Britų alkoholio importuotojai kaupia atsargas Kalėdoms

Publikuota: 2019-10-01
2018 m. britai importavo 26,8 mln. butelių atitinkantį šampano kiekį. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
2018 m. britai importavo 26,8 mln. butelių atitinkantį šampano kiekį. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Britų importo įmonės, nežinodamos, kada ir kokiomis sąlygomis šalis išstos iš Europos Sąjungos (ES) ir ko tikėtis po to, iš žemyno skuba parsigabenti alkoholinių gėrimų žiemos šventėms.

Anot britų dienraščio „The Guardian“, importo įmonės, nerimaudamos dėl galimų tiekimo sutrikimų po spalio 31-osios, numatomos „Brexit“ dienos, pradėjo kaupti šampano, vyno, alaus ir kitų alkoholinių gėrimų iš ES šalių atsargas. Šalies pasitraukimas iš ES numatytas kaip tik prieššventiniu laikotarpiu, kai ypač padidėja importo apimtys, samdomi papildomi darbininkai, sandėliai visiškai užsipildo.

Jungtinės Karalystės „Chartered Institute of Procurement and Supply“ (CIPS), užsakomuosius pirkimus ir tiekimą prižiūrinčios įstaigos, atliktos apklausos duomenimis, daugiau nei penktadalis įmonių prekes šįmet užsisakė anksčiau nei įprastai. Taip tikimąsi išvengti nesusipratimų pasienyje, jei šalis iš ES pasitrauktų be jokių susitarimų.

Pasak Johno Gleno, CIPS ekonomisto, importo prekes iš ES kaupti anksčiau pradėjo daugiausia alkoholio didmenininkai – vietoj įprastai lapkritį pagausėjančių užsakymų, šįmet jų padaugėjo rugsėjį. Jo nuomone, įmonės abejoja savo galimybėmis atlaikyti visada itin intensyvų šventinį laikotarpį.

„Dideli sutrikimai, užlaikymai pasienyje tokiu metų laiku gali turėti katastrofiškų padarinių kompanijoms. Verslas turėtų žinoti kiek įmanoma daugiau detalių iš politikų, kad galėtų išgyventi“, – sako J. Glenas.

Daugiau šampano

Pasak CIPS ekonomisto, daugiausia iš ES šalių importuojama vynų, daugiau nei įprastai perkama šampano. Šampano gamintojus vienijančios „Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne“ duomenimis, Jungtinė Karalystė yra didžiausia šampano eksporto rinka, aplenkianti net JAV. 2018 m. britai importavo 26,8 mln. butelių atitinkantį gėrimo kiekį.

„Šampanas yra šampanas, jis toks vienintelis, kaip ir Eifelio bokštas, – „Reuters“ cituoja Pierre-Emmanuelį Taittingerį, šampano namų prezidentą. – Anglai šampaną geria daugiau nei 300 metų ir, bus „Brexit“ ar nebus, ir toliau jį gers, tuo neabejojame“.

Anot jo, didesnį nerimą nei pats „Brexit“ kelia dėl politinės sumaišties svyruojantis svaro stabilumas euro atžvilgiu. 

Šampano gamintojai sako, jog ruošdamiesi galimam „Brexit“ be susitarimų, numanomam logistikos ir mokesčių chaosui, šampano į Jungtinę Karalystę siunčia daugiau nuo pernai. „Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne“ neskelbia, kiek daugiau butelių išsiųsta britams, bet vyno kritikas Antoine Gerbelle sako, kad šampano JK turėtų užtekti mažiausiai metams.

„Šampano krizės per Kalėdas nebus“, – įsitikinęs jis.

Prancūzai ramūs

Didelių šampano namų „Brexit“ labai negąsdina, tačiau mažesni gamintojai gali patirti nuostolių dėl sumažėjusios paklausos. Be to, jiems sunkiau atlaikyti ir konkurenciją su pigesniu putojančiu vynu, tokiu, kaip italų prosecco ar ispanų cava. Dėl šios priežasties šampano eksportas pastaruosius 10 m. reguliariai mažėja. 

„Taittinger“ yra vienas didžiausių Prancūzijos šampano gamintojų. Jį aplenkia LVMH, didžiausios pasaulyje prabangos prekių grupė, kuriai priklauso „Moet & Chandon“ ir „Veuve Clicquot“ šampano vardai.
„Didieji bankininkai skris į Frankfrutą, Paryžių, Niujorką. Ir tą šampaną išgers ten, o ne Londone“, – „Reuters“ cituoja Damieną Le Sueur, „Taittinger“ generalinį direktorių. Beje, šie šampano namai 2015 m. Kente, į pietryčius nuo Londono, įsigijo žemės ir įveisė vynuogyną.

 Pirmojo šių namų JK pagaminto vyno vartotojams planuojama pasiūlyti 2024-aisiais.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
JAV vegetariško maisto gamintojos siekia leidimo vadinti savo gaminius „mėsainiais“

JAV teismas sustabdė įstatymą, draudžiantį vegetariškų pakaitinių patiekalų gamintojams vartoti žodį „mėsa“...

Paslaugos
2019.12.13
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau