Vis tik šaltibarščiai

Publikuota: 2020-07-14
Nacionalinio valgiaraščio rinkimuose šaltibarščiai laimėjo beveik „į vienus vartus“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Nacionalinio valgiaraščio rinkimuose šaltibarščiai laimėjo beveik „į vienus vartus“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Nacionalinio valgiaraščio rinkimams pasibaigus, paaiškėjo absoliutus nugalėtojas: šaltibarščiai.

Birželio viduryje Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pakvietė balsuojant internetu išrinkti lietuviškus patiekalus, labiausiai tinkamus pristatyti šalies virtuvę. Pasak Indrės Jurgaitės, „Keliauk Lietuvoje“ produktų vystymo vadovės, lietuviškos virtuvės ekspertų ir entuziastų išrinkti 15 patiekalų užsienio turistams bus pristatomi kaip šalies vizitinė kortelė – sudarytas trijų dienų valgiaraštis, kurį jie ras šalies restoranuose, baruose, kavinėse.

Nugalėtojai

Balsuotojai patiekalus skirstė į 5 kategorijas – sriubų, užkandžių, pagrindinių patiekalų, desertų ir gėrimų.

Daugiausiai balsų sriubų kategorijoje gavo šaltibarščiai – už juos pasisakė 8.549 apklausos dalyviai, arba 84% balsavusiųjų.

Antrąją vietą užėmė raugintų kopūstų sriuba, trečiąją – grybienė. Šaltibarščiai, pasak I. Jurgaitienės, sulaukė kur kas daugiau balsų nei bet kuris kitas patiekalas.

Renkant Lietuvos kulinarinę tradiciją geriausiai atspindinčius užkandžius, balsuota apylygiai, o pirmąsias vietas užėmė kepta duona su sūriu, žemaitiškas kastinys ir silkė su bulvėmis.

Kaip pagrindinį patiekalą svečiui iš užsienio balsuotojai rinkosi cepelinus (72,23%), kugelį (39,63%) ir balandėlius (32,96%). Tik per plauką į sąrašą nepateko bulviniai blynai ir vėdarai, skelbia „Keliauk Lietuvoje“.

Desertų kategorijoje pirmąją vietą be konkurencijos užėmė šakotis, antrąją – obuolių sūris, nuo viduramžių Lietuvoje verdamas iš obuolių ir cukraus.

Trečiąją – virtuvėje triūsti nemėgstančių smaližių džiaugsmas tinginys.

Pagrindiniu lietuvišku gėrimu išrinkta gira, nedaug atsiliko alus ir midus.

Siūlys paragauti

Iš pasirinktų patiekalų sudarytas trijų dienų valgiaraštis. Pasak I. Jurgaitienės, maitinimo įstaigoms, kurios tieks bent vienos dienos valgiaraštį, bus pasiūlyta naudoti ženklą, rodantį, kad toje vietoje galima paragauti nacionalinių patiekalų.

„Ir nacionalinį meniu, ir specialų ženklinimą sukūrėme tam, kad turistams nebereikėtų sukti galvos, ką būtina paragaut ir kur rasti šiuos valgius“, – sako ji.

Skelbiama, jog nacionalinis valgiaraštis bus naudojamas Lietuvos gastronominio turizmo produkto vystymui ir komunikacijai užsienio šalyse.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Suvožtinių festivalio rengėjai: „bulka ir kotletu“ žmonių neprisiviliosi Premium 1

Rugpjūčio 6 d. Vilniuje rengiamas 6-asis gurmė burgerių festivalis „Vilnius Burger Fest“. Miestiečių...

Laisvalaikis
2020.08.05
Virtuvės meistras D. Praspaliauskas atidarė naują restoraną Premium

Vilniuje atidarytas naujas tituluoto virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“. Tiksliau, ne...

Laisvalaikis
2020.08.04
Mokslininkai įvertino maistingiausius produktus Premium 2

Žmonės mėgsta sudarinėti įvairius geriausiųjų sąrašus. Retai jie būna objektyvūs, bet mokslininkų...

Laisvalaikis
2020.08.02
Vilniuje atidaryta 13 mln. Eur kainavusi senamiesčio erdvė Premium 1

Vilniaus senamiesčio centre atidarytas Senatorių pasažas per Vainų, arba Pociejų, rūmų komplekso kiemą...

Laisvalaikis
2020.07.31
Klausimas gydytojui: ar vegetarai tikrai sveikesni Premium 1

Nemažai žmonių renkasi vegetariškus patiekalus ar mitybą remdamiesi įsitikinimu, esą ši yra sveikesnė. Ar...

Laisvalaikis
2020.07.28
Grybai: skanu, sveika, bet su saiku

Grybavimas – puikus būdas pailsėti ir pajudėti gryname ore. Bet kasmet prasidėjus grybų sezonui sveikatos...

Laisvalaikis
2020.07.26
Lietuviškos interpretacijos su makaronais Premium 2

Miltų, dribsnių, košių ir makaronų gamintoja „Malsena“ neseniai pristatė pirmuosius lietuviškus kietagrūdžius...

Laisvalaikis
2020.07.25
Virtuvės šefas V. Samavičius: esu lyderis ir kitoks nebūsiu Premium 6

„Dirbam tik šešias savaites, matau, kaip viskas dėliojasi. Sunkiai, bet nenoriu verkti“, – sako virtuvės...

Laisvalaikis
2020.07.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus