Kiaušiniai – valgyti ar nevalgyti

Publikuota: 2019-09-22
Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Ne taip seniai sveikatos specialistai kiaušinius peikė dėl didelio cholesterolio kiekio, dabar jie vis dažniau rikiuojami tarp geriausių maisto produktų – juos lengva paruošti, jie nėra brangūs, juose gausu baltymų.

„Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Tai tikrai labai maistingas produktas“, – BBC cituoja Christopherį Blesso, JAV Konektikuto universiteto mitybos mokslų docentą. Anot mokslininko, kiaušiniai, valgomi sykiu su kitais maisto produktais, organizmui padeda įsisavinti daugiau vitaminų. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu pastebėta, jog į salotas pridėjus kiaušinio, gali pagerėti jose esančio vitamino E įsisavinimas.

Peikiami dėl cholesterolio

Dešimtmečius kiaušiniai vertinti prieštaringai dėl juose esančio didelio cholesterolio kiekio, o su šiuo sieta didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Skaičiuojama, jog viename kiaušinio trynyje yra apie 186 mg cholesterolio, o JAV dietologai ilgą laiką rekomendavo per dieną suvartoti apie 300 mg cholesterolio.

Cholesterolis vertinamas kaip kenkiantis organizmui, bet sykiu jis yra būtinas ląstelių „statybai“, hormonų gamybai, vitamino D apykaitai. Didžiąją dalį reikalingo cholesterolio pagamina žmogaus organizmas, likusią dalį gauname su gyvulinės kilmės maistu, pvz., jautiena, kiaušiniais, krevetėmis, sūriais, sviestu.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Anot BBC, tyrėjams trūksta įrodymų galutinai susieti cholesterolį su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tad dabar nei JAV, nei Jungtinė Karalystės dietologų rekomendacijose nebeliko griežtų cholesterolio apribojimų.

Gydytoja dietologė Eugenija Česaitytė yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – yra sakiusi dietologė.

Didesnis dėmesys dabar skiriamas sočiųjų riebalų ir transriebalų suvartojimui. Nors kai kurių sočiųjų riebalų yra ir gyvulinės kilmės produktuose, dauguma transriebalų yra dirbtiniai – jų ypač gausu margarinuose, riebaluose keptuose patiekaluose, kai kuriuose konditerijos gaminiuose.

Atsakymas – saikas

DTL (didelio tankio lipoproteinai), t.y. „gerasis“ cholesterolis, padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio, MTL (mažo tankio lipoproteinai), kiekį kraujyje. Pastarąjį jis suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su tulžimi per žarnyną. „Gerasis“ cholesterolis padeda mažinti su žmogaus senėjimu susijusių ligų riziką ir, teigiama, prisideda saugant mus nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Taigi, pasak Marijos Luzos Fernandez, Konektikuto universiteto mitybos mokslų profesorės, svarbiausias yra „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio santykis kraujyje.

Jos kolega C. Blesso teigia, jog nors daugumos mūsų organizmai susidoroja su bloguoju cholesteroliu, tačiau trečdaliui žmonių, pavartojus cholesteroliu turtingų produktų, jo kiekis kraujyje gali pakilti 10–15%.

Tyrimai parodė, jog suvalgius kiaušinių, liesų ir sveikų žmonių kraujyje „blogojo“ cholesterolio kiekis linkęs padidėti, o turinčių viršsvorio ar sergančiųjų diabetu kraujyje stebimi mažesni pokyčiai. Taigi, sveikesniam žmogui kiaušiniai gali turėti labiau neigiamos įtakos nei turinčiam viršsvorio, bet sveikesnio žmogaus kraujyje „gerojo“ cholesterolio greičiausiai yra daugiau, tad ir galima žala nebus didelė.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – teigia dietologė Eugenija Česaitytė.

Ne tik cholesterolis

Jei kiaušiniuose esančio cholesterolio poveikį sveikatai mokslininkai tyrinėja vis iš naujo, kitų juose esančių medžiagų nauda abejojama rečiau. Viena iš tokių – cholinas, užtikrinanti gerą smegenų veiklą. Tvirtinama, jog ji mažina riziką susirgti Alzheimerio liga bei saugo kepenis.

Kiaušinių tryniai yra vienas geriausių liuteino šaltinių. Šitas pigmentas siejamas su geresniu regėjimu.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku