Keliautojų vadovų siūlomos rudens kryptys: paskui šilumą ir naują derlių

Publikuota: 2019-09-22
Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO („ AFP“ /„Scanpix“) nuotr.
Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO („ AFP“ /„Scanpix“) nuotr.
 

Ruduo kelionėms patogus ne tik dėl sumažėjusių turistų srautų ir kai kur žemesnių kainų, bet ir dėl naujojo derliaus gėrybių, kurių pilni vietos turgūs, restoranai ir užeigos. VŽ „Savaitgalis“ atrinko keletą keliautojų vadovų siūlomų rudens krypčių, kuriose garantuoti ir dar šilti orai, ir geri vaizdai, ir šventė gomuriui.

Liono turguose

Anot populiariojo kelionių vadovo „Lonely Planet“, Lionas Prancūzijos rytuose garsėja kokybišką maistą ruošiančiais restoranais. Rinktis miesto svečiai gali ir iš „Michelin“ žvaigždes pelniusių įstaigų, kuriančių šiame krašte atsiradusio nouvelle cuisine stiliaus patiekalus (kai vengiama sunkių ingredientų, pirmenybė teikiama šviežumui, patiekalų lengvumui), ir iš tradicinių Liono bouchons, t. y. šeimos užeigų, siūlančių sočių patiekalų su dešrelėmis ar iš veršiuko kojų. Liono turguose gausu grybų, aukščiausios kokybės sūrių ir įvairiausių subproduktų. Ir, žinoma, mieste, siaurose senamiesčio gatvelėse, viena paskui kitą rikiuojasi tradicinės sūrinės, kepyklėlės, šokolado krautuvėlės.

Ant Liono slenksčio – Ronos slėnio vynuogynai. Rugsėjį ir spalį čia nuimamas vynuogių derlius, taigi tai puikus laikas aplankyti vyndarius, gal net įsiprašyti jiems į talką. „Lonely Planet“ teigimu, spalį čia vyrauja vėsūs orai – temperatūra dieną svyruoja apie 10–18 °C. Mūsų kraštų gyventojai tokį orą įpusėjus rudeniui greičiau pavadintų šiltu.

Lankantis Lione verta aplankyti „Institut Lumiere“ – Lione užaugusiems kino pradininkams broliams Lumiere’ams ir kinui skirtą muziejų. Spalį vyksta Lumiere’ų festivalis, kino mėgėjų šįmet laukiantis spalio 12–20 d. http://www.festival-lumiere.org/en/.

„Lonely Planet“ viešnagei Lione ir apylinkėse rekomenduoja skirti 3–4 dienas ir atkreipia dėmesį, kad pirmadieniais dauguma turgų neveikia.

Užuosti La Riochą

Palyginti nedideliame šiaurinės Ispanijos regione La Riochoje skaičiuojama apie 1.200 vyninių. Vynuogynai rikiuojasi Ebro upės slėnyje. Tai lėtai gyvenanti, istorijos turtinga vieta. Rudenį La Riocha irgi švenčia derlių, net ore justi tirštas fermentuojamų vaisių kvapas.

Maisto ir vyno degustacijos čia privalomos. Chateau tipo senosios vyninės glaudžiasi aplink Haro miestą, Riochos Alavesos rajono vyninės modernesnės – keliautojai gali grožėtis architektų Franko Gehry, Santiago Calatravos suprojektuotais statiniais. Logronjo mieste tikrai gera vakaroti – eilės barų gatvėse ir aikštėse siūlo pigių, bet labai skanių pinchos (tapų).

La Riochą „Lonely Planet“ pataria apvažiuoti ratu, iš vieno miestelio į kitą, neskubėti, nes rugsėjį ir spalį čia dar maloniai šilta. Planuojant verta žinoti, kad artimiausias Haro miestui oro uostas yra Bilbao, maždaug 130 km į šiaurę.

Airiškos austrės

Airiai švęsti moka, sako „The Guardian“, o audringiausią rudens šventę jie skiria austrėms. Kasmet paskutinį rugsėjo savaitgalį (šįmet rugsėjo 27–29 d. https://www.galwayoysterfestival.com/) vakarinėje Airijos pakrantėje esančiame Golvėjaus mieste vyksta Austrių festivalis. Jis neretai vadinamas garsiausia pasaulyje airiška švente po Šv. Patriko dienos. Linksmybės prasideda penktadieniais Pasaulio austrių atidarymo čempionatu ir tęsiasi visą savaitgalį.

Pjemonto grybai

Besiribojantis su Prancūzija ir Šveicarija Italijos Pjemontas, sakytum, sėdi Alpių papėdėje. Čia neplaukia tokios turistų minios kaip į Toskaną, nors vietos miesteliai, jų istorijos, tradicijos, užeigos, turgūs verti kelionės nė kiek ne mažiau. Pjemontas ypač žavus rudenį, kai miškai pilni grybų, skinamos raudonosios ‚Nebbiolo‘ veislės vynuogės ir prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. Kiti regiono skanėstai – tai puiki jautiena, trumpagrūdžiai Arborio ryžiai ir sūriai, vienas kurių – puskietis kastelmanjas.

Alboje, viduramžių bokštais ir barokiniais bei renesansiniais rūmais apkaišytame mieste, spalį prasideda trumų festivalis – grybų mugė vyksta kiekvieną savaitgalį iki lapkričio vidurio (https://www.fieradeltartufo.org/en/), sykiu rengiamos linksmos asiliukų lenktynės – analogas Asčio miesto garsiosioms Palio žirgų lenktynėms, kuriose raiteliai joja be balnų.

Trumų medžioklės plotai tįsta miškingomis Langhe kalvomis, bet be vietinių pagalbos kažin ar galima tikėtis sėkmės. Atgaiva po ilgesnio pasivaikščiojimo gali tapti pavakariai ir vietinių ‚Barbaresco‘ ir ‚Barolo‘ vynuogių veislių vynų degustacija mažutėse užeigose (cantinas).

„Lonely Planet“ kelionę siūlo pradėti Turine, o paskui geriausia nuomotu automobiliu traukti į mažesnius Pjemonto miestelius. Alba yra apie 65 km į pietus nuo Turino.

Silkių Helsinkyje

Helsinkyje spalį oras nelabai skirsis nuo Vilniaus ar Klaipėdos, gali būti vėsu ir drėgna, bet jei tektų ten lankytis spalio 6–12 d., čia vyks Baltijos silkių festivalis ir mugė „Silakkamarkkinat“ (https://stadinsilakkamarkkinat.fi/en). Pasak kelionių gido „Never Stop Traveling“, šis festivalis kasmet rengiamas nuo 1743-iųjų. Į turgaus aikštę žvejai susirenka parduoti dienos laimikio, siūlo pačiais įvairiausiais būdais – nuo tradicinių iki modernių variacijų – paruoštos silkės ir kitų suomiškų valgių. Mugėje renkamas geriausias patiekalas iš silkės, vyksta burlaivių varžybos.

FOTO parašas: Spalį Pjemonte prasideda baltųjų trumų – brangiausių pasaulyje grybų – sezonas. MARCO BERTORELLO (AFP / „Scanpix“) nuotr.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau