Praėjusiais metais pasaulis pirko rekordiškai daug šampano

Publikuota: 2022-01-21
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Nors dėl pandemijos buvo užsidarę daugelis parduotuvių ir barų, šampano pardavimai ir eksportas praėjusiais metais pasiekė rekordus.

Prekybos organizacija „Comité Champagne“, jungianti daugiau kaip 16.000 vyndarių ir 320 šampano prekybininkų, praneša, kad Prancūzija 2021 m. eksportavo 180 mln. šampano butelių – 38% daugiau nei 2020 m., skelbia CNN.

Pasauliniai šampano pardavimai taip pat šoktelėjo ir pasiekė rekordinius 5,5 mlrd. Eur (6,2 mlrd. USD).

Organizacijos teigimu, iš viso pernai parduota 322 mln. šio putojančio gėrimo butelių – 32% daugiau palyginti su 2020 m. Taip yra todėl, kad žmonės dažniau įvairias šventes minėdavo namuose.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Turizmas ir renginių organizavimas iki šiol dėl pandemijos sumažėjęs, todėl namų vartojimas žymiai padidėjo. Žmonės nusprendė linksmintis namuose“, – rašoma prekybos grupės pranešime.

Šių metų išsamių eksporto duomenų dar nėra, tačiau 2020 m. daugiausiai šampano eksportuota į Jungtinę Karalystę (JK) ir JAV. O praėjusiais metais Prancūzijoje putojančio gėrimo vartojimas pasiekė priešpandeminį lygį, nes iš viso parduota 142 mln. šampano butelių – 25% daugiau nei metais prieš.

Maxime Toubartas, „Comité Champagne“ pirmininkas, teigia, kad po sunkių 2020 m. toks sektoriaus atsigavimas buvo „maloni staigmena“.

Tikruoju šampanu prancūzai laiko tik tokį, kuris pagamintas šiaurės-rytų Prancūzijoje. Visi kiti, pagaminti kituose regionuose bei kitose valstybėse, turėtų būti vadinami kitaip. Dėl to Ispanijoje gaminamą „Cava“ arba Italijos „Procceso“ galima įsigyti kur kas pigiau, rašoma „Business Insider“.

Įprastai šampano kaina Prancūzijoje prasideda nuo 40 USD. Ilgiau nei 3 metus brandinami šampanai kainuoja nuo 100–150 USD, o senovinių butelių kainos gali siekti ir kelis tūkstančius, papildo „Business Insider“.

VŽ rašė, kad vintažinis šampanas pernai pabrango taip stipriai, jog pralenkė akcijų biržų indeksus. Tarp paklausių prekių ženklų buvo „Salon 2002“, kurio kaina, rodo „Liv-ex Champagne 50“, brango 80% – iki 10.000 svarų už 12 butelių. „Louis Roederer Cristal Rose 2008“ brango 60%, „Dom Pérignon 2008“ – 46%, „Krug 2000“ – 62%.

Daugiausiai šampano pagaminama 34.300 ha plote Prancūzijos šiaurės rytuose nuo Paryžiaus. Šį putojantį gėrimą gamina per 16.200 vyndarių. Praėjusį pavasarį regione dėl šalnų ir nušalusių pasėlių nukentėjo visi Prancūzijos regionai, kuriuose auginamos vynuogės. Europos vyno komiteto duomenimis, šios šalnos paveikė beveik 80% vynuogynų.

 

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Rašyti komentarą 0
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku