Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami veganams žmonėms, kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų. Tačiau ne visai taip, tikina decanter.com.
Veganizmas pasaulyje sparčiai populiarėja ir gali būti dar vienu akivaizdžiu pavyzdžiu, kaip koks nors reiškinys ar, pagaliau, mada, priverčia gamintojus prisitaikyti prie kintančių vartotojų poreikių, nors kai kam jie gali pasirodyti kaip dar viena masinė užgaida.
Remdamasis britų Veganų draugijos (The Vegan Society) duomenimis, decanter.com skelbia, jog 2019 m. Didžiojoje Britanijoje veganais save vadino 600.000 žmonių, 2014 m. 150.000.
Veganizmas vis dažniau įtraukiamas į Naujųjų metų tikslų sąrašėlį, ypač pošventiniu periodu, kai daugybė žmonių pajunta detoksikacijos poreikį. Veganų draugijos duomenimis, pernai, sutikę 2019-uosius metus, veganais nusprendė tapti 250.000 britų.
Reaguodami į tai, pastaraisiais metais mažmenininkai ir vyninės vis daugiau vynų parduoda kaip draugiškus veganams.
Nei vaško, nei klijų
Kalbant apie veganams netinkamą vyną, tokiu jį paverčia keli gamyboje tradiciškai naudojami ingredientai, rašo decanter.com.
Pavyzdžiui, kiaušinių baltymai arba kazeinas (piene aptinkamas baltymas), naudojamas iš vyno pašalinti mažoms nuosėdų dalelėms, kurios nepasišalina gėrimą filtruojant.
Tačiau išeičių yra. Decanter.com cituoja Kristin Syltevik, Oxney organinio ūkio Rytų Sasekse bendrasavininkę, teigiančią, jog populiarėjant veganizmui, populiarėja ir kitos, gyvulinės kilmės produktų neturinčios skaidrinimo priemonės.
Be abejo, tai nėra paprasta. Antai greatbritishwine.com K. Syltevik yra sakiusi, kad didžiausi iššūkiai jai yra vynuogių auginimas besikeičiančio klimato akivaizdoje ir organinis vyndarystės aspektas. Juo labiau veganinis.
Kiti vyndarystėje naudojami gyvūninės kilmės produktai turi bičių vaško (jis naudojamas buteliams sandarinti) ir klijų, pagamintų pieno pagrindu, jais gali būti klijuojami butelių kamščiai.
Tačiau tikrovėje, ramina decanter.com, dauguma vynų veganams yra draugiški, ir atkreipia dėmesį, jog Europos Sąjungos ir JAV taisyklės iki šiol nereikalauja ant vyno etiketės surašyti visų jo gamybos procese naudotų produktų.
Svetainė mini britų mažmenininkus ir prekybos tinklus, kurie teigia, jog savo portfeliuose ir lentynose 2019-aisiais turėjo apie 200 veganams tinkamų vynų pavadinimų, ir tai yra didžiulis šuolis, palyginti su 39 pavadinimais 2018 metais.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti