Gurmaniškos kelionės po Lietuvą: bajorų valgiai „Kuchmistruose“

Publikuota: 2017-09-09
„Verslo žinios“

Pasaulyje populiarėjant gastronominiam turizmui, ir Lietuvos regionuose gausėja restoranų, dėl kurių verta kilti į kelionę. Vienas tokių – Šakių rajone, Zyplių dvare, veikiantys „Kuchmistrai“, siūlantys XIX a. Lietuvos dvarų virtuvės patiekalų.

Kelionėse visuomet įdomu paskanauti regiono, kuriame vieši, tradicinių patiekalų. Tačiau panūdus paragauti maisto, kuris prieš 100 ar 200 metų garuodavo ant Lietuvos dvarininkų stalo, dažnai telieka pasitelkti fantaziją. Suvalkijoje šią gastronominę spragą pabandė užpildyti Zyplių dvaro teritorijoje veikiantis restoranas „Kuchmistrai“. Bandymas vykęs: duris atvėręs šiemet balandį, restoranas jau tapo vienu įdomesnių turizmo traukos objektų Šakių rajone.

Išsaugotas dūmo aromatas

„Kuchmistrai“ įkurti pastate, kuriame XIX a. buvo Zyplių dvaro virtuvė, – joje paruoštas maistas buvo tiekiamas į dvaro rūmus.

Žaneta Švelnienė, „Kuchmistrų“ administratorė, parodo autentiškas dvaro virtuvės interjero detales: iš XIX a. išlikęs sienos rašto fragmentas, salės kampe – autentiška lentyna. Kyštelime nosį ir į „Kuchmistrų“ pasididžiavimą – dvaro rūkelnyčią (mėsos rūkyklą). Ji irgi autentiška, o dūmo kvapas išlikęs iš tų laikų, kai Zypliuose gyveno dvarininkai.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Kai susėdame prie stalo, p. Žaneta paaiškina, kad valgysime užnešimais – taip būdavo tiekiami patiekalai didikų stalui, kiekvienu užnešimu atkeliaudavo keletas skirtingų patiekalų. Užnešimais sudarytas ir „Kuchmistrų“ valgiaraštis.

Virš galvų sukabinti džiovintų žolelių ryšulėliai, dega žvakės. Suprantame, kad atkurti XIX a. bajorų virtuvės patiekalų skonio neįmanoma. Tačiau restorano interjeras padeda įsijausti į dvarišką atmosferą, tad beveik patikime, kad netrukus ragausime tikro Lietuvos didikų maisto.

Pirmasis užnešimas

Pirmosios ant stalo atkeliauja silkių paštetu įdarytos bulvės su šalotiniais svogūnais. Patiekalus p. Žaneta pataria pjaustyti gabalėliais ir dalytis – taip valgydavo XIX a. ir tokiu būdu paragaudavo daugiau ir įvairesnių skonių patiekalų.

Toliau patiekiamos vaikystę primenančios lauže keptos bulvės su kanapių sviestu ir gruzdintos pastarnokų „pončkutės“ su peletrūnų grietine. „Pončkutes“, kaip ir kitus „Kuchmistrų“ patiekalus, p. Žaneta „palaisto“ istorijos padažu: sužinome, kad pastarnokai Lietuvoje XIX a. buvo viena dažniausiai vartojamų daržovių, – tik vėliau jį išstūmė bulvės ir morkos.

Šaltibarščių pusbrolis

Antruoju užnešimu atkeliauja šaltibarščių „pusbrolis“ – „šaltybarščiai“. Skonis neįprastas, nes su šaltibarščiais jie turi nedaug bendro – „šaltybarščiai“ paruošti iš ruginės duonos ir jaunų burokų lapų. Įdomu.

Metas salotoms. XIX a. dvaro virtuvėje jos buvo tiekiamos ne kartu su karštuoju patiekalu, o atskiru užnešimu. Mūsiškės atrodo kaip burokėliai, tačiau iš tikrųjų tai troškinti mėlynieji kopūstai su lazdynų riešutais. Labai gardu, riešutai suteikia netikėtą poskonį.

Ketvirtas užnešimas

Metas pagrindiniams patiekalams. Ragaujame vieną populiariausių „Kuchmistrų“ patiekalų – lauže ant kopūsto lapo kepta karpį su midumi.

Karpis įgavęs švelnų dūmo skonį. Jis patiektas su grikių koše, pakepinta su duonos trupinukais, druska ir cinamonu, suteikiančiu garnyrui įdomų poskonį. Komplimentai virtuvės šefui – jau žinome, ką užsisakysime, jei atvažiuosime čia vėl.

Šeimininkės rankose jau vėsta naujas patiekalas. Ragaujame lauže keptos kalakutienos, aplietos apelsinų sviestu su bulvėmis. Garnyras – špinatų lapeliai su apelsinais. XIX a. apelsinų į šį kraštą atsivežti buvo neįmanoma, tad apelsinmedžiai buvo auginami dvare pastatytoje oranžerijoje. Degustaciją vainikuoja desertas – „Baumkucheno šaltkošė“ – ledai su šakočiu.

Sūris šiene

„XIX a. šio krašto dvaruose ant stalo garuodavo vėžių sriubos, o moliuskai valgyti taip pat dažnai, kaip dabar silkės, nes vėžių tuomet knibždėdavo kiekviename ežere, o moliuskai veisdavosi kiekviename upelyje“, – pasakoja p. Žaneta. Vėžių sriubos sezono metu gali paragauti ir „Kuchmistrų“ lankytojai. XIX a. dvaro virtuvėje maistui buvo plačiai naudojamas alkoholis, tad restorano meniu galima rasti kiaušinių košę su naminuke. Naudoti ir tokie „įdomūs“ prieskoniai kaip šienas. Tiesa, šieno dvarų gyventojai nevalgė: juo gardino troškinius, o išvirę troškinį šieną išgriebdavo. „Kuchmistrų“ restorano svečiai gali paragauti kepto varškės sūrio šiene; sūris kepamas ant šieno, tad įgauna jo poskonį.

Iš gretimo dvaro

„Kuchmistrų“ įkūrėjas – Šakių rajono verslininkas Arūnas Tarnauskas, UAB „Gulbelė“ akcininkas, pasakoja, kad restorano patiekalų receptai – XIX a. ir ankstesnių laikų. Daugiausia remtasi dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė“, tačiau teko ir patiems pasiknaisioti istoriniuose šaltiniuose. Kai kurie senosios dvarų virtuvės receptai surinkti šiame krašte: „Tikro Zyplių dvaro virtuvės šefo – kuchmistro – užrašytų receptų mums kol kas nepavyko atkasti. Tačiau yra išlikę du autentiški receptai iš Ilguvos dvarelio, esančio už keliolikos kilometrų nuo Zyplių. Tai vėžių sriuba ir Grincevičių, kuriems priklausė Ilguvos dvaras, saldainiai“, – pasakoja verslininkas. Anot jo, tie receptai paimti iš knygelės, kurią JAV išleido Nela Rubinstein-Mlynarska, Ilguvos dvarininkų palikuonė. Taigi, „Kuchmistrų“ valgiaraštyje yra du autentiški patiekalai, prieš 100 metų buvę ant stalo šio krašto dvaruose.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Paslaugos“
M. Skuodis: leidinių pristatymo kainas reikia didinti, kartu keisti žiniasklaidos rėmimo modelį

Lietuvos paštui pranešus apie planus nuo kitų metų maždaug du-tris kartus didinti leidinių prenumeratos...

Rinkodara
2022.06.23
Pernai Lietuvoje kas aštunta žiniasklaidos priemonė buvo valdoma politikų 2

68 politikai, valstybės tarnautojai bei jų sutuoktiniai pernai Lietuvoje valdė 129 arba kas aštuntą...

Rinkodara
2022.06.23
Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą turėtų pakeisti naujas Medijų rėmimo fondas

Kultūros ministerijos siūlomas steigti Medijų rėmimo fondas galės skirti paramą ne tik leidiniams, bet ir...

Rinkodara
2022.06.20
Lietuvos pašto viražai: kartais augančios pristatymo kainos – šantažas leidėjams Premium

Lietuvos paštas (LP) antrus metus iš eilės kelia leidinių prenumeratos pristatymo kainas miestuose. Pernai...

Rinkodara
2022.06.20
„Google“ Rusijos padalinys pateikė teismui bankroto pareiškimą 1

JAV technologijų milžinės „Google“ antrinė įmonė Rusijoje Maskvoje arbitražo teismui pateikė bankroto...

Inovacijos
2022.06.17
Architektai darbų turi metams į priekį, bet ramybės nėra Premium

Architektų biurai užsakymų gauna tiek, kad nors vežimu vežk, o ir į vežimą ne visada telpa. Vis dėlto...

Statyba ir NT
2022.06.16
Tautinių bendrijų žiniasklaidai stiprinti skirta 500.000 Eur

Lietuvos informacinei erdvei ir tautinių bendrijų žiniasklaidai stiprinti skirta 500.000 Eur, trečiadienį...

Rinkodara
2022.06.15
Į LRT tarybą Seimas siūlo D. Jastramskį, R. Gudauską, L. Matjošaitytę ir J. Pabrėžą

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį pritarė keturių naujų LRT tarybos narių kandidatūroms.

Rinkodara
2022.06.15
D. Radzevičius: žiniasklaida nemoka daryti verslo Premium 5

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius VŽ podkaste negaili kritikos žiniasklaidos...

Rinkodara
2022.06.15
„Disney+“ įžengė į Lietuvą 10

„Walt Disney Company“ priklausantis transliuotojas „Disney+“ pradeda transliacijas Lietuvoje. Standartinė...

Rinkodara
2022.06.14
Nepriklausoma Rusijos televizija „Dožd“ transliuos iš Rygos

Latvijos nacionalinė elektroninės žiniasklaidos taryba (NEPLP) pirmadienį nutarė suteikti licenciją...

Rinkodara
2022.06.06
„Bitės“ pelnas dvigubėjo, bet „Mezon“ kol kas nuostolingas Premium

UAB „Bitė Lietuva“ vertina, kad, nepaisant tebesitęsiančios pandemijos, pavyko pasiekti gerų rezultatų –...

Inovacijos
2022.06.03
Planeta Vilnius ieško Ryšių su žiniasklaida specialisto (-ės)! Verslo tribūna

Jei puikiai supranti žiniasklaidos pasaulį, žinai, kodėl žurnalistams svarbu atsakymus gauti greitai ir...

Rinkodara
2022.06.02
„Delfi“ perka Lietuvos naujienų agentūrą „Elta“

UAB „Delfi“, kurios 100% akcijų priklauso estų žiniasklaidos bendrovei „Ekspress Grupp“, perka naujienų...

Rinkodara
2022.05.31
Rusai prarado prieigą prie „Netflix“

„Netflix“ abonentai Rusijoje prarado prieigą prie srautinės televizijos, Vakarų bendrovei pasitraukus iš...

Verslo aplinka
2022.05.30
Geriausios reputacijos influenceriai „YouTube“ tinkle Premium 4

Visuomenės vertinimu, geriausią reputaciją socialiniame tinkle „YouTube“ turinčių nuomonės formuotojų...

Rinkodara
2022.05.29
„Lietuvos ryto“ grupės finansai: metus lydėjo ir nuostoliai, ir dividendai Premium

Žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ valdomų bendrovių konsoliduotos pajamos 2021 m. simboliškai sumenko, o...

Rinkodara
2022.05.24
Teismas neleido stabdyti prieigos prie „Russia Today“ portalų

Teismas gegužę neleido Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai stabdyti prieigos prie Rusijos valstybinės...

Rinkodara
2022.05.23
„YouTube“ ištrynė daugiau kaip 70.000 Kremliaus pasakojimų apie karą 6

„YouTube“ pašalino daugiau kaip 70.000 vaizdo įrašų ir 9.000 kanalų, susijusių su Rusijos karu Ukrainoje, nes...

Inovacijos
2022.05.22
Ministerija: didžiųjų pasaulio įmonių apmokestinimo naudos Lietuva sulauktų 2025-aisias

Lietuva palaiko globalaus pelno mokesčio tarptautinėms kompanijoms iniciatyvą įvedant jį nuo 2024-ųjų, o jo...

Finansai
2022.05.19

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku