Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4

Publikuota: 2018-07-11

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais pavadinimas lietuviškuoju Lurdu, bet dažnam Kavarskas žinomesnis dėl kitos – koldūnų – legendos.

Kavarsko koldūnai gaminami kavinėje „Šaltinis“, kurią 1992 m. atidarė Algirdas Gansiniauskas, buvęs ilgametis Kavarsko seniūnas.

Jis pasakoja, kad prieš 26 metus turėjo išsinuomojęs nedideles patalpas – „Šaltinio“ pastate tuo metu dar buvo mėsos parduotuvė, vėliau ledų, dar vėliau – nukainuotų prekių.

„Tada, atrodė, įrengiame mažą patalpą, iškalėme metams–dviem medinėmis lentelėmis, bet, kaip sakoma, nieko nebūna pastoviau už tai, kas laikina,“ – sako verslininkas.

Tad per 26 metus „Šaltinis“, galima sakyti, pasikeitė tik plotu, tačiau banketų salė kasdien neveikia: tie patys 4 staliukai, bet tokie patys liko ir koldūnai, turintys Kulinarinio paveldo sertifikatą.

„Kai atidariau kavinę ir pradėjome gaminti koldūnus, norėjau, kad Kavarsko koldūnai, jei ir nepralenktų Viduklės koldūnų, tai bent būtų žinomi panašiai. Galvojau, jei Žemaitija gali turėti garsių koldūnų, kodėl Aukštaitija negali“, – sako p. Gansiniauskas.

Kavarsko koldūnų prekės ženklas žinomas, „Šaltinį“ pagarsino kritikų maisto apžvalgos, kelionių svetainėje „TripAdvisor“ Kavarsko užeiga turi 4,5 iš 5 balų įvertinimą.

„Specialiai į Kavarską iš Paryžiaus koldūnų neatvažiuoja, bet užsieniečių yra, dabar jau turime padavėjų, kurios moka anglų kalbą, bet pats esu „pirštais“ kalbėjęsis angliškai, prancūziškai“, – sako p. Gansiniauskas.

Nepaisant koldūnų paragauti traukiančio valgytojų srauto, kavinėje vis dar yra tie patys 4 staliukai, dar 2 – lauke. Bet vasaros šiokiadienį visos vietos užimtos.

Tačiau p. Gansiniauskas sako, kad nors ir atrodo, kad žmonių daug, o vietos tiek, kad visų norintys negali prisėsti, plėtros – kad ir atidaryti banketinę salę veikti nuolat – jis neplanuoja. Priežastis paprasta – kas, kad užteks vietų, jei nebus koldūnų?

„Atrodo, 4 staliukai, bet turime 9 darbuotojus. Darbo čia yra. Koldūnai juk daromi rankomis. Aišku, yra įranga, galima juos gaminti cechuose, bet jokia geležis nepadarys to, ką padaro rankos: kiekvienas koldūnas yra kaip autorinis darbas. Todėl padarome, kiek padarome, būna, kad pakabiname lentelę, kad koldūnų nėra, – sako p. Gansiniauskas. – Mūsų valgiaraštis nedidelis, kitur būna koldūnų su grybais, su uogomis, mes turime vienos rūšies, kuriuos gaminti esame įgudę. Atvažiuoja žmonės, sako, o kodėl neturite šviežių sulčių? Juk nėra srauto, jei į Kavarską atvežtų Vilniaus Konstitucijos prospektą – būtų ir sulčių.“

Koldūnai lipdomi, kai svečių mažiau ir užšaldomi. Vienoje porcijoje yra 30 koldūnų, vasaros savaitgaliais nuperkama 50–90 tokių porcijų – 1.900–2.700 koldūnų.

„Manęs klausia, kodėl koldūnai daugiau kaip 4 Eur kainuoja, jei tiek kainuoja kilogramas mėsos. Bet juk tai yra rankų darbas ir kokybiški produktai. Tokioje vietoje, mažame miestelyje, turi būti skanu, jei nebus skanu – niekas nesustos, gali iškart užrakinti duris“, – sako p. Gansiniauskas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Maisto rinkinių verslas – ne tik daržoves supjaustyti 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Ekspertai: pasaulyje – vėžio gydymo proveržis, o Lietuva atsilieka 3

Nepaisant pasaulinių laimėjimų, Lietuvoje išgyvenamumas sergant onkologiniais susirgimais išlieka vienas...

Laisvalaikis
2018.09.23
Maljorkoje atidarys viešbutį tik moterims

Maljorkoje planuojama atidaryti viešbutį, skirtą tik moterims. Verslininkai tikisi, kad tokia koncepcija...

Daugiausiai uždirbęs Lietuvos advokatas pernai gavo 2,2 mln. Eur pajamų 9

2,214 mln. Eur – tokios buvo didžiausios vieno Lietuvos advokato 2017 m. apmokestinamosios pajamos, rodo...

Religinis turizmas – vien popiežiaus vizito gali nepakakti

Rengiantis popiežiaus Pranciškaus vizitui, susigriebta, kad religinio ir piligriminio turizmo niša mūsų...

Kur daugiausia užsienyje keliavo Lietuvos gyventojai II ketv. 1

Į užsienį 2018 m. antrąjį ketvirtį keliavo 507.400 šalies gyventojų, arba 9,4% daugiau nei per tą patį 2017...

Po Lietuvą gyventojai šiemet keliavo daugiau, vienai kelionei išleido vidutiniškai 56 Eur

Šalies gyventojų kelionių su viena ir daugiau nakvynių skaičius 2018 m. pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo...

Seimas pasipriešino nepavojingų atliekų degintojų apmokestinimui

Nepavojingų atliekų deginimas aplinkos taršos mokesčiu kol kas nebus apmokestinamas.  

Verslas ragina dar kartą pratęsti GPAIS pereinamąjį laikotarpį 6

Spalio 1 d. baigiasi Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS),...

„Airbnb“ pakluso Eurokomisijai – keis kainų paskelbimo politiką 2

Apgyvendinimo paslaugų įsigijimo tarpininkavimo paslaugas teikianti interneto platforma „Airbnb“ įsipareigojo...

Verslo aplinka
2018.09.20
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
„Lords LB“ statys pirmąjį Latvijoje „Holiday Inn“

Investicijų valdymo UAB „Lords LB Asset Management“ priklausantis fondas statys „Holiday Inn“ prekės ženklo...

Statyba ir NT
2018.09.19
Suklupai? Tai dar ir pastumsim 14

Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų apriboti antstolių įkainius bei jų savivalę,...

Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

„Deloitte Legal“ turi naują asocijuotą partnerį

Advokatų kontoros „PricewaterhouseCoopers Legal Bukauskas ir partneriai“ teisininkas Herkus Gabartas tapo...

Vadyba
2018.09.18
Kėdainių krematoriumas tampa „Lietuvos krematoriumu“

Vienintelį krematoriumą Lietuvoje valdanti AB „K2 LT“ nuo šiol naudos naują prekės ženklą „Lietuvos...

Baltijos Amerikos klinika turi naują vadovę 14

Nuo šios savaitės privačiai Baltijos Amerikos klinikai pradėjo vadovauti Vilma Bružienė, buvusi teisininkų...

Vadyba
2018.09.18
„Hanner“ verslo centre prie Žalgirio stadiono kuriasi ir „Teleperformance“ 4

Trejus metus Lietuvoje veikianti Prancūzijos kapitalo bendrovė „Teleperformance“, teikianti klientų...

Statyba ir NT
2018.09.18
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau