Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato Wine+Dessert prizą Auksinę šakutę laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas Arrive) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas.
Antrąją vietą užėmė Talino restorano Juur komanda, trečią Rygos restorano Vincents konditerės ir someljė pora.
embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/215?placement=
Be abejo, didžiuotis, kad mūsų komanda pralenkė latvius ir estus, yra daugiau nei provincialu, bet vis tiek knieti pasidžiaugti. Juolab kad abu svečių atstovauti restoranai gerai žinomi ir savo šalyse, ir toli už jų: 2018 metų skandinavų gido White Guide sudarytame 30-ies geriausių Baltijos restoranų sąraše Rygos Vincents užėmė penktą vietą, o Talino Juur septintą. Negana to, Vincents metai iš metų vertinamas kaip geriausias arba vienas iš geriausių restoranų Latvijoje, Juur irgi linksniuojamas tarp Estijos geriausių. Tuo labiau smagu, jog tarsi iš niekur nukritęs E. Juškos ir A. Pagojaus duetas nenusileido tituluotiems svečiams.
Be pagrindinio prizo, jiedu laimėjo ir lengviausio deserto bei vyno (GD Vajra Moscato dAsti) derinio apdovanojimą.
Lietuviai lipo ant kulnų
Nedaug, vos pora balų, nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų Amandus ir Dine komandos. Amandus (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas ir Linas Kuklierius) liko 2-oji tarp Lietuvos dalyvių ir 4-oji bendroje įskaitoje, Dine (Arminas Darasevičius, Barbora Čepolionienė ir Donatas Šatkauskas) 3-oji ir 5-oji bendroje įskaitoje. Dine patiekė ir vieną geriausių čempionato vynų Kracher Zweigelt Auslese 2017, o jo ir šokoladinių putėsių su vyšnių, bazilikų ir pomidorų skoniais derinys kilstelėjo desertą iki gurmaniškų aukštumų.
Vis dėlto čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus Chateau Mosse Rivesaltes. Su bene originaliausiu desertu Lupena iš bulvių lupenų grietinėlės, šalatalankių, topinambų ir kt., šį vyną patiekė restorano 14 Horses Brasserie komanda, bendroje įskaitoje užėmusi 6 vietą.
Desertą iš šaltalankių, svarainių ir kitų lietuviškų gėrybių su vynu The Ned Noble Sauvignon Blanc derinusi Amandus komanda laimėjo lietuviškiausio deserto prizą. Neabejotinai, visi trys išvardintieji deriniai privalėtų likti šių restoranų meniu.
Čempionate buvo ir publikos prizas, jį pelnė Justino Kapkovičiaus ir Justinos Golumbeckaitės komanda, desertą Lietuviškas beržas derinusi su vynu Chateau Holys Epiphanie Jurancon.
Tendencija įvairėjantys gėrimai
Svečių teisėmis dalyvavusi Beerhouse and Craftkitchen komanda, desertą Burgeris derinusi su alumi, apdovanota prizu už gražiausią patiekimą.
Čempionato sumanytojo Arūno Starkaus žodžiais, šių metų čempionato tendenciją desertą derinti ne tik su mums įprastu vynu iliustruoja vicečempionų Juur komandos Kaido Metsos ir Gretės Kadak sprendimas prie grybiško deserto Iš miškų ir laukų derinti Lpohjala padarytą miežių vyną.
Reto ir gero vyno buvo ir daugiau. Vincents restorano atstovai Roberts Brencens ir Ancė Kristonė desertą Rudens brangenybės derino su vynu Plaimont Barrique dOr iš mažai kam žinomos Pacerence du Vic-Bilh apeliacijos Prancūzijos pietvakariuose.
Šiemet stebino ne tik įvairėjantys gėrimai (beje, šampano su desertu nepatiekė nė viena komanda), bet ir egzotiški skoniai. Antai Andrius ir Gaspar komanda patiekė egzotišką Goan pyragą su Liliac & Kracher ledo vynu iš Rumunijos ir užėmė 7-ąją vietą bendroje įskaitoje.
Vėjuotieji iš Klaipėdos Aurimas Labanauskas, Rima Brazdauskienė ir Daiva Mumgaudienė davė pauostyti jūros vandens, o desertą Šnabždesiai smėlyje derino su pušų sakais paskaninta graikiška retsina Kechris Tear of Pine.
Austrišką vyną Sattlerhof Sauvignon Blanc TBA pasirinko net dvi komandos: restorano Somm komanda jį derino prie itališko deserto Zabaione, o Moon/Spa Vytautas komanda iš Birštono prie Rudens rūko. Tradicinio lietuviško deserto temą Medutis savitai interpretavo restorano Novo2 komanda, patiekusi jį su vynu Masi Angelorum Recioto della Valpolicella.
Dėl kokybės nebediskutuojama
Prieš dešimtį metų pradėtas rengti čempionatas klausimų dėl kokybės nebekelia. Pirmaisiais metais jo dalyviai patiekdavo ir senovinių desertų, ir absoliučiai atsitiktinių saldėsių bei vyno derinių, dabar gi treti ar antri metai vertinimo komisija nugalėtojus renka tik iš gerų ir labai gerų derinių. Atsitiktinių nebeliko.
Apskritai šis čempionatas, gal net vienintelis toks Europoje, tapo profesionalų varžybomis: daugumos jo dalyvių pavardės ar jų atstovaujamų restoranų pavadinimai figūruoja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašuose. Akivaizdu, kad čempionatas tikslą kelti vyno ir desertų kultūrą Lietuvoje pasiekė; pasiekė ir profesionalų lygą ir rieda toliau savo paties nusitiestais bėgiais.
Čempionato vertinimo komisijoje dirbo Rasa Ščeponienė žurnalo Geras skonis vyriausioji redaktorė, Renata Ničajienė maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių 100 Tortų Lietuvai ir Tortų turnyras iniciatorė bei viena iš organizatorių, Irina Rakevich žurnalo Noble Wine (Latvija) vyriausioji redaktorė, Enė Ojaveski Estijos someljė mokyklos direktorė, Paulius Jurkevičius portalo 15min.lt gastronomijos apžvalgininkas, Italijos Foreign Press asociacijos narys, Alesia Mačiulis vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė, Urtė Mikelevičiūtė tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė. Taip pat ir šio teksto autorė.
Komisijos pirmininkas čempionato sumanytojas Arūnas Starkus, Vyno žurnalo redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti