Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4
FOTOGALERIJA Kavarsko kavinė Šaltinis, kurioje gaminami Kavarsko koldūnai (13 nuotr.)
Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais pavadinimas lietuviškuoju Lurdu, bet dažnam Kavarskas žinomesnis dėl kitos koldūnų legendos.
Kavarsko koldūnai gaminami kavinėje Šaltinis, kurią 1992 m. atidarė Algirdas Gansiniauskas, buvęs ilgametis Kavarsko seniūnas.
Jis pasakoja, kad prieš 26 metus turėjo išsinuomojęs nedideles patalpas Šaltinio pastate tuo metu dar buvo mėsos parduotuvė, vėliau ledų, dar vėliau nukainuotų prekių.
Tada, atrodė, įrengiame mažą patalpą, iškalėme metamsdviem medinėmis lentelėmis, bet, kaip sakoma, nieko nebūna pastoviau už tai, kas laikina, sako verslininkas.
Tad per 26 metus Šaltinis, galima sakyti, pasikeitė tik plotu, tačiau banketų salė kasdien neveikia: tie patys 4 staliukai, bet tokie patys liko ir koldūnai, turintys Kulinarinio paveldo sertifikatą.
Kai atidariau kavinę ir pradėjome gaminti koldūnus, norėjau, kad Kavarsko koldūnai, jei ir nepralenktų Viduklės koldūnų, tai bent būtų žinomi panašiai. Galvojau, jei Žemaitija gali turėti garsių koldūnų, kodėl Aukštaitija negali, sako p. Gansiniauskas.
Kavarsko koldūnų prekės ženklas žinomas, Šaltinį pagarsino kritikų maisto apžvalgos, kelionių svetainėje TripAdvisor Kavarsko užeiga turi 4,5 iš 5 balų įvertinimą.
Specialiai į Kavarską iš Paryžiaus koldūnų neatvažiuoja, bet užsieniečių yra, dabar jau turime padavėjų, kurios moka anglų kalbą, bet pats esu pirštais kalbėjęsis angliškai, prancūziškai, sako p. Gansiniauskas.
Nepaisant koldūnų paragauti traukiančio valgytojų srauto, kavinėje vis dar yra tie patys 4 staliukai, dar 2 lauke. Bet vasaros šiokiadienį visos vietos užimtos.
Tačiau p. Gansiniauskas sako, kad nors ir atrodo, kad žmonių daug, o vietos tiek, kad visų norintys negali prisėsti, plėtros kad ir atidaryti banketinę salę veikti nuolat jis neplanuoja. Priežastis paprasta kas, kad užteks vietų, jei nebus koldūnų?
Atrodo, 4 staliukai, bet turime 9 darbuotojus. Darbo čia yra. Koldūnai juk daromi rankomis. Aišku, yra įranga, galima juos gaminti cechuose, bet jokia geležis nepadarys to, ką padaro rankos: kiekvienas koldūnas yra kaip autorinis darbas. Todėl padarome, kiek padarome, būna, kad pakabiname lentelę, kad koldūnų nėra, sako p. Gansiniauskas. Mūsų valgiaraštis nedidelis, kitur būna koldūnų su grybais, su uogomis, mes turime vienos rūšies, kuriuos gaminti esame įgudę. Atvažiuoja žmonės, sako, o kodėl neturite šviežių sulčių? Juk nėra srauto, jei į Kavarską atvežtų Vilniaus Konstitucijos prospektą būtų ir sulčių.
Koldūnai lipdomi, kai svečių mažiau ir užšaldomi. Vienoje porcijoje yra 30 koldūnų, vasaros savaitgaliais nuperkama 5090 tokių porcijų 1.9002.700 koldūnų.
Manęs klausia, kodėl koldūnai daugiau kaip 4 Eur kainuoja, jei tiek kainuoja kilogramas mėsos. Bet juk tai yra rankų darbas ir kokybiški produktai. Tokioje vietoje, mažame miestelyje, turi būti skanu, jei nebus skanu niekas nesustos, gali iškart užrakinti duris, sako p. Gansiniauskas.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Tema Paslaugos
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti