Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių

Publikuota: 2019-09-30
Teigiama, jog plastikinis arbatos maišelis puodelyje palieka milijardus plastiko dalelių.  „www.mattonstock.com“ nuotr.
Teigiama, jog plastikinis arbatos maišelis puodelyje palieka milijardus plastiko dalelių. „www.mattonstock.com“ nuotr.

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius, galimas dalykas, jog kartu su arbata prarijate ir milijardus smulkiausių plastiko dalelių, teigia žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbti Makgilio universiteto (McGill University) mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai.

Nuo 1821 m. Kanadoje, Monrealyje, veikiančio universiteto mokslininkų teigimu, 95 laipsnių karščio vandeniu užpiltas plastikinis arbatos maišelis į puodelį išskiria apie 11,6 mlrd. plastiko mikrodalelių, siekiančių iki 0,1 mm, ir dar maždaug 3,1 mlrd. nano, t. y. mažesnių, dalelių.

Skirtingai nuo įprastų iš popieriaus pagamintų arbatos maišelių, plastikiniai arba „šilkiniai“ maišeliai gaminami iš maistinio plastiko, jie dažniausiai yra piramidės formos, o tai leidžia arbatžolėms laisviau išsiskleisti, rašo „www.nationalpost.com“.

Iki šiol apytikriai skaičiuota, jog kasmet žmogus prarija apie 74.000 mikrodalelių plastiko. Remiantis naujojo tyrimo rezultatais, vienas puodelis arbatos iš plastikinio maišelio šį skaičių viršija 200.000 kartų, rašo BBC.

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), toks kiekis plastiko dalelių geriamajame vandenyje nekelia pavojaus.

„Mokslinio tyrimo išvados buvo pagrįstos ribota informacija“, – teigia PSO ir ragina mokslininkus atlikti daugiau šios srities tyrimų. Esą kol kas nepakanka tokių, kurie įrodytų, kaip žmogaus organizmą veikia tokia „arbata“. Tačiau viena aišku – į aplinką šios dalelės patenka tik dėl žmogaus veiklos.

Plastikas visur

Mikroplastikas pasaulio vandenynuose tapo maisto grandinės sudedamąja dalimi.

Makgilio universiteto mokslininkai paskelbė nustatę, jog daugybė maisto pramonėje naudojamų plastiko rūšių skyla į mikrodaleles prie aukštesnės nei 40 laipsnių temperatūros.

Plastikinių arbatos maišelių tyrimas buvo atliekamas su keturių rūšių arbata. Pirmiausia iš maišelių buvo iškratyta arbata, jie buvo kruopšiai išplauti ir 5 minutėms pamerkti į 95 laipsnių karščio vandenį.

Pasitelkę infraraudonųjų spindulių spektroskopijos metodą mokslininkai tiriamame vandenyje aptiko milijardus mikro- ir nanoplastiko dalelių.

Anot tyrėjų, juos nustebino jų kiekis – palyginti su randamu vandens buteliuose, šiuo atveju jų buvo kur kas daugiau.

Pasak „www.nationalpost.com“, tyrimo duomenys vartotojams suteikia galimybę pasirinkti, taip pat suteikia žinių tiems, kurie siekia sumažinti plastiko naudojimą maisto grandinėje.

„Visai nebūtina arbatos pakuoti į plastiką, kuris dienos pabaigoje tampa vienkartiniu plastiko maišeliu“, – vieną iš tyrimo iniciatorių cituoja BBC.

Taigi, panašu, jog bent kol kas saugiau gerti arbatą, paruoštą tradiciniu būdu – užplikius ją arbatinuke kaštu vandeniu arba bent jau plikyti arbatą, išpilstytą į popierinius paketėlius, nors šių sudėtyje kartais irgi randama plastiko pluošto.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kalėdos gali būti pavojingos jūsų sveikatai 

Galima numanyti, kad šventinis laikotarpis – darbo, draugų vakarėliai, šeimos pietūs, saldėsiai, alkoholiniai...

Laisvalaikis
07:46
JAV vegetariško maisto gamintojos siekia leidimo vadinti savo gaminius „mėsainiais“

JAV teismas sustabdė įstatymą, draudžiantį vegetariškų pakaitinių patiekalų gamintojams vartoti žodį „mėsa“...

Paslaugos
2019.12.13
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau