Vynas veganams – misija įmanoma

Publikuota: 2020-01-12
Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.
svg svg
Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami veganams – žmonėms, kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų. Tačiau ne visai taip, tikina „decanter.com“.

Veganizmas pasaulyje sparčiai populiarėja ir gali būti dar vienu akivaizdžiu pavyzdžiu, kaip koks nors reiškinys ar, pagaliau, – mada, priverčia gamintojus prisitaikyti prie kintančių vartotojų poreikių, nors kai kam jie gali pasirodyti kaip dar viena masinė užgaida.

Remdamasis britų Veganų draugijos (The Vegan Society) duomenimis, „decanter.com“ skelbia, jog 2019 m. Didžiojoje Britanijoje veganais save vadino 600.000 žmonių, 2014 m. – 150.000.

Veganizmas vis dažniau įtraukiamas į Naujųjų metų tikslų sąrašėlį, ypač – pošventiniu periodu, kai daugybė žmonių pajunta detoksikacijos poreikį. Veganų draugijos duomenimis, pernai, sutikę 2019-uosius metus, veganais nusprendė tapti 250.000 britų.

Reaguodami į tai, pastaraisiais metais mažmenininkai ir vyninės vis daugiau vynų parduoda kaip draugiškus veganams.

Nei vaško, nei klijų

Kalbant apie veganams netinkamą vyną, tokiu jį paverčia keli gamyboje tradiciškai naudojami ingredientai, rašo „decanter.com“.

Pavyzdžiui, kiaušinių baltymai arba kazeinas (piene aptinkamas baltymas), naudojamas iš vyno pašalinti mažoms nuosėdų dalelėms, kurios nepasišalina gėrimą filtruojant.

Tačiau išeičių yra. „Decanter.com“ cituoja Kristin Syltevik, „Oxney“ organinio ūkio Rytų Sasekse bendrasavininkę, teigiančią, jog populiarėjant veganizmui, populiarėja ir kitos, gyvulinės kilmės produktų neturinčios skaidrinimo priemonės.

Be abejo, tai nėra paprasta. Antai „greatbritishwine.com“ K. Syltevik yra sakiusi, kad didžiausi iššūkiai jai yra vynuogių auginimas besikeičiančio klimato akivaizdoje ir organinis vyndarystės aspektas. Juo labiau – veganinis.

Kiti vyndarystėje naudojami gyvūninės kilmės produktai turi bičių vaško (jis naudojamas buteliams sandarinti) ir klijų, pagamintų pieno pagrindu, jais gali būti klijuojami butelių kamščiai.

Tačiau tikrovėje, ramina „decanter.com“, dauguma vynų veganams yra draugiški, ir atkreipia dėmesį, jog Europos Sąjungos ir JAV taisyklės iki šiol nereikalauja ant vyno etiketės surašyti visų jo gamybos procese naudotų produktų.

Svetainė mini britų mažmenininkus ir prekybos tinklus, kurie teigia, jog savo portfeliuose ir lentynose 2019-aisiais turėjo apie 200 veganams tinkamų vynų pavadinimų, ir tai yra didžiulis šuolis, palyginti su 39 pavadinimais 2018 metais.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau