Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse (19262018) restoranas lAuberge du Pont de Collonges, veikiantis Liono pašonėje, po 55-erių metų neteko vienos Michelin žvaigždutės iš turėtų trijų.
Praslinkus dvejiems metams nuo Paul Bocuse mirties, legendinis jo restoranas kairiajame Sona (Saone) upės krante prarado vieną iš trijų Michelin restoranų gido žvaigždučių, turėtų nuo 1965-ųjų, paskelbė Bocuse dOr, kas dvejus metus rengiamo pasaulio kulinarijos konkurso, vadinamo virėjų olimpinėmis žaidynėmis, rengėjai. 1987 m. šį kulinarijos konkursą įsteigė P. Bocuse, jame varžomasi dėl geriausio pasaulio virėjo vardo.
Visiems žinoma, jog prancūzai dėl maisto (ir vyno) eina iš proto. Tai liudytų kad ir faktas, jog Lione yra bene 13 Michelinais įvertintų restoranų. Ir neabejotinai, gurmaniškajai visuomenei ši naujiena buvo sukrėtimas.
Pamirškite streikus, gripo epidemiją, klimato kaitą... pagrindinė žinia šį rytą Prancūzijoje yra tokia: šefo Paul Bocuse restoranas prarado vieną iš trijų Michelinų. Bocuse buvo visų virtuvės meistrų Dievas, Twitter socialiniame tinkle rašo viena jo gerbėjų.
Puikus, bet ne visai
24france.com rašo, jog naujieną restoranui pranešė Gwendal Poullennec, Michelin gido vadovas. Kol kas platesnių komentarų dėl atimtos žvaigždutės neskelbiama. Tačiau dar prieš meistro mirtį (jis mirė 91-erių) pasigirdo kalbų, esą IAuberge suteiktos Michelin žvaigždės nėra įkirstos į akmenį, o dabar, nebetekusi budrios meistro akies, komanda šiek tiek atleido vadžias.
Svetainė 24france.com cituoja Michelin Guide atstovą sakius AFP, jog restorano LAuberge du Pont de Collonge virtuvė Collonges-au-Mont-dOr vietovėje netoliese Liono išliko puiki, tačiau nebesiekia trijų žvaigždučių lygmens.
Nuo šių metų sausio pradžios restoranas buvo uždarytas apsitvarkyti. Atidarymas numatytas sausio 24 d., tris dienas prieš išplatinant oficialų Michelin2020 leidimą.
Patiekalai kaip muziejus
Iš XVII a. menančios virėjų giminės kilęs P. Bocuse, Naujosios prancūzų virtuvės (nouvelle cuisine) tėvas, ir po mirties vadinamas vienu garsiausių Prancūzijos virtuvės šefų, padariusiu didžiulę įtaką ne tik šalies, bet ir pasaulio gastronomijai. Pasakojama, jog su generolu Charles de Gaulle lyginamas meistras vienu žvilgsniu galėjo užhipnotizuoti vištą. Dar pasakojama, jog į savo mokinių būrį jis niekada nepriimdavo moterų.
nuotrauka::1
Yra 3 Michelin žvaigždutėmis įvertintų restoranų, rašo FT, kurių virtuvės meistrai, kurdami naujus patiekalus, laužo nusistovėjusias maisto gaminimo ribas ir stengiasi sužadinti visus svečių pojūčius. Paskui yra gido aukščiausiai įvertinti restoranai, kuriuose lankantis širdis salsta nuo didelių pretenzijų ir senovinių formalumų. Ir tada yra Bocuse Patirtis, šitą įspūdį privalu rašyti iš didžiosios raidės kitaip neišeina išreikšti jo dydžio, svorio. lAuberge du Pont de Collonges gastronominė laiko kapsulė, paperkanti visus, taip pat ir cinikus. Jų patiekalai primena muziejų ir akimirką gali pamanyti, jog viskas čia balansuoja ant absurdo ribos: senųjų manierų klišės tiesiog apsupa jus, kaip desertų vežimėliai stalus. Visas šias įmantrybes harmoningai atsveria grynas klasikinis prancūzų virtuvės skonis. Aptarnavimas restorane sustyguotas irgi pagal senovinę tvarką. Karališko dydžio raudonos ir auksinės spalvų valgiaraštį padavėjas įteikia taip manieringai, lyg tai būtų mažų mažiausiai diplomatiniai kredencialai. Nors visas spektaklis iki smulkmenų nušlifuotas ir ultraprofesionalus, ceremonijų neatrodo per daug.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti