Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Publikuota: 2020-10-24
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos gastronomijos savaitėje (LGS) dalyvausiantys 49 restoranai pristatys naujausias kulinarijos tendencijas, tradicijas ir savo šefų meistrystę. Renginio organizatoriai tikisi, jog vietos gastronominis turizmas bent šiek tiek prisidės prie nepavydėtinos padėties, į kurią maitinimo verslą įstūmė COVID-19 pandemija, pagerinimo.

Pasak Daliaus Morkvėno, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ direktoriaus, Gastronomijos savaitė yra gera proga atrasti neįprastas „iki skausmo žinomų patiekalų interpretacijas ir patyrinėti aukštos klasės virtuvę už visiems prieinamą kainą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose“.

Gastronomijos savaitėje dalyvaujantys restoranai siūlo tris meniu variantus, kiekvienas jų kainuoja 10, 20 arba 30 Eur asmeniui, tereikia juos išsirinkti ir užsisakyti iš anksto.

Nacionaliniai ypatumai

Šių metų Gastronomijos savaitė turės aiškią nacionalinės virtuvės kryptį, kurią suformavo „Keliauk Lietuvoje“, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos šiemet atlikta visuomenės apklausa.

Apklausoje dalyvavo per 10.000 žmonių, balsavusių už lietuviškiausius patiekalus. Remiantis rezultatais, buvo sudarytas 15 lietuviškų patiekalų valgiaraštis trims dienoms, kurį siūlys aštuonios LGS dalyvaujančios maitinimo įstaigos.

Pirmosios dienos meniu sudaro šaltibarščiai, kepta duona su sūriu, cepelinai, šakotis ir gira. Antrosios – raugintų kopūstų sriuba, kastinys su bulvėmis bei kugelis, obuolių sūris ir lietuvių mėgstamas alus. Trečiosios dienos – grybienė, silkė su bulvėmis, balandėliai bei tinginys ir midus.

Gastronomijos savaitės šiuos patiekalus siūlys Vilniaus, Birštono, Anykščių, Šakių ir Klaipėdos rajonų, Palangos bei Rokiškio maitinimo įstaigos.

Pavyzdžiui, Vilniuje veikiantis restoranas „Solt Dining“ kvies paragauti silkės ir kastinio su marinuotomis bulvytėmis, desertui – šakočio ir tinginio.

Restoranas „Mason“ žada juodos duonos tinginį, „Farmer&The Ocean“ sukūrė visą užkandžių lentelę, ant kurios nuguls kastinys su kanapių sėklomis, bulvė „ežiukas“ ir šaltiena. Viešbutyje „Stikliai“ veikianti taverna virs cepelinus su mėsos ir džiovintų baravykų įdaru bei svogūnų ir šoninės traškučiais arba varškės sūriu ir mėtomis.

Vakarienė kurorte

Poilsiaujantys Lietuvos kurortuose (nes kurgi daugiau šiuo metu gali poilsiauti) irgi turės progos išbandyti „išrinktųjų“ lietuviškų patiekalų.

Antai Birštone veikiančiame restorane „Vytautas Active“ bus ruošiamas bulvių šimtalapis su kastiniu, baravykais ir raugintų kopūstų padažu, desertui – obuolių sūris su šokoladu ir šakočio ledais.

Restoranas „Amsterdam Plaza“ Palangoje svečius vaišins kastiniu su kanapėmis, triufelinėmis bulvėmis ir balzamiko-burokėlių kremu bei kremine baravykų sriuba.

Anykščiuose veikiantis restoranas „Miške“ patieks grybų sriubos su žolelėmis ir sluoksniuotos tešlos lazdele bei baravykų pudra, desertui – tinginio gabalėlį su šviežiomis uogomis.

Originalų meniu žada ir Zyplių dvaro restoranas „Kuchmistrai“. Su kilmingųjų virtuve supažindins sodrūs burokų šaltybarščiai (taip, būtent šaltybarščiai), gardinti rugine duona ir vėžiukų uodegėlėmis, „baumkucheno“ šaltkošė ir midaus gira.

Rokiškio krašte „nekalta“ silke bei traiškyta bulve veišins kavinė „Senas grafas“. Kretingalėje, kavinės „Kukudra“ svečiai galės paragauti silkutės su traškiu bulviniu blyneliu ir salierų, morkyčių bei obuolių paklotėliu arba autentiško žemaitiško kastinio.

Festivalį organizuojančios Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad restoranai, įtraukę nacionalinio meniu patiekalus į Gastronomijos savaitės valgiaraštį, tikrai nestokojo originalumo.

Laukia ir paroda

Ta pačia proga VŽ primena apie dar vieną gastronominį renginį – lapkričio 5–7 d. Vilniuje, „Litexpo“ centre, vyksiantį „Taste Vilnius Horeca“. Taip nuo šiol vadinsis dvi parodos vienoje: beveik dvidešimtmetį skaičiuojanti tarptautinė specializuota parduotuvių, viešbučių ir restoranų įrangos paroda „BaltShop.BaltHotel.BaltGastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF.

Pasak „Taste Vilnius Horeca“ organizatorės Saulės Jančiauskės, COVID-19 pandemija „pakoregavo planus ir akcentus, todėl šiemet visas renginio dėmesys krypsta į vietinius skonius ir jų gamintojus, sveiką mitybą bei imuniteto stiprinimą“.

Be to, „Taste Vilnius Horeca“ parodoje pirmą kartą prisistatys augalinio maisto festivalis „VegFest LT“.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
Restoranų savininkai: norime karantino – ir kuo greičiau Premium 22

Neseniai, dar prieš kelias savaites, maitinimo sektoriui žodis karantinas skambėjo kaip keiksmažodis. Padėtis...

Gazelė
2020.10.26
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24
„Bambalynė“ besišaipiusiems įrodė, kaip užkurti verslą, bet virusas atnešė katastrofą Premium 2

Jeigu galima padaryti kitoniškai, kodėl to nepadarius, – tokiu požiūriu vadovaujasi UAB „Bambalynė“ įkūrėjai.

Gazelė
2020.10.21
Kavos namų įkūrėja: nuosavas verslas nepagailėjo staigmenų Premium 3

Kavos namai „Coffee Spells“ sostinėje veikia vos metus, tačiau jų įkūrėjai teko tiek kartų keisti verslo...

Gazelė
2020.10.14
Platformoje „Talonai.lt“ įsigyta kuponų už 33.000 Eur, bet išsigryninti klientai neskuba Premium

Pirmasis karantinas jau senokai baigėsi, tačiau klientai ir toliau demonstruoja solidarumą su smulkiuoju...

Gazelė
2020.10.12
Vėl apie kavą: ar saugu ją gerti paaugliams Premium

Ir Europos, ir Lietuvos didmiesčiuose užėjus į populiariųjų kavinių tinklų filialus pamatysi kompanijas...

Laisvalaikis
2020.09.30
Vyno rinka: nerimo yra, tačiau kainos stabilios Premium

Pasaulinėje vyno rinkoje – dviprasmiškos nuotaikos: vartojimui restoranuose mažėjant, traukiasi eksportas ir...

Laisvalaikis
2020.09.24
Džiaugsmo kartėlis tarp „Akropolio“ ir restorano „Džiaugsmas“ Premium 4

Valstybinis patentų biuras nagrinėja kelis ginčus tarp UAB „Akropolis Group“ ir UAB „Džiugu“, valdančios...

Rinkodara
2020.09.24
Mokslininkai: gera nuotaika priklauso ir nuo dietos  Premium

Apie tai, kad fizinė sveikata priklauso nuo maisto, kalbama tiek daug, jog net darželinukai gali pasakyti, ką...

Laisvalaikis
2020.09.19
Nauja maitinimo verslo realybė: kaip prisitaikyti ir kas jau laimėjo Premium 1

Maitinimo verslas, žaibiškai pasikeitęs ir prisitaikęs dirbti karantino sąlygomis, dabar turi prisitaikyti...

Gazelė
2020.09.17
Lietuvos someljė čempionas M. Pravilonis: turėjau laimėti, ne kitaip Premium

Rugsėjo 14-osios vakarą Vilniuje, Pirklių rūmuose, vykusiame 16-ajame Lietuvos someljė čempionate „Franklin...

Laisvalaikis
2020.09.15
Nusipirkti alaus internetu? Gal tiek to Premium 1

Jei anksčiau mažieji aludariai apie e. prekybą dažniausiai net negalvojo, karantinas privertė jos imtis.

Gazelė
2020.09.15
Britų iniciatyvą „Eat Out to Help Out“ ima matuotis ir Lietuvos restoranai Premium

Trakuose veikiantis „Apvalaus stalo klubas“ paskelbė pasekęs britų vyriausybės programa „Eat Out to Help Out“...

Laisvalaikis
2020.09.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus