Ko norės rytojaus maisto vartotojai

Publikuota: 2019-01-12
Kristinos Jarmalytės nuotr.
Kristinos Jarmalytės nuotr.

Liūdnos šlovės rašytojo Petro Cvirkos sukurtas herojus Frankas Krukas, arba Pranas Krukelis, yra sakęs, jog graboriaus biznis yra amžinas – žmonės visais laikais mirė ir mirs. Toks pats amžinas ir maitinimo įstaigų verslas – žmonės visais laikais norėjo ir norės valgyti. Juolab, remiantis garsiąja Maslovo piramide, fiziologiniai poreikiai žmogui yra esminiai.

Metų sandūroje įvairios organizacijos paskelbia savo srities prognozes. Ne išimtis ir svetingumo sektorius, besistengiantis nuspėti, ko norės rytojaus vartotojai, kas atlieps jų poreikius ir kaip sektorius gali pasirengti tuos poreikius įgyvendinti.

Tarptautinė svetingumo verslo kompanija „Benchmark“, veikianti JAV, taip pat paskelbė svarbiausių gastronomijos krypčių sąrašą, kurį sudarė remdamasi 80-ies virtuvės šefų ir ekspertų, dirbančių liukso klasės restoranuose, viešbučiuose, poilsio centruose, nuomone.

Arbatos vakarėliai

Kad ir kaip atrodytų keista, „Benchmark“ teigimu, pasaulyje išgeriamų kavos ir arbatos puodelių santykis vertinamas 1:3 arbatos naudai, o arbatos mėgėjų nuolat daugėja. Tai nėra nauja tendencija. Nauja yra tai, kad žmonės pradeda vertinti arbatą su tokiu pačiu dėmesiu kaip kavą, kurią gurmanai vertina dėl jos rūšių įvairovės, paruošimo būdų, pagaliau – naudos.

nuotrauka::1

„Koks nors kavos skrudintojas neturėtų nustebti, savo kavinės pašonėje pamatęs naują kaimyną – arbatinę, kurios savininkas pats maišys paties atsirinktą arbatą“, – prognozuoja „Benchmark“. Čia reiktų pridurti: tik ne Lietuvoje, bent jau kol kas. Tikrų arbatinių pas mus nėra, o populiariausios arbatos „rūšys“ – tai tos, kurios parduodamos prekybos centruose, maišeliuose, su kokių nors vaisių skoniu.

Tvari mėsa

Dar visai neįprastas mums pavadinimas, bet, „Benchmark“ teigimu, kol kas plačiai neparduodamas „heme“ (nuo graikiško žodžio „hemos“ – kraujas) yra naujausia tendencija ir pažangiausias mokslo laimėjimas kaip aplinką tausojanti mėsos ir baltymų alternatyva.

nuotrauka::2

Maisto technologijų kompanijos naudoja jį, suprask, – „heme“, kaip mėsos pakaitalą, siekdamos suteikti mėsos skonį įprastiems mėsainiams.

Fermentacija ir gerosios bakterijos

Smagu, kad nuo gilios senovės lietuviams įprastas maisto ruošimo būdas tapo pasauline tendencija. „Didysis prekių ženklas“ – „kombuča“ (fermentuota arbata) įsitvirtina tarp alternatyvių naujųjų gėrimų, o vartotojai, prognozuojama, įvairiausių stilių kombučos sulauks butikiniuose viešbučiuose ir madinguose restoranėliuose.

nuotrauka::3

Apskritai fermentuoti maisto produktai kyla kaip devintoji banga. Anot „Benchmark“, ant vartotojų stalo vis dažniau rasis korėjietiškojo kimči, raugintų agurkų ir kopūstų, kitų raugintų daržovių ir vaisių, patiekalų iš sojų pupelių. Viso to tikslas – vartoti kuo mažiau perdirbtą maistą ir tuo pačiu gauti kuo daugiau probiotikų imuninei sistemai ir žarnyno veiklai gerinti.

Nesibjaurėkite vabzdžiais

Vabzdžiai į kulinarijos tendencijų sąrašus patenka jau kelinti metai kaip alternatyvus proteinų šaltinis. Sunku patikėti, tačiau „Benchmark“ tvirtina, jog 80% pasaulio gyventojų maistui naudoja vabzdžius. Juose – mažai riebalų ir tris keturis kartus daugiau baltymų nei jautienoje. Milteliai iš vabzdžių proteinais praturtina kokteilius, duonos ir pyragų gaminius.

„Šie produktai netrukus užtvindys tiek parduotuvių lentynas, tiek restoranų valgiaraščius“, – prognozuoja „Benchmark“.

Taigi, galime raukytis į valias, bet vis tiek ateis laikas, kai vabzdžiai taps nauju, madingu, politiškai korektišku ir tvariu proteinų šaltiniu.

Iš ūkio – ant stalo

Šis judėjimas madingas ne pirmus metus, Lietuvoje taip pat. Naujas jo posūkis – ūkininkavimas, kai daržovės, vaisiai, mėsa ir kiti produktai auginami ir tiekiami konkrečiam restoranui, konkrečiam meniu sukurti.

Maistas išsinešti

Technologijos klasikinius pietavimo įpročius apvertė aukštyn kojomis. Nieko nebestebina nei mobiliųjų telefonų programėlės, leidžiančios užsisakyti maistą dar neatvykus į restoraną, nei planšetės, padedančios už jį susimokėti. Ne be tų pačių technologijų pagalbos tapo populiaru užsisakyti maistą į namus ar biurus. Vis tik „Benchmark“ viliasi, jog vartotojai plastikines maisto pakuotes ilgainiui iškeis į tradicinius indus ir įrankius bei pripažins, jog pietūs ar vakarienė prie padengto stalo ir iš normalių indų kur kas malonesni sielai.

Pagrindinė kryptis – vegetarizmas

Seniai praėjo laikai, kai vegetarai kėlė nuostabą, o save gerbiančių maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, geriausiu atveju, jie galėjo rasti blynelių su varške ar salotų. Nevalgančiųjų mėsos armijos gretos taip tankėja, kad, prognozuoja „Benchmark“ restoranų valgiaraščiai netolimoje ateityje taps labiau vegetariški nei visavalgiai.

Individualizuota mityba

Kulinarai kalba apie sveiką mitybą, tačiau tai ne ta mityba, apie kurią kalba mokslas. Ateityje vis madingesnis bus mitybos būdas (ar valgiaraštis), kurį vartotojams individualiai sudarys profesionalūs dietologai. Neabejotinai, tai garsenybių įtaka, kurioms garsūs šefai ir dabar gamina maistą pagal specialistų parengtas rekomendacijas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
26 milijardieriai valdo tiek pat turto, kiek pusė planetos žmonių 12

26 turtingiausi pasaulio asmenys pernai bendrai sukaupė 1,4 trln. USD turto. Tai reiškia, kad jie valdo tiek...

Laisvalaikis
2019.01.21
Į Kryžių kalną ties pėsčiųjų ir dviračių taką

Automobilių kelių direkcija tikisi, jog šiemet bus nutiestas 1,2 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas prie...

Laisvalaikis
2019.01.21
Lietuvos kultūros taryba pirmajam pusmečiui skyrė per 3 mln. Eur

Lietuvos kultūros taryba (LKT) paskelbė kultūros ir meno sričių 2019-ųjų pirmojo finansavimo konkurso etapo...

Laisvalaikis
2019.01.21
Mirė Lietuvos patriotas, disidentas ir rezistentas Petras Cidzikas 2

Sausio 21-osios naktį mirė Lietuvos patriotas, rezistentas ir disidentas Petras Cidzikas, kurio gyvenimas...

Laisvalaikis
2019.01.21
Vokietijoje pavogė į LNOBT vežtus „Turandot“ kostiumus 4

Vokietijoje iš į Vilnių vykusio vilkiko pavogti operos „Turandot“ atlikėjams skirti kostiumai. Šios operos...

Laisvalaikis
2019.01.21
Vilniuje planuojamos iki 3,5 mln. Eur investicijos į naują teniso centrą 3

Balžeko teniso akademija plečiasi sostinėje, kurioje po trejų metų ketina atidaryti naują teniso centrą.

Paslaugos
2019.01.21
Investicijos į nekilnojamąjį turtą tarpukario Kaune 6

Sukako 100 metų, kai 1919-ųjų sausio 2 d. iš lenkų okupuoto Vilniaus pasitraukė Lietuvos laikinoji...

Laisvalaikis
2019.01.20
Pirmadienio rytą patekėjo „kruvinasis Mėnulis“

Mėgstantieji dažniau užversti galvą į dangų ateinančio pirmadienio, sausio 21-osios, rytą, išvydo įspūdingą...

Laisvalaikis
2019.01.20
Lietuvos rašytojų sąjunga gina rašytoją M. Ivaškevičių 3

Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) valdyba sausio 19 d. išplatino pareiškimą, ginantį Nacionalinės kultūros ir...

Laisvalaikis
2019.01.20
Kurševelio slidinėjimo kurorte kilo gaisras 1

Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešimu, Lietuvos piliečiai per gaisrą Prancūzijos Alpių slidinėjimo...

Laisvalaikis
2019.01.20
Kijevo kontrastai lietuvius traukia kaip medus 19

Kijevas – kryptis, kuri lankomumo savaitgaliais rekordus viršys dar bent porą metų. Vyresnius tautiečius...

Laisvalaikis
2019.01.20
Beckhamų prekės ženklai klimpsta į nuostolius 4

Davido ir Victorios Beckham atstovaujami aprangos prekės ženklai pastaraisiais metais patiria vis daugiau...

Laisvalaikis
2019.01.20
Dakaro ralio dalyviai sutikti su duona ir druska

Vėlų šeštadienio vakarą į Lietuvą sugrįžo Dakaro ralyje dalyvavę sportininkai. Vilniaus oro uoste didžiulė...

Laisvalaikis
2019.01.20
Daugiausia turistų pernai sutraukė Romos koliziejus

Sakoma, kad visi keliai veda į Romą – ir tai tiesa, bent jau kalbant apie pernykščius turistų srautus.

Laisvalaikis
2019.01.19
Šiaurės Korėja į kurortą vilios milijonus turistų 3

JAV palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja pietrytinėje pakrantėje baigia statyti milžinišką...

Laisvalaikis
2019.01.18
A. Korzono sugrįžimas: knyga apie pirmąjį Vilniaus vaizdų fotografą, 1863 m. sukilimą, Vilnių ir vilniečius

Knygynuose pasirodžiusi knyga „Abdonas Korzonas – pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“ pribloškia iš pirmo...

Laisvalaikis
2019.01.18
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Kai net kelininkai perspėja dėl nepakenčiamų važiavimo sąlygų, iš namų niekur eiti nesinori. Bet renginių,...

Laisvalaikis
2019.01.18
Radiniai Gedimino kalne – nuo klajoklių genčių strėlių iki Vytauto laikų mūrų

Pernai tvarkant Gedimino kalną archeologai aptiko įdomių radinių iš įvairių istorinių laikotarpių.

Laisvalaikis
2019.01.16
Žiūrimiausias 2018-ųjų filmas Lietuvoje – „Tarp pilkų debesų“ 2

Metų sandūroje paskelbtų tyrimų rezultatai, rodantys, jog 2018-uosius Lietuvos gyventojai įvertino gerai, o...

Laisvalaikis
2019.01.16
Siekdama skaidrumo, „Tiffany & Co“ numeruos deimantus

JAV Juvelyrikos tinklas „Tiffany & Co“ pranešė nuo šiol visus parduodamus deimantus žymėsiantis serijiniu...

Laisvalaikis
2019.01.15

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau