Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Publikuota: 2019-11-16
Miglės Žilinskaitės nuotr.
svg svg
Miglės Žilinskaitės nuotr.

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima turi savo priešatominę slėptuvę. Šalis, kuri kasmet rengia mokymus gyventojams, kaip elgtis karinio oro antskrydžio metu. Šalis, kuri, būdama viena turtingiausių pasaulyje, ypatingiems atvejams yra sukaupusi tūkstančius tonų įvairiausių prekių. Tarp jų – ir kavos, švelniai ironizuoja „Reuters“.

Apie kavą – šiek tiek plačiau. Anot „Reuters“, šių metų pradžioje šalies vyriausybė pateikė siūlymą nustoti kaupus kavos atargas, ir savo siūlymą grindė tuo, esą kava yra mažai kaloringa, turi menką maistinę vertę ir todėl nėra tarp gyvybiškai svarbių produktų.

Tačiau ši valdžios iniciatyva sukėlė rimtą visuomenės protestą. Šveicarai yra vieni iš kavos vartojimo lyderių pasaulyje, ir daugelis jų įsitikinę, jog kas jau kas, o kava privalo likti gyvybiškai svarbių produktų sąraše, kuriame yra cukrus, miltai, augalinis aliejus, ryžiai, degalai, geriamasis vanduo ir vaistai.

Skaičiuojama, jog per metus kiekvienas šveicaras vidutinškai išgeria 8 kg kavos. Retas ūgtelėjęs ar suaugęs šveicaras nepasimėgauja puodeliu kavos su pienu ryte, espresso ar ristretto gurkšneliu po pietų ir vakarienės, ir tai yra kasdienio gyvenimo ritualai.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Šveicarai neįsivaizduoja, kad bent savaitei galėtų atsisakyti kavos, taigi vyriausybė, nustebinta didžiulio pasipriešinimo, kurį, anot „Reuters“, galimai pakurstė Šveicarijos kavos gamintojai, nenorėję prarasti pinigų už kavos atsargų saugojimą, savo pasiūlymo atsisakė.

Reiktų patikslinti, jog prekių atsargos kaupiamos ne kokiose nors specialiose saugyklose ar bunkeriuose. Pagal įstatymus, pagrindinio sąrašo prekių gamintojai patys privalo saugoti tam tikrą kiekį savo gaminamų produktų, o už jų saugojimą moka vyriausybė. Tarp tų, kurie privalo kaupti kavą – ir stambiausia maisto pramonės bendrovė Šveicarijoje „Nestle“.

Pasak „Reuters“, dabar turimų 15.000 t kavos atsargų daugiau nei 8 milijonams gyventojų turėtų užtekti 3 mėnesiams.

Vyriausybė skatina kaupti

Tiesioginio priėjimo prie jūros neturinti Šveicarija pati pasigamina pusę suvartojamų maisto produktų. Ūmus jų trūkumas abiejų XX a. pasaulinių karų metu paskatino neutralios šalies tuometines vyriausybes sukaupti rezervus, kad būtų galima paremti gyventojus ištikus ekstremalioms situacijoms.

Kita vertus, ir patys piliečiai turi sukaupę atsargų: geriamojo vandens, maisto savaitei, elektros lempučių, tualetinio popieriaus ir pan. Tiesa, šiais laikais kaupia ne visi. Remiantis statistika, ekstremaliom situacijom atsargas kaupia trečdalis Šveicarijos piliečių, dažniausiai vyresni žmonės.

Tačiau vyriausybė nenuleidžia rankų: prieš kelis metus ji finansavo vaizdo filmo, kuriame mokoma, kaip geriausiai pasiruošti stichinei nelaimei ar ekstremaliajai padėčiai, kūrimą.

Atšaukus idėją išbraukti kavą iš „specialiųjų sąrašų“ Šveicarijos federalinis nacionalinės ekonomikos biuras pasinaudojo netikėtu šios temos bumu, norėdamas žmonėms priminti, kad atsargų kaupimas nėra beprotiška idėja, net jei kitos šalys jos atsisakė.

Be abejo, didelio masto karai prie Šveicarijos sienų bent jau artimiausiu metu mažai tikėtini, tačiau, pasak vyriausybės, piliečiai turėtų būti pasirengę stichinėms nelaimėms, kibernetinėms atakoms ir pasaulio ekonomikos krizių sukeltam deficitui.

Beje, visai neseniai Šveicarijai teko paliesti tas neliečiamas atsargas. Antai 2018-aisiais vandens kiekis Reine taip smarkiai nukrito, jog laivai, gabenę mineralines alyvas ir trąšas, negalėjo įplaukti į šalies teritoriją. Dėl pasaulinio antibiotikų trūkumo 2017-aisiais Šveicarijos ligoninės išvengė krizės, pasinaudodamos sukauptomis atsargomis.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku