Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Publikuota: 2020-10-24
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos gastronomijos savaitėje (LGS) dalyvausiantys 49 restoranai pristatys naujausias kulinarijos tendencijas, tradicijas ir savo šefų meistrystę. Renginio organizatoriai tikisi, jog vietos gastronominis turizmas bent šiek tiek prisidės prie nepavydėtinos padėties, į kurią maitinimo verslą įstūmė COVID-19 pandemija, pagerinimo.

Pasak Daliaus Morkvėno, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ direktoriaus, Gastronomijos savaitė yra gera proga atrasti neįprastas „iki skausmo žinomų patiekalų interpretacijas ir patyrinėti aukštos klasės virtuvę už visiems prieinamą kainą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose“.

Gastronomijos savaitėje dalyvaujantys restoranai siūlo tris meniu variantus, kiekvienas jų kainuoja 10, 20 arba 30 Eur asmeniui, tereikia juos išsirinkti ir užsisakyti iš anksto.

Nacionaliniai ypatumai

Šių metų Gastronomijos savaitė turės aiškią nacionalinės virtuvės kryptį, kurią suformavo „Keliauk Lietuvoje“, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos šiemet atlikta visuomenės apklausa.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Apklausoje dalyvavo per 10.000 žmonių, balsavusių už lietuviškiausius patiekalus. Remiantis rezultatais, buvo sudarytas 15 lietuviškų patiekalų valgiaraštis trims dienoms, kurį siūlys aštuonios LGS dalyvaujančios maitinimo įstaigos.

Pirmosios dienos meniu sudaro šaltibarščiai, kepta duona su sūriu, cepelinai, šakotis ir gira. Antrosios – raugintų kopūstų sriuba, kastinys su bulvėmis bei kugelis, obuolių sūris ir lietuvių mėgstamas alus. Trečiosios dienos – grybienė, silkė su bulvėmis, balandėliai bei tinginys ir midus.

Gastronomijos savaitės šiuos patiekalus siūlys Vilniaus, Birštono, Anykščių, Šakių ir Klaipėdos rajonų, Palangos bei Rokiškio maitinimo įstaigos.

Pavyzdžiui, Vilniuje veikiantis restoranas „Solt Dining“ kvies paragauti silkės ir kastinio su marinuotomis bulvytėmis, desertui – šakočio ir tinginio.

Restoranas „Mason“ žada juodos duonos tinginį, „Farmer&The Ocean“ sukūrė visą užkandžių lentelę, ant kurios nuguls kastinys su kanapių sėklomis, bulvė „ežiukas“ ir šaltiena. Viešbutyje „Stikliai“ veikianti taverna virs cepelinus su mėsos ir džiovintų baravykų įdaru bei svogūnų ir šoninės traškučiais arba varškės sūriu ir mėtomis.

Vakarienė kurorte

Poilsiaujantys Lietuvos kurortuose (nes kurgi daugiau šiuo metu gali poilsiauti) irgi turės progos išbandyti „išrinktųjų“ lietuviškų patiekalų.

Antai Birštone veikiančiame restorane „Vytautas Active“ bus ruošiamas bulvių šimtalapis su kastiniu, baravykais ir raugintų kopūstų padažu, desertui – obuolių sūris su šokoladu ir šakočio ledais.

Restoranas „Amsterdam Plaza“ Palangoje svečius vaišins kastiniu su kanapėmis, triufelinėmis bulvėmis ir balzamiko-burokėlių kremu bei kremine baravykų sriuba.

Anykščiuose veikiantis restoranas „Miške“ patieks grybų sriubos su žolelėmis ir sluoksniuotos tešlos lazdele bei baravykų pudra, desertui – tinginio gabalėlį su šviežiomis uogomis.

Originalų meniu žada ir Zyplių dvaro restoranas „Kuchmistrai“. Su kilmingųjų virtuve supažindins sodrūs burokų šaltybarščiai (taip, būtent šaltybarščiai), gardinti rugine duona ir vėžiukų uodegėlėmis, „baumkucheno“ šaltkošė ir midaus gira.

Rokiškio krašte „nekalta“ silke bei traiškyta bulve veišins kavinė „Senas grafas“. Kretingalėje, kavinės „Kukudra“ svečiai galės paragauti silkutės su traškiu bulviniu blyneliu ir salierų, morkyčių bei obuolių paklotėliu arba autentiško žemaitiško kastinio.

Festivalį organizuojančios Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad restoranai, įtraukę nacionalinio meniu patiekalus į Gastronomijos savaitės valgiaraštį, tikrai nestokojo originalumo.

Laukia ir paroda

Ta pačia proga VŽ primena apie dar vieną gastronominį renginį – lapkričio 5–7 d. Vilniuje, „Litexpo“ centre, vyksiantį „Taste Vilnius Horeca“. Taip nuo šiol vadinsis dvi parodos vienoje: beveik dvidešimtmetį skaičiuojanti tarptautinė specializuota parduotuvių, viešbučių ir restoranų įrangos paroda „BaltShop.BaltHotel.BaltGastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF.

Pasak „Taste Vilnius Horeca“ organizatorės Saulės Jančiauskės, COVID-19 pandemija „pakoregavo planus ir akcentus, todėl šiemet visas renginio dėmesys krypsta į vietinius skonius ir jų gamintojus, sveiką mitybą bei imuniteto stiprinimą“.

Be to, „Taste Vilnius Horeca“ parodoje pirmą kartą prisistatys augalinio maisto festivalis „VegFest LT“.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku