Portugalijos vyndariai tarptautiniam skoniui nepataikauja

Publikuota: 2018-12-23
 

Portugalija yra viena autentiškiausių, su jokia kita valstybe nesupanašėjusi Europos šalis, kurioje keliautojus žavi viskas – gamta, šilkinis klimatas, istorija, architektūra, archajiška virtuvė, vynas. Pastarasis dažnam asocijuojasi su porto vynu, tačiau portugalai jo turi ir kitokio – autentiško, nesupainiojamo su jokiu kitu.

Populiariausi šalies taškai – sostinė Lisabona, kur vakarais dainuojamos ilgesingos fado dainos, o į miesto kalvas kopia maži mediniai, trinksintys tramvajai, ir romantiški Algarvės paplūdimiai. Abu juos su sostine jungia greitkelis, kuriuo skriejantys keliautojai ir nepagalvoja, kad kerta paslaptingiausią šalies regioną Alentežą (Alentejo). Ne išimtis ir šių eilučių autorė.

Unikalūs vynai

Alentežas – didžiausias Portu­galijos vyno regionas (22.000 ha), padalytas į 8 subregionus, pasižyminčius skirtingomis klimato sąlygomis ir dirvožemiu. Čia daromas vynas stebina įvairove: nuo „bistro stiliaus“ gaivių, greitam vartojimui skirtų vynų iki solidžių, charakterį atskleidžiančių tik po ilgesnio brandinimo.

Būtent šio regiono vynus dėl geriausio kainos ir kokybės santykio kasdieniam vartojimui dažniausiai perka ir patys portugalai.

Alentežas yra vienas karščiausių Europos regionų. Va­sa­ros dienomis čia tvyro 40 laipsnių karštis, naktimis temperatūra gali nukristi daugiau nei perpus. Regiono centrinėje dalyje ir pietuose gaminami sodrūs raudonieji, o aukštutiniame Alenteže – lengvesni, su išreikštu minerališkumu vynai. Mat čia esantys kalnai siekia iki 1.000 m virš jūros lygio, vyrauja stambus granitinis dirvožemis. Aukštutinė Alentežo dalis mažiau kenčia nuo karštos vasaros saulės, čia vėsesnės naktys ir gausesnis lietus.

Išskirtinėmis sąlygomis pasižymi Vidigeiros subregionas: jis piečiausias, bet yra arčiau vandenyno, nuo kurio plūsta vėsesnis oras. Dirvožemyje vyrauja kalkakmenis, todėl čia pagaminama puikaus baltojo vyno. Bet kone svarbiausias Alentežo vyno unikalumą ir specifiškumą lemiantis veiksnys yra vietinės vynuogių veislės. Raudonosios ‘Aragonez’ (žinomos kaip ‘Tempranillo’ ar ‘Tinta Roriz’), ‘Trincadeira’, ‘Alfrocheiro’, ‘Castelāo’, ‘Touriga Nationa’, ‘Alicante Bouschet’... Beje, pastaroji įeina į didesnėje regiono dalyje maišomų vynų sudėtį, o portugalai – tikri maišymo meistrai.

Iš Pietų Prancūzijos kilusi ‘Alicante Bouschet’ į Alentežą buvo atvežta prieš 150 metų, čia puikiai prigijo ir ilgainiui tapo viena pagrindinių veislių. Šių vynuogių sultys turi daug raudonojo pigmento, vynui suteikiančio intensyvią spalvą, tvirtą struktūrą, taniniškumą, nuosaikią rūgštį.

Baltasis vynas gaminamas iš ‘Antāo Vaz’, ‘Rou­peiro’, ‘Arinto’, ‘Fernāo Pi­res’, ‘Gou­veio’ vynuogių. Būtent ‘Antāo Vaz’, au­ginama čia apie 1.000 metų, yra populiariausia, su vietos terroir labiausiai susidraugavusi Alentežo baltųjų vynuogių veislė, kituose regionuose jos beveik nesutiksi. Ji itin atspari karščiams, o kalkakmenio dirvožemis jai tinka tobulai. ‘Antāo Vaz’ vynuogių vynai paprastai esti klampūs, gaivaus aromato, su tropinių vaisių – ličių, ananasų, persikų, apelsinų natomis, tvirtos struktūros ir labai minerališki. Gerai sunokusių vynuogių vynas tinkamas palaikyti ilgiau.

Su regiono vynais ir mais­tu teko susipažinti vietos vyno ūkiuose.

Ir tradicijos, ir dabartis

Nuo greitkelio nusukus siauru keliuku matyti pastatas, veikiau primenantis modernaus meno centrą nei vyninę (vėliau paaiškėja, kad toks centras įkurtas po degustacijų sale). Modernių konstrukcijų „Quinta do Quetzal“ – gana jauna, bet žaibiškai besiplečianti įmonė, 2006 m. įkurta olandų meno kolekcininkų šeimos. Čia vynas daromas laikantis romėnų laikų technologijų, sykiu įdiegus moderniąsias.

„Herdade dos Grous“ ūkis ant ežero kranto žavi tradicinės architektūros pastatu. Čia daromas pasaulyje pripažintas vynas, auginamos daržovės, vaismedžiai, ganyklos pilnos arklių, asiliukų, kiaulių su paršeliais. Namų maistas tiekiamas ūkiui priklausančio viešbutėlio svečiams.

Atvykome čia per patį derliaus skynimą, tačiau vyndarys Ricardo Silva entuziastingai kviečia prie stalo, o prie kumpių, sūrių, ėrienos kepsnių atkemša vyno. Kalbama, kad Alentežo vynai turi unikalų charakterį, o „Herdade dos Grous“ vynai turbūt unikaliausi iš visų. Antai ‘Antao Vaz‘, ‘Arinto‘ ir ‘Roupeiro‘ veislių mišinys, tipinių egzotinių vaisių skonio, išsiskiria savotišku sūrumu, mineralais ir kiek primena portugališką „Chablis“ versiją.

Pagrindinis vyninės vyndarys Luisas Duarte 1987 m. vienas pirmųjų pradėjo jungti modernias ir vietines tradicines technologijas. Rezultatų reikėjo palaukti, tačiau net keletą metų vienas ūkio vynų pelnė geriausio raudonojo Alentežo vyno vardą. Jo žodžius patvirtino Portugalijos vyno parodoje „Vinipax“ vykęs čempionatas: tarptautinė komisija, kurios nare teko garbė būti, „Herdade dos Grous“ ūkio raudonąjį vyną aklosios degustacijos metu išrinko geriausiu.

Amforų vynas

Įvažiuojame į Vila de Frades miestelį. Šalia baltutėlės bažnyčios – „Honrado“ vyninė, garsi vynu, daromu didelėse molinėse amforose, vadinamose talha (Vinhos de Talha). Atidarius rūsio duris, akys plečiasi iš nuostabos: kampuose sustatytos 2 m aukščio amforos tarsi alsuoja gyvybe – prieš savaitę supilta vynuogių sunka pamažu virsta vynu. Guvus, gal šimtametis diedulis, pasilypėjęs laibomis kopetėlėmis, mediniu įrankiu energingai maišo kunkuliuojančią masę.

Rubenas Honrado, iš tėvo ką tik perėmęs vyndarystę, pasakoja, kad šeima tokį vyną daro iš kartos į kartą. Prieš 15 metų čia pat atidarė restoraną, jame savo vyną ir parduodavo. Tačiau atūžus susidomėjimo natūraliais vynais bangai nusprendė gamybą sertifikuoti. Taigi, vaikinas baigė verslo koledžą Londone ir grįžo padėti šeimai.

Abi Rubeno močiutės, mama ir sesuo restoranėlio virtuvėje sukasi kaip vijurkai. Ant stalų keliauja kepti pipirai, pupelių sriuba, regione auginamų juodaplaukių ilgakojų kiaulių mėsa. Klaidžiodamos Montados miškuose tos kiaulės smaguriauja kamštinių ąžuolų gilėmis ir lauko žolėmis, todėl mėsai būdingas ypatingas saldus skonis ir aromatas, o tolygiai pasiskirstę riebalinis ir raumeninis sluoksniai primena marmurą.

Ypatingas patiekalas – sūris „Serra“ iš nepasterizuoto avių pieno. Jis apvalios formos, luobelė kieta, viduje – kremo tirštumo masė. Visi tie gardumynai tobulai dera su Honrado šeimos „senoviniais vynais“. Tikimės oksiduoto, „plokščio“, dvokiančio vyno, tačiau tokių savybių – nė kvapo.

Po netikėtos patirties grįžtame į modernųji pasaulį.

Elegancija – svarbiausia

Kita vyninė – iš tolo šviečianti „Ribafreixo“, IT specialistų įkurta 2007 m. Hilario Ribeiro, įmonės direktorius, pasakoja, kad jos savininkai jaučia aistrą vietos vynui, o jų tikslas – išlaikyti jo autentiką. Neturėdami patirties, jie nusamdė vyndarį Paulo Laureano, Portugalijoje vadinamą gero vyno kūrėju. Paulo vynuogynuose įdiegė šiuolaikišką lapijos priežiūros sistemą, baltąsias vynuoges perkėlė į itin didelės skalūno koncentracijos dirvožemį ir t. t. Jo pastangų rezultatas – ypatinga „Ribafreixo“ vynų elegancija. Baltieji labai gaivūs, raudonieji drąsiai galėtų konkuruoti su pripažintais prancūziškais ar itališkais vynais.

Vyninė garsėja ne tik vynais, bet ir gourmet restoranu. Vietinis šefas ištikimas tradicijoms. Alentežo patiekalus jis įvelka į modernų rūbą, tačiau tradicinių skonių nekeičia. Tad nenuostabu, kad restoranas pilnas lankytojų – ir iš gretimų kaimų, ir iš užsienio.

„Ne“ standartams

Vyno ūkių lankymo programą vainikuoja „Vinipax“, tris dienas trunkanti Portugalijos vyno paroda su gausybe dalyvių iš visų regionų ir tūkstančiais lankytojų. Anot parodos direktoriaus Anibalo Coutinho, „Vinipax 2018“ ypač akcentavo senovinėmis technologijomis padarytus vynus, kurie pasaulyje sulaukia vis daugiau dėmesio.

Per keletą dienų išragavus apie kelis šimtus vynų, pabendravus su vyndariais, kyla įspūdis, kad garsiausi Alentežo vyndariai nepataikauja tarptautinių vartotojų skoniui, mėgindami įsiteikti ir eksportuoti „nupoliruotus“, standartinio skonio vynus. Garsūs someljė, vyno pardavėjai atkreipė dėmesį ir pasirinko tuos vynus, kurie išlaikė unikalų, autentišką charakterį ir būtent tuo sudomino išprususius ir visko mačiusius vyno gerbėjus. Šią mintį patvirtino ir Paulo Laureano, legenda jau tapęs Portugalijos vyno konsultantas. „Alentežo vynai „nekorumpuoti“. Čia vyndariai nepasuko lengviausiu keliu, kaip atsitiko daugelyje regionų. Taip jie atkreipė dėmesį į save“, – sako jis.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Latvija netrokšta ledo ritulio čempionatu dalintis su Lietuva 4

Latvijos ledo ritulio federacijos prezidentas Aigars Kalvitis teigia, kad su Lietuva apie pasaulio čempionato...

Laisvalaikis
2021.01.20
J. Šiugždinienė: Lietuva pasiryžusi padėti surengti dalį pasaulio ledo ritulio čempionato 2

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad Lietuva yra pasiryžusi padėti Latvijai...

Laisvalaikis
2021.01.20
JAV prezidentų inauguracijos: kai ne viskas vyksta pagal scenarijų Premium

Ne visuomet ir ne viskas vyksta sklandžiai net per kruopščiai planuojamas svarbiausias iškilmes...

Laisvalaikis
2021.01.20
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
F. Kirkorovas įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą 6

Migracijos departamentas, Užsienio reikalų ministerijos prašymu, penkeriems metams įtraukė Rusijos atlikėją...

Laisvalaikis
2021.01.19
„Vaučeriai“ medikams ir mokytojams: už ir prieš Premium

Tarp pagalbos verslui priemonių antrajame paramos verslui pakete planuojami ir „vaučeriai“, kuriais medikai...

Paslaugos
2021.01.19
V. Juozapaitis: Kultūros taryba nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms 2

Lietuvos kultūros taryba (LKT) ateityje nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms už nuostolius, patirtus per...

Laisvalaikis
2021.01.19
Parama koncertų rengėjams: norėjosi kaip geriau, išėjo kaip visada Premium

Lietuvos kultūros tarybos (LKT) sprendimas skirti subsidijas dėl koronoviruso nukentėjusiems proputiniškų...

Laisvalaikis
2021.01.18
Rusų scenos žvaigždė F. Kirkorovas gali būti nebeįleistas į Lietuvą 3

Užsienio reikalų ministerija Migracijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos perdavė teikimą,...

Laisvalaikis
2021.01.18
Geriausi 2020-ųjų serialai Premium 1

Dėl skonio nesiginčijama, sako patarlė. Ji ateina į galvą bežiūrint, kaip įvairios svetainės rikiuoja...

Laisvalaikis
2021.01.17
Tapytoja E. Ridikaitė: vietoj garbės daktaro – Nacionalinė premija Premium

„Negaliu pasakyti, kodėl tai darau, nes kai logiškai pagalvoji, – nesąmonė, kaip koks virusas“, – apie savo...

Laisvalaikis
2021.01.17
Alpinistai žiemą pirmą kartą įkopė į K2 viršūnę

Nepalo alpinistų grupė tapo pirmoji, žiemos metu sėkmingai įveikusi K2 – antrą pagal aukštį pasaulyje...

Laisvalaikis
2021.01.17
Prezidentas G. Nausėda pasveikino Krašto apsaugos savanorių pajėgas su 30-mečiu

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Krašto apsaugos savanorių pajėgas su 30-mečiu.

Laisvalaikis
2021.01.17
Pirmieji draudimai rūkyti didmiesčių daugiabučių balkonuose – vasarį

Pirmieji draudimai rūkyti Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos daugiabučių balkonuose įsigalios vasarį, informavo...

Laisvalaikis
2021.01.17
Seniausias piešinys ant uolų – kiaulė

Indonezijos Sulavesio (Sulawesi) saloje archeologai aptiko seniausią žinomą piešinį ant uolų – maždaug prieš...

Laisvalaikis
2021.01.16
Kultūros ir meno kūrėjams - 1,4 mln. Eur stipendijų dėl pandemijos

Kultūros taryba paskelbė pirmąjį šiemet individualių stipendijų konkursą kultūros ir meno kūrėjams, ketinama...

Laisvalaikis
2021.01.16
Populiariausi ir rečiausi naujagimių vardai 2020-aisiais 3

Vilniaus civilinės metrikacijos skyrius (VCMS) tradiciškai suskaičiavo populiariausius praėjusiais metais...

Laisvalaikis
2021.01.15
Parduotas raktas nuo kambario, kuriame mirė Napoleonas

Sūrudijęs raktas nuo kambario, kuriame iki savo mirties Šv. Elenos saloje buvo kalinamas Napoleonas...

Laisvalaikis
2021.01.15
Kur keliauti, kai keliauti negalime: vietinio turizmo idėjos

Net toji dalis žmonių, kuriems tikra kelionė – tik kelionė į užsienį, per praėjusius metus atrado, jog...

Laisvalaikis
2021.01.14
Kultūros tarybos subsidijų gavėjai – po didinamuoju stiklu

Lietuvos kultūros taryba (LKT) skyrė subsidijas bendrovėms, planavusioms dėl karantino vėliau neįvykusius...

Laisvalaikis
2021.01.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus