Moterys irgi daro vyną

Publikuota: 2017-12-31
Vyndarystės žvaigžde vadinama Isabel Ferrando, „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ ūkių Ronos slėnyje (Prancūzija) savininkė. constantcontact.nuotr.
Vyndarystės žvaigžde vadinama Isabel Ferrando, „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ ūkių Ronos slėnyje (Prancūzija) savininkė. constantcontact.nuotr.

Šiais laikais skirstyti darbus į moteriškus ir vyriškus tiesiog nekorektiška, tačiau vyndario specialybė vadinama tradiciškai vyriška. Kita vertus, moterys vynuogynuose ir rūsiuose pastaraisiais metais užima vis tvirtesnes pozicijas. Antai vien Kalifornijos vyndarių moterų svetainėje jų išvardyta per 300, o Londono restoranas „Daphne‘s“, pripažindamas moterų vyndarių vaidmenį, į savo vyno kortą įtraukė 40-ies moterų pagamintų vynų, įskaitant legendinį „Chateau Margaux“.

Tebūnie tas vynų sąrašas rinkodaros žingsnis, tačiau istorija rodo, jog vyndarystės pasaulis moterims nebuvo svetingas. Net Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, 1805-aisiais mirus vyrui tapusią pirmąja šampano namams vadovavusia moterimi, apibūdina jos šeiminė padėtis – ji buvo vadinama Veuve Clicquot, t. y. našle Clicquot, rašo „Financial Times“ (FT).

Guillemas Kerambrunas, „Daph­ne‘s“ kontroliuojančiosios grupės „Caprice Holdings“ vyriausiasis someljė, tikina, kad moterų padarytus vynus į restorano sąrašą jis įtraukė ne vien siekdamas sudominti „Daphne‘s“ klientes – sėkmingai ištekėjusias ir nedirbančias Londono Čelsio rajono damas, tačiau sykiu atiduodamas vyndarėms pelnytą pagarbą. FT cituoja p. Kerambruną pasakojant, jog lankantis vynuogynuose jam teko sutikti nemažai vyndarių moterų, tačiau „kaskart kalbėdavo vyras“. Someljė pažįsta ir tokių vyrų, kurie mieliau pardavė vynuogynus, užuot palikę juos dukterims, nors retsykiais pasitaiko pamatyti ir vieną kitą „Domaine X et filles“ (pranc. „Ūkis X ir dukros“).

Iš banko į laukus

Vienas iš įtrauktųjų į „Daphne‘s“ vyno kortą – prancūzės Isabel Ferrando vynas „Domaine Saint Prefert in Chateauneuf-du-Pape“. Ūkių „Domaine St Prefert“ ir „Domaine Ferrando“ Ronos slėnyje ir vyno pardavimo įmonės „Isabel de France“ savininkė, debiutavusi su 2004-ųjų derliaus vynu, neslepia, kad pirmaisiais karjeros metais vyrai ją vertindavo kur kas priekabiau, laukdami, kol ji suklys: „Jie manė, kad ėmiausi to darbo nerimtai... Tačiau po ketverių metų jiems nebebuvo juokinga – pamažėle tapau ne šiaip dirbančia moterimi, bet profesionalia vyndare.“

Politikos, muziejų vadybos ir finansų mokslus baigusi p. Ferrando www.sothebys.com pasakoja dirbusi banke, tačiau idėja daryti vyną jai vis nedavė ramybės. Perskaičiusi Roberto Parkerio knygą, kurioje jis su aistra ir meile rašė apie Ronos slėnio vyndarius, moteris apsisprendė.

50-metė vyndarė prisimena, kad vynuogyne, rūsyje, ten, kur paprastai dirba vyrai, jai nebuvo lengva. Kita vertus, anksčiau vyndarystėje išties buvo darbų, kuriuos moterims atlikti sunkiau, pavyzdžiui, spausti vynuoges, tačiau dabar šiuos darbus palengvina elektra varomi įrenginiai ir sultis išspausti gali bet kas.

„Kai atsivežiau į Chateauneuf-du-Pape aparatą, niekas kitas tokio neturėjo, – pasakoja vyndarė. – Darbas tas pats, tik atliekamas kitaip. Tą vyrams ir reikia suprasti.“ Beje, paklausta, koks didžiausias ją ištikęs nusivylimas, p. Ferrando atsako: „Tai, kad niekada neturėjau progos susitikti rašytojo Romaino Gary, kuris mirė, kai buvau visai jauna.“

Įtakingosios italės

Svetainė www.foodandwine.com vardija „septynias svarbiausias Italijos vyndares moteris“. Pirmoji sąraše – šeimos ūkiui Trentino provincijoje nuo 20-ies vadovaujanti Elisabetta Foradori, viena iš biodinaminės vyndarystės pionierių Italijoje, kurios vynai iš ‚Teroldego‘ vynuogių pelnė tarptautinį pripažinimą.

Vyndarės Cinzia Merli valdos – „Le Macchiole“ ūkis viename iš geriausių Toskanos subregionų – Bolgheri, labiausiai žinomam iš „Sassicaia“ ir „Ornellaia“ pavadinimų. Pati vyndarė garsėja savo daromais raudonaisiais ilgam laikymui skirtais vynais.

Trečioji sąraše – Laura Bianchi, „Castello di Monsanto“ ūkio Chianti Classico apeliacijoje, šeimos vynuogynuose pradėjusi darbuotis nuo 7-erių.

Toliau – Alessia Antinori - viena iš trijų legendiniu vadinamo Piero Antinori dukterų. Visos trys jos dirba šeimos ūkyje, Alessia sritis – vyndarystė. Be tradicinių šeimos valdų, jos žinioje ir „Montenisa“ Frančiakortos (Franciacorta) zonoje.

Jaunąja Sicilijos žvaigžde vadinama Arianna Occhipinti daro puikius individualaus stiliaus cuvée iš vietinių salos vynuogių.

Į įtakingiausių italių vyndarių sąrašą įtraukta Maria Teresa Mascarello ūkį į savo rankas perėmė mirus tėvui, legendiniam Bartolo Mascarello. Tikinta, kad savo „Barolo“ vynais garsėjęs vyndarys nepakeičiamas, tačiau dukra paneigė tokį įsitikinimą, pradėjusi gaminti tokios pat klasikinės struktūros ir kompleksiškumo vynus, kokius darė jos tėvas.

Stella di Campalto, dešimtojo dešimtmečio pradžioje įsigijusi apleistą ūkį greta Toskanos regione, Montalčino komunoje, Castelnuovo dell‘Abate pašonėje, išaugino jį iki aukščiausio lygmens.

Federica Magrini į septyneto sąrašą neįtraukta, tačiau jos vynas irgi puikuojasi „Daphne‘s“ kortoje. Su savo vyru Lorenzo Mocchiutti ji gamina vynus iš vietinių veislių Šiaurės Italijoje, Friuli regione. Vyndarė sako, jog jai irgi teko darbuotis kur kas daugiau negu vyrams, kad įrodytų esanti šiame versle šio to verta.

Be abejo, šis moterų vyndarių sąrašas nė iš tolo neprimena baigtinio. Ir nors, kaip tikina FT, vyndarystės sektoriuje iki lygybės dar toloka, bent jau kai kurios moterys savo pasiekė.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau