Maitinimo įstaigos kviečiamos pagal naują tvarką kreiptis dėl ekologinio sertifikato

Ilgus metus Lietuvoje strigus ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimui, šiais metais buvo parengtos ir patvirtintos naujos taisyklės, kurios, tikimasi, procesą supaprastins. Jau išduotas ir pirmasis ekologiško viešojo maitinimo sertifikatas pagal naują tvarką.
Už sertifikavimą atsakinga Ekoagros aiškina, kad naujos nacionalinės ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimo taisyklės parengtos remiantis gerąją kitų šalių, daugiausia Danijos, patirtimi.
Čia sukūrus šalies mastu sistemą ir įgyvendinant specialią programą per dešimtmetį situacija visiškai pasikeitė. 2011 m. buvo 138, o 2020 m. jau 3.248 sertifikuotos ekologiško maitinimo įstaigos. Išaugo ekologiško maisto pardavimai, produktų asortimentas. Ekologiškus produktus dabar ten lankytojams siūlo ne tik kavinės ir restoranai, bet jie sėkmingai tiekiami ir į mokyklas, ligonines, slaugos namus. Tai yra puikus sėkmingos veiklos pavyzdys, kuriuo verta pasinaudoti ir kitoms šalims, priežastys vardijamos Ekoagros išplatintame pranešime.
Nuo šių metų gegužės Lietuvos viešojo maitinimo įstaigos, gaminančios maistą iš ekologiškų žaliavų, gali sertifikuotis ir gauti auksinį, sidabrinį ar bronzinį tai patvirtinantį ženklą.
Auksinis, sidabrinis arba bronzinis viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklas suteikiamas pagal tai, kiek įmonėje naudojama ekologiškų žaliavų nuo bendro jų kiekio 95100%, 6090% ar 3060%.
Ekologiško viešojo maitinimo įstaigos gali tiekti vartotojui maistą, pavadintą ekologišku, jei nurodomi konkretūs ekologiški produktai ar patiekalų ekologiškos dalys. Ekoagros, kaip sertifikavimo įstaiga, atlieka dokumentines ir fizines patikras. Už ženklų naudojimo kontrolę rinkoje atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Išduotas pirmasis sertifikatas
Ekoagros jau patikrino bei sertifikavo ir pirmąją tokią įstaigą Ukmergės vaikų lopšelį-darželį Žiogelis. Darželis gavo sertifikatą su sidabriniu ekologiškumo ženklu, kas reiškia, kad ekologiškos žaliavos jų maiste, gaminamame vaikams, sudaro ne mažiau kaip 60 ar net 90% nuo visų naudojamų žaliavų.
Žiogelis jau nuo 2018-ųjų savo ugdytinius maitina ekologiškai tai yra vienas iš dviejų pirmųjų vaikų darželių, pasinaudojusių Žemės ūkio ministerijos teikiama parama ir perėjusių prie tokio vaikų
Šis dokumentas prestižo reikalas: įrėmintas ir pakabintas visiems matome vietoje, jis patvirtins, jog iš tiesų ugdytinius maitiname maistu, kuris pagamintas iš be cheminių trąšų užaugintų produktų, sako darželio vadovė Birutė Jucevičienė.
Mūsų siekis kad ne tik darželiuose, bet ir mokyklose, ligoninėse, kavinėse, restoranuose, kitose viešojo maitinimo įstaigose atsirastų daugiau ekologiškų produktų. Ir kad pagaliau įvyktų esminis lūžis ir proveržis visuomenė daugiau vartotų, o gamintojai daugiau augintų ir gamintų ekologiškos produkcijos, sako Ekoagros direktorė Virginija Lukšienė.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Tema Pramonė
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti