Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Publikuota: 2019-11-19
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato
svg svg
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato „Wine+Dessert“ prizą – „Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas.

Antrąją vietą užėmė Talino restorano „Juur“ komanda, trečią – Rygos restorano „Vincents“ konditerės ir someljė pora.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/215?placement=

Be abejo, didžiuotis, kad mūsų komanda pralenkė latvius ir estus, yra daugiau nei provincialu, bet vis tiek knieti pasidžiaugti. Juolab kad abu svečių atstovauti restoranai gerai žinomi ir savo šalyse, ir toli už jų: 2018 metų skandinavų gido „White Guide“ sudarytame 30-ies geriausių Baltijos restoranų sąraše Rygos „Vincents“ užėmė penktą vietą, o Talino „Juur“ – septintą. Negana to, „Vincents“ metai iš metų vertinamas kaip geriausias arba vienas iš geriausių restoranų Latvijoje, „Juur“ irgi linksniuojamas tarp Estijos geriausių. Tuo labiau smagu, jog tarsi iš niekur nukritęs E. Juškos ir A. Pagojaus duetas nenusileido tituluotiems svečiams.

Be pagrindinio prizo, jiedu laimėjo ir lengviausio deserto bei vyno („GD Vajra Moscato d‘Asti“) derinio apdovanojimą.

Lietuviai lipo ant kulnų

Nedaug, vos pora balų, nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų „Amandus“ ir „Dine“ komandos. „Amandus“ (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas ir Linas Kuklierius) liko 2-oji tarp Lietuvos dalyvių ir 4-oji bendroje įskaitoje, „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepolionienė ir Donatas Šatkauskas) – 3-oji ir 5-oji bendroje įskaitoje. „Dine“ patiekė ir vieną geriausių čempionato vynų – „Kracher Zweigelt Auslese 2017“, o jo ir šokoladinių putėsių su vyšnių, bazilikų ir pomidorų skoniais derinys kilstelėjo desertą iki gurmaniškų aukštumų.

Vis dėlto čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus „Chateau Mosse Rivesaltes“. Su bene originaliausiu desertu – „Lupena“ – iš bulvių lupenų grietinėlės, šalatalankių, topinambų ir kt., šį vyną patiekė restorano „14 Horses Brasserie“ komanda, bendroje įskaitoje užėmusi 6 vietą.

Desertą iš šaltalankių, svarainių ir kitų lietuviškų gėrybių su vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc“ derinusi „Amandus“ komanda laimėjo lietuviškiausio deserto prizą. Neabejotinai, visi trys išvardintieji deriniai privalėtų likti šių restoranų meniu.

Čempionate buvo ir publikos prizas, jį pelnė Justino Kapkovičiaus ir Justinos Golumbeckaitės komanda, desertą „Lietuviškas beržas“ derinusi su vynu „Chateau Holys Epiphanie Jurancon“.

Tendencija – įvairėjantys gėrimai

Svečių teisėmis dalyvavusi „Beerhouse and Craftkitchen“ komanda, desertą „Burgeris“ derinusi su alumi, apdovanota prizu už gražiausią patiekimą.

Čempionato sumanytojo Arūno Starkaus žodžiais, šių metų čempionato tendenciją desertą derinti ne tik su mums įprastu vynu iliustruoja vicečempionų „Juur“ komandos Kaido Metsos ir Gretės Kadak sprendimas prie „grybiško deserto“ „Iš miškų ir laukų“ derinti „Lpohjala“ padarytą miežių vyną.

Reto ir gero vyno buvo ir daugiau. „Vincents“ restorano atstovai – Roberts Brencens ir Ancė Kristonė – desertą „Rudens brangenybės“ derino su vynu „Plaimont Barrique d‘Or“ iš mažai kam žinomos Pacerence du Vic-Bilh apeliacijos Prancūzijos pietvakariuose.

Šiemet stebino ne tik įvairėjantys gėrimai (beje, šampano su desertu nepatiekė nė viena komanda), bet ir egzotiški skoniai. Antai „Andrius ir Gaspar“ komanda patiekė egzotišką „Goan“ pyragą su „Liliac & Kracher” ledo vynu iš Rumunijos ir užėmė 7-ąją vietą bendroje įskaitoje.

„Vėjuotieji“ iš Klaipėdos – Aurimas Labanauskas, Rima Brazdauskienė ir Daiva Mumgaudienė – davė pauostyti jūros vandens, o desertą „Šnabždesiai smėlyje“ derino su pušų sakais paskaninta graikiška retsina „Kechris Tear of Pine“.

Austrišką vyną „Sattlerhof Sauvignon Blanc TBA“ pasirinko net dvi komandos: restorano „Somm“ komanda jį derino prie itališko deserto „Zabaione“, o „Moon/Spa Vytautas“ komanda iš Birštono – prie „Rudens rūko“. Tradicinio lietuviško deserto temą „Medutis“ savitai interpretavo restorano „Novo2“ komanda, patiekusi jį su vynu „Masi Angelorum Recioto della Valpolicella“.

Dėl kokybės nebediskutuojama

Prieš dešimtį metų pradėtas rengti čempionatas klausimų dėl kokybės nebekelia. Pirmaisiais metais jo dalyviai patiekdavo ir senovinių desertų, ir absoliučiai atsitiktinių saldėsių bei vyno derinių, dabar gi treti ar antri metai vertinimo komisija nugalėtojus renka tik iš gerų ir labai gerų derinių. Atsitiktinių nebeliko.

Apskritai šis čempionatas, gal net vienintelis toks Europoje, tapo profesionalų varžybomis: daugumos jo dalyvių pavardės ar jų atstovaujamų restoranų pavadinimai figūruoja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašuose. Akivaizdu, kad čempionatas tikslą – kelti vyno ir desertų kultūrą Lietuvoje – pasiekė; pasiekė ir profesionalų lygą ir rieda toliau savo paties nusitiestais bėgiais.

Čempionato vertinimo komisijoje dirbo Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė, Renata Ničajienė – maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių „100 Tortų Lietuvai“ ir „Tortų turnyras“ iniciatorė bei viena iš organizatorių, Irina Rakevich – žurnalo „Noble Wine“ (Latvija) vyriausioji redaktorė, Enė Ojaveski – Estijos someljė mokyklos direktorė, Paulius Jurkevičius – portalo „15min.lt“ gastronomijos apžvalgininkas, Italijos „Foreign Press“ asociacijos narys, Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė, Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė. Taip pat – ir šio teksto autorė.

Komisijos pirmininkas – čempionato sumanytojas Arūnas Starkus, „Vyno žurnalo“ redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausias pasaulio sūris – iš Ispanijos Premium

11-oji Pasaulio sūrio apdovanojimų (World Cheese Awards) ceremonija nustebino jos dalyvius – „Grand Prix“...

Laisvalaikis
2021.11.23
„Telegrafo“ restorane – naujas šefas 

Baigiamas atnaujinti „Telegrafo“ restoranas „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbutyje paskelbė apie naują...

Laisvalaikis
2021.11.11
Pergalė Vyno ir desertų derinių čempionate – iš septinto karto

Lapkričio 10 d. Vilniuje, „Kempinski“ viešbutyje, vykusiame XI Vyno ir desertų derinių čempionate pagridinį...

Laisvalaikis
2021.11.11
Kaune atidarytas pirmasis KFC restoranas 1

Trečiadienį Kaune duris atvėrė pirmasis šiame mieste „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) restoranas.

Paslaugos
2021.11.10
Pakruojo dvaro spirito varyklos produktams – tarptautiniai laurai Premium

Pakruojo dvaro spirito varykla grįžta iš Lenkijos su „Warsaw Spirits Competition 2021“ nugalėtojo titulu ir...

Laisvalaikis
2021.11.09
Prasideda Gastronomijos savaitė 

Lapkričio 8–14 d. rengiama dešimtoji Lietuvos gastronomijos savaitė, kurios metu restoranai siūlys pigesnius...

Laisvalaikis
2021.11.07
„Bottlery“ pasiruošė Kalėdoms: verslo dovanų asortimente – 25 „Panettone“ rūšys Verslo tribūna

Lietuviškas mažmeninės prekybos tinklas „Bottlery“ jau pasiruošė Kalėdoms – prekių asortimentą papildė verslo...

Prekyba
2021.11.04
„Coca-Cola“ pirkinys: už 5,6 mlrd. USD nupirko likusias „Bodyarmor“ akcijas

Gaiviųjų gėrimų bendrovė „Coca-Cola“ pirmadienį paskelbė už 5,6 mlrd. USD įgijusi pilną sportinių gėrimų...

Prekyba
2021.11.01
Restoranų lankytojai per pandemiją tapo reiklesni, tačiau arbatpinigių sumažėjo Premium

Daugiau nei pusė JAV restoranų darbuotojų teigia, kad klientai tapo reiklesni, o arbatpinigiai sumenko...

Paslaugos
2021.10.28
„Burokėlis ir krapas“ du naujus restoranus atidarė tą pačią dieną Premium

Maitinimo įmonės, kurios sugebėjo išgyventi abu karantinus, vis drąsiau ryžtasi plėtrai. Restoranus „Jurgis...

Gazelė
2021.10.24
Baro „Būsi trečias“ vadovas: „Kai verslui gresia sužlugti, šeima paaukos bet ką“  Premium 3

Kai įsitrauki į šeimos verslą, kelio atgal nėra: neišeisi parašęs prašymą atleisti iš darbo. Nėra ir fiksuotų...

Gazelė
2021.10.17
„Yandex“ JK pradėjo teikti maisto produktų pristatymo paslaugą

Rusijos informacinių technologijų milžinė „Yandex“ Jungtinėje Karalystėje pradėjo teikti maisto produktų...

Inovacijos
2021.10.15
Mažuosius aludarius į krūvą sutelkė ir skriauda Premium

Spalio 15 ir 16 d. Vilniuje, Paupio turguje, visuomenei prisistatys Nepriklausomų mažųjų alaus gamintojų...

Laisvalaikis
2021.10.14
Baltijos šalių someljė čempionas – N. Miežys  Premium 2

Taline vykusiame Baltijos šalių someljė čempionate „Vana Tallinn Grand Prix 2021“ pirmąją vietą užėmė someljė...

Laisvalaikis
2021.10.11
„Vynotekos“ valdytoja pandemijos metais pelną išaugino du kartus Premium 1

Specializuotą gėrimų parduotuvių tinklą „Vynoteka“ valdančios bendrovės „Gelsva“ pardavimo pajamos 2020 m.

Prekyba
2021.10.08
„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas Verslo tribūna 3

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių...

Laisvalaikis
2021.10.07
Kiek kainuoja vynuogynas Prancūzijoje Premium

Ne vienas esame pasvajoję apie nediduką vynuogyną kur nors Italijoje ar Prancūzijoje, ypač, kai tas svajones...

Laisvalaikis
2021.09.25
Vynuogių derlius Europoje signalizuoja apie aukštesnes vyno kainas Premium

Vyną gaminančiose Europos šalyse rugsėjis – vynuogių derliaus nuėmimo mėnuo. Šiemet Europoje jis bus...

Laisvalaikis
2021.09.22
„NielsenIQ“: duonos ir jos gaminių kategorija traukiasi Premium

Per pastaruosius metus, iki š. m. liepos, duonos, duonos gaminių ir kepinių kategorijos apyvarta susitraukė...

Prekyba
2021.09.18
JK kritiškai trūkstant darbuotojų, perspėja – maisto deficitas taps kasdieniu reiškiniu Premium 18

Ištuštėjusios lentynos Jungtinės Karalystės (JK) prekybos centruose ir veiklą stabdyti priversti arba...

Verslo aplinka
2021.09.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku