Vynas veganams – misija įmanoma

Publikuota: 2020-01-12
Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.
svg svg
Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami veganams – žmonėms, kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų. Tačiau ne visai taip, tikina „decanter.com“.

Veganizmas pasaulyje sparčiai populiarėja ir gali būti dar vienu akivaizdžiu pavyzdžiu, kaip koks nors reiškinys ar, pagaliau, – mada, priverčia gamintojus prisitaikyti prie kintančių vartotojų poreikių, nors kai kam jie gali pasirodyti kaip dar viena masinė užgaida.

Remdamasis britų Veganų draugijos (The Vegan Society) duomenimis, „decanter.com“ skelbia, jog 2019 m. Didžiojoje Britanijoje veganais save vadino 600.000 žmonių, 2014 m. – 150.000.

Veganizmas vis dažniau įtraukiamas į Naujųjų metų tikslų sąrašėlį, ypač – pošventiniu periodu, kai daugybė žmonių pajunta detoksikacijos poreikį. Veganų draugijos duomenimis, pernai, sutikę 2019-uosius metus, veganais nusprendė tapti 250.000 britų.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Reaguodami į tai, pastaraisiais metais mažmenininkai ir vyninės vis daugiau vynų parduoda kaip draugiškus veganams.

Nei vaško, nei klijų

Kalbant apie veganams netinkamą vyną, tokiu jį paverčia keli gamyboje tradiciškai naudojami ingredientai, rašo „decanter.com“.

Pavyzdžiui, kiaušinių baltymai arba kazeinas (piene aptinkamas baltymas), naudojamas iš vyno pašalinti mažoms nuosėdų dalelėms, kurios nepasišalina gėrimą filtruojant.

Tačiau išeičių yra. „Decanter.com“ cituoja Kristin Syltevik, „Oxney“ organinio ūkio Rytų Sasekse bendrasavininkę, teigiančią, jog populiarėjant veganizmui, populiarėja ir kitos, gyvulinės kilmės produktų neturinčios skaidrinimo priemonės.

Be abejo, tai nėra paprasta. Antai „greatbritishwine.com“ K. Syltevik yra sakiusi, kad didžiausi iššūkiai jai yra vynuogių auginimas besikeičiančio klimato akivaizdoje ir organinis vyndarystės aspektas. Juo labiau – veganinis.

Kiti vyndarystėje naudojami gyvūninės kilmės produktai turi bičių vaško (jis naudojamas buteliams sandarinti) ir klijų, pagamintų pieno pagrindu, jais gali būti klijuojami butelių kamščiai.

Tačiau tikrovėje, ramina „decanter.com“, dauguma vynų veganams yra draugiški, ir atkreipia dėmesį, jog Europos Sąjungos ir JAV taisyklės iki šiol nereikalauja ant vyno etiketės surašyti visų jo gamybos procese naudotų produktų.

Svetainė mini britų mažmenininkus ir prekybos tinklus, kurie teigia, jog savo portfeliuose ir lentynose 2019-aisiais turėjo apie 200 veganams tinkamų vynų pavadinimų, ir tai yra didžiulis šuolis, palyginti su 39 pavadinimais 2018 metais.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku