Moterys irgi daro vyną

Publikuota: 2017-12-31
Vyndarystės žvaigžde vadinama Isabel Ferrando, „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ ūkių Ronos slėnyje (Prancūzija) savininkė. constantcontact.nuotr.
svg svg
Vyndarystės žvaigžde vadinama Isabel Ferrando, „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ ūkių Ronos slėnyje (Prancūzija) savininkė. constantcontact.nuotr.

Šiais laikais skirstyti darbus į moteriškus ir vyriškus tiesiog nekorektiška, tačiau vyndario specialybė vadinama tradiciškai vyriška. Kita vertus, moterys vynuogynuose ir rūsiuose pastaraisiais metais užima vis tvirtesnes pozicijas. Antai vien Kalifornijos vyndarių moterų svetainėje jų išvardyta per 300, o Londono restoranas „Daphne‘s“, pripažindamas moterų vyndarių vaidmenį, į savo vyno kortą įtraukė 40-ies moterų pagamintų vynų, įskaitant legendinį „Chateau Margaux“.

Tebūnie tas vynų sąrašas rinkodaros žingsnis, tačiau istorija rodo, jog vyndarystės pasaulis moterims nebuvo svetingas. Net Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, 1805-aisiais mirus vyrui tapusią pirmąja šampano namams vadovavusia moterimi, apibūdina jos šeiminė padėtis – ji buvo vadinama Veuve Clicquot, t. y. našle Clicquot, rašo „Financial Times“ (FT).

Guillemas Kerambrunas, „Daph­ne‘s“ kontroliuojančiosios grupės „Caprice Holdings“ vyriausiasis someljė, tikina, kad moterų padarytus vynus į restorano sąrašą jis įtraukė ne vien siekdamas sudominti „Daphne‘s“ klientes – sėkmingai ištekėjusias ir nedirbančias Londono Čelsio rajono damas, tačiau sykiu atiduodamas vyndarėms pelnytą pagarbą. FT cituoja p. Kerambruną pasakojant, jog lankantis vynuogynuose jam teko sutikti nemažai vyndarių moterų, tačiau „kaskart kalbėdavo vyras“. Someljė pažįsta ir tokių vyrų, kurie mieliau pardavė vynuogynus, užuot palikę juos dukterims, nors retsykiais pasitaiko pamatyti ir vieną kitą „Domaine X et filles“ (pranc. „Ūkis X ir dukros“).

Iš banko į laukus

Vienas iš įtrauktųjų į „Daphne‘s“ vyno kortą – prancūzės Isabel Ferrando vynas „Domaine Saint Prefert in Chateauneuf-du-Pape“. Ūkių „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ Ronos slėnyje ir vyno pardavimo įmonės „Isabel de France“ savininkė, debiutavusi su 2004-ųjų derliaus vynu, neslepia, kad pirmaisiais karjeros metais vyrai ją vertindavo kur kas priekabiau, laukdami, kol ji suklys: „Jie manė, kad ėmiausi to darbo nerimtai... Tačiau po ketverių metų jiems nebebuvo juokinga – pamažėle tapau ne šiaip dirbančia moterimi, bet profesionalia vyndare.“

Politikos, muziejų vadybos ir finansų mokslus baigusi p. Ferrando www.sothebys.com pasakoja dirbusi banke, tačiau idėja daryti vyną jai vis nedavė ramybės. Perskaičiusi Roberto Parkerio knygą, kurioje jis su aistra ir meile rašė apie Ronos slėnio vyndarius, moteris apsisprendė.

50-metė vyndarė prisimena, kad vynuogyne, rūsyje, ten, kur paprastai dirba vyrai, jai nebuvo lengva. Kita vertus, anksčiau vyndarystėje išties buvo darbų, kuriuos moterims atlikti sunkiau, pavyzdžiui, spausti vynuoges, tačiau dabar šiuos darbus palengvina elektra varomi įrenginiai ir sultis išspausti gali bet kas.

„Kai atsivežiau į Chateauneuf-du-Pape aparatą, niekas kitas tokio neturėjo, – pasakoja vyndarė. – Darbas tas pats, tik atliekamas kitaip. Tą vyrams ir reikia suprasti.“ Beje, paklausta, koks didžiausias ją ištikęs nusivylimas, p. Ferrando atsako: „Tai, kad niekada neturėjau progos susitikti rašytojo Romaino Gary, kuris mirė, kai buvau visai jauna.“

Įtakingosios italės

Svetainė www.foodandwine.com vardija „septynias svarbiausias Italijos vyndares moteris“. Pirmoji sąraše – šeimos ūkiui Trentino provincijoje nuo 20-ies vadovaujanti Elisabetta Foradori, viena iš biodinaminės vyndarystės pionierių Italijoje, kurios vynai iš ‚Teroldego‘ vynuogių pelnė tarptautinį pripažinimą.

Vyndarės Cinzia Merli valdos – „Le Macchiole“ ūkis viename iš geriausių Toskanos subregionų – Bolgheri, labiausiai žinomam iš „Sassicaia“ ir „Ornellaia“ pavadinimų. Pati vyndarė garsėja savo daromais raudonaisiais ilgam laikymui skirtais vynais.

Trečioji sąraše – Laura Bianchi, „Castello di Monsanto“ ūkio Chianti Classico apeliacijoje, šeimos vynuogynuose pradėjusi darbuotis nuo 7-erių.

Toliau – Alessia Antinori - viena iš trijų legendiniu vadinamo Piero Antinori dukterų. Visos trys jos dirba šeimos ūkyje, Alessia sritis – vyndarystė. Be tradicinių šeimos valdų, jos žinioje ir „Montenisa“ Frančiakortos (Franciacorta) zonoje.

Jaunąja Sicilijos žvaigžde vadinama Arianna Occhipinti daro puikius individualaus stiliaus cuvée iš vietinių salos vynuogių.

Į įtakingiausių italių vyndarių sąrašą įtraukta Maria Teresa Mascarello ūkį į savo rankas perėmė mirus tėvui, legendiniam Bartolo Mascarello. Tikinta, kad savo „Barolo“ vynais garsėjęs vyndarys nepakeičiamas, tačiau dukra paneigė tokį įsitikinimą, pradėjusi gaminti tokios pat klasikinės struktūros ir kompleksiškumo vynus, kokius darė jos tėvas.

Stella di Campalto, dešimtojo dešimtmečio pradžioje įsigijusi apleistą ūkį greta Toskanos regione, Montalčino komunoje, Castelnuovo dell‘Abate pašonėje, išaugino jį iki aukščiausio lygmens.

Federica Magrini į septyneto sąrašą neįtraukta, tačiau jos vynas irgi puikuojasi „Daphne‘s“ kortoje. Su savo vyru Lorenzo Mocchiutti ji gamina vynus iš vietinių veislių Šiaurės Italijoje, Friuli regione. Vyndarė sako, jog jai irgi teko darbuotis kur kas daugiau negu vyrams, kad įrodytų esanti šiame versle šio to verta.

Be abejo, šis moterų vyndarių sąrašas nė iš tolo neprimena baigtinio. Ir nors, kaip tikina FT, vyndarystės sektoriuje iki lygybės dar toloka, bent jau kai kurios moterys savo pasiekė.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25
Kol Pakruojy įkūrė spirito varyklą, turėjo nueiti kryžiaus kelius Premium 1

Verslininkų, norinčių gaminti stiprųjį alkoholį, veikiausiai atsirastų, tačiau atbaido daugybė reikalavimų,...

Gazelė
2021.01.22
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
Alkoholio reklamos draudimas: kaip drambliui pralįsti pro adatos skylutę Premium 2

Šiais sudėtingais laikais, kai daugybės verslo įmonių kvėpavimo aparatas yra ne kas kita, o prekyba...

Laisvalaikis
2021.01.13
Paruoštukų verslas tik atrodo paprastas: pasiteisina retam Premium

Ruošinių arba produktų, kuriuos reikia pasigaminti patiems, paklausa auga, tačiau ji neatstoja tiesioginės...

Gazelė
2021.01.13
Kiek kainuoja burbuliukai: akcizai putojančiam vynui įvairiose šalyse

Šią šventinę savaitę visame pasaulyje šaunamas putojantis vynas – žmonės atsisveikina su keistais,...

Laisvalaikis
2020.12.31
Restoranai užversti vakarienių užsakymais, kurie per šventes keliaus į namus Premium 1

Šiemet kaip niekad gausu restoranų, siūlančių per šventes į namus pristatyti Kūčių vakarienę ar kalėdinius...

Gazelė
2020.12.21
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
Restoranų savininkai: norime karantino – ir kuo greičiau Premium 22

Neseniai, dar prieš kelias savaites, maitinimo sektoriui žodis karantinas skambėjo kaip keiksmažodis. Padėtis...

Gazelė
2020.10.26
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24
„Bambalynė“ besišaipiusiems įrodė, kaip užkurti verslą, bet virusas atnešė katastrofą Premium 2

Jeigu galima padaryti kitoniškai, kodėl to nepadarius, – tokiu požiūriu vadovaujasi UAB „Bambalynė“ įkūrėjai.

Gazelė
2020.10.21
Kavos namų įkūrėja: nuosavas verslas nepagailėjo staigmenų Premium 3

Kavos namai „Coffee Spells“ sostinėje veikia vos metus, tačiau jų įkūrėjai teko tiek kartų keisti verslo...

Gazelė
2020.10.14
Platformoje „Talonai.lt“ įsigyta kuponų už 33.000 Eur, bet išsigryninti klientai neskuba Premium

Pirmasis karantinas jau senokai baigėsi, tačiau klientai ir toliau demonstruoja solidarumą su smulkiuoju...

Gazelė
2020.10.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus