Britai susirūpino suvartojamo alkoholio kiekiu

Publikuota: 2019-12-21
Stefano Heunis (AFP / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Stefano Heunis (AFP / „Scanpix“) nuotr.

Vidutinis britas suvartoja 108 butelius vyno per metus – daug daugiau nei kiti vakariečiai, – ataskaitą „Health at a Glance 2019“, kurią neseniai paskelbė Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development), cituoja britų svetainė „www.decanter.com“.

Pasak „www.decanter.com“, britai, vyresni nei 15 metų, per metus suvartoja 9,7 litrų absoliutaus (arba grynojo) alkoholio. Tai atitinka 108 vyno butelius, kurių stiprumas – 12% laipsnių, arba 5% stiprumo 342 alaus pintas.

Statistinis amerikietis, teigiama ataskaitoje, per metus suvartoja 800 ml grynojo alkoholio mažiau, nei britas, t. y. 8,9 litro. Toks yra ir visų tyrime skelbiamų 44 šalių bendras vidurkis.

Tyrimas rodo, jog britai, kaip ir JAV gyventojai, išgeria daugiau alkoholio nei ispanai ir italai, bet mažiau nei prancūzai – kur suvartojama 11,7 litrų per metus, ir vokiečiai – kur vidutiniškai išgeriama 10,9 litrų.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pirmauja Lietuva

Suprantama, jog britams labiausiai rūpi britai. Tačiau šiame sąraše yra ir Lietuva ir, patinka mums tai ar nepatinka, ji užima pirmąją vietą – su maždaug 12,1 litro grynojo alkoholio, statistiškai suvartojamo per metus. Už mūsų žemyn rikiuojasi Austrija, Prancūzja, Čekija, Liuksemburgas, Latvija, Rusija, Vengrija.

Tiesa, reikia patikslinti, jog OECD ataskaita paremta 2017 m. parduoto alkoholio kiekiu, o įvairiausi jo draudimai Lietuvoje įsigaliojo nuo 2018 m. sausio.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2018 m. vienam 15-os metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 11,2 l suvartoto absoliutaus alkoholio, 1,1 l mažiau nei 2017 m. Reiktų atkreipti dėmesį, jog Statistikos departamento ir OECD duomenys šiek tiek nesutampa (0,3). Gali būti ir dėl to, kad Statistikos departamentas skelbia duomenis, gautus „atėmus atvykusių turistų suvartotą ir pasienio prekyboje įsigytą alkoholį bei įskaitant Lietuvos turistų užsienyje suvartotą alkoholį“, o toks skaičiavimas galimai įneša paklaidą.

Mažiausiai geria indoneziečiai

Grįžtant prie OECD sąrašo, pačioje jo pabaigoje – Indonezija ir Turkija, kur, ataskaitos duomenimis, suvartojama mažiau nei po 2 l grynojo alkoholio. Po jų į viršų kyla Izraelis, Indija, Kosta Rika, Meksika ir Kolumbija – su mažiau nei po 5 litrus grynojo alkoholio statistiniam suaugusiam gyventojui.

Anot „www.decanter.com“, pateikiami duomenys yra dalis ataskaitos apie gyventojų sveikatą ir gerovę išsivysčiusiose šalyse.

Visą ataskaitą galima rasti čia.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku