Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4

Publikuota: 2018-07-11

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais pavadinimas lietuviškuoju Lurdu, bet dažnam Kavarskas žinomesnis dėl kitos – koldūnų – legendos.

Kavarsko koldūnai gaminami kavinėje „Šaltinis“, kurią 1992 m. atidarė Algirdas Gansiniauskas, buvęs ilgametis Kavarsko seniūnas.

Jis pasakoja, kad prieš 26 metus turėjo išsinuomojęs nedideles patalpas – „Šaltinio“ pastate tuo metu dar buvo mėsos parduotuvė, vėliau ledų, dar vėliau – nukainuotų prekių.

„Tada, atrodė, įrengiame mažą patalpą, iškalėme metams–dviem medinėmis lentelėmis, bet, kaip sakoma, nieko nebūna pastoviau už tai, kas laikina,“ – sako verslininkas.

Tad per 26 metus „Šaltinis“, galima sakyti, pasikeitė tik plotu, tačiau banketų salė kasdien neveikia: tie patys 4 staliukai, bet tokie patys liko ir koldūnai, turintys Kulinarinio paveldo sertifikatą.

„Kai atidariau kavinę ir pradėjome gaminti koldūnus, norėjau, kad Kavarsko koldūnai, jei ir nepralenktų Viduklės koldūnų, tai bent būtų žinomi panašiai. Galvojau, jei Žemaitija gali turėti garsių koldūnų, kodėl Aukštaitija negali“, – sako p. Gansiniauskas.

Kavarsko koldūnų prekės ženklas žinomas, „Šaltinį“ pagarsino kritikų maisto apžvalgos, kelionių svetainėje „TripAdvisor“ Kavarsko užeiga turi 4,5 iš 5 balų įvertinimą.

„Specialiai į Kavarską iš Paryžiaus koldūnų neatvažiuoja, bet užsieniečių yra, dabar jau turime padavėjų, kurios moka anglų kalbą, bet pats esu „pirštais“ kalbėjęsis angliškai, prancūziškai“, – sako p. Gansiniauskas.

Nepaisant koldūnų paragauti traukiančio valgytojų srauto, kavinėje vis dar yra tie patys 4 staliukai, dar 2 – lauke. Bet vasaros šiokiadienį visos vietos užimtos.

Tačiau p. Gansiniauskas sako, kad nors ir atrodo, kad žmonių daug, o vietos tiek, kad visų norintys negali prisėsti, plėtros – kad ir atidaryti banketinę salę veikti nuolat – jis neplanuoja. Priežastis paprasta – kas, kad užteks vietų, jei nebus koldūnų?

„Atrodo, 4 staliukai, bet turime 9 darbuotojus. Darbo čia yra. Koldūnai juk daromi rankomis. Aišku, yra įranga, galima juos gaminti cechuose, bet jokia geležis nepadarys to, ką padaro rankos: kiekvienas koldūnas yra kaip autorinis darbas. Todėl padarome, kiek padarome, būna, kad pakabiname lentelę, kad koldūnų nėra, – sako p. Gansiniauskas. – Mūsų valgiaraštis nedidelis, kitur būna koldūnų su grybais, su uogomis, mes turime vienos rūšies, kuriuos gaminti esame įgudę. Atvažiuoja žmonės, sako, o kodėl neturite šviežių sulčių? Juk nėra srauto, jei į Kavarską atvežtų Vilniaus Konstitucijos prospektą – būtų ir sulčių.“

Koldūnai lipdomi, kai svečių mažiau ir užšaldomi. Vienoje porcijoje yra 30 koldūnų, vasaros savaitgaliais nuperkama 50–90 tokių porcijų – 1.900–2.700 koldūnų.

„Manęs klausia, kodėl koldūnai daugiau kaip 4 Eur kainuoja, jei tiek kainuoja kilogramas mėsos. Bet juk tai yra rankų darbas ir kokybiški produktai. Tokioje vietoje, mažame miestelyje, turi būti skanu, jei nebus skanu – niekas nesustos, gali iškart užrakinti duris“, – sako p. Gansiniauskas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Skelbiamas legendinės kavinės „Rotonda“ nuomos konkursas 1

Vilniaus Gedimino kalno papėdėje kadaise veikusios kavinės-ledainės „Rotonda“ patalpos išnuomojamos viešojo...

DKV plečia aptarnavimo tinklą Italijoje ir Šveicarijoje

Bendrovė „DKV Euro Service“ išplėtė savo aptarnavimo tinklą Italijoje ir Šveicarijoje. Tinklą, kuriame galima...

Po tyrimų Marijampolėje vėl galima gerti vandenį 1

Po Marijampolėje atliktų vandens tyrimų nustatyta, kad jis saugus vartoti, penktadienį paskelbė vietinė...

Ukmergės autoservisas: kuo mažiau gyventojų, tuo daugiau paslaugų reikia siūlyti Premium

Daugiausia uždirba tie autoservisai, kurie turi didesnį nuolatinių klientų būrį. Vis dėlto konkurencija...

Transportas
2018.07.20
„Starbucks“ ir „McDonald‘s“ skelbia konkursą ir žada solidų atlygį – dalyvauti gali kiekvienas

Du gigantai – „Starbucks“ ir McDonald‘s, suvienijo jėgas kovai su plastiko atliekomis – iki 2021 m.

Pramonė
2018.07.19
Dėl užteršto vandens atsistatydino „Sūduvos vandenų“ direktorius 1

Po antro incidento dėl užteršto geriamojo vandens Marijampolėje iš pareigų traukiasi bendrovės „Sūduvos...

„Eugestos“ ir „Forto“ restoranų valdytoja pernai uždirbo 3,4 mln. Eur pelno

Didmeninės prekybos bendrovę „Eugesta“ bei restoranų grupę „Fortas“ valdanti verslininko Kęstučio Stabingio...

„Ecoservice“ įgijo „Marijampolės švaros“ kontrolę

Atliekų tvarkymo bendrovė „Ecoservice“ įsigijo 66,31% komunalinių paslaugų, antrinių žaliavų bei aplinkos...

„Workland“ planuoja tolesnę plėtrą Vilniuje, investuos 1,5 mln. Eur

Estijos biurų nuomos paslaugų bendrovė „Workland Group“ šį rudenį atidarys jau antrą savo centrą Vilniuje, o...

Statyba ir NT
2018.07.18
TOP 1000: pirmuoju smuiku grojo prekyba ir pramonė Premium 4

„Verslo žinių“ kasmet sudaromo didžiausio Lietuvos bendrovių TOP 1000 viršūnėje – didmeninės ir mažmeninės...

Pramonė
2018.07.18
„Nordea“ padalinį senamiestyje keičia bendradarbystės erdvė, restoranas ir parduotuvė 1

Vilniaus senamiestyje, Didžiosios ir Savičiaus gatvių sankirtoje, kuriasi bendradarbystės erdvė „Workland“,...

Statyba ir NT
2018.07.17
Kauniečiai dėl krematoriumo neapsisprendė 3

Savaitę trukusi apklausa dėl galimybės Kauno miesto teritorijoje statyti krematoriumą apčiuopiamų rezultatų...

Laisvalaikis
2018.07.16
Eurokomisija liepė „Airbnb“ teikti vartotojams tikrąsias kainas 6

Apgyvendinimo paslaugų įsigijimo tarpininkavimo paslaugas teikianti interneto platforma „Airbnb“ privalo...

Verslo aplinka
2018.07.16
Atnaujinta Vilniaus „Akropolio“ Ledo arena

Vilniaus „Akropolyje“ atnaujinta 1.200 kv.m. dydžio Ledo arena. Užliejus naują ledą, permontavus bortus ir...

Ant prekystalio – dvi pelningai veikiančios Tauragės įmonės 8

Savivaldybei priklausančių UAB „Dunokai“ (56,14%) ir Tauragės butų ūkio (100%) akcijos, kurių bendra pradinė...

Rinkos
2018.07.16
„Novaturas“ birželį pardavimus didino 26%

Birželį kelionių organizatoriaus pardavimai siekė  21,7 mln. Eur ir buvo 26% didesni nei 2017 m. birželio...

Rinkos
2018.07.16
Paštomatų pavyzdį pritaiko drabužių valymo versle 1

UAB „Valykla.lt“ plečia drabužių valymo spintų verslo centruose tinklą. Šiuo metu veikia 6, tariamasi dėl...

Futbolo įtaka: daugiau uždirbo lažybų punktai, prekybininkai ir kavinės 2

Sekmadienį pasibaigiantis pasaulio futbolo čempionatas į šalies lažybų punktus pritraukė rekordinį skaičių...

Dainų šventės organizatoriai rengia pretenziją maitinimo tiekėjams 1

Dainų šventės organizatoriai dėl nekokybiško maitinimo Dainų šventės metu rengia tiekėjams pretenziją.

Jaunasis Metų CEO Artūras Salda: kaip sukurti „sanatoriją 2.0“ Premium 14

Druskininkų ir Birštono „Eglės“ sanatorijų vadovas Artūras Salda „Verslo žinių“ ir „Luminor“ banko...

Verslo klasė
2018.07.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau