absento fėjų“ vietoje įsikūrė nuo rugsėjo (įmonės akcijas perpirko birželį).

Kaip VŽ teigia Arvydas Valeika, „Oba“ per UAB „Kartena“ valdančios įmonės savininkas, pažeidimai „Oba“ buvo užfiksuoti dar prieš akcijų perpirkimą.

„Inspektorių patikrinimai čia buvo dar prieš mums čia atidarant restoraną. Kalbant apie atliekų šalinimą, mes turime sutartį su šią veiklą vykdančia įmone ir susidariusios atliekos yra išvežamos“, – sako p. Valeika. Paklaustas, ar naujam restoranui nekrito šešėlis dėl pirmtakų padarytų pažeidimų, p. Valeika pažymi, kad tai buvo ne jų klaidos, tačiau atgarsio ir jie sulaukė, bet dėl to klientų neprarado.

„Esame nauji akcininkai, o viešumas suteikia visiems galimybę pasitempti“, – pastebi verslininkas.

Moka abonentinį mokestį

Į šį sąrašą patekusi kelias aludes Vilniuje valdanti MB „Jūsų šnekutis“, jos atstovų teigimu, kilusius nesklandumus jau išsprendė. Kaip VŽ teigia Aurimas Vaškevičius, įmonės vadovas, bendrovė ne visada laiku pateikdavo VMVT atliekų išvežimo aktus, todėl ir buvo įtraukta į tokį sąrašą.

Tiesa, p. Vaškevičius nurodo, jog patikrinimus į „juodąjį“ sąrašą įtrauktoje „Šnekučio“ aludėje Vilniuje, Šv. Mikalojaus g. 15, inspektoriai vykdė pernai, o šįmet jie čia nesilankė. Tuo metu, VMVT nurodo, jog sąrašą sudarė pagal šių metų duomenis. „Jie (VMVT – red.) duomenis paėmė iš pernai, šįmet nebuvo. Po patikrinimo pateikėme jiems utilizavimo aktus“, - paaiškina p. Vaškevičius.

Pasak vadovo, prie aludžių stovi specialūs konteineriai, skirti panaudotam aliejui ir šalutiniams gyvūniniams produktams. „Kai susidaro šių atliekų pakankamas kiekis, mes pranešame įmonėms, su kuriomis esame sudarę sutartis, ir jos tada pakeičia konteinerius“, – komentuoja direktorius.

Anot p. Vaškevičiaus, konteineriai keičiami nereguliariai, nes ir atliekų kiekiai nėra vienodi. „Toms įmonėms mes mokame abonentinį mokestį už atliekų išvežimą. Už išvežtas atliekas jos išrašo dokumentus, kuriuos mes pateikiame VMVT“, – sako p. Vaškevičius.

Turi teikti duomenis

Lietuvoje yra įregistruota apie 3.700 kavinių ir restoranų. Kiekviena viešojo maitinimo įmonė yra atsakinga už maisto atliekų utilizavimą. Pasak VMVT atstovės p. Šturmienės, viešojo maitinimo įmonės tarnybai iki kiekvieno mėnesio 5 d. turi pateikti duomenis apie šalinamų atliekų kiekius.

„Tačiau, galbūt kažkurį mėnesį tų atliekų yra nedaug, tada tą kiekį jos gali pridėti prie kito mėnesio ataskaitos. Bet kokiu atveju atliekų susidaro, ir ataskaitas VMVT teritoriniams padaliniams įmonės turi teikti. Ta ataskaita apie atliekas sudaro vieną puslapį – tą dokumentą e. paštu įmonės siunčia VMVT ir jį įsega į atliekų tvarkymo žurnalą. Žinoma, kavinės, restoranai turi pildyti nemažai ataskaitų, tačiau tokie yra reikalavimai, tokia jų prievolė ir kad, jų žodžiais, tai esą yra didelis popierizmas, negalima laikyti pasiteisinimu nevykdyti prievolės“, - komentuoja p. Šturmienė.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Cukraus rinka: ES gamintojai griebiasi už galvos, lietuviai laikosi gerai Premium

Iš kvotų kokono išsivadavę Europos cukraus gamintojai puolė didinti gamybos mastus, o tai privertė kainas...

Agroverslas
2018.07.11
Dainų šventės dalyvių maitinimu suskubo rūpintis verslai 2

Kilus susirūpinimui dėl galimai netinkamai ruošiamo maisto Dainų šventės dalyviams, Remigijus Šimašius,...

Agroverslas
2018.07.04
Investuojantys „Kauno grūdai“ šiemet tikisi 338 mln. Eur pajamų

Verslininko Tautvydo Barščio valdoma grūdų perdirbimo AB „Kauno grūdai“ praėjusiais metais gavo 310,942...

Agroverslas
2018.07.03
GPAIS pereinamąjį laikotarpį pratęsė dar trims mėnesiams 13

Aplinkos ministras liepos 2 d. pasirašė įsakymą, kuriuo dar trims mėnesiams – iki spalio 1 d. – pratęsė...

Finansai
2018.07.03
„Vičiūnų grupė“ pelną didino 56% 8

„VG holding“, valdanti maisto gamybos grupę „Vičiūnų grupė“, savo pajamas praėjusiais metais augino 19%, o...

Agroverslas
2018.06.30
„Mars Lietuva“ į plėtrą investuoja 18 mln. eurų

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.29
Auga ruginės duonos pardavimai 1

Nors kvietinė duona išlieka populiariausia, Lietuvoje auga ir ruginės duonos pardavimai. „Vilniaus duona“ tai...

Agroverslas
2018.06.28
JK maisto pramonė susidūrė su angliarūgštės trūkumu 1

Savo veiklą laikinai sustabdžius netikėtai dideliam kiekiui angliarūgštės gamintojų, Jungtinėje Karalystėje...

Agroverslas
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau