Išbrangus avokadams, restoranai imasi gudrybių 

Publikuota: 2019-08-08
Cristina Baussan („AP Photo“ / „Scanpix“) nuotr.
Cristina Baussan („AP Photo“ / „Scanpix“) nuotr.

Smarkiai išaugusi paklausa ir prastas derlius taip pabrangino avokadus, kad kai kurie restoranai nebeišgali jų nusipirkti ir imasi gudrybių – pasirodo, kai kuriose gvakamolėse, kurių didžiąją dalį paprastai sudaro avokadai, šių vaisių gali išvis nebūti.

Kaip rašo „USA Today“, „Rabobank“ skaičiuoja, kad pirmąją šių metų liepos savaitę didmeninė avokadų iš Meksikos kaina buvo 129% didesnė nei pernai tuo pačiu metu.

„Tai didžiausia kaina tokiam metų laikui per pastarąjį dešimtmetį – didmenininkai už dėžę avokadų dabar prašo 84 USD“, - pasakoja Davidas Magana, „Rabobank“ vyresnysis analitikas.

Jo teigimu, avokadų kainos kyla dėl ir toliau smarkiai visame pasaulyje augančios šio vaisiaus paklausos, taip pat – menkesnio šiemetinio derliaus.

Kaip rašo „Insider“, vaisiai pabrango tiek, kad restoranams juos įpirkti darosi sunku. Teksaso kavinių tinklas „The Omelettry“, paprastai avokado riekeles patiekiantis kaip užkandį ar garnyrą prie beveik visų savo patiekalų, šią vasarą klientus pasitinka su užrašais vitrinoje „Avokadų priedų neturime“.

„Vis dar galime nusipirkti trintų avokadų, bet tai ne tas pats kaip avokado riekelės. Mūsų pelno marža ir taip maža, tad daugiau mokėti už avokadus negalime sau leisti, o kelti kainų klientams taip pat nesame linkę“, – teigia Jesse Carpenter, „The Omelettry“ bendrasavininkė.

Kol vieni restoranai dėl pabrangusių avokadų didina patiekalų su jais kainas, kiti imasi gudrybių. Pasirodo, kai kurie jų gvakamolę pradėjo gaminti ne iš avokadų, o iš trintos „calabacitas“ – meksikietiško cukinijų garnyro.

Kaip rašo „The Guardian“, informacija apie tokius avokadų pakaitalus liepos pradžioje pasirodė Meksikos žurnale „Chilango“, o netrukus įtarimai dėl „netikros gvakamolės“ buvo mesti ne vienam restoranų tinklui.

Atitaikius tinkamą kiekį druskos, citrinos, česnakų bei kitų priedų, „netikra gvakamolė“ tampa praktiškai neatskiriama nuo tikrų trintų avokadų, nors naujienų portalas „LA Tacos“, išbandęs kelis netikros gvakamolės receptus, teigia, kad tikri meksikietiško maisto mėgėjai turėtų pastebėti, kad, nors patiekalas iš cukinijų panašus į avokadų tyrę, šiek tiek skiriasi jo spalva ir tekstūra.

„Egzistuoja netikra gvakamolė, kuri tyliai ir jau nežinia kiek laiko uzurpuoja mūsų patiekalus“, – konstatuoja „LA Tacos“.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Arvi kalakutams“ iškelta restruktūrizavimo byla

Su finansinėmis problemos susidurianti viena pagrindinių „Arvi“ grupės įmonių Marijampolės „Arvi kalakutai“...

Pramonė
2019.11.19
FNTT: įmonė „Geranta ir partneriai“ galėjo nuslėpti 80.000 Eur mokesčių

Tauragės mėsos perdirbimo įmonė „Geranta ir partneriai“ galėjo nuslėpti beveik 80.000 Eur mokesčių,...

Pramonė
2019.11.19
„Vilniaus duona“ į Panevėžio kepyklą investuoja 1,4 mln. Eur

Švedijos įmonių grupei „Lantmannen“ priklausanti „Vilniaus duona“ investuoja 1,4 mln. Eur į Panevėžio...

Pramonė
2019.11.14
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Analitikai: „Pieno žvaigždžių“ akcijos vertos iki 1,44 Eur, įmonė gali tapti konsoliduotoja Premium 1

Antros pagal pajamas Lietuvos pieno perdirbimo įmonės „Pieno žvaigždės“ akcijos yra vertos iki 57% daugiau,...

Rinkos
2019.11.06
Įsisiautėjęs maras sąlygas kiaulienos rinkoje diktuos dar bent kelerius metus Premium

Ciklas sulūžęs, pripažįsta kiaulininkystės sektoriaus atstovai. Jau didžiąją pasaulio dalį pasiekęs afrikinis...

Pramonė
2019.11.06
Teismas: „Pontem“ gali tiekti pieną Vilniaus darželiams

Konkursą laimėjusi maisto tiekimo ir didmeninės prekybos bendrovė „Pontem“ gali tiekti pieną ir...

Pramonė
2019.11.04
EK pripažino „Kaimišką Jovarų alų“ saugoma geografine nuoroda

Europos Komisija pripažino pavadinimą „Kaimiškas Jovarų alus“ saugoma geografine nuoroda.

Pramonė
2019.10.31
„Euromonitor“ apžvalga maisto pramonei: rytojaus vartotojus formuoja 3 idėjos Premium

Vartotojų segmentacija, sąmoningas vartojimas ir augalinė mityba – tai trys pagrindinės tendencijos,...

Pramonė
2019.10.30
Po gaisro pieno produktai išimami iš prekybos norint apsidrausti

Maisto ir veterinarijos tarnyba, dėl Alytaus rajone supirkto galbūt užteršto pieno penkioms perdirbimo...

Pramonė
2019.10.30
Dėl galbūt užteršto pieno iš lentynų išimama kelių gamintojų produkcija

Dėl patekusio galbūt užteršto pieno, keli pieno produktų gamintojai turi išimti ir utilizuoti dalį gaminių.

Pramonė
2019.10.29
„Baltic Mill“ trečią kartą leidžia obligacijas – nori pasiskolinti už 4,5–5,5%

Baltijos šalių grūdų perdirbimo įmonių grupė „Baltic Mill“, kuri jau du kartus leido obligacijas, tokiu būdu...

Rinkos
2019.10.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau