Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Publikuota: 2019-11-19
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato
svg svg
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato „Wine+Dessert“ prizą – „Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas.

Antrąją vietą užėmė Talino restorano „Juur“ komanda, trečią – Rygos restorano „Vincents“ konditerės ir someljė pora.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/215?placement=

Be abejo, didžiuotis, kad mūsų komanda pralenkė latvius ir estus, yra daugiau nei provincialu, bet vis tiek knieti pasidžiaugti. Juolab kad abu svečių atstovauti restoranai gerai žinomi ir savo šalyse, ir toli už jų: 2018 metų skandinavų gido „White Guide“ sudarytame 30-ies geriausių Baltijos restoranų sąraše Rygos „Vincents“ užėmė penktą vietą, o Talino „Juur“ – septintą. Negana to, „Vincents“ metai iš metų vertinamas kaip geriausias arba vienas iš geriausių restoranų Latvijoje, „Juur“ irgi linksniuojamas tarp Estijos geriausių. Tuo labiau smagu, jog tarsi iš niekur nukritęs E. Juškos ir A. Pagojaus duetas nenusileido tituluotiems svečiams.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Be pagrindinio prizo, jiedu laimėjo ir lengviausio deserto bei vyno („GD Vajra Moscato d‘Asti“) derinio apdovanojimą.

Lietuviai lipo ant kulnų

Nedaug, vos pora balų, nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų „Amandus“ ir „Dine“ komandos. „Amandus“ (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas ir Linas Kuklierius) liko 2-oji tarp Lietuvos dalyvių ir 4-oji bendroje įskaitoje, „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepolionienė ir Donatas Šatkauskas) – 3-oji ir 5-oji bendroje įskaitoje. „Dine“ patiekė ir vieną geriausių čempionato vynų – „Kracher Zweigelt Auslese 2017“, o jo ir šokoladinių putėsių su vyšnių, bazilikų ir pomidorų skoniais derinys kilstelėjo desertą iki gurmaniškų aukštumų.

Vis dėlto čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus „Chateau Mosse Rivesaltes“. Su bene originaliausiu desertu – „Lupena“ – iš bulvių lupenų grietinėlės, šalatalankių, topinambų ir kt., šį vyną patiekė restorano „14 Horses Brasserie“ komanda, bendroje įskaitoje užėmusi 6 vietą.

Desertą iš šaltalankių, svarainių ir kitų lietuviškų gėrybių su vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc“ derinusi „Amandus“ komanda laimėjo lietuviškiausio deserto prizą. Neabejotinai, visi trys išvardintieji deriniai privalėtų likti šių restoranų meniu.

Čempionate buvo ir publikos prizas, jį pelnė Justino Kapkovičiaus ir Justinos Golumbeckaitės komanda, desertą „Lietuviškas beržas“ derinusi su vynu „Chateau Holys Epiphanie Jurancon“.

Tendencija – įvairėjantys gėrimai

Svečių teisėmis dalyvavusi „Beerhouse and Craftkitchen“ komanda, desertą „Burgeris“ derinusi su alumi, apdovanota prizu už gražiausią patiekimą.

Čempionato sumanytojo Arūno Starkaus žodžiais, šių metų čempionato tendenciją desertą derinti ne tik su mums įprastu vynu iliustruoja vicečempionų „Juur“ komandos Kaido Metsos ir Gretės Kadak sprendimas prie „grybiško deserto“ „Iš miškų ir laukų“ derinti „Lpohjala“ padarytą miežių vyną.

Reto ir gero vyno buvo ir daugiau. „Vincents“ restorano atstovai – Roberts Brencens ir Ancė Kristonė – desertą „Rudens brangenybės“ derino su vynu „Plaimont Barrique d‘Or“ iš mažai kam žinomos Pacerence du Vic-Bilh apeliacijos Prancūzijos pietvakariuose.

Šiemet stebino ne tik įvairėjantys gėrimai (beje, šampano su desertu nepatiekė nė viena komanda), bet ir egzotiški skoniai. Antai „Andrius ir Gaspar“ komanda patiekė egzotišką „Goan“ pyragą su „Liliac & Kracher” ledo vynu iš Rumunijos ir užėmė 7-ąją vietą bendroje įskaitoje.

„Vėjuotieji“ iš Klaipėdos – Aurimas Labanauskas, Rima Brazdauskienė ir Daiva Mumgaudienė – davė pauostyti jūros vandens, o desertą „Šnabždesiai smėlyje“ derino su pušų sakais paskaninta graikiška retsina „Kechris Tear of Pine“.

Austrišką vyną „Sattlerhof Sauvignon Blanc TBA“ pasirinko net dvi komandos: restorano „Somm“ komanda jį derino prie itališko deserto „Zabaione“, o „Moon/Spa Vytautas“ komanda iš Birštono – prie „Rudens rūko“. Tradicinio lietuviško deserto temą „Medutis“ savitai interpretavo restorano „Novo2“ komanda, patiekusi jį su vynu „Masi Angelorum Recioto della Valpolicella“.

Dėl kokybės nebediskutuojama

Prieš dešimtį metų pradėtas rengti čempionatas klausimų dėl kokybės nebekelia. Pirmaisiais metais jo dalyviai patiekdavo ir senovinių desertų, ir absoliučiai atsitiktinių saldėsių bei vyno derinių, dabar gi treti ar antri metai vertinimo komisija nugalėtojus renka tik iš gerų ir labai gerų derinių. Atsitiktinių nebeliko.

Apskritai šis čempionatas, gal net vienintelis toks Europoje, tapo profesionalų varžybomis: daugumos jo dalyvių pavardės ar jų atstovaujamų restoranų pavadinimai figūruoja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašuose. Akivaizdu, kad čempionatas tikslą – kelti vyno ir desertų kultūrą Lietuvoje – pasiekė; pasiekė ir profesionalų lygą ir rieda toliau savo paties nusitiestais bėgiais.

Čempionato vertinimo komisijoje dirbo Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė, Renata Ničajienė – maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių „100 Tortų Lietuvai“ ir „Tortų turnyras“ iniciatorė bei viena iš organizatorių, Irina Rakevich – žurnalo „Noble Wine“ (Latvija) vyriausioji redaktorė, Enė Ojaveski – Estijos someljė mokyklos direktorė, Paulius Jurkevičius – portalo „15min.lt“ gastronomijos apžvalgininkas, Italijos „Foreign Press“ asociacijos narys, Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė, Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė. Taip pat – ir šio teksto autorė.

Komisijos pirmininkas – čempionato sumanytojas Arūnas Starkus, „Vyno žurnalo“ redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Sukūrė restoranų platformą regionui: kaip žemaičiai, patys sau pasidarėme Premium 1

Darbuotojus paveikus prasidėjusiai pandemijai ir karantinui, dalis jų netruko pamatyti galimybę ir dar...

Gazelė
2022.08.16
VMI maitinimo įmonėse nustatė kone 400 mokestinių pažeidimų 5

Viešojo maitinimo sektoriuje šiemet sausį – liepą nustatyti keli šimtai mokestinių pažeidimų ir priskaičiuota...

Finansai
2022.08.14
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku