Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Publikuota: 2020-01-17
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Paul Bocuse sukurtas restoranas „L‘auberge du Pont de Collonges“. Emmanuel Foudrot („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse (1926–2018) restoranas „l‘Auberge du Pont de Collonges“, veikiantis Liono pašonėje, po 55-erių metų neteko vienos „Michelin“ žvaigždutės iš turėtų trijų.

„Praslinkus dvejiems metams nuo Paul Bocuse mirties, legendinis jo restoranas kairiajame Sona (Saone) upės krante prarado vieną iš trijų „Michelin“ restoranų gido žvaigždučių, turėtų nuo 1965-ųjų“, – paskelbė „Bocuse d‘Or“, kas dvejus metus rengiamo pasaulio kulinarijos konkurso, vadinamo virėjų olimpinėmis žaidynėmis, rengėjai. 1987 m. šį kulinarijos konkursą įsteigė P. Bocuse, jame varžomasi dėl geriausio pasaulio virėjo vardo.

Visiems žinoma, jog prancūzai dėl maisto (ir vyno) eina iš proto. Tai liudytų kad ir faktas, jog Lione yra bene 13 „Michelin‘ais“ įvertintų restoranų. Ir neabejotinai, gurmaniškajai visuomenei ši naujiena buvo sukrėtimas.

„Pamirškite streikus, gripo epidemiją, klimato kaitą... pagrindinė žinia šį rytą Prancūzijoje yra tokia: šefo Paul Bocuse restoranas prarado vieną iš trijų „Michelin‘ų“. Bocuse buvo visų virtuvės meistrų Dievas“, – „Twitter“ socialiniame tinkle rašo viena jo gerbėjų.

Puikus, bet ne visai

„24france.com“ rašo, jog naujieną restoranui pranešė Gwendal Poullennec, „Michelin“ gido vadovas. Kol kas platesnių komentarų dėl atimtos žvaigždutės neskelbiama. Tačiau dar prieš meistro mirtį (jis mirė 91-erių) pasigirdo kalbų, esą „I‘Auberge“ suteiktos „Michelin“ žvaigždės nėra įkirstos į akmenį, o dabar, nebetekusi budrios meistro akies, komanda šiek tiek atleido vadžias.

Svetainė „24france.com“ cituoja „Michelin Guide“ atstovą sakius AFP, jog „restorano „L‘Auberge du Pont de Collonge“ virtuvė Collonges-au-Mont-d‘Or vietovėje netoliese Liono išliko puiki, tačiau nebesiekia trijų žvaigždučių lygmens“.

Nuo šių metų sausio pradžios restoranas buvo uždarytas apsitvarkyti. Atidarymas numatytas sausio 24 d., tris dienas prieš išplatinant oficialų „Michelin‘2020“ leidimą.

Patiekalai kaip muziejus

Iš XVII a. menančios virėjų giminės kilęs P. Bocuse, Naujosios prancūzų virtuvės (nouvelle cuisine) tėvas, ir po mirties vadinamas vienu garsiausių Prancūzijos virtuvės šefų, padariusiu didžiulę įtaką ne tik šalies, bet ir pasaulio gastronomijai. Pasakojama, jog su generolu Charles de Gaulle lyginamas meistras „vienu žvilgsniu galėjo užhipnotizuoti vištą“. Dar pasakojama, jog į savo mokinių būrį jis niekada nepriimdavo moterų.

nuotrauka::1

„Yra 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų, – rašo FT, – kurių virtuvės meistrai, kurdami naujus patiekalus, laužo nusistovėjusias maisto gaminimo ribas ir stengiasi sužadinti visus svečių pojūčius. Paskui yra gido aukščiausiai įvertinti restoranai, kuriuose lankantis širdis salsta nuo didelių pretenzijų ir senovinių formalumų. Ir tada yra Bocuse Patirtis, – šitą įspūdį privalu rašyti iš didžiosios raidės – kitaip neišeina išreikšti jo dydžio, svorio. „l‘Auberge du Pont de Collonges“ – gastronominė laiko kapsulė, paperkanti visus, taip pat ir cinikus. Jų patiekalai primena muziejų ir akimirką gali pamanyti, jog viskas čia balansuoja ant absurdo ribos: senųjų manierų klišės tiesiog apsupa jus, kaip desertų vežimėliai – stalus. Visas šias įmantrybes harmoningai atsveria grynas klasikinis prancūzų virtuvės skonis. Aptarnavimas restorane sustyguotas irgi pagal senovinę tvarką. Karališko dydžio raudonos ir auksinės spalvų valgiaraštį padavėjas įteikia taip manieringai, lyg tai būtų mažų mažiausiai diplomatiniai kredencialai. Nors visas spektaklis iki smulkmenų nušlifuotas ir „ultraprofesionalus“, ceremonijų neatrodo per daug.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
Restoranų savininkai: norime karantino – ir kuo greičiau Premium 22

Neseniai, dar prieš kelias savaites, maitinimo sektoriui žodis karantinas skambėjo kaip keiksmažodis. Padėtis...

Gazelė
2020.10.26
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24
„Bambalynė“ besišaipiusiems įrodė, kaip užkurti verslą, bet virusas atnešė katastrofą Premium 2

Jeigu galima padaryti kitoniškai, kodėl to nepadarius, – tokiu požiūriu vadovaujasi UAB „Bambalynė“ įkūrėjai.

Gazelė
2020.10.21
Kavos namų įkūrėja: nuosavas verslas nepagailėjo staigmenų Premium 3

Kavos namai „Coffee Spells“ sostinėje veikia vos metus, tačiau jų įkūrėjai teko tiek kartų keisti verslo...

Gazelė
2020.10.14
Platformoje „Talonai.lt“ įsigyta kuponų už 33.000 Eur, bet išsigryninti klientai neskuba Premium

Pirmasis karantinas jau senokai baigėsi, tačiau klientai ir toliau demonstruoja solidarumą su smulkiuoju...

Gazelė
2020.10.12
Vėl apie kavą: ar saugu ją gerti paaugliams Premium

Ir Europos, ir Lietuvos didmiesčiuose užėjus į populiariųjų kavinių tinklų filialus pamatysi kompanijas...

Laisvalaikis
2020.09.30
Vyno rinka: nerimo yra, tačiau kainos stabilios Premium

Pasaulinėje vyno rinkoje – dviprasmiškos nuotaikos: vartojimui restoranuose mažėjant, traukiasi eksportas ir...

Laisvalaikis
2020.09.24
Džiaugsmo kartėlis tarp „Akropolio“ ir restorano „Džiaugsmas“ Premium 4

Valstybinis patentų biuras nagrinėja kelis ginčus tarp UAB „Akropolis Group“ ir UAB „Džiugu“, valdančios...

Rinkodara
2020.09.24
Mokslininkai: gera nuotaika priklauso ir nuo dietos  Premium

Apie tai, kad fizinė sveikata priklauso nuo maisto, kalbama tiek daug, jog net darželinukai gali pasakyti, ką...

Laisvalaikis
2020.09.19
Nauja maitinimo verslo realybė: kaip prisitaikyti ir kas jau laimėjo Premium 1

Maitinimo verslas, žaibiškai pasikeitęs ir prisitaikęs dirbti karantino sąlygomis, dabar turi prisitaikyti...

Gazelė
2020.09.17
Lietuvos someljė čempionas M. Pravilonis: turėjau laimėti, ne kitaip Premium

Rugsėjo 14-osios vakarą Vilniuje, Pirklių rūmuose, vykusiame 16-ajame Lietuvos someljė čempionate „Franklin...

Laisvalaikis
2020.09.15
Nusipirkti alaus internetu? Gal tiek to Premium 1

Jei anksčiau mažieji aludariai apie e. prekybą dažniausiai net negalvojo, karantinas privertė jos imtis.

Gazelė
2020.09.15
Britų iniciatyvą „Eat Out to Help Out“ ima matuotis ir Lietuvos restoranai Premium

Trakuose veikiantis „Apvalaus stalo klubas“ paskelbė pasekęs britų vyriausybės programa „Eat Out to Help Out“...

Laisvalaikis
2020.09.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus