Ko norės rytojaus maisto vartotojai

Publikuota: 2019-01-12
Kristinos Jarmalytės nuotr.
Kristinos Jarmalytės nuotr.

Liūdnos šlovės rašytojo Petro Cvirkos sukurtas herojus Frankas Krukas, arba Pranas Krukelis, yra sakęs, jog graboriaus biznis yra amžinas – žmonės visais laikais mirė ir mirs. Toks pats amžinas ir maitinimo įstaigų verslas – žmonės visais laikais norėjo ir norės valgyti. Juolab, remiantis garsiąja Maslovo piramide, fiziologiniai poreikiai žmogui yra esminiai.

Metų sandūroje įvairios organizacijos paskelbia savo srities prognozes. Ne išimtis ir svetingumo sektorius, besistengiantis nuspėti, ko norės rytojaus vartotojai, kas atlieps jų poreikius ir kaip sektorius gali pasirengti tuos poreikius įgyvendinti.

Tarptautinė svetingumo verslo kompanija „Benchmark“, veikianti JAV, taip pat paskelbė svarbiausių gastronomijos krypčių sąrašą, kurį sudarė remdamasi 80-ies virtuvės šefų ir ekspertų, dirbančių liukso klasės restoranuose, viešbučiuose, poilsio centruose, nuomone.

Arbatos vakarėliai

Kad ir kaip atrodytų keista, „Benchmark“ teigimu, pasaulyje išgeriamų kavos ir arbatos puodelių santykis vertinamas 1:3 arbatos naudai, o arbatos mėgėjų nuolat daugėja. Tai nėra nauja tendencija. Nauja yra tai, kad žmonės pradeda vertinti arbatą su tokiu pačiu dėmesiu kaip kavą, kurią gurmanai vertina dėl jos rūšių įvairovės, paruošimo būdų, pagaliau – naudos.

nuotrauka::1

„Koks nors kavos skrudintojas neturėtų nustebti, savo kavinės pašonėje pamatęs naują kaimyną – arbatinę, kurios savininkas pats maišys paties atsirinktą arbatą“, – prognozuoja „Benchmark“. Čia reiktų pridurti: tik ne Lietuvoje, bent jau kol kas. Tikrų arbatinių pas mus nėra, o populiariausios arbatos „rūšys“ – tai tos, kurios parduodamos prekybos centruose, maišeliuose, su kokių nors vaisių skoniu.

Tvari mėsa

Dar visai neįprastas mums pavadinimas, bet, „Benchmark“ teigimu, kol kas plačiai neparduodamas „heme“ (nuo graikiško žodžio „hemos“ – kraujas) yra naujausia tendencija ir pažangiausias mokslo laimėjimas kaip aplinką tausojanti mėsos ir baltymų alternatyva.

nuotrauka::2

Maisto technologijų kompanijos naudoja jį, suprask, – „heme“, kaip mėsos pakaitalą, siekdamos suteikti mėsos skonį įprastiems mėsainiams.

Fermentacija ir gerosios bakterijos

Smagu, kad nuo gilios senovės lietuviams įprastas maisto ruošimo būdas tapo pasauline tendencija. „Didysis prekių ženklas“ – „kombuča“ (fermentuota arbata) įsitvirtina tarp alternatyvių naujųjų gėrimų, o vartotojai, prognozuojama, įvairiausių stilių kombučos sulauks butikiniuose viešbučiuose ir madinguose restoranėliuose.

nuotrauka::3

Apskritai fermentuoti maisto produktai kyla kaip devintoji banga. Anot „Benchmark“, ant vartotojų stalo vis dažniau rasis korėjietiškojo kimči, raugintų agurkų ir kopūstų, kitų raugintų daržovių ir vaisių, patiekalų iš sojų pupelių. Viso to tikslas – vartoti kuo mažiau perdirbtą maistą ir tuo pačiu gauti kuo daugiau probiotikų imuninei sistemai ir žarnyno veiklai gerinti.

Nesibjaurėkite vabzdžiais

Vabzdžiai į kulinarijos tendencijų sąrašus patenka jau kelinti metai kaip alternatyvus proteinų šaltinis. Sunku patikėti, tačiau „Benchmark“ tvirtina, jog 80% pasaulio gyventojų maistui naudoja vabzdžius. Juose – mažai riebalų ir tris keturis kartus daugiau baltymų nei jautienoje. Milteliai iš vabzdžių proteinais praturtina kokteilius, duonos ir pyragų gaminius.

„Šie produktai netrukus užtvindys tiek parduotuvių lentynas, tiek restoranų valgiaraščius“, – prognozuoja „Benchmark“.

Taigi, galime raukytis į valias, bet vis tiek ateis laikas, kai vabzdžiai taps nauju, madingu, politiškai korektišku ir tvariu proteinų šaltiniu.

Iš ūkio – ant stalo

Šis judėjimas madingas ne pirmus metus, Lietuvoje taip pat. Naujas jo posūkis – ūkininkavimas, kai daržovės, vaisiai, mėsa ir kiti produktai auginami ir tiekiami konkrečiam restoranui, konkrečiam meniu sukurti.

Maistas išsinešti

Technologijos klasikinius pietavimo įpročius apvertė aukštyn kojomis. Nieko nebestebina nei mobiliųjų telefonų programėlės, leidžiančios užsisakyti maistą dar neatvykus į restoraną, nei planšetės, padedančios už jį susimokėti. Ne be tų pačių technologijų pagalbos tapo populiaru užsisakyti maistą į namus ar biurus. Vis tik „Benchmark“ viliasi, jog vartotojai plastikines maisto pakuotes ilgainiui iškeis į tradicinius indus ir įrankius bei pripažins, jog pietūs ar vakarienė prie padengto stalo ir iš normalių indų kur kas malonesni sielai.

Pagrindinė kryptis – vegetarizmas

Seniai praėjo laikai, kai vegetarai kėlė nuostabą, o save gerbiančių maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, geriausiu atveju, jie galėjo rasti blynelių su varške ar salotų. Nevalgančiųjų mėsos armijos gretos taip tankėja, kad, prognozuoja „Benchmark“ restoranų valgiaraščiai netolimoje ateityje taps labiau vegetariški nei visavalgiai.

Individualizuota mityba

Kulinarai kalba apie sveiką mitybą, tačiau tai ne ta mityba, apie kurią kalba mokslas. Ateityje vis madingesnis bus mitybos būdas (ar valgiaraštis), kurį vartotojams individualiai sudarys profesionalūs dietologai. Neabejotinai, tai garsenybių įtaka, kurioms garsūs šefai ir dabar gamina maistą pagal specialistų parengtas rekomendacijas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Iliustruotoji istorija: vokiečių Liuftvafės pradžia – SSRS bazėse Premium

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, nugalėjusios valstybės susitarė sunaikinti Vokietijos oro pajėgas.

Laisvalaikis
2020.01.19
Sveiki įpročiai gali pridėti 10 metų gyvenimo

Mokslininkai pateikia vis daugiau įrodymų, jog sveiki įpročiai gali ne šiaip pailginti gyvenimą, bet pridėti...

Laisvalaikis
2020.01.19
Šarm el Šeichas ir Eilatas įveda plastikų ribojimus, Hurgada – atsisako

Vis daugiau Raudonosios jūros kurortų įveda draudimą naudoti plastikinius maišelius ir vienkartinius indus.

Paslaugos
2020.01.19
Verslininkas A. Jankauskas – apie meno rinkos rekordus Premium

Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) eksponuojamas verslininko, kolekcininko Andriaus Jankausko į...

Laisvalaikis
2020.01.19
Neringa pradeda tvarkyti Urbo kalną

Neringoje, Nidos gyvenvietėje, prasidėjo Urbo kalno kraštovaizdžio formavimo ir infrastruktūros darbai. Per 8...

Laisvalaikis
2020.01.18
Oro uostų vilionės – nuo saunos iki šviesos terapijos 

Oro linijų bendrovės, siekdamos išlaikyti esamus ir pritraukti naujų klientų, šiems siūlo įvairiausių...

Laisvalaikis
2020.01.18
„Futbolo pinigų lygą“ pernai laimėjo „Barcelona“

„Barcelona“ futbolo klubas per 2018-2019 m. sezoną gavo 840 mln. Eur pajamų – gerokai daugiau nei bet kuris...

Laisvalaikis
2020.01.18
Streikuotojų blokuotas Luvras vėl atvėrė duris lankytojams

Paryžiaus Luvras – lankomiausias pasaulyje muziejus – šeštadienį vėl atvėrė duris po protesto akcijos, per...

Paslaugos
2020.01.18
Iliustruotoji istorija: paskutinės Pompėjų dienos Premium

Pompėjai sustingo po pelenų ir pemzos akmenų sluoksniu, kai 79 m. po Kr. išsiveržė Vezuvijaus ugnikalnis,...

Laisvalaikis
2020.01.18
Kolumbijos lietuvis P. Yamin-Slotkus: žmogaus elgesį keičia informacija, ne draudimai Premium

Kolumbijos lietuvis Paulius Yamin-Slotkus, antropologas, elgesio pokyčių tyrinėtojas, įsitikinęs, jog daugybę...

Laisvalaikis
2020.01.18
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
VŽ rekomenduoja: 10 renginių savaitgalį

Renginių šį savaitgalį nemažai ir jie įvairūs: nuo pirmąsyk Lietuvoje „Fluxus“ atstovų minimo Meno...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vilniaus senamiestyje kuriamas „Senatorių pasažas“ Premium 5

Restoranų verslo padangėje jau senokai sklando kalbos, jog iš viešbučio „Pacai“ restoranų su visa komanda...

Laisvalaikis
2020.01.17
Japonijoje šįmet žadamas dar ankstyvesnis sakurų žydėjimas

Japonijoje hanami (sakurų žydėjimo stebėjimas) yra sena šventė, į miestų parkus ir atokesnes vietoves...

Laisvalaikis
2020.01.16
Vilnius planuoja naują skverą Stoties rajone 2

Vilniaus savivaldybė paskelbė besirengianti visiškai atnaujinti iki šiol apleistą ir nenaudojamą, tačiau...

Laisvalaikis
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Kultūros ministerija nori ketvirtos viceministro pareigybės

Kultūros ministerija siūlo Vyriausybei steigti ketvirtojo viceministro pareigybę – jis būtų atsakingas už...

Laisvalaikis
2020.01.14
Daugiausia „Oskaro“ nominacijų – „Džokeriui“, neatsilieka ir kiti

Los Anžele paskelbtos 92-ųjų Kino akademijos „Oskaro“ apdovanojimų nominacijos. Į daugiausia jų – 11 –...

Laisvalaikis
2020.01.13
Filipinuose išsiveržęs ugnikalnis stabdo Manilos oro uosto darbą

Gyvybę sekmadienį pradėjęs rodyti Taalio ugnikalnis Filipinuose įsismarkavo ir ėmė spjaudyti lava. CNN...

Laisvalaikis
2020.01.13
Tarp meilės ir neapykantos: kaip pasaulis vertina D. Trumpą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pačiose Valstijose vertinamas labai prieštaringai. Nauja nepriklausomo...

Laisvalaikis
2020.01.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau