2024-06-13 20:53

„Michelin“ gido įvertinimas Lietuvai: keturiems restoranams – po 1 žvaigždę

Iš kairės: restorano „Demo“ šefas Tadas Eidukevičius, restorano „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius, restorano „Pas Mus“ šefė Vita Bartininkaitė. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Iš kairės: restorano „Demo“ šefas Tadas Eidukevičius, restorano „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius, restorano „Pas Mus“ šefė Vita Bartininkaitė. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Daugiau nei dešimtmetį trukusios kalbos ir svajonės pagaliau tapo kūnu: birželio 13 d. paskelbtame „Michelin Guide Lithuania 2024“ keturi restoranai įvertinti po vieną žvaigždę, keturiems suteikta „Bib Gourmand“ kategorija, vienam – „žalioji žvaigždė“, 26 restoranai įtraukti į rekomenduojamų aplankyti sąrašą.

Į pirmąjį „Michelin Guide Lithuania“ leidimą įtraukti 34 restoranai.

Viena žvaigžde įvertinti:

  • „Demo“ (šefas Tadas Eidukevičius, Vilnius);
  • „Džiaugsmas“ (šefas Martynas Praškevičius, Vilnius);
  • „Nineteen18“ (šefas Andrius Kubilius, Vilnius);
  • „Pas Mus“ (šefė Vita Bartininkaitė, Vilnius).
     

Į „Bib Gourmand“ sąrašą įtraukti keturi restoranai:

  • „Gaspar's“ (šefas Gasparas Fernandesas, Vilnius);
  • „14Horses“ (šefas Justinas Misius, Vilnius);
  • „Le travi“ (šefas Erikas Janerikas, Vilnius);
  • „Numan“ (šefas Adomas Jegnoras, Kaunas).

Rekomenduojamų aplankyti restoranų sąraše – „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.), „Amandus“ (Vilnius), „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai), „Arrivee“ (Kaunas), „Augustin“ (Vilnius), „Da Antonio“ (Vilnius), „Dia“ (Kaunas), „Dine“ (Vilnius), „Elven“ (Vilnius), „Ertlio namas“ (Vilnius), „Fabrikėlis“ (Vilnius), „Farmer & the Ocean“ (Vilnius), „Gastronomika“ (Vilnius), „Heji“ (Vilnius), „Justa Pasta“ (Vilnius), „Momo Grill“ (Vilnius), „Monai“ (Klaipėda), „Monte Pacis“ (Pažaislis, Kaunas), „Pacai“ (Vilnius), „Protėviai“ (Vilnius), „Somm“ (Vilnius), „Stebuklai“ (Vilnius), „Stikliai“ (Vilnius), „Telegrafas“ (Vilnius), „Uoksas“ (Kaunas), „Vila Komoda“ (Palanga). 

Restorano „Red Brick“ šefas Arnor Ingi Bjarkason. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Restorano „Red Brick“ šefas Arnor Ingi Bjarkason (dešinėje). Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.

Tvarios gastronomijos „Michelin Green Star“ žvaigždutė įteikta „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.).

Tadas Eidukevičius, restorano „Demo“ šefas. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Tadas Eidukevičius, restorano „Demo“ šefas. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.

Jaunojo šefo apdovanojimas skirtas „Demo“ šefui Tadui Eidukevičiui, restoranas įvertintas ir viena „Michelin“ žvaigžde. 

Restorano „Gaspar's“ komandai, šefas Gasparas Fernandesas. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Gasparas Fernandesas, restorano „Gaspar's“ šefas . Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.

„Michelin“ apdovanojimas už aptarnavimą skirtas Vilniaus restorano „Gaspar's“ komandai, šefas Gasparas Fernandesas. 

Someljė Kamilė Bartusevičiūtė. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.
Someljė Kamilė Bartusevičiūtė. Pauliaus Peleckio (BNS) nuotr.

Someljė apdovanojimas įteiktas Kamilei Bartusevičiūtei iš restorano „Pacai“ (Vilnius). 

„Džiaugiamės galėdami pristatyti pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą. Tai užbaigia Baltijos šalių trilogiją, ir „Michelin“ gidas jau visiškai aprėpia šį regioną. (...) Kiekvienas mūsų atrinktas restoranas nusipelnė savosios vietos, ir šie restoranai iš tiesų yra geriausi iš geriausių“, – ceremonijos vedėjai perdavė Gwendalio Poullenneco, „Michelin“ gido tarptautinio direktoriaus, žodžius. 

Pasak Aušrinės Armonaitės, ekonomikos ir inovacijų ministrės, „mūsų šalis garsėja ne tik savo istoriniu paveldu ir nuostabaus grožio gamta, bet ir autentiška kulinarine patirtimi, kurią pagaliau pripažino ir prestižinis „Michelin“ gidas. Šis pripažinimas ypač svarbus. Jis įrodo, kad mūsų virtuvės šefai yra pasaulinio lygio, o kartu kviečia keliautojus dar vienu būdu patirti Lietuvos autentiškumą – šįkart per skonio eksperimentus ir pagarbą gastronominėms tradicijoms“. 

„Michelin“ apdovanojimų ceremonijos finalas. Beatričės Laurinavičienės nuotr.
„Michelin“ apdovanojimų ceremonijos finalas. Beatričės Laurinavičienės nuotr. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, „Michelin“ gido atėjimas Lietuvai kainavo per 1,5 mln. Eur be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pasirašyta 3 m. sutartis numato, kad „Michelin“ vertintojai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis sumos bus skirta šalies reklamai.

Dar kartą: ką jos reiškia 

Svarbiausias „Michelin“ gido įvertinimas yra žvaigždutės. 

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

Viena žvaigždė restoranams skiriama už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“. 

Dvi – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“. 

Trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, skiriami populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie tenka restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. 

Pavyzdiniams restoranams, besilaikantiems tvarios gastronomijos praktikos, skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė. 

Dar kelis ar keliolika restoranų ekspertai įtraukia į „Michelin“ gidą kaip rekomenduojamus aplankyti. 

„Michelin Guide“ nuotr.
„Michelin Guide“ nuotr. 

„Michelin“ Estijoje

VŽ primena, jog pirmosios „Michelin“ žvaigždės Baltijos šalyse 2022 m. gegužę  buvo įsegtos dviem Estijos restoranams – „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“, pastarasis dar vieną žvaigždę užsidirbo 2023-aisiais. 

Į trečiąjį estišką gido leidimą, šių metų gegužės 21 d. paskelbtą „Michelin Guide Estonia 2024“, įtraukti 35 rekomenduojami restoranai (pirmajame gide jų buvo 31). 

Žvaigždėmis apdovanotų restoranų kiekis nepasikeitė – šioje eilutėje liko status quo: tie patys du restoranai su tiek pat žvaigždžių. Į rekomenduojamų restoranų sąrašą įtraukti 4 nauji.

Kad „Michelin“ nėra amžiams ir juolab saugiklis nuo nesėkmių, liudija faktas, į „Michelin Guide Estonia 2022“ rekomenduojamų aplankyti restoranų sąrašą įtrauktas SMAK bankrutavo

„Michelin“ Latvijoje 

Pirmąją „Michelin“ žvaigždę latviai gavo pernai lapkritį – ja įvertintas „Max Cekot Kitchen“, kurį jo savininkas ir virtuvės šefas Maxas Cekotas savomis rankomis sukūrė „nuo nulio“.

Pirmajame „Michelin Guide Latvia 2024“ pristatomi 26 restoranai, išsibarstę po visą šalį – 19 jų veikia Rygoje ir 7 – už sostinės ribų. 

Be viena „Michelin“ žvaigžde įvertinto „Max Cekot Kitchen“, trys latvių restoranai – „Milda“, „Shoyu“ ir „Snatch“ gavo „Michelin Bib Gourmand“ įvertinimą ir vienas, „Pavaru maja“, – žaliąją žvaigždę už tvarumą. 

Dar 22 restoranai į „Michelin Guide Latvia 2024“ įtraukti kaip rekomenduojami aplankyti. 

 

52795
130817
52791