Atverta JAV rinka paskatins avininkystę

Publikuota: 2015-09-20
Avininkystė tapo viena iš nedaugelio sričių, kurioje gali pelningai dirbti smulkūs ūkiai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Avininkystė tapo viena iš nedaugelio sričių, kurioje gali pelningai dirbti smulkūs ūkiai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Galimybė vežti mėsos produktus į JAV gali būti paskata mūsų avininkystei ir ožkininkystei, kylančioms žemės ūkio sritims.

Tai gera žinia ir kitiems ūkininkams, nes, kaip ir parduodant Rusijai, žaliava, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos duomenimis, turės būti lietuviškos kilmės. Avieną eksportuoti iš Europos galėsime pirmieji ES ir, jei pavyks, įgausime konkurencinį pranašumą. Gauruotąsias laikančių augintojų pastaraisiais metais daugėja po 20% per metus. Ypač šių gyvulių skaičius didėja smulkiuose ūkiuose, nes dalis žemdirbių, kurie buvo priversti dėl afrikinio kiaulių maro atsisakyti kiaulių, imasi avių.

„Į JAV galėtume vežti tik šaldytą mėsą ir su ja ten nepakonkuruosime. Tačiau, radus tinkamų partnerių, perspektyvos parduoti gaminius milžiniškos“, – aiškina Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Mes pirmieji ES gavome leidimą į JAV vežti avieną, antri jautieną. Kol kas mūsų bėda – dideliems užsakovams reikalingi kiekiai.

Trūksta bandos

„Nors avių banda didėja, tačiau jų kol kas dar ne tiek, kad perdirbėjai galėtų planuoti stabilų žaliavos pirkimą. Taip pat su ožkomis ir netgi mėsiniais galvijais. Jų yra, tačiau toks skaičius dar per menkas“, – aiškina p. Mackevičius.

Jis sako, kad pirmuosius produktus iš avienos bendrovės jau gamina. Tuo pačiu p. Mackevičius pabrėžia, kad perdirbėjams ir ūkininkams eksportas vienintelė reali išeitis išgyventi, nes vidaus rinkoje dėl aršios konkurencijos tarpusavyje ir su turgumi dauguma gamintojų dirba ant pelningumo ribos. Vis dėlto patys didžiausi perdirbėjai kol kas lūžio perdirbant retesnių gyvulių mėsą nelaukia. Andrius Kantauskas, „Biovelos“ generalinis direktorius, sako, kad su aviena ar ožkiena neeksperimentuoja. Nėra didesniam perdirbimui reikalingo žaliavos kiekio.

infogr.am::infogram_0_ozku_skaicius-688

Daug pabirų

Patiems avių augintojams bet kuri nauja rinka būtų atgaiva, tačiau kol kas rimtai dirbti trukdo tai, kad pas mus šis sektorius tik auga. Nėra išplėtotos infrastruktūros, žemdirbiai negali stabiliai tiekti didelių mėsos kiekių.

„Lietuvos žemės ūkio struktūra šiandien tokia, kad norint dirbti pelningai liko trys sritys: grūdai, mėsiniai galvijai ir avys bei ožkos. Eilinis ūkininkas įkurti paukščių fermą negali, nes tam reikalingos daugiamilijoninės investicijos“, – aiškina Giedrius Prakapavičius, laikantis 1.300 avių.

Ponas Prakapavičius sako, kad per keletą pastarųjų metų avių auginimas šoko gana drastiškai, tačiau vis tiek dar mėsos per mažai, kad galėtume būti įdomūs dideliems užsienio pirkėjams.

„Kai buvo leista skersti pagal religinius papročius, pas mus ėmė važiuoja žydai ir prašyti bent po 14 t ėrienos partijų. Tai 700 ėriukų. Tiek surinkti iš visos Lietuvos gan sunku“, – aiškina p. Prakapavičius.

Žvelgia tolyn

„Lietuvoje kol kas nėra per­produkcijos ir išgyvename su nedideliu eksportu. Kas bus daugėjant augintojų, dar nežinia. Ieškome ryšių, kad galėtume užsiimti preky­ba su užsieniu“, – aiškina Žil­vi­nas Augustinavičius, ŽŪK „Avi­nin­kas“ vadovas. Jis nurodo ir pagrindinius sunkumus – kiekis ir savikaina, nes tenka konkuruoti su valstybėmis, kur avelės ištisus metus laikomos ganyklose.

Ponas Augustinavičius sako, kad kai ekonominė situacija normali, už mėsinę avininkystę pelningesnė veikla yra grūdinės kultūros, pieniniai galvijai, paukštininkystė.

„Avių augintojų daugėja, nes čia žmonės mato laisvą nišą, į kurią galima ateiti su sąlyginai nedidelėmis investicijomis. Be to, tai išeitis smulkiems ūkiams“, – aiškina „Avininkas“ vadovas. Jis laiko 1.500 avių.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ rugsėjo 8 d.

infogr.am::infogram_0_aviu_skaicius-045

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Įvesdama naują prekės ženklą „Mantinga“ bėgo nuo klišių 15

Marijampolės „Mantinga“ įveda naują sumuštinių prekės ženklą „Food on Foot“.

Rinkodara
2019.05.17
G. Surplys Kinijoje sieks paspartinti lietuviškų grūdų eksportą 4

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys trečiadienį lankosi Kinijoje, kur sieks paspartinti lietuviškų grūdų...

Pramonė
2019.05.15
NMA vadovas E. Bėrontas negali dirbti su slapta informacija

Pernai rugsėjį teismo sprendimu į darbą grąžintas Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas...

Pramonė
2019.05.14
Bus kuriama žemės ūkio verslo analizės sistema

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), įgyvendindama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansuojamą projektą,...

Pramonė
2019.05.14
ŽŪM Kaune sulaukė V. Matijošaičio įmonės pasiūlymo 20

Žemės ūkio ministerijos skelbtam patalpų nuomos Kaune konkursui pasiūlymą pateikė ir miesto mero Visvaldo...

Statyba ir NT
2019.05.14
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo ekologiškų produktų nori mažiau 2

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai jaučiasi didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose paklausa...

Gazelė
2019.05.12
Pelnui uždirbti užtenka ir nedidelių plotų kaime

Lietuvoje jau tapo įprasta, kad žemdirbiai skundžiasi. Ne tik orais, kurie iš tiesų turi tiesioginę ir vos ne...

Gazelė
2019.05.11
Vilkyškių pieninės pardavimai augo 23%

AB „Vilkyškių pieninė“ konsoliduoti pardavimai šių metų sausio-balandžio mėnesiais buvo 35,2 mln. Eur – 23%...

Pramonė
2019.05.10
Pelningai dirbęs „Pienas LT“: svarbiausias tolesnio augimo veiksnys – Kinija Premium

Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“, dvejus metus iš eilės dirbęs nuostolingai, pernai skaičiavo pelną.

Pramonė
2019.05.10
Kiaulių marui plintant Europoje ir Azijoje JAV mėsininkai skaičiuoja naudą

JAV mėsos perdirbėjas „Tyson Foods Inc“ teigia, kad, Azijoje sparčiai plintant afrikiniam kiaulių marui,...

Pramonė
2019.05.09
Maisto gamintojams supaprastino reikalavimus, palengvinimų žada dar daugiau

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir...

Gazelė
2019.05.09
Netilpę „Maximos“ lentynose, šalia kuria savas parduotuves Premium 1

Didmiesčiuose išpopuliarėję ūkininkų turgeliai mažesnių miestų gyventojus pasieks kita forma – kuriamas...

Gazelė
2019.05.09
„Auga Group“ vadovas: mąstome ne Lietuvos, o viso pasaulio lygiu Premium 12

Per penkerius metus „Auga Group“ iš tradicinio žemės ūkio bendrovės tapo viena ekologinės produkcijos...

Pramonė
2019.05.08
IKEA ruošiasi savo mėsos kukulius gaminti be mėsos 12

Augalinių baltymų mada suviliojo ir IKEA. Švedų baldų pramonės milžinė, žinoma ir dėl savo mėsos kukuliukų,...

Pramonė
2019.05.07
FNTT tyrimas: Joniškio rajone vištiena pirkėjus vis dar pasiekia nelegaliais keliais

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba baigė ikiteisminį...

Pramonė
2019.05.07
Valdoms modernizuoti paprašyta du kartus daugiau paramos negu skirta

Ūkininkai ir žemės ūkio veiklą vykdantys juridiniai asmenys, siekiantys modernizuoti valdas, aktyviai...

Pramonė
2019.05.07
Verslo planas mažažemiams – pelnas jau pirmaisiais metais Premium

Specializacija yra gerai, bet papildoma veikla – dar geriau. Todėl vis daugiau smulkiųjų ūkininkų įsiveisia...

Gazelė
2019.05.07
Augintojų mūšis dėl braškių skynėjų: JK uogos gali būti paliktos pūti Premium 3

Jungtinės Karalystės (JK) braškių augintojus šiemet lepina geri orai, o derlius sunoko net porą savaičių...

Pramonė
2019.05.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau