Apie patiekalus iš ugnies

Publikuota: 2017-12-30
Habaneros, nors ir yra tikri sprogmenys, gali tikti įdomiai uogienei paruošti. „Vikipedijos“ nuotr.
svg svg
Habaneros, nors ir yra tikri sprogmenys, gali tikti įdomiai uogienei paruošti. „Vikipedijos“ nuotr.
 

Ši situacija bus pažįstama daugeliui, kurie neseniai pasistatė šiltnamį. Iš pradžių paprastai jame apsigyvena pomidorai, agurkai ir galbūt viena kita paprika. Tada, kai šeimininkas pamato, kad paprikas auginti lengviausia, joms į draugiją pasodina ir keletą aitriųjų paprikų.

O kai gomurys pripranta prie aštrumo ir ima reikalauti rimtesnių atrakcijų, tūlas daržininkas atsiverčia interneto paieškos sistemą ir panaršęs greitai sužino, kad labai norėtų auginti habanerų, scotch bonnet, naga jolokia, Carolina reaper... Laimė, sėklų šiais laikais užsisakyti nesunku, o šiltnamio sąlygomis šie augalai net ir mūsų platumose auga kuo puikiausiai.

Problema iškyla, kai suvoki, jog šie atominiai pipiriukai geriausiai tinka draugui ar kaimynui apmauti (sakai, mėgsti kaip reikiant aštriai? Štai imk, paragauk, šitas tau tikrai patiks. Kąsk, kąsk, nebijok!). Ji paaštrėja, kai pamatai, jog šie pipirai taip gausiai dera, kad iš vos poros augalų pririnkai didelį dubenį raudonų, oranžinių ar šokoladinės spalvos ankščių, o aštriai mėgstantys kaimynai jau perprato tavo triukus. Imi sukti galvą: o kaip sunaudoti šį derlių? Juk vos pora tokių pipirų, ir troškinys penkių litrų puode tampa valgomas tiktai atsidavusiems ugniaėdžiams. O kur dėti likusius?

Pratinkimės nuosekliai

Pradėkime nuo to, kad prie ugnies valgymo gana nesunkiai priprantama, jeigu aštrumą didini nuosekliai. Žinoma, tradiciniuose lietuviškuose patiekaluose nieko aštriau nei juodieji pipirai dažniausiai nerasime. Tačiau jeigu mėgsti indų, korėjiečių, pietvakarių JAV ar Meksikos virtuvę, toleranciją čili pipirų (autorius griežtai nesutinka su kalbininkų reikalavimais vadinti čili pipirus aitriosiomis paprikomis, nes tai kvaila, – G. V.) aštrumui išsiugdai gana greitai. Net keista būna prisiminus, kad štai šis toks prėskas, beveik be jokio aštrumo patiekalas vos prieš porą mėnesių paragavus užimdavo kvapą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Ir kai šiek tiek pripranti ir netgi imi mėgautis tuo pipirų keliamu skausmu, netikėtai sau pačiam atrandi nuostabų dalyką: pipirai, net ir patys aštriausi, turi skonį. Tikrai taip. Šio skonio paletė labai plati, nuo gaivios jalapenų žalumos, švelniai padūmavusių Kajeno pipirų iki tropiniais vaisiais kvepiančių habanerų. Žinoma, kaip ir vynų pasaulyje, yra ir keistokų aromatų, tokių kaip „šlapias šuo“ ar „tvartelis“, ir visada atsiranda keistokų žmonių, kurie šiuos aromatus dievina. Tačiau jeigu jūsų dubenyje atominiai, vieni aštriausių pipirų, galvą guldau, jų skonis puikiai derės su vaisiais, tiek šviežiais, tiek džiovintais.

Prieš pradedant gaminti – keletas patarimų. Jeigu norite aštrumą kiek apraminti, išpjaukite membranas ankščių viduje ir naudokite tiktai sieneles. Cukrus irgi padės sutramdyti ugnį, valgis vis dar bus aštrus, tačiau saldumas padės tą aštrumą įveikti. Taip pat, jeigu ilgą laiką kaitinsite, patiekalo aštrumas šiek tiek sumažės. Ir kai pjaustysite šviežius pipirus, užsimaukite vienkartines pirštines arba iš karto supjaustę gerai nusiplaukite rankas. Prisimenu, pasikasiau aš kartą užsimiršęs akies kamputį...

Pradėkime nuo paprasto deserto. Paimkite porą šviežių habanerų (būtent jas dažniausiai augina atominių sprogimų burnoje mėgėjai, tačiau jeigu jūsų pipiriukai dar aštresni nei šie, pradžioje imkite mažiau). Perpjaukite juos per pusę, pašalinkite kotukus, išimkite sėklytes ir membranas. Ištirpinkite keptuvėje maždaug didelio graikinio riešuto dydžio gabalą sviesto, sumeskite supjaustytus pipirus ir kepkite ant nedidelės ugnies, dažnai pavartydami. Mums reikia, kad sviestas įgertų kuo daugiau skonio, nes pačius pipirus vėliau išimsime. Kokių penkių minučių tam turėtų pakakti. Pipirus išgriebkite, o į sviestą sudėkite nuluptus ir be kauliukų persikus, supjaustytus skiltelėmis. Ugnį padidinkite, kad vaisiai pradėtų čirkšti, tada įmaišykite kokius du tris gerus šaukštus rudojo cukraus. Įberkite truputį maltų šildančių prieskonių: gvazdikėlių, cinamono, kardamono ar kokių tik turite. Kaitinkite maišydami, kol cukrus išsilydys ir taps sirupu, o persikai suminkštės. Šiam receptui taip pat galima naudoti ir konservuotus persikus, prieš tai nupylus jų skystį, ar netgi šviežius Lietuvoje augančius vaisius – kriaušes arba slyvas.

nuotrauka::1

Iškepusius vaisius sudėkite į dubenėlius, užpilkite sirupu, pabarstykite kapotais migdolais. Būtinai kartu patiekite paprastų vanilinių ledų. Šis patiekalas klastingas, ir vos paragavus jis visai neatrodo aštrus. Tačiau praeina penkios, dešimt sekundžių, ir burnoje staiga sprogsta uždelsto veikimo bomba, joks vanduo nepadės numalšinti aštrumo, tik riebūs pieno produktai. Tačiau šaukštelis ledų, ugnis sutramdyta, ir vėl norisi paragauti dar vieno vaisiaus gabalėlio ir dar vieno. Puikus desertas šaltam rudens vakarui. Ar reikia perspėti valgytojus apie jų laukiančią aštrią staigmeną iš anksto – spręskite patys.

Pipirai nesunkiai sudžiūsta, ir tada laikosi labai ilgai. Kai jie visiškai sausi ir traškantys, galima sumalti ir naudoti gaminant valgį. Tačiau jeigu turite reikalą su atominiais pipirais, būkite itin atsargūs. Jeigu į puodą su čili troškiniu beriate arbatinį šaukštelį maltų Kajeno pipirų, maltų habanerų iš pradžių berkite tik ant peilio galo. Nepamirškite apie klastingą šių pipirų veikimą, kai aštrumas „įsijungia“ tik po kurio laiko. Arba pasinaudokite tuo ir vieną patiekalą pagardinkite keletu skirtingų rūšių: iš pradžių traškiais, gaiviais ir šiek tiek aštriais jalapeno pipirais, tada bendrą foną suteikiančiais Kajeno ir tik tada, kaip vakaro žvaigždė po apšildančios grupės pasirodymo, lai prašneka pagrindiniai aštriausieji pipirai.

Uogienė iš pipirų

Iš habanerų galima nesunkiai pasigaminti uogienės, derinant jas su vaisiais ir sutirštinant pektinu. Stiklinę supjaustytų habanerų, kad ir kaip beprotiškai skambėtų toks didelis kiekis ugnies, galima nesunkiai sutramdyti dešimčia stiklinių cukraus. Aštrumas niekur nedings, tačiau tai jau bus nebe bukas skausmą keliantis produktas, o delikatesas, saldžiai aštrus, maloniai deginantis, tačiau visai neverčiantis dairytis ugnies gesintuvo. Vaisių galima beveik ir nenaudoti, palikti vien pipirus, kad išryškėtų jų aromatas. Tarkim, štai šitaip: paimkite porą obuolių, stiklinę pjaustytų habanerų, stiklinę obuolių acto. Viską sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite į vientisą masę. Iš visų jėgų stenkitės susivaldyti ir nepauostyti indo turinio, kai baigsite plakti, antraip galite įsitikinti, kad nosies gleivinė ne mažiau jautri pipirų aštrumui už burnos.

Sumaišykite sutrintą masę puode su dešimčia stiklinių cukraus ir kaitinkite. Kai cukrus ištirps ir skystis ims burbuliuoti, niekur nuo viryklės nebesitraukite. Pakaitinkite kokią minutę ar dvi ir supilkite pektiną (kiekį žiūrėkite paketėlio instrukcijoje). Išmaišykite, pakaitinkite dar porą minučių ir nuimkite nuo ugnies. Dabar galima įmaišyti prieskonių – šviežių čiobrelių ar kapotų rozmarinų. Nugriebkite putas, tik atsargiai, nes pipirų gabalėliai bus iškilę į paviršių, neišgriebkite jų su putomis. Štai beveik ir viskas, belieka supilstyti į sterilizuotus stiklainius. Nuo pektino skystis taps tartum želė, kurią paskui bus galima tepti ant krekerių, patiekti su švelniu bri sūriu. Taip pat galima šia želė ištepti kiaulienos gabalą, bebaigiantį kepti orkaitėje, kad cukrus karamelizuotųsi, o mėsa ne tik taptų rusva ir blizganti, bet ir įgautų papildomo, pikantiško skonio.

O lengviausias būdas sunaudoti pipirus – pasigaminti padažo, supilti jį į nedidelius buteliukus ir naudoti po lašelį (ar po didelį lašą), kai tik patiekalui pritrūksta trupučio aštrumo. Štai vienas mano mėgstamiausių. Paimkite pomidorą, keletą skiltelių česnako ir nedidelį svogūną. Pomidorą ir svogūną supjaustykite skiltelėmis, česnaką nulupkite, viską apvoliokite alyvuogių aliejuje, pabarstykite druska bei pipirais ir kepkite karštoje orkaitėje, kol paskrus, apie 20 minučių. Sudėkite į plaktuvą, kartu su aštuoniais habanerų pipirais (daugiau ar mažiau, spręskite patys), artipilne stikline obuolių acto, šaukštu cukraus rūgštumui atsverti, sauja šviežių kalendrų lapelių, žiupsniu druskos. Kad būtų įdomesnė spalva, dar galite įberti šaukštą maltos ciberžolės. Viską sumalkite iki vienalytės masės, supilstykite į nedidelius indelius ir laikykite šaldytuve.

Keletas lašelių tokio padažo ant kiaušinienės, ir pusryčiai staiga tampa visai nebe įprasti ir nuobodūs. Apvoliokite šiame padaže orkaitėje keptus vištienos sparnelius ar marinuokite juo visą viščiuką, prieš kepdami jį orkaitėje. Įmaišykite į makaronų patiekalą. Patepkite juo ant grotelių kepamus patiekalus. Įlašinkite į moliūgų sriubą. Galų gale patiekite šio padažo prie šašlykų vietoj kečupo, ir jūsų ugniaėdis draugas ar kaimynas tikrai liks patenkintas.

O pabaigoje – receptėlis, kuriuo bus labai nepatenkinta šiuometė valdžia. Anarchistinis pasveikinimas jiems visiems ten viršuje, kol mes pasigaminsime pipirinės degtinės. Litrui degtinės reikės vieno juostelėmis supjaustyto pasilla pipiro (jis visai švelnus ir stipriai kvepia razinomis, mačiau, rodos, ir mūsų prekybos centruose), pusės aštresnio pipiro, tokio kaip Kajeno ar panašaus, ir ketvirčio habaneros. Palaikykite viską mažiausiai tris dienas, kuo ilgiau stovės, tuo aštresnė bus ši degtinė. Kai kiek nors sunaudosite, įpilkite šviežios degtinės, pipirų aštrumo užteks ilgam.

Šį receptą parsivežiau iš Teksaso, kur įvairiausių pipirų gauti tikrai ne problema. Tačiau jeigu konkrečiai tokių nerandate – ne bėda, svarbiausia – naudoti kuo įvairiausių rūšių pipirų: vieni „kąs“ iš pradžių, kiti – kiek vėliau, ir žmogaus, sugalvojusio susiversti 50 g šio gėrimo iš karto, laukia aštrūs pojūčiai, ne prastesni už tuos, kuriuos patiriame važiuodami amerikietiškaisiais kalneliais. O likusiems, turintiems kiek daugiau proto, rekomenduočiau naudoti tokią degtinę gaminant „Kruvinąją Merę“, kur itin gerai atsiskleis įvairių pipirų skonis, arba gurkšnoti atsargiai, po lašelį, įvertinant vaisiškas, abrikosus ar persikus primenančias habanerų skonio natas, harmoningai apsuptas kitų pipirų. Skanaus!

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Bolševikai visada norėjo valdyti pasaulį Premium 2

Didžiausią branduolinį arsenalą turinčios šalies ir didžiausios Europos valstybės karas primena dabartinio...

Laisvalaikis
2022.07.02
A. Januška. Akis, kuri nemato toliau blakstienų 6

„Nekenčiu nežinojimo, menkos vaizduotės, akies, kuri nemato toliau už savo blakstienas. Viskas yra įmanoma.

Nuomonės
2022.07.01
V. Landsbergis: išmokime gyventi be Rusijos Premium

Vytautas Landsbergis, atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, VŽ podkaste apgailestauja, kad mes...

Laisvalaikis
2022.07.01
„Avivos“ vadovė A. Blanc: einant aukštesnes pareigas, atsiranda atsakomybė pasisakyti dėl svarbių dalykų Premium

Britų draudimo bendrovės vadovė – apie kovą su seksizmu per visuotinį metinį susirinkimą, vaikystę...

Laisvalaikis
2022.06.25
„Nordcurrent“ rinkodaros vadovas S. Stūrys: žaidimų industrija jau varžosi su pramonės gigantais Premium

Didžiausia Lietuvoje žaidimų kūrimo ir leidybos įmonė „Nordcurrent“ šiemet planuoja 110 mln. eurų apyvartą.

Inovacijos
2022.06.22
A. Petrošius: rekomendavome verslui nekalbėti Premium

Aidas Petrošius, žiniasklaidos stebėsenos ir komunikacijos tyrimų bendrovės „Mediaskopas“ verslo plėtros...

Rinkodara
2022.06.17
D. Radzevičius: žiniasklaida nemoka daryti verslo Premium 5

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius VŽ podkaste negaili kritikos žiniasklaidos...

Rinkodara
2022.06.15
Strateginė Xi Jinpingo klaida Premium

Kinijos oficiozas „Global Times“ skundėsi, kad Vakarai ne tik spaudžia Rusiją sankcijomis, dislokuoja vis...

Verslo aplinka
2022.06.12
Karas pagreitino verslo transformaciją  Premium

Sena malda „Apsaugok, Dieve, nuo maro, karo ir bado“ šiandien įgauna naują prasmę. 2020 m. prasidėjusi...

Finansai
2022.06.11
E. Leontjeva: stoka – lyg šokio partneris, kurį reikia pažinti Premium

Lietuvos laisvosios rinkos institutas išleido studiją „Valdžia prieš stoką: kaip tai keičia žmogų?“. Apie...

Verslo aplinka
2022.06.06
Neturėsime pinigų, jei apie juos nieko nesuprasime  Premium 1

Apie finansinį raštingumą Lietuvoje iki šiol buvo kalbama labai mažai. Pinigų arba turi, arba – ne. Apie tai,...

Verslo klasė
2022.06.04
Piniginė nauda skaldo pasaulio požiūrį į Rusiją Premium

Daugumos Vakarų šalių piliečiai yra linkę nutraukti ekonominius ryšius su Rusija dėl karo Ukrainoje, o Azijos...

Verslo aplinka
2022.06.02
Kunigas J. Sasnauskas: nėra gera gyventi neapykantoj Premium

Julius Sasnauskas, kunigas, rašytojas, sovietiniais metais kalėjęs už savo pažiūras ir „antitarybinę“ veiklą,...

Laisvalaikis
2022.06.01
Lietuvos vizija. Madagaskare ar debesyse? Premium

Organizacijos, užsiimančios didžiosiomis tendencijomis, teigia, kad spartėjantys technologiniai pokyčiai yra...

Laisvalaikis
2022.05.29
Suvalkų koridorius energetikoje Premium 12

Kalio jodidas – populiarumo aukštumas pasiekęs preparatas. Ir atomas, nuklotas rusų okupantų sukeltų...

Pramonė
2022.05.29
Elektromobilius – masėms! Premium 8

Europos automobilių parko jau šį dešimtmetį laukia neišvengiama elektrifikacija, kurią skatins fosilinius...

Automobiliai
2022.05.28
Skaičiai: užteršti ir švariausi Europos miestai Premium

Smulkiųjų kietųjų dalelių kiekis Europoje per pastarąjį dešimtmetį mažėjo, tačiau vis dar viršija...

Verslo klasė
2022.05.22
Eutanazijos vartai. Kaip suplanuoti mirties datą Premium

Kelionių maršrutuose netikėta kryptis – paskutinė gyvenimo stotelė. Žmonės, įpratę viską planuoti ir iki...

Laisvalaikis
2022.05.22
„VW Taigo“: kaip detalės keičia paveikslą Premium

Ne itin reikšmingais pokyčiais nuo „VW T-Cross“ besiskiriantis krosoveris sukuria visiškai naujo automobilio...

Automobiliai
2022.05.21
Putino bunkerio iliuzijos Premium 1

Kai leidai atimti savo laisves, esi apsuptas nemokšiškumo, buko banditizmo, skurdo, beširdiškumo ir...

Verslo aplinka
2022.05.21

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku