Kiaušiniai – valgyti ar nevalgyti

Publikuota: 2019-09-22
Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Ne taip seniai sveikatos specialistai kiaušinius peikė dėl didelio cholesterolio kiekio, dabar jie vis dažniau rikiuojami tarp geriausių maisto produktų – juos lengva paruošti, jie nėra brangūs, juose gausu baltymų.

„Kiaušinyje yra visi organizmui augti reikalingi elementai. Tai tikrai labai maistingas produktas“, – BBC cituoja Christopherį Blesso, JAV Konektikuto universiteto mitybos mokslų docentą. Anot mokslininko, kiaušiniai, valgomi sykiu su kitais maisto produktais, organizmui padeda įsisavinti daugiau vitaminų. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu pastebėta, jog į salotas pridėjus kiaušinio, gali pagerėti jose esančio vitamino E įsisavinimas.

Peikiami dėl cholesterolio

Dešimtmečius kiaušiniai vertinti prieštaringai dėl juose esančio didelio cholesterolio kiekio, o su šiuo sieta didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Skaičiuojama, jog viename kiaušinio trynyje yra apie 186 mg cholesterolio, o JAV dietologai ilgą laiką rekomendavo per dieną suvartoti apie 300 mg cholesterolio.

Cholesterolis vertinamas kaip kenkiantis organizmui, bet sykiu jis yra būtinas ląstelių „statybai“, hormonų gamybai, vitamino D apykaitai. Didžiąją dalį reikalingo cholesterolio pagamina žmogaus organizmas, likusią dalį gauname su gyvulinės kilmės maistu, pvz., jautiena, kiaušiniais, krevetėmis, sūriais, sviestu.

Anot BBC, tyrėjams trūksta įrodymų galutinai susieti cholesterolį su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tad dabar nei JAV, nei Jungtinė Karalystės dietologų rekomendacijose nebeliko griežtų cholesterolio apribojimų.

Gydytoja dietologė Eugenija Česaitytė yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – yra sakiusi dietologė.

Didesnis dėmesys dabar skiriamas sočiųjų riebalų ir transriebalų suvartojimui. Nors kai kurių sočiųjų riebalų yra ir gyvulinės kilmės produktuose, dauguma transriebalų yra dirbtiniai – jų ypač gausu margarinuose, riebaluose keptuose patiekaluose, kai kuriuose konditerijos gaminiuose.

Atsakymas – saikas

DTL (didelio tankio lipoproteinai), t.y. „gerasis“ cholesterolis, padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio, MTL (mažo tankio lipoproteinai), kiekį kraujyje. Pastarąjį jis suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su tulžimi per žarnyną. „Gerasis“ cholesterolis padeda mažinti su žmogaus senėjimu susijusių ligų riziką ir, teigiama, prisideda saugant mus nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Taigi, pasak Marijos Luzos Fernandez, Konektikuto universiteto mitybos mokslų profesorės, svarbiausias yra „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio santykis kraujyje.

Jos kolega C. Blesso teigia, jog nors daugumos mūsų organizmai susidoroja su bloguoju cholesteroliu, tačiau trečdaliui žmonių, pavartojus cholesteroliu turtingų produktų, jo kiekis kraujyje gali pakilti 10–15%.

Tyrimai parodė, jog suvalgius kiaušinių, liesų ir sveikų žmonių kraujyje „blogojo“ cholesterolio kiekis linkęs padidėti, o turinčių viršsvorio ar sergančiųjų diabetu kraujyje stebimi mažesni pokyčiai. Taigi, sveikesniam žmogui kiaušiniai gali turėti labiau neigiamos įtakos nei turinčiam viršsvorio, bet sveikesnio žmogaus kraujyje „gerojo“ cholesterolio greičiausiai yra daugiau, tad ir galima žala nebus didelė.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – teigia dietologė Eugenija Česaitytė.

Ne tik cholesterolis

Jei kiaušiniuose esančio cholesterolio poveikį sveikatai mokslininkai tyrinėja vis iš naujo, kitų juose esančių medžiagų nauda abejojama rečiau. Viena iš tokių – cholinas, užtikrinanti gerą smegenų veiklą. Tvirtinama, jog ji mažina riziką susirgti Alzheimerio liga bei saugo kepenis.

Kiaušinių tryniai yra vienas geriausių liuteino šaltinių. Šitas pigmentas siejamas su geresniu regėjimu.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Lietuvos gastronomijos forume – 14 „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų šefų 3

Forumas – Lietuvos, svečiai – užjūrio. Taip knieti pavadinti gastronomijos renginį Vilniuje, kuriame...

Laisvalaikis
2019.10.15
Mėsa: valgyti ar nevalgyti 15

Lyg išmokome, jog kasdien valgyti didkepsnius ar dešreles – nesveika. Bet šią savaitę pristatytas naujas...

Laisvalaikis
2019.10.05
Britų alkoholio importuotojai kaupia atsargas Kalėdoms

Britų importo įmonės, nežinodamos, kada ir kokiomis sąlygomis šalis išstos iš Europos Sąjungos (ES) ir ko...

Laisvalaikis
2019.10.01
Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių 5

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius,...

Laisvalaikis
2019.09.30
P. Jurkevičius: juoda ir truputį dviprasmiška tos profesijos lengvybė Premium 1

Ji laukė manęs prabangaus viešbučio lounge terasoje. Išvakarėse paskambino senas draugas ir paprašė susitikti...

Verslo klasė
2019.09.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau