Ko norės rytojaus maisto vartotojai

Publikuota: 2019-01-12
Kristinos Jarmalytės nuotr.
Kristinos Jarmalytės nuotr.

Liūdnos šlovės rašytojo Petro Cvirkos sukurtas herojus Frankas Krukas, arba Pranas Krukelis, yra sakęs, jog graboriaus biznis yra amžinas – žmonės visais laikais mirė ir mirs. Toks pats amžinas ir maitinimo įstaigų verslas – žmonės visais laikais norėjo ir norės valgyti. Juolab, remiantis garsiąja Maslovo piramide, fiziologiniai poreikiai žmogui yra esminiai.

Metų sandūroje įvairios organizacijos paskelbia savo srities prognozes. Ne išimtis ir svetingumo sektorius, besistengiantis nuspėti, ko norės rytojaus vartotojai, kas atlieps jų poreikius ir kaip sektorius gali pasirengti tuos poreikius įgyvendinti.

Tarptautinė svetingumo verslo kompanija „Benchmark“, veikianti JAV, taip pat paskelbė svarbiausių gastronomijos krypčių sąrašą, kurį sudarė remdamasi 80-ies virtuvės šefų ir ekspertų, dirbančių liukso klasės restoranuose, viešbučiuose, poilsio centruose, nuomone.

Arbatos vakarėliai

Kad ir kaip atrodytų keista, „Benchmark“ teigimu, pasaulyje išgeriamų kavos ir arbatos puodelių santykis vertinamas 1:3 arbatos naudai, o arbatos mėgėjų nuolat daugėja. Tai nėra nauja tendencija. Nauja yra tai, kad žmonės pradeda vertinti arbatą su tokiu pačiu dėmesiu kaip kavą, kurią gurmanai vertina dėl jos rūšių įvairovės, paruošimo būdų, pagaliau – naudos.

nuotrauka::1

„Koks nors kavos skrudintojas neturėtų nustebti, savo kavinės pašonėje pamatęs naują kaimyną – arbatinę, kurios savininkas pats maišys paties atsirinktą arbatą“, – prognozuoja „Benchmark“. Čia reiktų pridurti: tik ne Lietuvoje, bent jau kol kas. Tikrų arbatinių pas mus nėra, o populiariausios arbatos „rūšys“ – tai tos, kurios parduodamos prekybos centruose, maišeliuose, su kokių nors vaisių skoniu.

Tvari mėsa

Dar visai neįprastas mums pavadinimas, bet, „Benchmark“ teigimu, kol kas plačiai neparduodamas „heme“ (nuo graikiško žodžio „hemos“ – kraujas) yra naujausia tendencija ir pažangiausias mokslo laimėjimas kaip aplinką tausojanti mėsos ir baltymų alternatyva.

nuotrauka::2

Maisto technologijų kompanijos naudoja jį, suprask, – „heme“, kaip mėsos pakaitalą, siekdamos suteikti mėsos skonį įprastiems mėsainiams.

Fermentacija ir gerosios bakterijos

Smagu, kad nuo gilios senovės lietuviams įprastas maisto ruošimo būdas tapo pasauline tendencija. „Didysis prekių ženklas“ – „kombuča“ (fermentuota arbata) įsitvirtina tarp alternatyvių naujųjų gėrimų, o vartotojai, prognozuojama, įvairiausių stilių kombučos sulauks butikiniuose viešbučiuose ir madinguose restoranėliuose.

nuotrauka::3

Apskritai fermentuoti maisto produktai kyla kaip devintoji banga. Anot „Benchmark“, ant vartotojų stalo vis dažniau rasis korėjietiškojo kimči, raugintų agurkų ir kopūstų, kitų raugintų daržovių ir vaisių, patiekalų iš sojų pupelių. Viso to tikslas – vartoti kuo mažiau perdirbtą maistą ir tuo pačiu gauti kuo daugiau probiotikų imuninei sistemai ir žarnyno veiklai gerinti.

Nesibjaurėkite vabzdžiais

Vabzdžiai į kulinarijos tendencijų sąrašus patenka jau kelinti metai kaip alternatyvus proteinų šaltinis. Sunku patikėti, tačiau „Benchmark“ tvirtina, jog 80% pasaulio gyventojų maistui naudoja vabzdžius. Juose – mažai riebalų ir tris keturis kartus daugiau baltymų nei jautienoje. Milteliai iš vabzdžių proteinais praturtina kokteilius, duonos ir pyragų gaminius.

„Šie produktai netrukus užtvindys tiek parduotuvių lentynas, tiek restoranų valgiaraščius“, – prognozuoja „Benchmark“.

Taigi, galime raukytis į valias, bet vis tiek ateis laikas, kai vabzdžiai taps nauju, madingu, politiškai korektišku ir tvariu proteinų šaltiniu.

Iš ūkio – ant stalo

Šis judėjimas madingas ne pirmus metus, Lietuvoje taip pat. Naujas jo posūkis – ūkininkavimas, kai daržovės, vaisiai, mėsa ir kiti produktai auginami ir tiekiami konkrečiam restoranui, konkrečiam meniu sukurti.

Maistas išsinešti

Technologijos klasikinius pietavimo įpročius apvertė aukštyn kojomis. Nieko nebestebina nei mobiliųjų telefonų programėlės, leidžiančios užsisakyti maistą dar neatvykus į restoraną, nei planšetės, padedančios už jį susimokėti. Ne be tų pačių technologijų pagalbos tapo populiaru užsisakyti maistą į namus ar biurus. Vis tik „Benchmark“ viliasi, jog vartotojai plastikines maisto pakuotes ilgainiui iškeis į tradicinius indus ir įrankius bei pripažins, jog pietūs ar vakarienė prie padengto stalo ir iš normalių indų kur kas malonesni sielai.

Pagrindinė kryptis – vegetarizmas

Seniai praėjo laikai, kai vegetarai kėlė nuostabą, o save gerbiančių maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, geriausiu atveju, jie galėjo rasti blynelių su varške ar salotų. Nevalgančiųjų mėsos armijos gretos taip tankėja, kad, prognozuoja „Benchmark“ restoranų valgiaraščiai netolimoje ateityje taps labiau vegetariški nei visavalgiai.

Individualizuota mityba

Kulinarai kalba apie sveiką mitybą, tačiau tai ne ta mityba, apie kurią kalba mokslas. Ateityje vis madingesnis bus mitybos būdas (ar valgiaraštis), kurį vartotojams individualiai sudarys profesionalūs dietologai. Neabejotinai, tai garsenybių įtaka, kurioms garsūs šefai ir dabar gamina maistą pagal specialistų parengtas rekomendacijas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Norvegijoje atidarytas pirmasis restoranas po vandeniu

Norvegijoje duris atvėrė restoranas po vandeniu – pirmasis toks Europoje. Piečiausiame šalies taške, Šiaurės...

Laisvalaikis
2019.03.25
Brangiausiai Vilniaus aukcione parduoti didikų Pacų portretai

Praėjusį savaitgalį vykusiame LVI Vilniaus aukcione labiausiai varžytasi dėl istorinio Jono Lelevelio...

Laisvalaikis
2019.03.25
„Deutscher Buchpreis“ premijos laureatas R. Menasse: Europos Sąjunga – pasaulio ateitis

Leidykla „Tyto alba“ paskelbė laukianti ypatingo svečio – balandžio 11 d. Vilniuje, MO muziejuje, su...

Laisvalaikis
2019.03.24
Skiepų mūšio lauke paliaubų nematyti 19

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad 2019 m. viena iš dešimties didžiausių grėsmių sveikatai...

Laisvalaikis
2019.03.24
Kampanija „Išsinuomok suomį“ turistams atskleis suomiškos laimės paslaptį 4

Laimingiausia pasaulio šalimi neseniai pripažintos Suomijos turizmo skatinimo agentūra „Visit Finland“...

Paslaugos
2019.03.23
„Kino pavasaris“ beldžiasi ir į širdį, ir į skrandį

Kovo 21 d. prasidėjusio tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ (KP) didžiosios programos sudarytojai šiemet...

Laisvalaikis
2019.03.23
M. Pravilonis įsiveržė į geriausių pasaulio someljė olimpą Premium 1

Kovo 11–15 d. Belgijoje, Antverpene, vykusiame XVI Pasaulio someljė čempionate (Best Sommelier of the World...

Laisvalaikis
2019.03.22
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Didžiausias šio savaitgalio (ir ateinančių dviejų savaičių) renginys, įsiveržęs į devyniolikos Lietuvos...

Laisvalaikis
2019.03.22
Superturtuoliai veržiasi į kosmosą Premium 2

Peras Wimmeris, į šeštąją dešimtį įkopęs danų finansininkas, jau netrukus prisisegs saugos diržą ir pasiruoš...

Laisvalaikis
2019.03.22
Vilniaus aukcionas gundys sensacijomis

Vilniaus aukciono (VA) rengėjai kovo 22 d. vyksiančiame aukcione pasiūlys kelis sensacingus artefaktus,...

Laisvalaikis
2019.03.21
Lietuviai laimingesni už latvius ir estus 7

Šiųmetėje Jungtinių Tautų Laimės ataskaitoje laimingiausia tauta antrus metus iš eilės įvardinti suomiai.

Laisvalaikis
2019.03.20
Lietuvoje biurą steigiantis sveikatingumo startuolis „Urban“ įdarbins 30 žmonių 1

Vilniuje plėtros biurą kuria sveikatingumo paslaugų startuolis „Urban“ , praneša „Investuok Lietuvoje“.

Paslaugos
2019.03.20
Kaunas įamžino vieną sudėtingiausių karinių operacijų

Jiesios piliakalnis, kauniečių vadinamas Napoleono kalnu, šiltajam sezonui artėjant įvilktas į naują rūbą.

Laisvalaikis
2019.03.20
Laukiantiems skrydžio Vilniaus oro uoste – trumpametražiai filmai 1

Vilniaus oro uoste penktus metus veikianti kino salė „Film Spot LT“, primindama apie save, paskelbė...

Laisvalaikis
2019.03.20
Turistai grįžta į Egiptą

Keliauninkai grįžta į Egiptą. Pasaulio turizmo ir kelionių tarybos (World Travel & Tourism Council, WTTC)...

Paslaugos
2019.03.19
Nuotekų tyrimai rodo, kokie narkotikai vartojami Lietuvoje 12

2018 m. europiečiai vartojo daugiau narkotinių stimuliacinių medžiagų, tokių kaip amfetaminas, kokainas ir...

Laisvalaikis
2019.03.19
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui vadovaus Nideta Jarockienė

Kultūros ministerijos konkursą eiti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo...

Laisvalaikis
2019.03.19
Lankytojų muziejuose pernai padaugėjo penktadaliu

2018 m. Lietuvos muziejuose apsilankė per 5 mln. žmonių. Palyginti su 2017 m., apsilankymų skaičius išaugo...

Laisvalaikis
2019.03.18
Istorija: murzinas ir brangus XIX–XX a. sandūros Vilnius Premium

XIX a. pabaiga – XX a. pradžia siejama su ypač svarbiais mūsų šaliai įvykiais – pradedant lietuvių tautiniu...

Laisvalaikis
2019.03.17
Viešbučio naujovė – savaime išsivalantys kambariai 5

Technologinė pažanga nesustodama skverbiasi ir į viešbučių industriją. Šviežiausia technologinė inovacija –...

Paslaugos
2019.03.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau