Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Publikuota: 2019-11-19
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato
svg svg
„Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (dešinėje; Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. , Čempionato

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato „Wine+Dessert“ prizą – „Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas „Arrive“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas.

Antrąją vietą užėmė Talino restorano „Juur“ komanda, trečią – Rygos restorano „Vincents“ konditerės ir someljė pora.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/215?placement=

Be abejo, didžiuotis, kad mūsų komanda pralenkė latvius ir estus, yra daugiau nei provincialu, bet vis tiek knieti pasidžiaugti. Juolab kad abu svečių atstovauti restoranai gerai žinomi ir savo šalyse, ir toli už jų: 2018 metų skandinavų gido „White Guide“ sudarytame 30-ies geriausių Baltijos restoranų sąraše Rygos „Vincents“ užėmė penktą vietą, o Talino „Juur“ – septintą. Negana to, „Vincents“ metai iš metų vertinamas kaip geriausias arba vienas iš geriausių restoranų Latvijoje, „Juur“ irgi linksniuojamas tarp Estijos geriausių. Tuo labiau smagu, jog tarsi iš niekur nukritęs E. Juškos ir A. Pagojaus duetas nenusileido tituluotiems svečiams.

Be pagrindinio prizo, jiedu laimėjo ir lengviausio deserto bei vyno („GD Vajra Moscato d‘Asti“) derinio apdovanojimą.

Lietuviai lipo ant kulnų

Nedaug, vos pora balų, nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų „Amandus“ ir „Dine“ komandos. „Amandus“ (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas ir Linas Kuklierius) liko 2-oji tarp Lietuvos dalyvių ir 4-oji bendroje įskaitoje, „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepolionienė ir Donatas Šatkauskas) – 3-oji ir 5-oji bendroje įskaitoje. „Dine“ patiekė ir vieną geriausių čempionato vynų – „Kracher Zweigelt Auslese 2017“, o jo ir šokoladinių putėsių su vyšnių, bazilikų ir pomidorų skoniais derinys kilstelėjo desertą iki gurmaniškų aukštumų.

Vis dėlto čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus „Chateau Mosse Rivesaltes“. Su bene originaliausiu desertu – „Lupena“ – iš bulvių lupenų grietinėlės, šalatalankių, topinambų ir kt., šį vyną patiekė restorano „14 Horses Brasserie“ komanda, bendroje įskaitoje užėmusi 6 vietą.

Desertą iš šaltalankių, svarainių ir kitų lietuviškų gėrybių su vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc“ derinusi „Amandus“ komanda laimėjo lietuviškiausio deserto prizą. Neabejotinai, visi trys išvardintieji deriniai privalėtų likti šių restoranų meniu.

Čempionate buvo ir publikos prizas, jį pelnė Justino Kapkovičiaus ir Justinos Golumbeckaitės komanda, desertą „Lietuviškas beržas“ derinusi su vynu „Chateau Holys Epiphanie Jurancon“.

Tendencija – įvairėjantys gėrimai

Svečių teisėmis dalyvavusi „Beerhouse and Craftkitchen“ komanda, desertą „Burgeris“ derinusi su alumi, apdovanota prizu už gražiausią patiekimą.

Čempionato sumanytojo Arūno Starkaus žodžiais, šių metų čempionato tendenciją desertą derinti ne tik su mums įprastu vynu iliustruoja vicečempionų „Juur“ komandos Kaido Metsos ir Gretės Kadak sprendimas prie „grybiško deserto“ „Iš miškų ir laukų“ derinti „Lpohjala“ padarytą miežių vyną.

Reto ir gero vyno buvo ir daugiau. „Vincents“ restorano atstovai – Roberts Brencens ir Ancė Kristonė – desertą „Rudens brangenybės“ derino su vynu „Plaimont Barrique d‘Or“ iš mažai kam žinomos Pacerence du Vic-Bilh apeliacijos Prancūzijos pietvakariuose.

Šiemet stebino ne tik įvairėjantys gėrimai (beje, šampano su desertu nepatiekė nė viena komanda), bet ir egzotiški skoniai. Antai „Andrius ir Gaspar“ komanda patiekė egzotišką „Goan“ pyragą su „Liliac & Kracher” ledo vynu iš Rumunijos ir užėmė 7-ąją vietą bendroje įskaitoje.

„Vėjuotieji“ iš Klaipėdos – Aurimas Labanauskas, Rima Brazdauskienė ir Daiva Mumgaudienė – davė pauostyti jūros vandens, o desertą „Šnabždesiai smėlyje“ derino su pušų sakais paskaninta graikiška retsina „Kechris Tear of Pine“.

Austrišką vyną „Sattlerhof Sauvignon Blanc TBA“ pasirinko net dvi komandos: restorano „Somm“ komanda jį derino prie itališko deserto „Zabaione“, o „Moon/Spa Vytautas“ komanda iš Birštono – prie „Rudens rūko“. Tradicinio lietuviško deserto temą „Medutis“ savitai interpretavo restorano „Novo2“ komanda, patiekusi jį su vynu „Masi Angelorum Recioto della Valpolicella“.

Dėl kokybės nebediskutuojama

Prieš dešimtį metų pradėtas rengti čempionatas klausimų dėl kokybės nebekelia. Pirmaisiais metais jo dalyviai patiekdavo ir senovinių desertų, ir absoliučiai atsitiktinių saldėsių bei vyno derinių, dabar gi treti ar antri metai vertinimo komisija nugalėtojus renka tik iš gerų ir labai gerų derinių. Atsitiktinių nebeliko.

Apskritai šis čempionatas, gal net vienintelis toks Europoje, tapo profesionalų varžybomis: daugumos jo dalyvių pavardės ar jų atstovaujamų restoranų pavadinimai figūruoja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašuose. Akivaizdu, kad čempionatas tikslą – kelti vyno ir desertų kultūrą Lietuvoje – pasiekė; pasiekė ir profesionalų lygą ir rieda toliau savo paties nusitiestais bėgiais.

Čempionato vertinimo komisijoje dirbo Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė, Renata Ničajienė – maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių „100 Tortų Lietuvai“ ir „Tortų turnyras“ iniciatorė bei viena iš organizatorių, Irina Rakevich – žurnalo „Noble Wine“ (Latvija) vyriausioji redaktorė, Enė Ojaveski – Estijos someljė mokyklos direktorė, Paulius Jurkevičius – portalo „15min.lt“ gastronomijos apžvalgininkas, Italijos „Foreign Press“ asociacijos narys, Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė, Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė. Taip pat – ir šio teksto autorė.

Komisijos pirmininkas – čempionato sumanytojas Arūnas Starkus, „Vyno žurnalo“ redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Virtuvės šefas L. Čeprackas: didžioji dalis jau numirusi, tik ne visi apie tai žino Premium 13

„Kai beveik prieš metus pasakiau, kad ateina restoranų verslo pakasynos, sulaukiau ne vienos pašaipios...

Laisvalaikis
2021.02.17
Restoranai po karantino: kaip pasiruošti atidarymui

Vyriausybei atlaisvinus pirmojo karantino ribojimus, nemažai viešojo maitinimo verslų nebuvo tam pasiruošę –...

Laisvalaikis
2021.02.17
„McDonald’s“ išgyvenimo strategijos Premium

Pravažiuoju naftos perdirbimo gamyklas ir Naujojo Džersio skyrybų advokatų lauko reklamas, kamuojamas vis...

Laisvalaikis
2021.02.07
„Local Pub“ patirtis: kada geriau atleisti visus darbuotojus, o kada – išleisti į prastovą Premium

Atleisti per vieną dieną visus įmonės darbuotojus – sunkus, bet ryžtingas žingsnis. Tačiau kartais jis...

Gazelė
2021.02.04
Mėsos pramonės milžinių akistata su tvarumo reikalavimais Premium

Josie Angus dabar sunkūs laikai. Galvijų fermoje Australijos tyruose dienas leidžiančiai 46-erių moteriai,...

Pramonė
2021.01.30
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25
Kol Pakruojy įkūrė spirito varyklą, turėjo nueiti kryžiaus kelius Premium 1

Verslininkų, norinčių gaminti stiprųjį alkoholį, veikiausiai atsirastų, tačiau atbaido daugybė reikalavimų,...

Gazelė
2021.01.22
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
Alkoholio reklamos draudimas: kaip drambliui pralįsti pro adatos skylutę Premium 2

Šiais sudėtingais laikais, kai daugybės verslo įmonių kvėpavimo aparatas yra ne kas kita, o prekyba...

Laisvalaikis
2021.01.13
Paruoštukų verslas tik atrodo paprastas: pasiteisina retam Premium

Ruošinių arba produktų, kuriuos reikia pasigaminti patiems, paklausa auga, tačiau ji neatstoja tiesioginės...

Gazelė
2021.01.13
Kiek kainuoja burbuliukai: akcizai putojančiam vynui įvairiose šalyse

Šią šventinę savaitę visame pasaulyje šaunamas putojantis vynas – žmonės atsisveikina su keistais,...

Laisvalaikis
2020.12.31
Restoranai užversti vakarienių užsakymais, kurie per šventes keliaus į namus Premium 1

Šiemet kaip niekad gausu restoranų, siūlančių per šventes į namus pristatyti Kūčių vakarienę ar kalėdinius...

Gazelė
2020.12.21
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus