Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Publikuota: 2020-01-17
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse (1926–2018) restoranas „l‘Auberge du Pont de Collonges“, veikiantis Liono pašonėje, po 55-erių metų neteko vienos „Michelin“ žvaigždutės iš turėtų trijų.

„Praslinkus dvejiems metams nuo Paul Bocuse mirties, legendinis jo restoranas kairiajame Sona (Saone) upės krante prarado vieną iš trijų „Michelin“ restoranų gido žvaigždučių, turėtų nuo 1965-ųjų“, – paskelbė „Bocuse d‘Or“, kas dvejus metus rengiamo pasaulio kulinarijos konkurso, vadinamo virėjų olimpinėmis žaidynėmis, rengėjai. 1987 m. šį kulinarijos konkursą įsteigė P. Bocuse, jame varžomasi dėl geriausio pasaulio virėjo vardo.

Visiems žinoma, jog prancūzai dėl maisto (ir vyno) eina iš proto. Tai liudytų kad ir faktas, jog Lione yra bene 13 „Michelin‘ais“ įvertintų restoranų. Ir neabejotinai, gurmaniškajai visuomenei ši naujiena buvo sukrėtimas.

„Pamirškite streikus, gripo epidemiją, klimato kaitą... pagrindinė žinia šį rytą Prancūzijoje yra tokia: šefo Paul Bocuse restoranas prarado vieną iš trijų „Michelin‘ų“. Bocuse buvo visų virtuvės meistrų Dievas“, – „Twitter“ socialiniame tinkle rašo viena jo gerbėjų.

Puikus, bet ne visai

„24france.com“ rašo, jog naujieną restoranui pranešė Gwendal Poullennec, „Michelin“ gido vadovas. Kol kas platesnių komentarų dėl atimtos žvaigždutės neskelbiama. Tačiau dar prieš meistro mirtį (jis mirė 91-erių) pasigirdo kalbų, esą „I‘Auberge“ suteiktos „Michelin“ žvaigždės nėra įkirstos į akmenį, o dabar, nebetekusi budrios meistro akies, komanda šiek tiek atleido vadžias.

Svetainė „24france.com“ cituoja „Michelin Guide“ atstovą sakius AFP, jog „restorano „L‘Auberge du Pont de Collonge“ virtuvė Collonges-au-Mont-d‘Or vietovėje netoliese Liono išliko puiki, tačiau nebesiekia trijų žvaigždučių lygmens“.

Nuo šių metų sausio pradžios restoranas buvo uždarytas apsitvarkyti. Atidarymas numatytas sausio 24 d., tris dienas prieš išplatinant oficialų „Michelin‘2020“ leidimą.

Patiekalai kaip muziejus

Iš XVII a. menančios virėjų giminės kilęs P. Bocuse, Naujosios prancūzų virtuvės (nouvelle cuisine) tėvas, ir po mirties vadinamas vienu garsiausių Prancūzijos virtuvės šefų, padariusiu didžiulę įtaką ne tik šalies, bet ir pasaulio gastronomijai. Pasakojama, jog su generolu Charles de Gaulle lyginamas meistras „vienu žvilgsniu galėjo užhipnotizuoti vištą“. Dar pasakojama, jog į savo mokinių būrį jis niekada nepriimdavo moterų.

nuotrauka::1

„Yra 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų, – rašo FT, – kurių virtuvės meistrai, kurdami naujus patiekalus, laužo nusistovėjusias maisto gaminimo ribas ir stengiasi sužadinti visus svečių pojūčius. Paskui yra gido aukščiausiai įvertinti restoranai, kuriuose lankantis širdis salsta nuo didelių pretenzijų ir senovinių formalumų. Ir tada yra Bocuse Patirtis, – šitą įspūdį privalu rašyti iš didžiosios raidės – kitaip neišeina išreikšti jo dydžio, svorio. „l‘Auberge du Pont de Collonges“ – gastronominė laiko kapsulė, paperkanti visus, taip pat ir cinikus. Jų patiekalai primena muziejų ir akimirką gali pamanyti, jog viskas čia balansuoja ant absurdo ribos: senųjų manierų klišės tiesiog apsupa jus, kaip desertų vežimėliai – stalus. Visas šias įmantrybes harmoningai atsveria grynas klasikinis prancūzų virtuvės skonis. Aptarnavimas restorane sustyguotas irgi pagal senovinę tvarką. Karališko dydžio raudonos ir auksinės spalvų valgiaraštį padavėjas įteikia taip manieringai, lyg tai būtų mažų mažiausiai diplomatiniai kredencialai. Nors visas spektaklis iki smulkmenų nušlifuotas ir „ultraprofesionalus“, ceremonijų neatrodo per daug.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Mokslas aiškina populiariuosius mitus apie maistą Premium

Mitybos specialistų „leidimai“ valgyti vienus produktus ir vengti kitų akivaizdžiai priklauso nuolat...

Laisvalaikis
2020.05.31
Vyno verslas: ir nuosmukio prognozės, ir šviesioji „koronos“ pusė Premium

Skambant neramioms ekonominėms prognozėms, apie savo ateitį svarsto ir vyno industrija. Rinkos stebėtojai...

Laisvalaikis
2020.05.26
Smulkmenos, kurios keičia patiekalų skonį Premium

Louise Kennedy, bemaž 30 metų vadovavusi restoranų virtuvėms įvairiose pasaulio šalyse, o šiuo metu...

Laisvalaikis
2020.05.24
Trijų barų Vilniuje įkūrėjas: valstybės pagalba verslui – beveik nulis Premium 8

Girdėdamas apie vis naujas pagalbos priemones verslui, sostinės verslininkas Valentas Vaškevičius į jas jau...

Gazelė
2020.05.22
„Valgomasis“: korona privertė sustoti ir išėjo į gerą

Agnė Alenovič ir Jurijus Radzevičius, Vilniuje veikiančio restoranėlio „Valgomasis“ šeimininkai, yra iš tų,...

Laisvalaikis
2020.05.21
Po karantino Kopenhagos „Noma“ grįžta kaip mėsainių ir vyno baras

Vienas geriausių pasaulio restoranų „Noma“ Kopenhagoje priėmė originalų sprendimą – lengvėjant karantino...

Laisvalaikis
2020.05.20
Viskio aukcionuose dominuoja japoniški gėrimai Premium 1

Prieš kelias dienas pasibaigė „Sotheby‘s“ internetinis retų viskių aukcionas. Nors visi pasiūlyti gėrimai...

Laisvalaikis
2020.05.17
Vyndariai siekia sunaikinti milijardą butelių vyno Premium

Europa paskęs prasto vyno pertekliuje, jei Europos Są­­­­jun­ga (ES) nefinansuos dau­­giau nei milijardo...

Laisvalaikis
2020.05.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus