Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos

Publikuota: 2020-10-26
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) grupė, nuo prėjusio ketvirtadienio iki sekmadienio tikrinusi, ar vakarais bei naktimis Vilniuje veikiantys barai bei kavinės deramai laikosi koronaviruso pandemijos plitimo užkardymui būtinų priemonių, iš 75 tikrintų barų nustatė tik vieną, kuriam reiktų taikyti sankcijas. Kita vertus, jau girdisi maitinimo įstaigų savininkų balsų, kad esamomis sąlygomis visiškas karantinas, t. y. sustabdyta veikla, joms būtų geriau.

Vilniaus savivaldybė ir maitinimo įstaigų asociacija praėjusią savaitę, siekdamos parodyti, kad iki vėlumos veikiantys barai nekelia papildomos rizikos užsikrėsti COVID-19, sutarė dėl taikomų papildomų saugumo priemonių. Nepaisant, kad jų laikomasi, Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimu, nuo šiandien, t. y., spalio 26 d., barai darbą privalės baigti 24 valandą.

„Mums lieka tikėtis, kad verslas sugebės išsilaikyti“, – šį sprendimą komentavo Povilas Poderskis, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Susitarimo laikosi

VŽ rašė, jog Vilniaus miesto valdžia pasitarime su barų, klubų, viešbučių ir restoranų atstovais sutarė, kad augant COVID-19 atvejų skaičiui sostinėje teks laikytis griežtesnių taisyklių, bet užsidaryti nereikės, taisyklės buvo įtvirtintos miesto administracijos ir verslo pasirašytame susitarime.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Taigi, savaitgalį buvo tikrinama, ar kavinių ir barų lankytojai tinkamai informuojami apie taikomus saugos reikalavimus (kaukių dėvėjimą, atstumo laikymąsi, rankų dezinfekciją), ar personalas ir lankytojai dėvi kaukes, ar staliukai sustatyti tinkamais atstumais, ar yra dezinfekcinio skysčio, ar klientai nevaikštinėja gerdami ar valgydami, taigi – be kaukių ir t. t.

Tikrino visus

Tai – dalis priemonių, prieš savaitę įformintų Vilniaus savivaldybės susitarimu su Lietuvos barų ir kavinių asociacija, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Vilniaus naktiniu aljansu, pavienių barų ir klubų atstovais bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Konstatuota, kad dauguma šių verslų jau nuo karantino pabaigos taiko padvigubintą saugaus klientų priėmimo ir higienos kontrolę. Susitarimas pažymėtas simboline grotažyme #safeVilnius.

Savivaldybės koordinuotas patikrinimas buvo atliekamas neatsižvelgiant į tai, ar įstaiga pasirašė susitarimą dėl minėtųjų taisyklių laikymosi. Pirmiausia tikrintos populiariausios įstaigos Senamiestyje ir Naujamiestyje, reaguota į gautus įspėjančius signalus. Taip nustatytas ir baras Karoliniškėse, kuriame nebuvo laikomasi jokių koronaviruso pandemijos sąlygomis akivaizdžių taisyklių. Šiai įstaigai gresia bauda nuo 1.500 iki 6.000 Eur. Sprendimą priims visos patikrinime dalyvavusios institucijos, baudą skirtų teismas.

Karantinas būtų geriau

Skelbiama, jog detalias asmenų apsaugos priemones aptariantį susitarimą per savaitę tinklalapyje http://naktis.org pasirašė 67 asmenys, kuriems priklauso 95 barai, taip pat Lietuvos barų ir kavinių asociacija bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

Dar beveik pusšimtis įstaigų sutarties nepasirašė, bet sąrašas kasdien pildosi. Keli barai ir kavinės pasirašyti susitarimo neplanuoja, nes nebeplanuoja dirbti dabartinėmis sąlygomis.

VŽ rašo, jog užsikrėtimų naujuoju koronavirusu kasdien daugėjant ne dešimtimis, bet šimtais, ir sykiu drastiškai mažėjant maitinimo įstaigų lankytojų, ne vienas jų savininkų prakalbo apie tai, jog geriausia išeitis esamomis sąlygomis būtų visiškas karantinas, t. y. užsidarymas.

„Manau, kad nauja valdžia įves karantiną ir skirs paramą verslui, nes dabar nors ir leidžiama dirbti, bet visur tuščia. Žmonės įbauginti, jie niekur nebeišeina. Todėl karantinas, kai visi užsidarome, būtų išeitis maitinimo sektoriui išgyventi“, – VŽ cituoja Tadą Gegevičių, UAB „Bambalynė“, valdančios restoranus „Leičiai“ ir „Queensberry“, bendraturtį.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
13:31
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku