Ir lietuviai švaisto maistą

Publikuota: 2021-04-11
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo tyrimas. Ir nors jame dalyvavusieji teigė esantys atsakingi vartotojai, tyrimas rodo, kad statistinis šalies gyventojas per mėnesį išmeta 5 kilogramus maisto, o didžiausi švaistūnai – 25–34 m. žmonės.

Jungtinių Tautų Organiza­cijos skaičiavimu, maisto švaistymas yra „atsakingas“ už maždaug 10% šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos per metus. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, amerikiečiai kasmet išmeta iki 40% tinkamo naudoti maisto. Sumažinti tokį švaistymą yra vienas svarbiausių aplinkosaugos iššūkių, nes tai padėtų sutaupyti galybę išteklių ir energijos: pradedant ūkininkavimu, baigiant gabenimu.

Maistą švaisto ne tik amerikiečiai. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2020 m. duomenimis, didžiausi maisto švaistūnai pasaulyje yra belgai, mažiausiai maisto išmeta filipiniečiai. Maistą išmeta ir lietuviai. Antai tyrimų bendrovės „RAIT“ apklausa, kovą atlikta „Hellmann‘s“ užsakymu, parodė, kad 68% respondentų Lietuvoje maisto švaistymą laiko dideliu iššūkiu ir tiki, jog kiekvienas turi prisiimti atsakomybę ir imtis priemonių šiai problemai mažinti.

„Pirmasis žingsnis sprendimų link visuomet yra problemos pripažinimas, tad svarbu, jog Lietuvos gyventojai galvoja apie atsakingą vartojimą. Tik maždaug 2 žmonės iš 10 mano, kad pakeisti negali nieko, ir tik 6% maisto švaistymo problemos iš viso neįžvelgia“, – tyrimą komentuoja Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė, „Hellmann‘s“ prekės ženklą valdančios kompanijos „Unilever“ rinkodaros vadovė Baltijos šalyse.

Reprezentatyvioje internetinėje apklausoje dalyvavo 402 respondentai. Absoliuti jų dauguma sutiko, kad egzistuoja maisto švaistymo problema, bet save vadino atsakingais vartotojais. 89% respondentų teigė maisto išvis neišmetantys, o visišku maisto švaistūnu save laikė tik vienas žmogus iš šimto.

Jaunesni mažiau atsakingi

Apklausos duomenimis, statistiškai reikšmingai dažniau maistą išmeta jaunesni, 25–34 m. respondentai, taip pat aukštąjį universitetinį išsilavinimą turintys žmonės. Tuo metu perkopusieji 50 metų ir turintys specialųjį vidurinį išsilavinimą yra gerokai atsakingesni.

Pagarbiausiai į maistą žiūri vyresni, 55–64 m. respondentai ir asmenys, turintys specialųjį vidurinį arba povidurinį išsilavinimą.

Anot R. Ostrauskienės, panašu, kad „maisto švaistymas dažnai susijęs ne tik su planavimo įgūdžių ar laiko stoka, bet ir su gyvenimo būdu. Dažniau namuose valgantys, maisto ruošos įgūdžių turintys vyresni žmonės geba kūrybiškiau panaudoti produktus, o jauni miesto gyventojai tokių patirčių įgyti nespėja, nes praktikuotis negali dėl įtempto gyvenimo būdo“.

Stinga planavimo įgūdžių

Pasak apklausos, dauguma (70%) vis dar išmeta iki 1 kilogramo maisto per mėnesį. 28% respondentų atsakė per mėnesį išmetantys iki 5 kilogramų.

Atsakingai elgtis su maistu – neišmesti dar tinkamų vartoti produktų, panaudoti maisto likučius, pirkti ir gaminti tiek, kiek gali suvartoti – labiausiai trukdo blogi planavimo įgūdžiai, laiko trūkumas, valios ir žinių stoka.

„Netinkamas pirkinių planavimas yra ryškiausia maisto švaistymo priežastis. Žmonės linkę prisipirkti gerokai daugiau produktų nei gali suvartoti, tad dalį jo tenka išmesti, nes jis tiesiog sugenda ir tampa nebevalgomas arba baigiasi jo galiojimo laikas“, – aiškina R. Ostrauskienė.

Padėtų daugiau informacijos

Pirkinių planavimo svarbą įvertino ir patys respondentai – 78% jų sutiko, kad jis padėtų būti atsakingesniems.

62% svarbi ir dažnesnė šaldytuve esančių produktų revizija, 42% – žinoti kūrybiškų receptų. Kad ir kaip keistai atrodytų šiais visuotinio „gūglinimo“ laikais, 30% respondentų teigė, kad nežino tinkamų receptų, kaip kūrybiškai panaudoti produktų likučius, arba tiesiog nemėgsta valgyti seniau pagaminto maisto.

Vėlgi, 7 iš 10 respondentų randa būdų pasigaminti naujų patiekalų iš nesuvartoto maisto likučių.

Tik tiek, kiek reikia

Pasak Nyderlandų Vageningeno universiteto mokslininkų, norint pakeisti žmonių elgseną, reikia pakeisti požiūrį. Pvz., vietoj vyraujančios maisto kaupimo filosofijos skatinti pirkti tik tiek, kiek reikia, ir tokį pasirinkimą aiškinti tuo, kad pritrūkus visada bus galima įsigyti daugiau.

Carmen Byker-Shanks, JAV dietologė, Montanos universiteto profesorė, ragina į parduotuvę visada vykti su pirkinių sąrašu ir neprisipirkti tiek, kad maistas sugestų jo nepradėjus vartoti.

Britas Siemonas Scamell-Katzas, pirkėjų įpročių tyrėjas, aiškina, kad apsiperkantys be sąrašo labiau linkę pirkti impulsyviai, o planuojantys pirkinius nusiperka 15% mažiau produktų. Jis pastebi dar vieną įdomų dalyką: žmonės, kurie nepasiima pirkinių krepšelio, nusiperka tik tiek, kiek gali panešti.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Už kosminėje stotyje brendusį vyną tikisi milijono Premium

„Christie's“ aukcione vadinamuoju „private sales“ kanalu parduodamas 440 dienų tarptautinėje kosminėje...

Laisvalaikis
2021.05.06
Vokietija vėl atšaukia „Oktoberfest“ 1

Garsusis Vokietijos alaus festivalis „Oktoberfest“, šiemet suplanuotas rugsėjo 18–spalio 3 d., dėl...

Laisvalaikis
2021.05.03
„BUGA’s“ padažų gamintojai pandemijos nuostolių išvengė: padėjo keli sprendimai Premium 1

Nemažai produkcijos tiekianti HORECA sektoriui, kuris per karantinus buvo stipriai paralyžiuotas, UAB „Buga...

Gazelė
2021.04.27
Atsidarančių barų ir restoranų prastas oras negąsdina

Po pusmečio pertraukos žmones lauke priimti pradedantys barai, restoranai ir kavinės džiaugiasi galimybe...

Paslaugos
2021.04.22
Restoranuose patiekalų reikės laukti ilgiau: padavėjai tampa deficitu Premium 15

Dar tik besiruošiantys atverti duris maitinimo įstaigų savininkai jau susiduria su nauja problema: trūksta...

Gazelė
2021.04.21
Prancūzijos vynuogynus nusiaubė šalna – prarasta trečdalis derliaus Premium

„Tragedija“ – taip Prancūzijos vyndariai apibūdina šalį balandžio pradžioje užklupusią smarkiausią per 30...

Pramonė
2021.04.18
Ir lietuviai švaisto maistą

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo tyrimas. Ir nors jame...

Laisvalaikis
2021.04.11
Vynas ir šylantis klimatas: ko bijo Lietuvos vyndariai Premium

Apie klimato kaitos įtaką vyndarystei kalbama seniai, didieji pasaulio vyno gamintojai negaili nei lėšų, nei...

Laisvalaikis
2021.04.04
Ar saugu pietauti restorane Premium 2

Atėjus šiltajam metų laikui, miestų ir miestelių kavinės ruošiasi naujam sezonui ir skaičiuoja staliukus,...

Laisvalaikis
2021.04.01
Perversmas arčiau, nei manote: į mėsos alternatyvas investuoja milijardus Premium

Augalinės kilmės baltymai, galintys tapti pakaitalu įprastiems mėsos ar pieno produktams, toliau skinasi...

Pramonė
2021.03.27
Virtuvės meistras L. Čeprackas: mažieji restoranai iki šiol niekam nerūpėjo Premium 5

Praėjusią savaitę Lietuvoje įkurta Viešojo maitinimo įstaigų asociacija (VMĮA), sieksianti rūpintis mažųjų...

Laisvalaikis
2021.03.24
Vilnius jau rengiasi lauko kavinių sezonui

Praėjusių metų pavasarį Vilnius tapo viena didžiule lauko kavine – skaičiuojama, jog po atviru dangumi mieste...

Laisvalaikis
2021.03.03
Kas bendro tarp antsvorio ir ilgesnio gyvenimo Premium

Vidutinio amžiaus žmonės, priaugę antsvorio, gyvena ilgiau nei jų bendraamžiai, visą gyvenimą išlaikę gerą...

Laisvalaikis
2021.02.28
Virtuvės šefas L. Čeprackas: didžioji dalis jau numirusi, tik ne visi apie tai žino Premium 13

„Kai beveik prieš metus pasakiau, kad ateina restoranų verslo pakasynos, sulaukiau ne vienos pašaipios...

Laisvalaikis
2021.02.17
Restoranai po karantino: kaip pasiruošti atidarymui

Vyriausybei atlaisvinus pirmojo karantino ribojimus, nemažai viešojo maitinimo verslų nebuvo tam pasiruošę –...

Laisvalaikis
2021.02.17
„McDonald’s“ išgyvenimo strategijos Premium

Pravažiuoju naftos perdirbimo gamyklas ir Naujojo Džersio skyrybų advokatų lauko reklamas, kamuojamas vis...

Laisvalaikis
2021.02.07
„Local Pub“ patirtis: kada geriau atleisti visus darbuotojus, o kada – išleisti į prastovą Premium

Atleisti per vieną dieną visus įmonės darbuotojus – sunkus, bet ryžtingas žingsnis. Tačiau kartais jis...

Gazelė
2021.02.04
Mėsos pramonės milžinių akistata su tvarumo reikalavimais Premium

Josie Angus dabar sunkūs laikai. Galvijų fermoje Australijos tyruose dienas leidžiančiai 46-erių moteriai,...

Pramonė
2021.01.30
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku