Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių

Publikuota: 2019-09-30
Teigiama, jog plastikinis arbatos maišelis puodelyje palieka milijardus plastiko dalelių.  „www.mattonstock.com“ nuotr.
svg svg
Teigiama, jog plastikinis arbatos maišelis puodelyje palieka milijardus plastiko dalelių. „www.mattonstock.com“ nuotr.

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius, galimas dalykas, jog kartu su arbata prarijate ir milijardus smulkiausių plastiko dalelių, teigia žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbti Makgilio universiteto (McGill University) mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai.

Nuo 1821 m. Kanadoje, Monrealyje, veikiančio universiteto mokslininkų teigimu, 95 laipsnių karščio vandeniu užpiltas plastikinis arbatos maišelis į puodelį išskiria apie 11,6 mlrd. plastiko mikrodalelių, siekiančių iki 0,1 mm, ir dar maždaug 3,1 mlrd. nano, t. y. mažesnių, dalelių.

Skirtingai nuo įprastų iš popieriaus pagamintų arbatos maišelių, plastikiniai arba „šilkiniai“ maišeliai gaminami iš maistinio plastiko, jie dažniausiai yra piramidės formos, o tai leidžia arbatžolėms laisviau išsiskleisti, rašo „www.nationalpost.com“.

Iki šiol apytikriai skaičiuota, jog kasmet žmogus prarija apie 74.000 mikrodalelių plastiko. Remiantis naujojo tyrimo rezultatais, vienas puodelis arbatos iš plastikinio maišelio šį skaičių viršija 200.000 kartų, rašo BBC.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), toks kiekis plastiko dalelių geriamajame vandenyje nekelia pavojaus.

„Mokslinio tyrimo išvados buvo pagrįstos ribota informacija“, – teigia PSO ir ragina mokslininkus atlikti daugiau šios srities tyrimų. Esą kol kas nepakanka tokių, kurie įrodytų, kaip žmogaus organizmą veikia tokia „arbata“. Tačiau viena aišku – į aplinką šios dalelės patenka tik dėl žmogaus veiklos.

Plastikas visur

Mikroplastikas pasaulio vandenynuose tapo maisto grandinės sudedamąja dalimi.

Makgilio universiteto mokslininkai paskelbė nustatę, jog daugybė maisto pramonėje naudojamų plastiko rūšių skyla į mikrodaleles prie aukštesnės nei 40 laipsnių temperatūros.

Plastikinių arbatos maišelių tyrimas buvo atliekamas su keturių rūšių arbata. Pirmiausia iš maišelių buvo iškratyta arbata, jie buvo kruopšiai išplauti ir 5 minutėms pamerkti į 95 laipsnių karščio vandenį.

Pasitelkę infraraudonųjų spindulių spektroskopijos metodą mokslininkai tiriamame vandenyje aptiko milijardus mikro- ir nanoplastiko dalelių.

Anot tyrėjų, juos nustebino jų kiekis – palyginti su randamu vandens buteliuose, šiuo atveju jų buvo kur kas daugiau.

Pasak „www.nationalpost.com“, tyrimo duomenys vartotojams suteikia galimybę pasirinkti, taip pat suteikia žinių tiems, kurie siekia sumažinti plastiko naudojimą maisto grandinėje.

„Visai nebūtina arbatos pakuoti į plastiką, kuris dienos pabaigoje tampa vienkartiniu plastiko maišeliu“, – vieną iš tyrimo iniciatorių cituoja BBC.

Taigi, panašu, jog bent kol kas saugiau gerti arbatą, paruoštą tradiciniu būdu – užplikius ją arbatinuke kaštu vandeniu arba bent jau plikyti arbatą, išpilstytą į popierinius paketėlius, nors šių sudėtyje kartais irgi randama plastiko pluošto.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku