Keliautojų vadovų siūlomos rudens kryptys: paskui šilumą ir naują derlių

Publikuota: 2019-09-22
Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO („ AFP“ /„Scanpix“) nuotr.
svg svg
Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO („ AFP“ /„Scanpix“) nuotr.
 

Ruduo kelionėms patogus ne tik dėl sumažėjusių turistų srautų ir kai kur žemesnių kainų, bet ir dėl naujojo derliaus gėrybių, kurių pilni vietos turgūs, restoranai ir užeigos. VŽ „Savaitgalis“ atrinko keletą keliautojų vadovų siūlomų rudens krypčių, kuriose garantuoti ir dar šilti orai, ir geri vaizdai, ir šventė gomuriui.

Liono turguose

Anot populiariojo kelionių vadovo „Lonely Planet“, Lionas Prancūzijos rytuose garsėja kokybišką maistą ruošiančiais restoranais. Rinktis miesto svečiai gali ir iš „Michelin“ žvaigždes pelniusių įstaigų, kuriančių šiame krašte atsiradusio nouvelle cuisine stiliaus patiekalus (kai vengiama sunkių ingredientų, pirmenybė teikiama šviežumui, patiekalų lengvumui), ir iš tradicinių Liono bouchons, t. y. šeimos užeigų, siūlančių sočių patiekalų su dešrelėmis ar iš veršiuko kojų. Liono turguose gausu grybų, aukščiausios kokybės sūrių ir įvairiausių subproduktų. Ir, žinoma, mieste, siaurose senamiesčio gatvelėse, viena paskui kitą rikiuojasi tradicinės sūrinės, kepyklėlės, šokolado krautuvėlės.

Ant Liono slenksčio – Ronos slėnio vynuogynai. Rugsėjį ir spalį čia nuimamas vynuogių derlius, taigi tai puikus laikas aplankyti vyndarius, gal net įsiprašyti jiems į talką. „Lonely Planet“ teigimu, spalį čia vyrauja vėsūs orai – temperatūra dieną svyruoja apie 10–18 °C. Mūsų kraštų gyventojai tokį orą įpusėjus rudeniui greičiau pavadintų šiltu.

Lankantis Lione verta aplankyti „Institut Lumiere“ – Lione užaugusiems kino pradininkams broliams Lumiere’ams ir kinui skirtą muziejų. Spalį vyksta Lumiere’ų festivalis, kino mėgėjų šįmet laukiantis spalio 12–20 d. http://www.festival-lumiere.org/en/.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Lonely Planet“ viešnagei Lione ir apylinkėse rekomenduoja skirti 3–4 dienas ir atkreipia dėmesį, kad pirmadieniais dauguma turgų neveikia.

Užuosti La Riochą

Palyginti nedideliame šiaurinės Ispanijos regione La Riochoje skaičiuojama apie 1.200 vyninių. Vynuogynai rikiuojasi Ebro upės slėnyje. Tai lėtai gyvenanti, istorijos turtinga vieta. Rudenį La Riocha irgi švenčia derlių, net ore justi tirštas fermentuojamų vaisių kvapas.

Maisto ir vyno degustacijos čia privalomos. Chateau tipo senosios vyninės glaudžiasi aplink Haro miestą, Riochos Alavesos rajono vyninės modernesnės – keliautojai gali grožėtis architektų Franko Gehry, Santiago Calatravos suprojektuotais statiniais. Logronjo mieste tikrai gera vakaroti – eilės barų gatvėse ir aikštėse siūlo pigių, bet labai skanių pinchos (tapų).

La Riochą „Lonely Planet“ pataria apvažiuoti ratu, iš vieno miestelio į kitą, neskubėti, nes rugsėjį ir spalį čia dar maloniai šilta. Planuojant verta žinoti, kad artimiausias Haro miestui oro uostas yra Bilbao, maždaug 130 km į šiaurę.

Airiškos austrės

Airiai švęsti moka, sako „The Guardian“, o audringiausią rudens šventę jie skiria austrėms. Kasmet paskutinį rugsėjo savaitgalį (šįmet rugsėjo 27–29 d. https://www.galwayoysterfestival.com/) vakarinėje Airijos pakrantėje esančiame Golvėjaus mieste vyksta Austrių festivalis. Jis neretai vadinamas garsiausia pasaulyje airiška švente po Šv. Patriko dienos. Linksmybės prasideda penktadieniais Pasaulio austrių atidarymo čempionatu ir tęsiasi visą savaitgalį.

Pjemonto grybai

Besiribojantis su Prancūzija ir Šveicarija Italijos Pjemontas, sakytum, sėdi Alpių papėdėje. Čia neplaukia tokios turistų minios kaip į Toskaną, nors vietos miesteliai, jų istorijos, tradicijos, užeigos, turgūs verti kelionės nė kiek ne mažiau. Pjemontas ypač žavus rudenį, kai miškai pilni grybų, skinamos raudonosios ‚Nebbiolo‘ veislės vynuogės ir prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. Kiti regiono skanėstai – tai puiki jautiena, trumpagrūdžiai Arborio ryžiai ir sūriai, vienas kurių – puskietis kastelmanjas.

Alboje, viduramžių bokštais ir barokiniais bei renesansiniais rūmais apkaišytame mieste, spalį prasideda trumų festivalis – grybų mugė vyksta kiekvieną savaitgalį iki lapkričio vidurio (https://www.fieradeltartufo.org/en/), sykiu rengiamos linksmos asiliukų lenktynės – analogas Asčio miesto garsiosioms Palio žirgų lenktynėms, kuriose raiteliai joja be balnų.

Trumų medžioklės plotai tįsta miškingomis Langhe kalvomis, bet be vietinių pagalbos kažin ar galima tikėtis sėkmės. Atgaiva po ilgesnio pasivaikščiojimo gali tapti pavakariai ir vietinių ‚Barbaresco‘ ir ‚Barolo‘ vynuogių veislių vynų degustacija mažutėse užeigose (cantinas).

„Lonely Planet“ kelionę siūlo pradėti Turine, o paskui geriausia nuomotu automobiliu traukti į mažesnius Pjemonto miestelius. Alba yra apie 65 km į pietus nuo Turino.

Silkių Helsinkyje

Helsinkyje spalį oras nelabai skirsis nuo Vilniaus ar Klaipėdos, gali būti vėsu ir drėgna, bet jei tektų ten lankytis spalio 6–12 d., čia vyks Baltijos silkių festivalis ir mugė „Silakkamarkkinat“ (https://stadinsilakkamarkkinat.fi/en). Pasak kelionių gido „Never Stop Traveling“, šis festivalis kasmet rengiamas nuo 1743-iųjų. Į turgaus aikštę žvejai susirenka parduoti dienos laimikio, siūlo pačiais įvairiausiais būdais – nuo tradicinių iki modernių variacijų – paruoštos silkės ir kitų suomiškų valgių. Mugėje renkamas geriausias patiekalas iš silkės, vyksta burlaivių varžybos.

FOTO parašas: Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO (AFP / „Scanpix“) nuotr.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku