Ilgai kritusi duonos rinka stabilizuojasi – lietuviai valgo daugiau ir kitokią duoną 

Publikuota: 2020-09-30
Vytauto Gaižausko (VŽ) nuotr.
svg svg
Vytauto Gaižausko (VŽ) nuotr.

Keletą metų iš eilės dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus ir besitraukiančių namų ūkių duonos suvartojimas krito, tačiau pirmasis metų pusmetis rodo pokyčius – rinka stabilizuojasi. Šių metų pirmą pusmetį ji sudaro 56 mln. Eur vertę – kone tiek pat, kiek ir šiuo laikotarpiu pernai.

„Keletą metų iš eilės intensyvus duonos rinkos traukimasis dėl pandemijos sulėtėjo: pirmąjį šių metų pusmetį duonos rinka verte išliko stabili, o kiekiu susitraukė tik 2,7% – kone dvigubai mažiau, negu tuo pat laikotarpiu pernai. Tam įtaką padarė pandemijos nulemti gyvenimo būdo pokyčiai – dažnesnis gaminimas namuose ir retesnis valgymas restoranuose. Prognozuojame, kad ši tendencija antrąjį metų pusmetį tik stiprės, nes paprastai šiuo laikotarpiu duonos vartojimas auga“, – bendrovės išplatintame pranešime komentuoja Klavs Berzins, „Fazer Bakery Baltic“ kepyklų, atstovaujančių „Gardėsio“ duonos prekiniam ženklui, vadovas.

Šių metų gegužę, pirmą kartą per dešimtmetį, populiariausia Lietuvoje tapo šviesi sumuštinių duona, išstūmusi ruginius kepalus.

„Keletą metų iki šiol duonos vartojimas labiausiai mažėjo jaunesnėse vartotojų amžiaus grupėse. Ruginius gaminius dažniau renkasi vyresnio amžiaus vartotojai, o moksleiviai, studentai ar jauni profesionalai dažniau renkasi kvietinę forminę duoną. Tad jiems pradėjus dažniau valgyti namuose, kvietinių gaminių pardavimai šoktelėjo. Be to, šioje kategorijoje yra didelė įvairovė – kepiniai su daržovėmis, kefyru, sėklomis ar be pridėtinio cukraus, todėl kiekvienas randa sau patraukliausią gaminį“, – teigia K. Berzins. 

Pirmąjį pusmetį augo ir porcijinių duonelių pardavimai: mėsainių, dešrainių bandelės, lavašai ir kiti etninės virtuvės gaminiai. Nors tai nedidelis segmentas, kepėjai prognozuoja, kad antrąjį metų pusmetį šie gaminiai ir toliau augs, atsiriekdami vis didesnę dalį bendros duonos rinkos.

Lietuvoje šiuo metu populiariausios ruginė duona ir kvietinė sumuštinių duona, užimančios pusę visos duonos rinkos. Taip pat viena didžiausių kategorijų – batonai, sudarantys ketvirtadalį rinkos.

Nauji įpročiai

AC „Nielsen“ duomenimis, vienas esminių vartotojų elgsenos pokyčių, padariusių įtaką ir duonos rinkai – retesnis apsipirkinėjimas. Tačiau duonos kategorija išlieka viena svarbiausių, dėl kurios vartotojai eina į parduotuvę – ji aktuali 50% lietuvių. Todėl, retėjant apsipirkimų skaičiui, duona iš pirkėjų krepšelio nedingsta, atvirkščiai – didėja jos pakuotė.

„Duonos pirkėjas šiandien perka kitaip – mažiau impulsyvių pirkinių, daugiau planavimo ir didesnių, šeimyninių pakuočių“, – teigia K. Berzins. 

Kaip rodo AC „Nielsen“ duomenys, antrąjį šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, labai išaugo lietuvių susirūpinimas ekonomine situacija (17%). Tai daro įtaką vartotojų įpročiams – jie atsargiau planuoja išlaidas. Anot K. Berzins, duonos kategorijai ši tendencija ganėtinai palanki, nes duona išlieka vienu svarbiausių žmogaus mitybos sudedamųjų dalių, kuri yra nebrangi ir universali. Tačiau pirkėjų lūkesčiai duonos gaminiams taip pat keičiasi.

„Šiandienos vartotojas žvalgosi akcijų, didesnių pakuočių, ieško paprastumo, aiškumo, švarios etiketės“, – teigia kepyklų vadovas. 

Tačiau, anot K. Berzins, nors duonos kaina tampa aktuali vis daugiau vartotojų, pridėtinės maistinės vertės gaminiai savo pozicijų nepraras dėl susirūpinimo sveikata.

„Šiandien vis garsiau kalbama apie imuniteto stiprinimą, visapusišką organizmo sveikatą, todėl tokie kriterijai kaip mažesnis cukraus kiekis, daugiau skaidulų – išliks svarbūs. Pandemijos kontekste maistinė vertė ir sveikata taps aspektais, kurie lems pridėtinės vertės duonos segmentų tolimesnį augimą ir vystymąsi“, – tikina „Fazer Bakery Baltic“ kepyklų atstovas. 

„Nielsen“ duomenys rodo, kad pandemijos metu trečdalis Lietuvos gyventojų pradėjo žvalgytis sveikatai palankių produktų.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
„Mantinga“ kitiems metams suplanavo 22 mln. Eur investicijų   2

Duoną ir šaldytus užkandžius gaminanti „Mantinga“ įmonių grupė planuoja investuoti į gamybos plėtrą,...

Pramonė
2020.10.21
Griežtinamas jūroje žvejojančių Lietuvos žvejų verslas

Baltijos jūroje žvejojančių Lietuvos žvejų verslas griežtės – kitąmet bus leidžiama 70% mažesnė rytinių...

Pramonė
2020.10.20
ES ūkininkai siekia uždrausti produktus be mėsos vadinti „mėsainiais“ ar „dešrelėmis“

Europos ūkininkai siekia, kad būtų uždrausta bemėsius produktus vadinti „mėsainiais“ ar „dešrelėmis“, nes...

Pramonė
2020.10.20
Ūkininkams sukūrė kitokią skelbimų lentą Premium

Vieni moka auginti arba gaminti, kiti – tik pardavinėti. Suvienyti šiuos dalykus sunku – ypač kaimo žmonėms.

Gazelė
2020.10.11
„KG Group“ perkantis „Linas Agro“: tokios galimybės ieškojome kurį laiką Premium

Įsigijus „KG Group“, „Linas Agro Group“ ketina plėstis produktų galutiniams vartotojams, aukštesnės...

Pramonė
2020.10.02
„Krekenavos agrofirma“ už klaidinančią reklamą nubausta teisingai

Mėsos perdirbimo įmonė „Krekenavos agrofirma“ už klaidinančią mėsos produktų reklamą buvo nubausta teisingai,...

2020.10.02
T. Barštys parduoda verslo imperiją: „Linas Agro Group“ perka „KG Group“ 8

AB „Linas Agro Group“ pasirašė akcijų pirkimo-pardavimo sutartis su  verslininko Tautvydo Barščio valdoma „KG...

Pramonė
2020.10.02
„Pieno žvaigždžių“ ir „Žemaitijos pieno“ pusmečio pelnai ūgtelėjo

Pieno perdirbimo bendrovė „Pieno žvaigždės“, preliminariais neaudituotais duomenimis, pirmąjį šių metų...

Pramonė
2020.10.01
Ilgai kritusi duonos rinka stabilizuojasi – lietuviai valgo daugiau ir kitokią duoną  1

Keletą metų iš eilės dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus ir besitraukiančių namų ūkių duonos suvartojimas...

Pramonė
2020.09.30
„Orkla“ prie Rygos už 32 mln. Eur statys sausainių fabriką

Norvegijos maisto pramonės įmonių grupei „Orkla Group“ priklausanti „Orkla Biscuit Production“ praneša...

Pramonė
2020.09.28
Marijampolės cukraus fabrikui keliama bankroto byla Premium

Kauno apygardos teismas nutraukė RUAB „Lietuvos cukrus“, kuriai priklauso cukraus fabrikas Marijampolėje,...

Pramonė
2020.09.24
„Nordic Sugar Kėdainiai“ pernai uždirbo beveik 1,2 mln. Eur pelno

Vienos didžiausių cukraus gamintojų Europoje Danijos „Nordic Sugar“ valdoma Lietuvos bendrovė „Nordic Sugar...

Pramonė
2020.09.24
Viceministras: skirtingi jūros vėjo parkų valdytojų ir žvejų interesai bus derinami 1

Žemės ūkio ministerijai įspėjus, kad Baltijos jūroje įrengiant vėjo elektrinių parkus gali būti pažeisti...

Pramonė
2020.09.23
Silpniems derybininkams – sprigtas per nosį 2

Šalies paukštininkystės sektorius muša pavojaus varpus: paukštienos gamybos įmonės kas mėnesį patiria...

Pramonė
2020.09.21
„Vilniaus paukštynas“ atnaujino prekės ženklą 2

Lietuviškos vištienos gamintojas „Vilniaus paukštynas“ atnaujino savo prekės ženklą.

Rinkodara
2020.09.16
„Vilkyškių pieninės“ įmonių grupė keičia pavadinimą 5

Pieno produktų gamybos įmonių grupė „Vilkyškių pieninė“ pradeda veikti kaip „Vilvi Group“ prekių ženklo...

Rinkodara
2020.09.15
Nusipirkti alaus internetu? Gal tiek to Premium 1

Jei anksčiau mažieji aludariai apie e. prekybą dažniausiai net negalvojo, karantinas privertė jos imtis.

Gazelė
2020.09.15
Vilkyškių pieninės įmonių grupė pirmąjį pusmetį uždirbo 1,2 mln. Eur pelno

AB Vilkyškių pieninės įmonių grupės pardavimų pajamos, neaudituotais duomenimis, per 2020 m. pirmąjį pusmetį...

Pramonė
2020.08.31
„Coca-Cola“ imasi restruktūrizacijos, mažins darbuotojų skaičių

„Coca-Cola“ pristatė savo žmogiškųjų išteklių restruktūrizacijos planą. Be veiklos padalinių pertvarkos...

Pramonė
2020.08.29
„Rokiškio sūrio“ pajamos šiemet augo 15,3% 1

Vienos didžiausių šalyje pieno perdirbimo grupės „Rokiškio sūris“ konsoliduotos pajamos pirmąjį metų pusmetį...

Pramonė
2020.08.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus