Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Publikuota: 2020-01-06
Vynuogių rinkėjai Bordo regione. Jolantos Smičienės nuotr.
Vynuogių rinkėjai Bordo regione. Jolantos Smičienės nuotr.

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis gali kainuoti kelis šimtus tūkstančių. Tačiau 30.000 Eur už 2015 m. derliaus vyną priverčia nustebti ir tuos, kuriuos jau mažai kas stebina.

Bene brangiausią praėjusių metų vyną pasaulyje 2019-ųjų rugsėjį į prekybą išleido Grave, Prancūzijos Bordo regione, veikiantis „Liber Pater“ ūkis, skelbia „decanter.com“.

Šio vyno buvo pagaminta 550 butelių, į prekybą iš rūsio „iškelta“ 240. Skirtingoms šalims, su kuriomis „Liber Pater“ ūkis turi eksporto sutartis, skirta nuo šešių iki ne daugiau 18-os butelių.

Pasak 2005 m. pradėjusios veikti butikinės vyninės savininko ir vyndario Loic Pasquet, šis vynas yra ne kas kita, kaip meno kūrinys. Jis padarytas iš neskiepytų, autochtoninių vynuogių veislių ‚Castets‘, ‚Tarney-Coulant‘ ir ‚Pardotte‘, kurios Bordo regione buvo auginamos iki filokseros epidemijos XIX a., nuniokojusios didelę dalį Europos vynuogynų. Anot L. Pasquet, su šiuo vynu jis atkūrė „priešfilokserinio Bordo vyno skonį“.

Tradiciniu būdu

„Thedrinksbusiness.com“ vyndarys pasakojo, jog siekdamas autentiškumo, vynmedžius jis susodino tradiciniu Bordo tankiu – 20.000 medelių viename hektare. Palyginti – didžioji dalis regiono vynuogynų mūsų dienomis apsodinti nuo 8.000 iki 11.000 vynmedžių hektare, sausringose vietose tankis dar mažesnis – nuo 3.000 iki 6.000 uogakrūmių hektare.

Mišinio iš išvardintų autochtoninių veislių maceracija molinėse amforose, kurių talpa – 250 ir 400 litrų, truko du mėnesius, paskiau dar beveik trejus metus vynas buvo brandinamas ir, beje, nematė jokio ąžuolo.

Pasak vyndario, tai „grynas vynas, pasižymintis sąžiningumu, subtilumu ir elegancija, kaip senieji Bordo priešfilokseriniai vynai. Jam būdingas gėlių aromatas su traškių miško uogų užuominomis, šilkiniais taninais ir ilgu poskoniu“. Vyndarys įsitiknęs, jog kolekcininkai susidomės šiuo „originaliu Bordo vynu“, be to, toks gamybos būdas ir vynas turi būti saugojami įstatymų kaip unikalus Bordo paveldas.

Nepaisant, jog ant ankstesnių metų „Liber Pater“ vynų etikečių puikavosi apeliaciją nurodantis užrašas „AOC Graves“, ant brangiojo vyno etikečių leista užrašyti tik abstraktų „Vin de France“. Priežastis paprasta, – jis padarytas iš įstatymais nereglamentuotų vynuogių veislių.

Apie kainas

Kalbant apie kainą – 30.000 Eur už butelį įprastai kainuoja „Petrus“ – brangiausias Bordo regione daromas vynas, vertina „thedrinksbusiness.com“.

VŽ aptikti „wine-searcher.com“ duomenys rodo, jog kitos garsios Bordo vyninės – „Domaine de la Romanee-Conti“ 2015 metų derliaus vynai kainuoja vidutiniškai 21.000 Eur.

„Liber Pater“ vyno vidutinė vyno kaina – 3.878 Eur. Pernai į prekybą išleistas brangusis vynas – pirmasis, kurį L. Pasquet padarė iš autochtoninių Bordo regiono veislių. „Decanter.com“ cituoja L. Pasquet sakius, kad jokia kaina negali teisingai atspindėti 150 metų Bordo istorijos, tačiau jo misija buvo „išlaikyti protėvių praktiką ir pirminį Bordo skonį“. Jis tikino esąs vienintelis, kuris daro vyną, artimą tam skoniui, kurį nusako 1855 m. klasifikacija.

Vyndarys L. Pasquet ir jo vyninė „Liber Pater“ regione turi gerą reputaciją. Tiesa, vyndario siekis gaminti vynus savo būdu nuolat sulaukia vyndarystės įstatymų reguliuotojų ir prižiūrėtojų INAO ir CIVB dėmesio, kuris ne sykį baigėsi teismo salėje. Beje, paskutinę savo bylą su INAO 2017 m. apeliaciniame teisme L. Pasquet laimėjo.

Jis nenuolaidžiauja dėl kokybės ir nuo to laiko, kai 2005 m. perėmė ūkį, į prekybą išleido tik 2006, 2007, 2009, 2010, 2011 ir praėjusių metų rudenį – 2015-ųjų derliaus vyno. Visais tais metais buvo pagaminta ne daugiau nei po 1.200 butelių.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau