Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Publikuota: 2019-11-19
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato „Wine+Dessert“ prizą – „Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas.

Antrąją vietą užėmė Talino restorano „Juur“ komanda, trečią – Rygos restorano „Vincents“ konditerės ir someljė pora.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/215?placement=

Be abejo, didžiuotis, kad mūsų komanda pralenkė latvius ir estus, yra daugiau nei provincialu, bet vis tiek knieti pasidžiaugti. Juolab kad abu svečių atstovauti restoranai gerai žinomi ir savo šalyse, ir toli už jų: 2018 metų skandinavų gido „White Guide“ sudarytame 30-ies geriausių Baltijos restoranų sąraše Rygos „Vincents“ užėmė penktą vietą, o Talino „Juur“ – septintą. Negana to, „Vincents“ metai iš metų vertinamas kaip geriausias arba vienas iš geriausių restoranų Latvijoje, „Juur“ irgi linksniuojamas tarp Estijos geriausių. Tuo labiau smagu, jog tarsi iš niekur nukritęs E. Juškos ir A. Pagojaus duetas nenusileido tituluotiems svečiams.

Be pagrindinio prizo, jiedu laimėjo ir lengviausio deserto bei vyno („GD Vajra Moscato d‘Asti“) derinio apdovanojimą.

Lietuviai lipo ant kulnų

Nedaug, vos pora balų, nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų „Amandus“ ir „Dine“ komandos. „Amandus“ (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas ir Linas Kuklierius) liko 2-oji tarp Lietuvos dalyvių ir 4-oji bendroje įskaitoje, „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepolionienė ir Donatas Šatkauskas) – 3-oji ir 5-oji bendroje įskaitoje. „Dine“ patiekė ir vieną geriausių čempionato vynų – „Kracher Zweigelt Auslese 2017“, o jo ir šokoladinių putėsių su vyšnių, bazilikų ir pomidorų skoniais derinys kilstelėjo desertą iki gurmaniškų aukštumų.

Vis dėlto čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus „Chateau Mosse Rivesaltes“. Su bene originaliausiu desertu – „Lupena“ – iš bulvių lupenų grietinėlės, šalatalankių, topinambų ir kt., šį vyną patiekė restorano „14 Horses Brasserie“ komanda, bendroje įskaitoje užėmusi 6 vietą.

Desertą iš šaltalankių, svarainių ir kitų lietuviškų gėrybių su vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc“ derinusi „Amandus“ komanda laimėjo lietuviškiausio deserto prizą. Neabejotinai, visi trys išvardintieji deriniai privalėtų likti šių restoranų meniu.

Čempionate buvo ir publikos prizas, jį pelnė Justino Kapkovičiaus ir Justinos Golumbeckaitės komanda, desertą „Lietuviškas beržas“ derinusi su vynu „Chateau Holys Epiphanie Jurancon“.

Tendencija – įvairėjantys gėrimai

Svečių teisėmis dalyvavusi „Beerhouse and Craftkitchen“ komanda, desertą „Burgeris“ derinusi su alumi, apdovanota prizu už gražiausią patiekimą.

Čempionato sumanytojo Arūno Starkaus žodžiais, šių metų čempionato tendenciją desertą derinti ne tik su mums įprastu vynu iliustruoja vicečempionų „Juur“ komandos Kaido Metsos ir Gretės Kadak sprendimas prie „grybiško deserto“ „Iš miškų ir laukų“ derinti „Lpohjala“ padarytą miežių vyną.

Reto ir gero vyno buvo ir daugiau. „Vincents“ restorano atstovai – Roberts Brencens ir Ancė Kristonė – desertą „Rudens brangenybės“ derino su vynu „Plaimont Barrique d‘Or“ iš mažai kam žinomos Pacerence du Vic-Bilh apeliacijos Prancūzijos pietvakariuose.

Šiemet stebino ne tik įvairėjantys gėrimai (beje, šampano su desertu nepatiekė nė viena komanda), bet ir egzotiški skoniai. Antai „Andrius ir Gaspar“ komanda patiekė egzotišką „Goan“ pyragą su „Liliac & Kracher” ledo vynu iš Rumunijos ir užėmė 7-ąją vietą bendroje įskaitoje.

„Vėjuotieji“ iš Klaipėdos – Aurimas Labanauskas, Rima Brazdauskienė ir Daiva Mumgaudienė – davė pauostyti jūros vandens, o desertą „Šnabždesiai smėlyje“ derino su pušų sakais paskaninta graikiška retsina „Kechris Tear of Pine“.

Austrišką vyną „Sattlerhof Sauvignon Blanc TBA“ pasirinko net dvi komandos: restorano „Somm“ komanda jį derino prie itališko deserto „Zabaione“, o „Moon/Spa Vytautas“ komanda iš Birštono – prie „Rudens rūko“. Tradicinio lietuviško deserto temą „Medutis“ savitai interpretavo restorano „Novo2“ komanda, patiekusi jį su vynu „Masi Angelorum Recioto della Valpolicella“.

Dėl kokybės nebediskutuojama

Prieš dešimtį metų pradėtas rengti čempionatas klausimų dėl kokybės nebekelia. Pirmaisiais metais jo dalyviai patiekdavo ir senovinių desertų, ir absoliučiai atsitiktinių saldėsių bei vyno derinių, dabar gi treti ar antri metai vertinimo komisija nugalėtojus renka tik iš gerų ir labai gerų derinių. Atsitiktinių nebeliko.

Apskritai šis čempionatas, gal net vienintelis toks Europoje, tapo profesionalų varžybomis: daugumos jo dalyvių pavardės ar jų atstovaujamų restoranų pavadinimai figūruoja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašuose. Akivaizdu, kad čempionatas tikslą – kelti vyno ir desertų kultūrą Lietuvoje – pasiekė; pasiekė ir profesionalų lygą ir rieda toliau savo paties nusitiestais bėgiais.

Čempionato vertinimo komisijoje dirbo Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė, Renata Ničajienė – maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių „100 Tortų Lietuvai“ ir „Tortų turnyras“ iniciatorė bei viena iš organizatorių, Irina Rakevich – žurnalo „Noble Wine“ (Latvija) vyriausioji redaktorė, Enė Ojaveski – Estijos someljė mokyklos direktorė, Paulius Jurkevičius – portalo „15min.lt“ gastronomijos apžvalgininkas, Italijos „Foreign Press“ asociacijos narys, Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė, Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė. Taip pat – ir šio teksto autorė.

Komisijos pirmininkas – čempionato sumanytojas Arūnas Starkus, „Vyno žurnalo“ redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau