Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4

Publikuota: 2018-07-11

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais pavadinimas lietuviškuoju Lurdu, bet dažnam Kavarskas žinomesnis dėl kitos – koldūnų – legendos.

Kavarsko koldūnai gaminami kavinėje „Šaltinis“, kurią 1992 m. atidarė Algirdas Gansiniauskas, buvęs ilgametis Kavarsko seniūnas.

Jis pasakoja, kad prieš 26 metus turėjo išsinuomojęs nedideles patalpas – „Šaltinio“ pastate tuo metu dar buvo mėsos parduotuvė, vėliau ledų, dar vėliau – nukainuotų prekių.

„Tada, atrodė, įrengiame mažą patalpą, iškalėme metams–dviem medinėmis lentelėmis, bet, kaip sakoma, nieko nebūna pastoviau už tai, kas laikina,“ – sako verslininkas.

Tad per 26 metus „Šaltinis“, galima sakyti, pasikeitė tik plotu, tačiau banketų salė kasdien neveikia: tie patys 4 staliukai, bet tokie patys liko ir koldūnai, turintys Kulinarinio paveldo sertifikatą.

„Kai atidariau kavinę ir pradėjome gaminti koldūnus, norėjau, kad Kavarsko koldūnai, jei ir nepralenktų Viduklės koldūnų, tai bent būtų žinomi panašiai. Galvojau, jei Žemaitija gali turėti garsių koldūnų, kodėl Aukštaitija negali“, – sako p. Gansiniauskas.

Kavarsko koldūnų prekės ženklas žinomas, „Šaltinį“ pagarsino kritikų maisto apžvalgos, kelionių svetainėje „TripAdvisor“ Kavarsko užeiga turi 4,5 iš 5 balų įvertinimą.

„Specialiai į Kavarską iš Paryžiaus koldūnų neatvažiuoja, bet užsieniečių yra, dabar jau turime padavėjų, kurios moka anglų kalbą, bet pats esu „pirštais“ kalbėjęsis angliškai, prancūziškai“, – sako p. Gansiniauskas.

Nepaisant koldūnų paragauti traukiančio valgytojų srauto, kavinėje vis dar yra tie patys 4 staliukai, dar 2 – lauke. Bet vasaros šiokiadienį visos vietos užimtos.

Tačiau p. Gansiniauskas sako, kad nors ir atrodo, kad žmonių daug, o vietos tiek, kad visų norintys negali prisėsti, plėtros – kad ir atidaryti banketinę salę veikti nuolat – jis neplanuoja. Priežastis paprasta – kas, kad užteks vietų, jei nebus koldūnų?

„Atrodo, 4 staliukai, bet turime 9 darbuotojus. Darbo čia yra. Koldūnai juk daromi rankomis. Aišku, yra įranga, galima juos gaminti cechuose, bet jokia geležis nepadarys to, ką padaro rankos: kiekvienas koldūnas yra kaip autorinis darbas. Todėl padarome, kiek padarome, būna, kad pakabiname lentelę, kad koldūnų nėra, – sako p. Gansiniauskas. – Mūsų valgiaraštis nedidelis, kitur būna koldūnų su grybais, su uogomis, mes turime vienos rūšies, kuriuos gaminti esame įgudę. Atvažiuoja žmonės, sako, o kodėl neturite šviežių sulčių? Juk nėra srauto, jei į Kavarską atvežtų Vilniaus Konstitucijos prospektą – būtų ir sulčių.“

Koldūnai lipdomi, kai svečių mažiau ir užšaldomi. Vienoje porcijoje yra 30 koldūnų, vasaros savaitgaliais nuperkama 50–90 tokių porcijų – 1.900–2.700 koldūnų.

„Manęs klausia, kodėl koldūnai daugiau kaip 4 Eur kainuoja, jei tiek kainuoja kilogramas mėsos. Bet juk tai yra rankų darbas ir kokybiški produktai. Tokioje vietoje, mažame miestelyje, turi būti skanu, jei nebus skanu – niekas nesustos, gali iškart užrakinti duris“, – sako p. Gansiniauskas.

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Vasaros atostogų planai: kur krypsta lietuvių norai

Tolimų kelionių šią vasarą dažnas atsisakys: net 53% apklaustųjų teigė atostogoms pasirinksiantys Lietuvą.

Rinkodara
16:07
Seimas ėmėsi pataisų, kurios ribotų teisėjų papildomą uždarbį iš paskaitų

Seimas šią savaitę ėmėsi pataisų, kurios ribotų teisėjų papildomą darbą skaitant paskaitas.

Ką skaito VŽ prenumeratoriai: populiariausi savaitės straipsniai

Balandžio trečiąją savaitę „Verslo žinių“ prenumeratorių dėmesį traukė prekybos tinklo „Maxima LT“...

Rinkodara
12:18
Pirmojo šiemet kruizinio laivo Klaipėda tikisi liepą

Pernai į Klaipėdą dėl pandemijos pirmą kartą neatvykus nė vienam kruizų laivui, šiemet tikimasi, kad kruizų...

Paslaugos
10:50
Pirmasis restoranų susitikimas su klientais: pataria, ką prisiminti Premium

Gastronomijos verslo konsultantai restoranams, spendžiantiems pandemijos sukeltus iššūkius, primena pamatines...

Gazelė
2021.04.17
Kurortai traukia skiepų kozirį ir prašo greičiau leisti dirbti

Kurortinės Birštono ir Druskininkų savivaldybės, kuriose atitinkamai paskiepyta jau apie trečdalis ir apie...

Gazelė
2021.04.17
Kūrybiniams verslams žada didesnės paramos galimybę

Vyriausybė patvirtino subsidijų labiausiai nukentėjusioms įmonėms skyrimo tvarką, kuri atveria gerokai...

Laisvalaikis
2021.04.16
Australijos teismas nusprendė, kad „Google“ klaidino vartotojus rinkdama jų duomenis

Australijos teismas, išnagrinėjęs konkurencijos priežiūros tarnybos skundą, penktadienį nusprendė, kad...

Inovacijos
2021.04.16
„Novaturo“ grupės pajamos kovą mažėjo 6% iki 4,1 mln. Eur

Vienos didžiausių kelionių organizatorių Baltijos šalyse „Novaturo“ grupės pajamos kovą siekė 4,1 mln. Eur –...

Paslaugos
2021.04.15
Kelių direkcija dalį paslaugų perkels į elektroninę erdvę

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija dalį teikiamų paslaugų perkels į elektroninę erdvę. Tam kuriamas...

Logistika
2021.04.15
Kaip investicijų grąžą skaičiuoja verslas ir valstybė? Verslo tribūna

Pandeminėje situacijoje verslas susiduria su įvairiais iššūkiais: sutrikdyta veikla, nežinomybe dėl ateities,...

Paslaugos
2021.04.15
Reklamos rinka Baltijos šalyse: po pernykščio nuosmukio mato pozityvių signalų Premium

Pandemijos metais, 2020-aisiais, Baltijos šalių reklamos rinka siekė 259,3 mln. Eur, tai 16% mažiau nei 2019...

Rinkodara
2021.04.15
Žurnalistai galės neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų

Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis nuo liepos 1 d. nuspręsta sudaryti sąlygas...

Rinkodara
2021.04.15
„Telia“ ir „Teltonika Networks“ kuria lietuviškus 5G maršrutizatorius 3

„Teltonika Networks“, bendradarbiaudama su „Telia“, kuria pirmuosius lietuviškus 5G produktus – pramoninio...

Inovacijos
2021.04.15
V. Beniušis paskirtas 15min.lt vyriausiuoju redaktoriumi

Naujienų portalo 15min.lt vyriausiuoju redaktoriumi ketvirtadienį paskirtas žurnalistas Vaidotas Beniušis,...

Vadyba
2021.04.15
„Flo Health“ technologijų vadovas: sieksime padvigubinti IT inžinierių skaičių Premium

Baltarusių 2015 m. įkurtas ir Silicio slėnyje (JAV), Londone bei Kipre registruotas startuolis „Flo Health“,...

Inovacijos
2021.04.15
BRC sėkmės formulė – plaukti prieš srovę Verslo tribūna 1

Prieš 25 metus įkurta kaip bankinės grupės įmonė, BRC šiandien jau pati turi dukterinių bendrovių. Ji...

Paslaugos
2021.04.15
Naujasis „Tuvlitos“ vadovas: dėl eilių iš dalies kalti ir patys vairuotojai Premium 15

Domas Sidaravičius, naujasis technines automobilių apžiūras Vilniaus regione atliekančios bendrovės „Tuvlita“...

Logistika
2021.04.15
Lenkijoje atidaromas „Google“ debesijos centras, investicijos vertinamos 2 mlrd. USD 2

JAV technologijų milžinė „Google“ trečiadienį Varšuvoje atidarė naują regioninį debesijos centrą „Google...

Inovacijos
2021.04.14
COVID-19 informavimo kampanijai skirta dar 3,3 mln. Eur 2

Informavimo kampanijai apie COVID-19 Vyriausybė trečiadienį skyrė dar 3,3 mln. Eur.

Rinkodara
2021.04.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku