Gastronominio turizmo maršrutus plečia ledų žemėlapis

Publikuota: 2020-07-08
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šaltibarščių žemėlapį prieš mėnesį paskelbusi Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ ir Lietuvos turizmo informacijos centrai dabar keliautojus iš namų vilioja ledais, kviesdami paragauti netikėčiausių jų skonių. Naujojo – ledų – žemėlapio maršrutai driekiasi per skirtinguose regionuose veikiančias, kokybišką vietinę, sezoninę produkciją naudojančias ledaines, kavines, restoranus.

Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojas prof. Rimvydas Laužikas sako, jog ledai į lietuvišką virtuvę pateko XVIII a. – keliais šimtais metų vėliau, nei pirmasis žinomas lietuviškas desertas – švieži agurkai su medumi, kuriais buvo smaguriaujama Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos dvare.

Anot prof. R. Laužiko, viena žinomiausių ledų mėgėjų Abiejų Tautų Respublikoje (ATR) buvo kunigaikštienė Aleksandra Oginskienė, Mykolo Kazimiero Oginskio žmona. Pirmieji ledai, kuriuos valgė mūsų protėviai, buvo vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių, taip pat apelsino žiedų, žibuoklių, rožių, migdolų, graikinių ir lazdyno riešutų, pistacijų, šafrano, kavos, karamelės, gvazdikėlių skonio.

Ramstis sektoriui

Prieš kelerius metus pasaulyje smarkiai išpopuliarėjusios gastronominės kelionės pagreitį įgavo ir Lietuvoje.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Keliauk Lietuvoje“ produktų ir rinkodaros skyriaus vadovės, gastronominis turizmas kuria didžiulę pridėtinę vertę – daugiau nei penktadalį kelionės krepšelio maistui išleidžia ne tik užsienio turistai, bet ir vietos keliautojai. Anot jos, „Keliauk Lietuvoje“ inicijuoti GASTROliavimo po šalį gidai prisideda prie vietinio turizmo srauto skatinimo ir didina maitinimo įstaigų regionuose apyvartą, o tai itin aktualu po karantino bandančiam atsigauti svetingumo sektoriui.

„Kaunas IN“ turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė, pasiūliusi įtraukti į ledų žemėlapį Kauno maitinimo įstaigose gaminamus degintų kmynų, rožinių pipirų, topinambų, mėtų, čiobrelių, aguonų, juodos duonos ledus, taip pat kalba apie augantį susidomėjimą gastronominėmis patirtimis.

„Gastronomija yra neatsiejama šiuolaikinių kelionių dalis, o kavinės, restoranai, kulinarijos studijos tampa naujų patirčių ir pojūčių vietomis. Gastronominis turizmas yra sritis, pritraukianti vis daugiau keliautojų, o turint stiprius ir išskirtinius produktus tampa lengviau apie save pasakoti ir sustiprinti Kauno miesto žinomumą bei į maitinimo įstaigas pritraukti daugiau keliautojų ir ragautojų. Kiekvienas toks išskirtinis, teminių patiekalų žemėlapis, žadina ir keliautojų apetitą, ir smalsumą“, – „Keliauk Lietuvoje“ pranešime cituojama I. Pažereckaitė-Kalėdienė.

Ledų žemėlapis https://www.lithuania.travel/lt/news/gastroliavimo-po-lietuva-gidas-ledu-skoniai-atnaujintas – „Keliauk Lietuvoje“ vystomo gastronominio turizmo produkto dalis. Pernai Lietuvos turistams buvo pristatytas GASTROliavimo gidas, šią vasarą – 32 netradicinius šaltibarščius siūlantys restoranai, netrukus bus paskelbti balsavimo už lietuviškus patiekalus, verčiausius atsidurti nacionaliniame meniu, rezultatai.

Skelbiama, jog šiuo metu užsienio šalyse vykdoma komunikacijos kampanija, kurios centre – Lietuvos gastronomiją reprezentuojanti šalta rožinė šaltibarščių spalva, o keliautojus Vilniaus oro uoste pasitinka gigantiškas šaltibarščių dubuo. Greitai bus pristatyti ir nauji gastronominiai maršrutai – 10 teminių patirčių gidų kvies užsienio turistus atrasti lietuvišką virtuvę vis kitu kampu.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Mokslininkai įvertino maistingiausius produktus Premium 2

Žmonės mėgsta sudarinėti įvairius geriausiųjų sąrašus. Retai jie būna objektyvūs, bet mokslininkų...

Laisvalaikis
2020.08.02
Vilniuje atidaryta 13 mln. Eur kainavusi senamiesčio erdvė Premium 1

Vilniaus senamiesčio centre atidarytas Senatorių pasažas per Vainų, arba Pociejų, rūmų komplekso kiemą...

Laisvalaikis
2020.07.31
Klausimas gydytojui: ar vegetarai tikrai sveikesni Premium 1

Nemažai žmonių renkasi vegetariškus patiekalus ar mitybą remdamiesi įsitikinimu, esą ši yra sveikesnė. Ar...

Laisvalaikis
2020.07.28
Grybai: skanu, sveika, bet su saiku

Grybavimas – puikus būdas pailsėti ir pajudėti gryname ore. Bet kasmet prasidėjus grybų sezonui sveikatos...

Laisvalaikis
2020.07.26
Lietuviškos interpretacijos su makaronais Premium 2

Miltų, dribsnių, košių ir makaronų gamintoja „Malsena“ neseniai pristatė pirmuosius lietuviškus kietagrūdžius...

Laisvalaikis
2020.07.25
Virtuvės šefas V. Samavičius: esu lyderis ir kitoks nebūsiu Premium 6

„Dirbam tik šešias savaites, matau, kaip viskas dėliojasi. Sunkiai, bet nenoriu verkti“, – sako virtuvės...

Laisvalaikis
2020.07.24
Vis tik šaltibarščiai 2

Nacionalinio valgiaraščio rinkimams pasibaigus, paaiškėjo absoliutus nugalėtojas: šaltibarščiai.

Laisvalaikis
2020.07.14
„Johnnie Walker“ viskį pilstys į popierinius butelius Premium

Didžiausia pasaulio alkoholinių gėrimų gamintoja „Diageo“ paskelbė apie planus nuo kitų metų pradžios pereiti...

Laisvalaikis
2020.07.14
Prancūzų karas su „vegetariškais mėsainiais“ keliasi į Briuselį Premium

Naujasis Prancūzijos įstatymas, leidžiantis „dešrele“ ar „mėsainiu“ vadinti tik mėsos produktus, kursto...

Laisvalaikis
2020.07.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus