Ir lietuviai švaisto maistą

Publikuota: 2021-04-11
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo tyrimas. Ir nors jame dalyvavusieji teigė esantys atsakingi vartotojai, tyrimas rodo, kad statistinis šalies gyventojas per mėnesį išmeta 5 kilogramus maisto, o didžiausi švaistūnai – 25–34 m. žmonės.

Jungtinių Tautų Organiza­cijos skaičiavimu, maisto švaistymas yra „atsakingas“ už maždaug 10% šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos per metus. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, amerikiečiai kasmet išmeta iki 40% tinkamo naudoti maisto. Sumažinti tokį švaistymą yra vienas svarbiausių aplinkosaugos iššūkių, nes tai padėtų sutaupyti galybę išteklių ir energijos: pradedant ūkininkavimu, baigiant gabenimu.

Maistą švaisto ne tik amerikiečiai. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2020 m. duomenimis, didžiausi maisto švaistūnai pasaulyje yra belgai, mažiausiai maisto išmeta filipiniečiai. Maistą išmeta ir lietuviai. Antai tyrimų bendrovės „RAIT“ apklausa, kovą atlikta „Hellmann‘s“ užsakymu, parodė, kad 68% respondentų Lietuvoje maisto švaistymą laiko dideliu iššūkiu ir tiki, jog kiekvienas turi prisiimti atsakomybę ir imtis priemonių šiai problemai mažinti.

„Pirmasis žingsnis sprendimų link visuomet yra problemos pripažinimas, tad svarbu, jog Lietuvos gyventojai galvoja apie atsakingą vartojimą. Tik maždaug 2 žmonės iš 10 mano, kad pakeisti negali nieko, ir tik 6% maisto švaistymo problemos iš viso neįžvelgia“, – tyrimą komentuoja Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė, „Hellmann‘s“ prekės ženklą valdančios kompanijos „Unilever“ rinkodaros vadovė Baltijos šalyse.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Reprezentatyvioje internetinėje apklausoje dalyvavo 402 respondentai. Absoliuti jų dauguma sutiko, kad egzistuoja maisto švaistymo problema, bet save vadino atsakingais vartotojais. 89% respondentų teigė maisto išvis neišmetantys, o visišku maisto švaistūnu save laikė tik vienas žmogus iš šimto.

Jaunesni mažiau atsakingi

Apklausos duomenimis, statistiškai reikšmingai dažniau maistą išmeta jaunesni, 25–34 m. respondentai, taip pat aukštąjį universitetinį išsilavinimą turintys žmonės. Tuo metu perkopusieji 50 metų ir turintys specialųjį vidurinį išsilavinimą yra gerokai atsakingesni.

Pagarbiausiai į maistą žiūri vyresni, 55–64 m. respondentai ir asmenys, turintys specialųjį vidurinį arba povidurinį išsilavinimą.

Anot R. Ostrauskienės, panašu, kad „maisto švaistymas dažnai susijęs ne tik su planavimo įgūdžių ar laiko stoka, bet ir su gyvenimo būdu. Dažniau namuose valgantys, maisto ruošos įgūdžių turintys vyresni žmonės geba kūrybiškiau panaudoti produktus, o jauni miesto gyventojai tokių patirčių įgyti nespėja, nes praktikuotis negali dėl įtempto gyvenimo būdo“.

Stinga planavimo įgūdžių

Pasak apklausos, dauguma (70%) vis dar išmeta iki 1 kilogramo maisto per mėnesį. 28% respondentų atsakė per mėnesį išmetantys iki 5 kilogramų.

Atsakingai elgtis su maistu – neišmesti dar tinkamų vartoti produktų, panaudoti maisto likučius, pirkti ir gaminti tiek, kiek gali suvartoti – labiausiai trukdo blogi planavimo įgūdžiai, laiko trūkumas, valios ir žinių stoka.

„Netinkamas pirkinių planavimas yra ryškiausia maisto švaistymo priežastis. Žmonės linkę prisipirkti gerokai daugiau produktų nei gali suvartoti, tad dalį jo tenka išmesti, nes jis tiesiog sugenda ir tampa nebevalgomas arba baigiasi jo galiojimo laikas“, – aiškina R. Ostrauskienė.

Padėtų daugiau informacijos

Pirkinių planavimo svarbą įvertino ir patys respondentai – 78% jų sutiko, kad jis padėtų būti atsakingesniems.

62% svarbi ir dažnesnė šaldytuve esančių produktų revizija, 42% – žinoti kūrybiškų receptų. Kad ir kaip keistai atrodytų šiais visuotinio „gūglinimo“ laikais, 30% respondentų teigė, kad nežino tinkamų receptų, kaip kūrybiškai panaudoti produktų likučius, arba tiesiog nemėgsta valgyti seniau pagaminto maisto.

Vėlgi, 7 iš 10 respondentų randa būdų pasigaminti naujų patiekalų iš nesuvartoto maisto likučių.

Tik tiek, kiek reikia

Pasak Nyderlandų Vageningeno universiteto mokslininkų, norint pakeisti žmonių elgseną, reikia pakeisti požiūrį. Pvz., vietoj vyraujančios maisto kaupimo filosofijos skatinti pirkti tik tiek, kiek reikia, ir tokį pasirinkimą aiškinti tuo, kad pritrūkus visada bus galima įsigyti daugiau.

Carmen Byker-Shanks, JAV dietologė, Montanos universiteto profesorė, ragina į parduotuvę visada vykti su pirkinių sąrašu ir neprisipirkti tiek, kad maistas sugestų jo nepradėjus vartoti.

Britas Siemonas Scamell-Katzas, pirkėjų įpročių tyrėjas, aiškina, kad apsiperkantys be sąrašo labiau linkę pirkti impulsyviai, o planuojantys pirkinius nusiperka 15% mažiau produktų. Jis pastebi dar vieną įdomų dalyką: žmonės, kurie nepasiima pirkinių krepšelio, nusiperka tik tiek, kiek gali panešti.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

VMI maitinimo įmonėse nustatė kone 400 mokestinių pažeidimų 3

Viešojo maitinimo sektoriuje šiemet sausį – liepą nustatyti keli šimtai mokestinių pažeidimų ir priskaičiuota...

Finansai
2022.08.14
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku