Ko norės rytojaus maisto vartotojai

Publikuota: 2019-01-12
Kristinos Jarmalytės nuotr.
Kristinos Jarmalytės nuotr.

Liūdnos šlovės rašytojo Petro Cvirkos sukurtas herojus Frankas Krukas, arba Pranas Krukelis, yra sakęs, jog graboriaus biznis yra amžinas – žmonės visais laikais mirė ir mirs. Toks pats amžinas ir maitinimo įstaigų verslas – žmonės visais laikais norėjo ir norės valgyti. Juolab, remiantis garsiąja Maslovo piramide, fiziologiniai poreikiai žmogui yra esminiai.

Metų sandūroje įvairios organizacijos paskelbia savo srities prognozes. Ne išimtis ir svetingumo sektorius, besistengiantis nuspėti, ko norės rytojaus vartotojai, kas atlieps jų poreikius ir kaip sektorius gali pasirengti tuos poreikius įgyvendinti.

Tarptautinė svetingumo verslo kompanija „Benchmark“, veikianti JAV, taip pat paskelbė svarbiausių gastronomijos krypčių sąrašą, kurį sudarė remdamasi 80-ies virtuvės šefų ir ekspertų, dirbančių liukso klasės restoranuose, viešbučiuose, poilsio centruose, nuomone.

Arbatos vakarėliai

Kad ir kaip atrodytų keista, „Benchmark“ teigimu, pasaulyje išgeriamų kavos ir arbatos puodelių santykis vertinamas 1:3 arbatos naudai, o arbatos mėgėjų nuolat daugėja. Tai nėra nauja tendencija. Nauja yra tai, kad žmonės pradeda vertinti arbatą su tokiu pačiu dėmesiu kaip kavą, kurią gurmanai vertina dėl jos rūšių įvairovės, paruošimo būdų, pagaliau – naudos.

nuotrauka::1

„Koks nors kavos skrudintojas neturėtų nustebti, savo kavinės pašonėje pamatęs naują kaimyną – arbatinę, kurios savininkas pats maišys paties atsirinktą arbatą“, – prognozuoja „Benchmark“. Čia reiktų pridurti: tik ne Lietuvoje, bent jau kol kas. Tikrų arbatinių pas mus nėra, o populiariausios arbatos „rūšys“ – tai tos, kurios parduodamos prekybos centruose, maišeliuose, su kokių nors vaisių skoniu.

Tvari mėsa

Dar visai neįprastas mums pavadinimas, bet, „Benchmark“ teigimu, kol kas plačiai neparduodamas „heme“ (nuo graikiško žodžio „hemos“ – kraujas) yra naujausia tendencija ir pažangiausias mokslo laimėjimas kaip aplinką tausojanti mėsos ir baltymų alternatyva.

nuotrauka::2

Maisto technologijų kompanijos naudoja jį, suprask, – „heme“, kaip mėsos pakaitalą, siekdamos suteikti mėsos skonį įprastiems mėsainiams.

Fermentacija ir gerosios bakterijos

Smagu, kad nuo gilios senovės lietuviams įprastas maisto ruošimo būdas tapo pasauline tendencija. „Didysis prekių ženklas“ – „kombuča“ (fermentuota arbata) įsitvirtina tarp alternatyvių naujųjų gėrimų, o vartotojai, prognozuojama, įvairiausių stilių kombučos sulauks butikiniuose viešbučiuose ir madinguose restoranėliuose.

nuotrauka::3

Apskritai fermentuoti maisto produktai kyla kaip devintoji banga. Anot „Benchmark“, ant vartotojų stalo vis dažniau rasis korėjietiškojo kimči, raugintų agurkų ir kopūstų, kitų raugintų daržovių ir vaisių, patiekalų iš sojų pupelių. Viso to tikslas – vartoti kuo mažiau perdirbtą maistą ir tuo pačiu gauti kuo daugiau probiotikų imuninei sistemai ir žarnyno veiklai gerinti.

Nesibjaurėkite vabzdžiais

Vabzdžiai į kulinarijos tendencijų sąrašus patenka jau kelinti metai kaip alternatyvus proteinų šaltinis. Sunku patikėti, tačiau „Benchmark“ tvirtina, jog 80% pasaulio gyventojų maistui naudoja vabzdžius. Juose – mažai riebalų ir tris keturis kartus daugiau baltymų nei jautienoje. Milteliai iš vabzdžių proteinais praturtina kokteilius, duonos ir pyragų gaminius.

„Šie produktai netrukus užtvindys tiek parduotuvių lentynas, tiek restoranų valgiaraščius“, – prognozuoja „Benchmark“.

Taigi, galime raukytis į valias, bet vis tiek ateis laikas, kai vabzdžiai taps nauju, madingu, politiškai korektišku ir tvariu proteinų šaltiniu.

Iš ūkio – ant stalo

Šis judėjimas madingas ne pirmus metus, Lietuvoje taip pat. Naujas jo posūkis – ūkininkavimas, kai daržovės, vaisiai, mėsa ir kiti produktai auginami ir tiekiami konkrečiam restoranui, konkrečiam meniu sukurti.

Maistas išsinešti

Technologijos klasikinius pietavimo įpročius apvertė aukštyn kojomis. Nieko nebestebina nei mobiliųjų telefonų programėlės, leidžiančios užsisakyti maistą dar neatvykus į restoraną, nei planšetės, padedančios už jį susimokėti. Ne be tų pačių technologijų pagalbos tapo populiaru užsisakyti maistą į namus ar biurus. Vis tik „Benchmark“ viliasi, jog vartotojai plastikines maisto pakuotes ilgainiui iškeis į tradicinius indus ir įrankius bei pripažins, jog pietūs ar vakarienė prie padengto stalo ir iš normalių indų kur kas malonesni sielai.

Pagrindinė kryptis – vegetarizmas

Seniai praėjo laikai, kai vegetarai kėlė nuostabą, o save gerbiančių maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, geriausiu atveju, jie galėjo rasti blynelių su varške ar salotų. Nevalgančiųjų mėsos armijos gretos taip tankėja, kad, prognozuoja „Benchmark“ restoranų valgiaraščiai netolimoje ateityje taps labiau vegetariški nei visavalgiai.

Individualizuota mityba

Kulinarai kalba apie sveiką mitybą, tačiau tai ne ta mityba, apie kurią kalba mokslas. Ateityje vis madingesnis bus mitybos būdas (ar valgiaraštis), kurį vartotojams individualiai sudarys profesionalūs dietologai. Neabejotinai, tai garsenybių įtaka, kurioms garsūs šefai ir dabar gamina maistą pagal specialistų parengtas rekomendacijas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Iliustruotoji istorija: Mussolini ir mafija 4

Benito Mussolini karo laivu plaukia į Siciliją. Naujojo Italijos ministro pirmininko karinė palyda –...

Laisvalaikis
2019.06.23
Laukiamiausi vasaros filmai

Vasarą žiūrovai laukia pasirodant įspūdingiausių metų filmų, tačiau ne vieną filmo tęsinį iškepusios kino...

Laisvalaikis
2019.06.23
Kai gatvėje skanu kaip namie

Prakalbus apie gatvės maistą, dažnai kyla nekokios asociacijos. Keliavusieji po Pietų Ameriką ar Pietryčių...

Laisvalaikis
2019.06.23
Svarus tarptautinis apdovanojimas – dar vienai lietuvių menininkei 2

Šie metai lietuvių menininkėms kaip niekada derlingi – į svariausius tarptautinius apdovanojimus pelniusių...

Laisvalaikis
2019.06.22
Kuršių nerijoje atidaro pirmąjį „glempingą“

Rusijos Kaliningrado sričiai priklausančioje Kuršių nerijos dalyje įrengtas pirmasis šiame regione prabangus...

Paslaugos
2019.06.22
Jungtinės Tautos: Žemės populiacija auga, Lietuvai – liūdnos prognozės 33

Žmonija sensta ir gausėja lėčiau negu anksčiau, tačiau per artimiausius trisdešimt metų pasaulio populiacija...

Laisvalaikis
2019.06.22
Vilnius tankina dviračių takų tinklą – pradedamas tiesti dar vienas 12

Sostinėje pradedamas tiesti dar vienas dviračių takas, pranešė Vilniaus miesto savivaldybė. Didlaukio gatvėje...

Laisvalaikis
2019.06.21
Neringos meras D. Jasaitis: reikalavimai – milžiniški, pinigai – niekingai maži Premium 15

„Vienu metu mes esame išskirtiniai, visi svečius čia vežame, Neringą mylime, nuo visko draudžiame, bet kai...

Laisvalaikis
2019.06.21
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Savaitgalį visoje Lietuvoje liepsnos Joninių laužai, sutartines trauks folkloro kolektyvai, upėmis plauks...

Laisvalaikis
2019.06.21
Einame į kiną su VŽ: P. Almodovaro „Skausmas ir šlovė“ 1

Alchemija, kai nugaros skausmas ir intymūs prisiminimai sulig kiekvienu aktorių gestu, butaforijos detale,...

Laisvalaikis
2019.06.20
„Leica Oskar Barnack“ apdovanojimų finale – lietuvio fotografijos 4

Tado Kazakevičiaus fotografijų ciklas „Tai, ko nebebus“ pateko tarp 12-os „Leica Oskar Barnack Award“...

Laisvalaikis
2019.06.20
Aukcione parduotas ginklas, kuriuo galimai nusišovė V. Van Goghas 1

Ginklas, kuriuo ankstyvą 1890 m. liepos 29 d. rytą, manoma, nusišovė olandų postimpresionistas Vincent Van...

Laisvalaikis
2019.06.20
„Vilniaus kalbančios skulptūros“ kviečia pabendrauti su maestro V. Kernagiu

Interaktyvus edukacinis projektas „Vilniaus kalbančios skulptūros“, kuris kviečia pažinti kultūrinį, istorinį...

Laisvalaikis
2019.06.20
Humanoidas Ai-Da surengė pirmąją savo kūrybos parodą 1

Iki liepos 6 d. Oksfordo universitete galima aplankyti parodą, kurios autorius – ne žmogus, o humanoidas,...

Laisvalaikis
2019.06.19
Mokslininkai įminė šuns žvilgsnio paslaptį

JAV leidžiamas mokslo žurnalas „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS) paskelbė britų ir...

Laisvalaikis
2019.06.19
Vilniaus kapinėse rasti paskutinio partizano Antano Kraujelio-Siaubūno palaikai

Vilniaus Našlaičių kapinėse aptikti paskutinio Aukštaitijos partizano, žuvusio su ginklu rankose, Antano...

Laisvalaikis
2019.06.19
Vardinė lentelė ant suolelio Vilniuje kainuos nuo 50 iki 5.000 Eur

Vilniuje už miestui suteiktą finansinę paramą bus galima įsigyti vardines lenteles ant suolelių.

Laisvalaikis
2019.06.19
Vilniaus festivalio finalui – muzikos ir literatūros chuliganų darbas

Vilniaus festivalį birželio 21 d. Lietuvos rusų dramos teatre užbaigs katalonų režisieriaus Calixto Bieito ir...

Laisvalaikis
2019.06.18
Jaunųjų dizainerių sprendimai: nuo galūnių protezų iki Marso kolonizavimo

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centras paskelbė kasmetinio „Jaunojo dizainerio prizo“...

Laisvalaikis
2019.06.18
MJJ fondas mokslininkams skyrė per 200.0000 Eur 6

Mariaus Jakulio Jason (MJJ) fondas paskelbė paskyręs pirmuosius grantus. 220.900 Eur suma bus padalinta...

Laisvalaikis
2019.06.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau