Grybai: skanu, sveika, bet su saiku

Publikuota: 2020-07-26
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Grybavimas – puikus būdas pailsėti ir pajudėti gryname ore. Bet kasmet prasidėjus grybų sezonui sveikatos priežiūros specialistai primena, kad būtina ne tik labai atidžiai žiūrėti, kokius grybus renkate, bet ir valgyti jų saikingai – grybai yra sunkiai virškinamas produktas. 

Kad musmirė – nuodingas grybas, žino ir darželinukai. Bet miške nuodingų grybų yra daugiau ir įvairesnių, nei vaikiškose knygose. Specialistai aiškina, jog dažniausiai nuodingų grybų prisirenkama apsirikus dėl išvaizdos. Priklausomai nuo augimo sąlygų, jie keičia spalvą ir gali supanašėti su valgomaisiais grybais: kartais blyškioji musmirė supainiojama su pievagrybiu, o žalsvoji musmirė – su žaliuoke ar žaliąja ūmėde. Vienintelis būdas išvengti klaidos – visai nerinkti prastesnių rūšių valgomųjų grybų. Kitaip tariant, nuodingais grybais neapsinuodysite, jei į krepšelį dėsite tik baravykus, raudonviršius ir voveraites.

Viena taisyklė – saikas

Ir sveikatos specialistai, ir virtuvės meistrai kartoja tą patį: grybų vartoti reikia labai saikingai – tai maistingas produktas, bet sunkiai virškinamas. Todėl prie jų siūloma derinti krakmolingus, daug angliavandenių turinčius, lengviau virškinamus produktus. Nerekomenduojama gausiai valgyti grybų su mėsa, nes abu jie – baltyminiai produktai. Nereiktų jų derinti ir su riebiomis žuvimis – otu, unguriu.

Užvalgius nuodingų ar padauginus nenuodingų grybų, kamuoja panašūs simptomai: skauda pilvą, pykina, vemiama, viduriuojama. Atskirti paprastą virškinimo sutrikimą nuo skubios gydytojų pagalbos reikalaujančio apsinuodijimo galima pagal laiką, po kurio pasireiškia pirmieji apsinuodijimo požymiai.

Apsinuodijęs mažiau nuodingais grybais žmogus blogai pasijunta po poros valandų. Apsinuodijusieji itin nuodingais grybais, blogai pasijunta maždaug po 6–24 val. Tiek laiko trunka vadinamasis slaptasis periodas, kai žmogus jaučiasi gerai. Jei išryškėjus pirmiesiems požymiams žmogus nesikreipia į medikus, porą parų pasikamavęs jis gali pradėti jaustis šiek tiek geriau. Deja, apgaulingas sveikatos pagerėjimas gali būti lemtingas – per tą laiką nuodai pradeda ardyti kepenų ląsteles.

Ir valgis, ir prieskonis

Dėl grybų apdorojimo gydytojų ir kulinarų nuomonės išsiskiria: pirmieji žalius valgyti leidžia tik pramoniniu būdu auginamus pievagrybius. Virėjai tvirtina, kad, pvz., voveraitės ir net baravykai verdami netenka dalies savo skonio, tad šiuos grybus geriau išsyk kepti.

Virtuvės meistrė Halina Višnevskaja kita proga VŽ pasakojo, jog kepant žalias voveraites iš jų išsiskiria vandens, o kai jis nugaruoja, keptuvėje lieka visi grybų skoniai. Jau apkeptas voveraites ji deda į sriubas, naudoja padažams, maišo į salotas.

Klasika galima vadinti svieste su trupučiu svogūnų, spirgučiais, grietine ar be jos pakepintas voveraites, bet nustebinti gali ir kitokie deriniai, pvz., su svogūnais pakepintas voveraites galima maišyti su midijomis ir patiekti su makaronais.

H. Višnevskaja dalijasi savo padažo su voveraitėmis receptu: pirma voveraites ji apkepa svieste – sviesto ir grybų junginys sukuria gardų riešutų skonį, paskui į keptuvę prideda kapotų svogūnų, vėliau pila grietinėlės.

„Tai riebus padažas, bet man skaniausias. Jį būtų galima ruošti bešamelio padažo pagrindu, t. y. pieną tirštinti miltais, bet man toks nepatinka. Tegul bus riebu, bet skanu – aš geriau renkuosi grietinėlę“, – kalba virtuvės meistrė.

Jei iš miško grįžote vos su keliais grybais, virkite sriubą, sako virtuvės meistrai. Sauja voveraičių „į kitą lygį“ pakylės paprasčiausią daržovių sriubą. Patyrusieji moko grybus į sriubą berti nuo pat patiekalo virimo pradžios – voveraites į sultinį reiktų sumesti maždaug 10 min. anksčiau nei bulves ir kitas daržoves – pakepintus svogūnus ir morkas.

Džiovinti ir marinuoti galima visų rūšių grybus. Tik džiovinti geriau kiekvienos rūšies grybus atskirai. Plauti jų nereikia, kad džiovinant grybai nepatamsėtų. Nepatariama grybų džiovinti saulėje – lėtai džiūdami, jie ima gesti. Lengviausia grybus džiovinti orkaitėje, nedidelėje temperatūroje, arba specialioje džiovyklėje.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Suvožtinių festivalio rengėjai: „bulka ir kotletu“ žmonių neprisiviliosi Premium 1

Rugpjūčio 6 d. Vilniuje rengiamas 6-asis gurmė burgerių festivalis „Vilnius Burger Fest“. Miestiečių...

Laisvalaikis
2020.08.05
Virtuvės meistras D. Praspaliauskas atidarė naują restoraną Premium

Vilniuje atidarytas naujas tituluoto virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“. Tiksliau, ne...

Laisvalaikis
2020.08.04
Mokslininkai įvertino maistingiausius produktus Premium 2

Žmonės mėgsta sudarinėti įvairius geriausiųjų sąrašus. Retai jie būna objektyvūs, bet mokslininkų...

Laisvalaikis
2020.08.02
Vilniuje atidaryta 13 mln. Eur kainavusi senamiesčio erdvė Premium 1

Vilniaus senamiesčio centre atidarytas Senatorių pasažas per Vainų, arba Pociejų, rūmų komplekso kiemą...

Laisvalaikis
2020.07.31
Klausimas gydytojui: ar vegetarai tikrai sveikesni Premium 1

Nemažai žmonių renkasi vegetariškus patiekalus ar mitybą remdamiesi įsitikinimu, esą ši yra sveikesnė. Ar...

Laisvalaikis
2020.07.28
Grybai: skanu, sveika, bet su saiku

Grybavimas – puikus būdas pailsėti ir pajudėti gryname ore. Bet kasmet prasidėjus grybų sezonui sveikatos...

Laisvalaikis
2020.07.26
Lietuviškos interpretacijos su makaronais Premium 2

Miltų, dribsnių, košių ir makaronų gamintoja „Malsena“ neseniai pristatė pirmuosius lietuviškus kietagrūdžius...

Laisvalaikis
2020.07.25
Virtuvės šefas V. Samavičius: esu lyderis ir kitoks nebūsiu Premium 6

„Dirbam tik šešias savaites, matau, kaip viskas dėliojasi. Sunkiai, bet nenoriu verkti“, – sako virtuvės...

Laisvalaikis
2020.07.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus