Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Publikuota: 2019-11-16
Miglės Žilinskaitės nuotr.
Miglės Žilinskaitės nuotr.

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima turi savo priešatominę slėptuvę. Šalis, kuri kasmet rengia mokymus gyventojams, kaip elgtis karinio oro antskrydžio metu. Šalis, kuri, būdama viena turtingiausių pasaulyje, ypatingiems atvejams yra sukaupusi tūkstančius tonų įvairiausių prekių. Tarp jų – ir kavos, švelniai ironizuoja „Reuters“.

Apie kavą – šiek tiek plačiau. Anot „Reuters“, šių metų pradžioje šalies vyriausybė pateikė siūlymą nustoti kaupus kavos atargas, ir savo siūlymą grindė tuo, esą kava yra mažai kaloringa, turi menką maistinę vertę ir todėl nėra tarp gyvybiškai svarbių produktų.

Tačiau ši valdžios iniciatyva sukėlė rimtą visuomenės protestą. Šveicarai yra vieni iš kavos vartojimo lyderių pasaulyje, ir daugelis jų įsitikinę, jog kas jau kas, o kava privalo likti gyvybiškai svarbių produktų sąraše, kuriame yra cukrus, miltai, augalinis aliejus, ryžiai, degalai, geriamasis vanduo ir vaistai.

Skaičiuojama, jog per metus kiekvienas šveicaras vidutinškai išgeria 8 kg kavos. Retas ūgtelėjęs ar suaugęs šveicaras nepasimėgauja puodeliu kavos su pienu ryte, espresso ar ristretto gurkšneliu po pietų ir vakarienės, ir tai yra kasdienio gyvenimo ritualai.

Šveicarai neįsivaizduoja, kad bent savaitei galėtų atsisakyti kavos, taigi vyriausybė, nustebinta didžiulio pasipriešinimo, kurį, anot „Reuters“, galimai pakurstė Šveicarijos kavos gamintojai, nenorėję prarasti pinigų už kavos atsargų saugojimą, savo pasiūlymo atsisakė.

Reiktų patikslinti, jog prekių atsargos kaupiamos ne kokiose nors specialiose saugyklose ar bunkeriuose. Pagal įstatymus, pagrindinio sąrašo prekių gamintojai patys privalo saugoti tam tikrą kiekį savo gaminamų produktų, o už jų saugojimą moka vyriausybė. Tarp tų, kurie privalo kaupti kavą – ir stambiausia maisto pramonės bendrovė Šveicarijoje „Nestle“.

Pasak „Reuters“, dabar turimų 15.000 t kavos atsargų daugiau nei 8 milijonams gyventojų turėtų užtekti 3 mėnesiams.

Vyriausybė skatina kaupti

Tiesioginio priėjimo prie jūros neturinti Šveicarija pati pasigamina pusę suvartojamų maisto produktų. Ūmus jų trūkumas abiejų XX a. pasaulinių karų metu paskatino neutralios šalies tuometines vyriausybes sukaupti rezervus, kad būtų galima paremti gyventojus ištikus ekstremalioms situacijoms.

Kita vertus, ir patys piliečiai turi sukaupę atsargų: geriamojo vandens, maisto savaitei, elektros lempučių, tualetinio popieriaus ir pan. Tiesa, šiais laikais kaupia ne visi. Remiantis statistika, ekstremaliom situacijom atsargas kaupia trečdalis Šveicarijos piliečių, dažniausiai vyresni žmonės.

Tačiau vyriausybė nenuleidžia rankų: prieš kelis metus ji finansavo vaizdo filmo, kuriame mokoma, kaip geriausiai pasiruošti stichinei nelaimei ar ekstremaliajai padėčiai, kūrimą.

Atšaukus idėją išbraukti kavą iš „specialiųjų sąrašų“ Šveicarijos federalinis nacionalinės ekonomikos biuras pasinaudojo netikėtu šios temos bumu, norėdamas žmonėms priminti, kad atsargų kaupimas nėra beprotiška idėja, net jei kitos šalys jos atsisakė.

Be abejo, didelio masto karai prie Šveicarijos sienų bent jau artimiausiu metu mažai tikėtini, tačiau, pasak vyriausybės, piliečiai turėtų būti pasirengę stichinėms nelaimėms, kibernetinėms atakoms ir pasaulio ekonomikos krizių sukeltam deficitui.

Beje, visai neseniai Šveicarijai teko paliesti tas neliečiamas atsargas. Antai 2018-aisiais vandens kiekis Reine taip smarkiai nukrito, jog laivai, gabenę mineralines alyvas ir trąšas, negalėjo įplaukti į šalies teritoriją. Dėl pasaulinio antibiotikų trūkumo 2017-aisiais Šveicarijos ligoninės išvengė krizės, pasinaudodamos sukauptomis atsargomis.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04
Pjemonto klasika: vynas, trumai ir šokoladas Premium

Italijos Pjemontas man asocijuojasi su aksomu: dėl minkšto, tarsi išdainuojamo pavadinimo ir minkštų kalvų,...

Laisvalaikis
2019.12.26
Kaip sudeginti Kalėdų vaišių kalorijas

Mokslininkai skaičiuoja, jog šventinę Kalėdų dieną žmonės vidutiniškai suvartoja apie 6.000 kalorijų – tai...

Laisvalaikis
2019.12.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau