Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4

Publikuota: 2018-07-11

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais pavadinimas lietuviškuoju Lurdu, bet dažnam Kavarskas žinomesnis dėl kitos – koldūnų – legendos.

Kavarsko koldūnai gaminami kavinėje „Šaltinis“, kurią 1992 m. atidarė Algirdas Gansiniauskas, buvęs ilgametis Kavarsko seniūnas.

Jis pasakoja, kad prieš 26 metus turėjo išsinuomojęs nedideles patalpas – „Šaltinio“ pastate tuo metu dar buvo mėsos parduotuvė, vėliau ledų, dar vėliau – nukainuotų prekių.

„Tada, atrodė, įrengiame mažą patalpą, iškalėme metams–dviem medinėmis lentelėmis, bet, kaip sakoma, nieko nebūna pastoviau už tai, kas laikina,“ – sako verslininkas.

Tad per 26 metus „Šaltinis“, galima sakyti, pasikeitė tik plotu, tačiau banketų salė kasdien neveikia: tie patys 4 staliukai, bet tokie patys liko ir koldūnai, turintys Kulinarinio paveldo sertifikatą.

„Kai atidariau kavinę ir pradėjome gaminti koldūnus, norėjau, kad Kavarsko koldūnai, jei ir nepralenktų Viduklės koldūnų, tai bent būtų žinomi panašiai. Galvojau, jei Žemaitija gali turėti garsių koldūnų, kodėl Aukštaitija negali“, – sako p. Gansiniauskas.

Kavarsko koldūnų prekės ženklas žinomas, „Šaltinį“ pagarsino kritikų maisto apžvalgos, kelionių svetainėje „TripAdvisor“ Kavarsko užeiga turi 4,5 iš 5 balų įvertinimą.

„Specialiai į Kavarską iš Paryžiaus koldūnų neatvažiuoja, bet užsieniečių yra, dabar jau turime padavėjų, kurios moka anglų kalbą, bet pats esu „pirštais“ kalbėjęsis angliškai, prancūziškai“, – sako p. Gansiniauskas.

Nepaisant koldūnų paragauti traukiančio valgytojų srauto, kavinėje vis dar yra tie patys 4 staliukai, dar 2 – lauke. Bet vasaros šiokiadienį visos vietos užimtos.

Tačiau p. Gansiniauskas sako, kad nors ir atrodo, kad žmonių daug, o vietos tiek, kad visų norintys negali prisėsti, plėtros – kad ir atidaryti banketinę salę veikti nuolat – jis neplanuoja. Priežastis paprasta – kas, kad užteks vietų, jei nebus koldūnų?

„Atrodo, 4 staliukai, bet turime 9 darbuotojus. Darbo čia yra. Koldūnai juk daromi rankomis. Aišku, yra įranga, galima juos gaminti cechuose, bet jokia geležis nepadarys to, ką padaro rankos: kiekvienas koldūnas yra kaip autorinis darbas. Todėl padarome, kiek padarome, būna, kad pakabiname lentelę, kad koldūnų nėra, – sako p. Gansiniauskas. – Mūsų valgiaraštis nedidelis, kitur būna koldūnų su grybais, su uogomis, mes turime vienos rūšies, kuriuos gaminti esame įgudę. Atvažiuoja žmonės, sako, o kodėl neturite šviežių sulčių? Juk nėra srauto, jei į Kavarską atvežtų Vilniaus Konstitucijos prospektą – būtų ir sulčių.“

Koldūnai lipdomi, kai svečių mažiau ir užšaldomi. Vienoje porcijoje yra 30 koldūnų, vasaros savaitgaliais nuperkama 50–90 tokių porcijų – 1.900–2.700 koldūnų.

„Manęs klausia, kodėl koldūnai daugiau kaip 4 Eur kainuoja, jei tiek kainuoja kilogramas mėsos. Bet juk tai yra rankų darbas ir kokybiški produktai. Tokioje vietoje, mažame miestelyje, turi būti skanu, jei nebus skanu – niekas nesustos, gali iškart užrakinti duris“, – sako p. Gansiniauskas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Teismui perduota taksi įmonės „Dallis“ sukčiavimo byla

Teismui perduota vienos didžiausių Vilniaus taksi ir pavėžėjimo paslaugą „Etransport“ teikusios bendrovės...

„Švaros broliai“ į tunelinę plovyklą Klaipėdoje investuoja 2,5 mln. Eur

Automobilių plovimo bei patalpų valymo paslaugas teikianti bendrovė „Švaros broliai“ žengia į Klaipėdą –...

Valstybės kontrolė ištyrė, kodėl atsiranda eilės pas gydytojus 9

Valstybės kontrolės atliktas auditas „Asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas ir orientacija į...

Gamintojų skola komunalininkams už pakuočių tvarkymą jau perkopė 2 mln. Eur

Įtampa pakuočių atliekų tvarkymo sistemoje didėja. Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacijos...

Stringa „Keliauk Lietuvoje“ vadovo paieškos, konkursą skelbia dar kartą Premium

Ūkio ministerijai nepavyksta rasti direktoriaus vietoj Valstybinio turizmo departamento kuriamai viešajai...

Verslininkas: vaikai „diktofonai“ sunkiai pritaps prie ateities darbo rinkos Premium 1

Mokyklose vis dar bandoma moksleiviams į galvą sugrūsti kuo daugiau žinių, tačiau dabartiniai laikai...

Vadyba
2018.11.20
Planas B dėl GPAIS – gruodžio pradžioje Premium

Verslui skambinant pavojaus varpais dėl streikuojančios GPAIS sistemos, Aplinkos ministerija planuoja, kad...

Kauno viešosios erdvės lygiuosis į Nyderlandus Premium 3

Kauno m. savivaldybė pirmoji šalyje pasitvirtino viešųjų erdvių kokybės ir želdinių priežiūros standartus,...

Turizmas: pasaulinei lyderei Prancūzijai pirštinę meta Kinija

Prancūzija jau daugiau kaip 20 metų yra daugiausiai turistų pritraukianti pasaulio valstybė. Prognozuojama,...

„m.Parking“: nenustačius iš anksto stovėjimo trukmės, lėšas nuskaičiuoja kas 12 minučių 25

Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ mobiliąją programėlę „m.Parking“ naudojantys vartotojai...

„McDonald‘s“ atidarė pirmą restoraną Suvalkijos regione 8

Greito aptarnavimo restoranų tinklas „McDonald‘s“ atidarė restoraną Marijampolėje. Suvalkijos sostinė yra...

Planuojamą Vilniaus kongresų centrą projektuos 4 įmonės 5

VĮ Turto bankas skelbtą konkursą planuojamo Vilniaus kongresų centro techniniam projektui parengti laimėjo 4...

Statyba ir NT
2018.11.16
Verslininkė pardavė kepyklą ir pasuko į kavinių verslą: pajuto antrą kvėpavimą Premium 3

„Jei užpernai nebūčiau nusprendusi uždaryti kepyklos, verslo tikriausiai nebeturėčiau. Nors ir koks sunkus...

Agroverslas
2018.11.16
Vilniečiams žada naujų laisvalaikio erdvių 7

Perfrazuojant sparnuotą kauniečių posakį „Kaunas pilnas kultūros“, galima sakyti, jog Vilnius – pilnas...

Laisvalaikis
2018.11.15
„Metrail“ krizė: prašo teismo skubiai išnagrinėti, ar 30 mln. Eur baudų verslui skirta teisėtai 6

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas trečiadienį kreipėsi į Lietuvos...

Po teismo sprendimo „Grindos būstas“ keičia pavadinimą 1

Teismui nusprendus, kad „Icor“ grupei priklausanti įmonė savo pavadinime negali naudoti žodžio „Grinda“,...

Statyba ir NT
2018.11.15
„Soprano“ ledainės planuoja STO: leis sopranokoinus Premium 19

Lietuvišką „Soprano“ ledainių tinklą neseniai įsigiję verslininkai Antanas Guoga ir Vytenis Mažiulis ketina...

Traukiasi 5 „Ellex Valiunas“ partneriai

Penki iš 19-kos vienos didžiausių Lietuvoje advokatų kontorų „Ellex Valiunas“ partnerių pasitraukia – nuo...

Rinkoje – naujas bilietų platintojas 11

Lietuvos pramogų rinką papildė dar vienas dalyvis – nuo šiandien pradėjo veikti nauja bilietų į renginius...

Laisvalaikis
2018.11.14
Sutarties su atliekų vežėja nenutraukusiai Panevėžio savivaldybei skirta bauda 6

Konkurencijos taryba skyrė 34.200 Eur baudą Panevėžio miesto savivaldybei už tai, kad ši neįvykdė tarybos...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau