Prognozė: restoranų pajamos 2018 m. toliau augs

Publikuota: 2017-11-12
Gediminas Balnis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Gediminas Balnis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Nors vartojimas restoranuose liepą – rugpjūtį smuko, maitinimo sektoriaus atstovai nusiteikę optimistiškai ir 2018 m. prognozuoja bendras sektoriaus pajamas toliau didėsiant.

„Bendros restoranų sektoriaus tendencijos išlieka pozityvios“, – teigia Gediminas Balnis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas. Pasak jo, ekonomika auga, vidutinis lietuvis restoranuose vartoja iki 7 kartų mažiau nei vidutinis europietis.

„Auga nauja karta ir šis atotrūkis toliau mažės“, – tiki p. Balnis.

Be to, kitų metų 2 ketvirtį atsidaro apie 1.000 papildomų kambarių naujuose viešbučiuose, tai pagerins turizmo rodiklius ir teigiami veiks restoranų finansinius rodiklius.

„Manau, 2018 m. maitintojų pajamos turėtų didėti apie 10%. Ir ne vien dėl kainų kėlimo, didės ir vartojimas. Be to, suveiks žemesnės lyginamosios bazės efektas, nes apyvartos pokytis bus skaičiuojamas lyginant su 2017 m., kai maitinimo verslą veikė tokie nepalankūs veiksniai kaip alkoholio brangimas, oro uosto uždarymas, blogas oras, dėl kurio teko anksčiau uždaryti lauko kavines“, – kalba p. Balnis.

Analitikai mato skirtingai

Tačiau Žygimantas Mauricas, „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas, mano, kad kitąmet maitinimo sektoriuje turėsime stagfliacinę situaciją, kai bendra apyvarta dar šiek tiek augs, bet labiausiai dėl toliau kilsiančių kainų, o „kiekis“ – tai yra vartojimas – mažės.

Tuo tarpu Tadas Povilauskas, SEB banko vyriausiasis analitikas, nusiteikęs pozityviau. Jis prognozuoja, kad 2018 m. vartojimas maitinimo sektoriuje toliau didės.

„Juk ekonomika toliau augs, algos didės pakankamai sparčiai, infliacija bus šiek tiek mažesnė, užsienio turistų sulauksime dar daugiau nei šiemet, alkoholio akcizo šuolio nebebus, o pačios maitinimo įmonės taip sparčiai nebekels kainų“, – vardija p. Povilauskas

VŽ rašė, kad nuo liepos vartojimas kavinėse ir restoranuose Lietuvoje ėmė smukti. Analitikai kol kas nesutaria, kodėl. Vieni teigia, kad paklausos kreivės nulinko tiesiog dėl prastų orų ar Vilniaus oro uosto uždarymo ir netrukus atsities. Kiti įsitikinę, kad restoranai perlenkė lazdą keldami kainas, išgąsdino vartotojus ir jau pasiektas lūžio taškas, nuo kurio vartojimas maitinimo įstaigose toliau trauksis.

Plačiau apie tai, kaip restoranų rodiklius veikia kylančios patiekalų kainos ir ar 2018 m. jos jau sustos didėjusios, skaitykite „VŽ Premium“.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Lords LB“ statys pirmąjį Latvijoje „Holiday Inn“

Investicijų valdymo UAB „Lords LB Asset Management“ priklausantis fondas statys „Holiday Inn“ prekės ženklo...

Suklupai? Tai dar ir pastumsim 13

Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų apriboti antstolių įkainius bei jų savivalę,...

Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

„Deloitte Legal“ turi naują asocijuotą partnerį

Advokatų kontoros „PricewaterhouseCoopers Legal Bukauskas ir partneriai“ teisininkas Herkus Gabartas tapo...

Vadyba
2018.09.18
Kėdainių krematoriumas tampa „Lietuvos krematoriumu“

Vienintelį krematoriumą Lietuvoje valdanti AB „K2 LT“ nuo šiol naudos naują prekės ženklą „Lietuvos...

Baltijos Amerikos klinika turi naują vadovę 13

Nuo šios savaitės privačiai Baltijos Amerikos klinikai pradėjo vadovauti Vilma Bružienė, buvusi teisininkų...

Vadyba
2018.09.18
„Hanner“ verslo centre prie Žalgirio stadiono kuriasi ir „Teleperformance“ 4

Trejus metus Lietuvoje veikianti Prancūzijos kapitalo bendrovė „Teleperformance“, teikianti klientų...

Statyba ir NT
2018.09.18
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Vilniaus savivaldybė turi sumokėti 0,25 mln. Eur kavinei „Lakštingala“

Vilniaus valdžia turi atlyginti Vingio parko kavinės „Lakštingala“ valdytojai 255.000 Eur turto pagerinimo...

Statyba ir NT
2018.09.17
Vėl parduodamas poilsio kompleksas „Belvilis“ 19

Aukcione parduodamas Molėtų raj. esantis poilsio kompleksas „Belvilis“. Pradinė kaina – 2,5 mln. Eur.

Statyba ir NT
2018.09.17
„Novaturo“ apyvarta šiemet išaugo 35%

Didžiausios Baltijos šalyse kelionių organizatorės AB „Novaturas“ apyvarta 2018 m. sausio - rugpjūčio...

Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Sanatorija „Gradiali“ baigė 7,5 mln. Eur kainavusią rekonstrukciją Premium 2

Palangoje esanti sanatorija „Gradiali“ skelbia baigusi pirmąjį rekonstrukcijos etapą. Jo metu į sanatorijos...

Egipto subsidijos už turistų atskraidinimą pakibo ore: Lietuvos organizatoriai ramūs

Egiptas vis dar nepajėgia atsiskaityti su užsienio kelionių operatoriais už užsakomuosius skrydžius. Užsienio...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

Turkijoje brangsta bilietai į Pamukalę ir kitus turistinius objektus

Nuo spalio 1 d. Turkijos grožybes norintiems apžiūrėti turistams teks plačiau atverti pinigines: bilietai į...

Iš RE/MAX pasitraukusius brokerius susirinko „Capital“ Premium 5

Iširus nekilnojamojo turto tarpininkavimo agentūrų RE/MAX tinklui Vilniuje, dauguma brokerių pasirinko...

Statyba ir NT
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau