Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Publikuota: 2020-01-17
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse (1926–2018) restoranas „l‘Auberge du Pont de Collonges“, veikiantis Liono pašonėje, po 55-erių metų neteko vienos „Michelin“ žvaigždutės iš turėtų trijų.

„Praslinkus dvejiems metams nuo Paul Bocuse mirties, legendinis jo restoranas kairiajame Sona (Saone) upės krante prarado vieną iš trijų „Michelin“ restoranų gido žvaigždučių, turėtų nuo 1965-ųjų“, – paskelbė „Bocuse d‘Or“, kas dvejus metus rengiamo pasaulio kulinarijos konkurso, vadinamo virėjų olimpinėmis žaidynėmis, rengėjai. 1987 m. šį kulinarijos konkursą įsteigė P. Bocuse, jame varžomasi dėl geriausio pasaulio virėjo vardo.

Visiems žinoma, jog prancūzai dėl maisto (ir vyno) eina iš proto. Tai liudytų kad ir faktas, jog Lione yra bene 13 „Michelin‘ais“ įvertintų restoranų. Ir neabejotinai, gurmaniškajai visuomenei ši naujiena buvo sukrėtimas.

„Pamirškite streikus, gripo epidemiją, klimato kaitą... pagrindinė žinia šį rytą Prancūzijoje yra tokia: šefo Paul Bocuse restoranas prarado vieną iš trijų „Michelin‘ų“. Bocuse buvo visų virtuvės meistrų Dievas“, – „Twitter“ socialiniame tinkle rašo viena jo gerbėjų.

Puikus, bet ne visai

„24france.com“ rašo, jog naujieną restoranui pranešė Gwendal Poullennec, „Michelin“ gido vadovas. Kol kas platesnių komentarų dėl atimtos žvaigždutės neskelbiama. Tačiau dar prieš meistro mirtį (jis mirė 91-erių) pasigirdo kalbų, esą „I‘Auberge“ suteiktos „Michelin“ žvaigždės nėra įkirstos į akmenį, o dabar, nebetekusi budrios meistro akies, komanda šiek tiek atleido vadžias.

Svetainė „24france.com“ cituoja „Michelin Guide“ atstovą sakius AFP, jog „restorano „L‘Auberge du Pont de Collonge“ virtuvė Collonges-au-Mont-d‘Or vietovėje netoliese Liono išliko puiki, tačiau nebesiekia trijų žvaigždučių lygmens“.

Nuo šių metų sausio pradžios restoranas buvo uždarytas apsitvarkyti. Atidarymas numatytas sausio 24 d., tris dienas prieš išplatinant oficialų „Michelin‘2020“ leidimą.

Patiekalai kaip muziejus

Iš XVII a. menančios virėjų giminės kilęs P. Bocuse, Naujosios prancūzų virtuvės (nouvelle cuisine) tėvas, ir po mirties vadinamas vienu garsiausių Prancūzijos virtuvės šefų, padariusiu didžiulę įtaką ne tik šalies, bet ir pasaulio gastronomijai. Pasakojama, jog su generolu Charles de Gaulle lyginamas meistras „vienu žvilgsniu galėjo užhipnotizuoti vištą“. Dar pasakojama, jog į savo mokinių būrį jis niekada nepriimdavo moterų.

nuotrauka::1

„Yra 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų, – rašo FT, – kurių virtuvės meistrai, kurdami naujus patiekalus, laužo nusistovėjusias maisto gaminimo ribas ir stengiasi sužadinti visus svečių pojūčius. Paskui yra gido aukščiausiai įvertinti restoranai, kuriuose lankantis širdis salsta nuo didelių pretenzijų ir senovinių formalumų. Ir tada yra Bocuse Patirtis, – šitą įspūdį privalu rašyti iš didžiosios raidės – kitaip neišeina išreikšti jo dydžio, svorio. „l‘Auberge du Pont de Collonges“ – gastronominė laiko kapsulė, paperkanti visus, taip pat ir cinikus. Jų patiekalai primena muziejų ir akimirką gali pamanyti, jog viskas čia balansuoja ant absurdo ribos: senųjų manierų klišės tiesiog apsupa jus, kaip desertų vežimėliai – stalus. Visas šias įmantrybes harmoningai atsveria grynas klasikinis prancūzų virtuvės skonis. Aptarnavimas restorane sustyguotas irgi pagal senovinę tvarką. Karališko dydžio raudonos ir auksinės spalvų valgiaraštį padavėjas įteikia taip manieringai, lyg tai būtų mažų mažiausiai diplomatiniai kredencialai. Nors visas spektaklis iki smulkmenų nušlifuotas ir „ultraprofesionalus“, ceremonijų neatrodo per daug.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranuose patiekalų reikės laukti ilgiau: padavėjai tampa deficitu Premium 10

Dar tik besiruošiantys atverti duris maitinimo įstaigų savininkai jau susiduria su nauja problema: trūksta...

Gazelė
2021.04.21
Prancūzijos vynuogynus nusiaubė šalna – prarasta trečdalis derliaus Premium

„Tragedija“ – taip Prancūzijos vyndariai apibūdina šalį balandžio pradžioje užklupusią smarkiausią per 30...

Pramonė
2021.04.18
Ir lietuviai švaisto maistą

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo tyrimas. Ir nors jame...

Laisvalaikis
2021.04.11
Vynas ir šylantis klimatas: ko bijo Lietuvos vyndariai Premium

Apie klimato kaitos įtaką vyndarystei kalbama seniai, didieji pasaulio vyno gamintojai negaili nei lėšų, nei...

Laisvalaikis
2021.04.04
Ar saugu pietauti restorane Premium 2

Atėjus šiltajam metų laikui, miestų ir miestelių kavinės ruošiasi naujam sezonui ir skaičiuoja staliukus,...

Laisvalaikis
2021.04.01
Perversmas arčiau, nei manote: į mėsos alternatyvas investuoja milijardus Premium

Augalinės kilmės baltymai, galintys tapti pakaitalu įprastiems mėsos ar pieno produktams, toliau skinasi...

Pramonė
2021.03.27
Virtuvės meistras L. Čeprackas: mažieji restoranai iki šiol niekam nerūpėjo Premium 5

Praėjusią savaitę Lietuvoje įkurta Viešojo maitinimo įstaigų asociacija (VMĮA), sieksianti rūpintis mažųjų...

Laisvalaikis
2021.03.24
Vilnius jau rengiasi lauko kavinių sezonui

Praėjusių metų pavasarį Vilnius tapo viena didžiule lauko kavine – skaičiuojama, jog po atviru dangumi mieste...

Laisvalaikis
2021.03.03
Kas bendro tarp antsvorio ir ilgesnio gyvenimo Premium

Vidutinio amžiaus žmonės, priaugę antsvorio, gyvena ilgiau nei jų bendraamžiai, visą gyvenimą išlaikę gerą...

Laisvalaikis
2021.02.28
Virtuvės šefas L. Čeprackas: didžioji dalis jau numirusi, tik ne visi apie tai žino Premium 13

„Kai beveik prieš metus pasakiau, kad ateina restoranų verslo pakasynos, sulaukiau ne vienos pašaipios...

Laisvalaikis
2021.02.17
Restoranai po karantino: kaip pasiruošti atidarymui

Vyriausybei atlaisvinus pirmojo karantino ribojimus, nemažai viešojo maitinimo verslų nebuvo tam pasiruošę –...

Laisvalaikis
2021.02.17
„McDonald’s“ išgyvenimo strategijos Premium

Pravažiuoju naftos perdirbimo gamyklas ir Naujojo Džersio skyrybų advokatų lauko reklamas, kamuojamas vis...

Laisvalaikis
2021.02.07
„Local Pub“ patirtis: kada geriau atleisti visus darbuotojus, o kada – išleisti į prastovą Premium

Atleisti per vieną dieną visus įmonės darbuotojus – sunkus, bet ryžtingas žingsnis. Tačiau kartais jis...

Gazelė
2021.02.04
Mėsos pramonės milžinių akistata su tvarumo reikalavimais Premium

Josie Angus dabar sunkūs laikai. Galvijų fermoje Australijos tyruose dienas leidžiančiai 46-erių moteriai,...

Pramonė
2021.01.30
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25
Kol Pakruojy įkūrė spirito varyklą, turėjo nueiti kryžiaus kelius Premium 1

Verslininkų, norinčių gaminti stiprųjį alkoholį, veikiausiai atsirastų, tačiau atbaido daugybė reikalavimų,...

Gazelė
2021.01.22
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
Alkoholio reklamos draudimas: kaip drambliui pralįsti pro adatos skylutę Premium 2

Šiais sudėtingais laikais, kai daugybės verslo įmonių kvėpavimo aparatas yra ne kas kita, o prekyba...

Laisvalaikis
2021.01.13
Paruoštukų verslas tik atrodo paprastas: pasiteisina retam Premium

Ruošinių arba produktų, kuriuos reikia pasigaminti patiems, paklausa auga, tačiau ji neatstoja tiesioginės...

Gazelė
2021.01.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku