Atverta JAV rinka paskatins avininkystę

Publikuota: 2015-09-20
Avininkystė tapo viena iš nedaugelio sričių, kurioje gali pelningai dirbti smulkūs ūkiai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Avininkystė tapo viena iš nedaugelio sričių, kurioje gali pelningai dirbti smulkūs ūkiai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Galimybė vežti mėsos produktus į JAV gali būti paskata mūsų avininkystei ir ožkininkystei, kylančioms žemės ūkio sritims.

Tai gera žinia ir kitiems ūkininkams, nes, kaip ir parduodant Rusijai, žaliava, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos duomenimis, turės būti lietuviškos kilmės. Avieną eksportuoti iš Europos galėsime pirmieji ES ir, jei pavyks, įgausime konkurencinį pranašumą. Gauruotąsias laikančių augintojų pastaraisiais metais daugėja po 20% per metus. Ypač šių gyvulių skaičius didėja smulkiuose ūkiuose, nes dalis žemdirbių, kurie buvo priversti dėl afrikinio kiaulių maro atsisakyti kiaulių, imasi avių.

„Į JAV galėtume vežti tik šaldytą mėsą ir su ja ten nepakonkuruosime. Tačiau, radus tinkamų partnerių, perspektyvos parduoti gaminius milžiniškos“, – aiškina Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Mes pirmieji ES gavome leidimą į JAV vežti avieną, antri jautieną. Kol kas mūsų bėda – dideliems užsakovams reikalingi kiekiai.

Trūksta bandos

„Nors avių banda didėja, tačiau jų kol kas dar ne tiek, kad perdirbėjai galėtų planuoti stabilų žaliavos pirkimą. Taip pat su ožkomis ir netgi mėsiniais galvijais. Jų yra, tačiau toks skaičius dar per menkas“, – aiškina p. Mackevičius.

Jis sako, kad pirmuosius produktus iš avienos bendrovės jau gamina. Tuo pačiu p. Mackevičius pabrėžia, kad perdirbėjams ir ūkininkams eksportas vienintelė reali išeitis išgyventi, nes vidaus rinkoje dėl aršios konkurencijos tarpusavyje ir su turgumi dauguma gamintojų dirba ant pelningumo ribos. Vis dėlto patys didžiausi perdirbėjai kol kas lūžio perdirbant retesnių gyvulių mėsą nelaukia. Andrius Kantauskas, „Biovelos“ generalinis direktorius, sako, kad su aviena ar ožkiena neeksperimentuoja. Nėra didesniam perdirbimui reikalingo žaliavos kiekio.

infogr.am::infogram_0_ozku_skaicius-688

Daug pabirų

Patiems avių augintojams bet kuri nauja rinka būtų atgaiva, tačiau kol kas rimtai dirbti trukdo tai, kad pas mus šis sektorius tik auga. Nėra išplėtotos infrastruktūros, žemdirbiai negali stabiliai tiekti didelių mėsos kiekių.

„Lietuvos žemės ūkio struktūra šiandien tokia, kad norint dirbti pelningai liko trys sritys: grūdai, mėsiniai galvijai ir avys bei ožkos. Eilinis ūkininkas įkurti paukščių fermą negali, nes tam reikalingos daugiamilijoninės investicijos“, – aiškina Giedrius Prakapavičius, laikantis 1.300 avių.

Ponas Prakapavičius sako, kad per keletą pastarųjų metų avių auginimas šoko gana drastiškai, tačiau vis tiek dar mėsos per mažai, kad galėtume būti įdomūs dideliems užsienio pirkėjams.

„Kai buvo leista skersti pagal religinius papročius, pas mus ėmė važiuoja žydai ir prašyti bent po 14 t ėrienos partijų. Tai 700 ėriukų. Tiek surinkti iš visos Lietuvos gan sunku“, – aiškina p. Prakapavičius.

Žvelgia tolyn

„Lietuvoje kol kas nėra per­produkcijos ir išgyvename su nedideliu eksportu. Kas bus daugėjant augintojų, dar nežinia. Ieškome ryšių, kad galėtume užsiimti preky­ba su užsieniu“, – aiškina Žil­vi­nas Augustinavičius, ŽŪK „Avi­nin­kas“ vadovas. Jis nurodo ir pagrindinius sunkumus – kiekis ir savikaina, nes tenka konkuruoti su valstybėmis, kur avelės ištisus metus laikomos ganyklose.

Ponas Augustinavičius sako, kad kai ekonominė situacija normali, už mėsinę avininkystę pelningesnė veikla yra grūdinės kultūros, pieniniai galvijai, paukštininkystė.

„Avių augintojų daugėja, nes čia žmonės mato laisvą nišą, į kurią galima ateiti su sąlyginai nedidelėmis investicijomis. Be to, tai išeitis smulkiems ūkiams“, – aiškina „Avininkas“ vadovas. Jis laiko 1.500 avių.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ rugsėjo 8 d.

infogr.am::infogram_0_aviu_skaicius-045

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lengvina reikalavimus, nes tikisi daugiau žvėrienos perdirbėjų Premium

Žvėriena prekiaujančios bendrovės teigia, kad prekė, nors ir nišinė, Lietuvoje yra paklausi. Tiesa, įsigyti...

Agroverslas
2018.10.21
Lietuviškam midui ir putojančiam vynui Kinijoje ir JAV populiarinti – 1,6 mln. Eur 1

Siekiant populiarinti Europos Sąjungos (ES) maisto produktus Europoje ir pasaulyje, Lietuvai šią savaitę...

Agroverslas
2018.10.21
Per savaitę – 4 skundai dėl adatų maisto produktuose 4

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įspėja vartotojus būti budrius – šalies parduotuvėse...

Agroverslas
2018.10.19
Grubių pažeidimų Labanoro girioje nerado, bet plynus kirtimus uždraus 15% Lietuvos miškų 20

Preliminarūs kirtimų Labanoro regioniniame parke tyrimai rodo, kad grubių pažeidimų nepadaryta, sako aplinkos...

Verslo aplinka
2018.10.19
Patvirtintas vilkų sumedžiojimo limitas

Kęstutis Navickas, aplinkos ministras patvirtino vilkų sumedžiojimo limitą 2018–2019 m. medžioklės sezonui –...

Agroverslas
2018.10.19
Ekologinis amžiaus projektas: Kauno meras norėtų, ministerija nemato galimybių 12

Aplinkosaugos entuziastai vėl kelia kurį laiką pamirštą idėją ant Kauno A. Brazausko hidroelektrinės...

Verslo aplinka
2018.10.19
„Metrail“ istorijoje – nauja bylų lavina ir krizės nuojautos Premium 6

Milijonus taršos mokesčio dėl „Metrail“ istorijos turintys sumokėti gamintojai ir importuotojai vėl...

Pramonė
2018.10.19
Brangsta alaus žaliavos: aludariai kalba apie kainų kėlimą ir pelningumo mažėjimą Premium 3

Šalies aludariai ruošiasi ryškiam gamybos kaštų augimui – kitąmet prognozuojama, kad didės beveik visų...

Agroverslas
2018.10.19
Lietuvos žemdirbiai įteikė peticijas ES Parlamentui ir Komisijai

Lietuvos žemdirbiai, reikalaudami didesnių Europos Sąjungos (ES) tiesioginių išmokų, ketvirtadienį Briuselyje...

Agroverslas
2018.10.18
Cukraus mokestį stumia į šoną Premium 2

Daliai saldžiųjų maisto produktų gamintojų įsipareigojus per kelerius metus gerokai sumažinti naudojamo...

Verslo aplinka
2018.10.18
Lietuviški šaltalankiai iškeliauja į Skandinaviją: ūkininkų verslo praktika Premium 1

Lietuviai atranda naudingas šaltalankių uogas – šalyje daugėja jas auginančių ūkininkų, plečiasi plantacijų...

Agroverslas
2018.10.17
Kaip ilgai dar džiaugsis smaližiai?

Dietologai ir mitybos ekspertai dėl to, ko gero, nė kiek nesidžiaugia. Ne itin tai džiugina ir cukrinių...

Agroverslas
2018.10.17
ES žemės ūkio maisto produktų populiarinimui - 172 mln. Eur

Europos Komisija iš ES žemės ūkio biudžeto skirs 172,5 mln. Eur finansavimą ES žemės ūkio maisto produktams...

Agroverslas
2018.10.17
„Pieno tyrimai“ taps UAB, paskui bus sujungta su kita įmone

Valstybės įmonė „Pieno tyrimai“ bus pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę, o kitąmet bus sujungta su įmone...

Verslo aplinka
2018.10.17
Grūdų rinka: situacija – išskirtinė Premium 1

Nors grūdų kaina, nuslopus spekuliacijoms ir emocijomis, stabilizuojasi, ramybe šiame sektoriuje nedvelkia.

Agroverslas
2018.10.17
Valstybės valdomų įmonių pusmečio rezultatai: labiausiai augo transporto įmonės 3

63-jų valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pardavimo pajamos per 2018 m. I pusmetį, lyginant su 2017 m.

Finansai
2018.10.17
„KG Group“ paukštynų pardavimai Japonijoje viršijo 0,5 mln. Eur

Tris metų ketvirčius augantys „KG Group“ paukštynų pardavimai Japonijoje viršijo 500.000 Eur.

Agroverslas
2018.10.17
„Vilniaus duonai“ – 3,1 mln. Eur vertės investicija

Didžiausia šalies kepykla „Vilniaus duona“ gavo 3,1 mln. Eur investiciją iš bendrovės savininkės „Lantmännen...

Agroverslas
2018.10.17
Siekiant apsisaugoti nuo kiaulių maro Prancūzijos pasienyje bus statoma siena 2

Europoje siaučiant afrikiniam kiaulių marui (AKM), Prancūzija nuo ligos patekimo į šalį saugosis statydama...

Agroverslas
2018.10.17
Surplys bandys įtikinti ES nares suvienodinti tiesiogines išmokas 1

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys bandys įtikinti Europos Sąjungos nares naujoje finansinėje...

Agroverslas
2018.10.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau