Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė

Publikuota: 2019-09-09
Dietologai ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Dietologai ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti širdies kraujagyslių ligomis, bet labiau rizikuoja patirti insultą.

Leidinys „British Medical Journal“ paskelbė mitybos poveikio sveikatai tyrimo rezultatus. Atlikdami jį mokslininkai beveik 18 metų stebėjo 48.000 žmonių. Palyginti su vartojančiaisiais mėsą, iš 1.000 atvejų tarp veganų ir vegetarų širdies ligų atvejų pasitaikė dešimčia mažiau, o insultų – trimis daugiau. Bet, anot BBC, ir ši studija negali vienareikšmiškai įrodyti, ar sveikata priklauso tik nuo pasirinktos dietos, ar ir nuo kitų gyvenimo būdo aspektų. Mitybos ekspertai teigia, jog nepriklausomai nuo pasirinktos dietos, geriausia valgyti kuo įvairesnį maistą.

Kas naujo

„British Medical Journal“ analizuojami EPIC-Oxford (angl. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) ilgalaikio tyrimo duomenys. Pusė dalyvių, prisijungusių prie tyrimo 1993–2001 m., buvo valgantieji mėsą, šiek tiek daugiau nei 16.000 – vegetarai ar veganai, 7.500 – valgantieji žuvį ir jūros gėrybes. Apie mitybą jų buvo klausinėjima prasidėjus tyrimui, tokia pat apklausa vėl atlikta 2010-aisiais. Tyrėjai atsižvelgė ir į tai, ar tyrimo dalyviai rūko, į jų sveikatos istoriją bei fizinį aktyvumą.  

Iš viso tarp tiriamųjų nustatyta 2.820 širdies kraujagyslių ligų atvejų ir 1.072 insulto, įskaitant 300 hemoraginio insulto (trūkus kraujagyslėms kraujas išsilieja į smegenis, po jų dangalais ir į smegenų skilvelius), atvejų.  

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Tyrėjai atskleidė, jog valgantieji žuvį susirgti širdies kraujagyslių ligomis rizikuoja 13% mažiau, o veganai ir vegetarai – 22% mažiau nei mėsos valgytojai. Bet pasirinkusieji augalinės kilmės maisto produktų dietą 20% labiau rizikuoja patirti insultą. Tyrėjai mano, jog tai gali būti susiję su mažu gaunamo vitamino B12 kiekiu, bet teigia, jog patvirtinti šias sąsajas reikia daugiau tyrimų. Kita vertus, gali būti ir taip, jog minėtos asociacijos neturi nieko bendra su dieta ir gali atspindėti kitus tiriamųjų, kurie nevalgo mėsos, gyvenimo būdo ypatumus.

Sveika ar ne

BBC kalbinta dietologė Frankie Phillips teigia, jog tyrimas neparodo, kad veganiška ir vegetariška mityba yra nesveikesnė, negu kitos, nes tai buvo stebimasis tyrimas – tyrėjai keliolika metų stebėjo, ką žmonės valgo. Taigi jų duomenys yra asociatyvūs, o ne paremti priežasties ir pasekmės aiškinimu. Dietologės nuomone, tyrimas ragina pasvarstyti, ar verta maitintis pagal griežtai apibrėžtą ir suplanuotą dietą, ar valgyti įvairų maistą.

„Mėsos mėgėjų dieta nebūtinai yra įvairesnė. Galbūt kas vakarą jie valgė tik mėsą ir bulves ir daugiau jokių daržovių“, – svarsto p. Phillips.  

Tyrimo dalyviai apie jų mitybą pakartotinai apklausti 2010-aisiais. F. Phillips tvirtina, jog nuo tyrimo pradžios1993-aisiais iki dabar veganiška ir vegetariška mityba pasikeitė – vegetarams ir veganams patogaus maisto pasiūla išsiplėtė, ši mityba išpopuliarėjo, be to, dabar daugiau žinoma apie apdorotų produktų ir raudonos mėsos nesaikingo vartojimo keliamą pavojų sveikatai.

Ką valgyti

NHS, viena didžiausių Jungtinės Karalystės sveikatos interneto svetainių (www.nhs.uk), savo „Eatwell Guide“ ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Tradiciškai rekomenduojama suvalgyti mažiausiai penkias vaisių ir daržovių porcijas per dieną.

Patiekalų pagrindą turėtų sudaryti skaidulomis turtingi, krakmolingi produktai – duona, makaronai, ryžiai, bulvės. Nevalia pamiršti baltymų – iš liesos mėsos, žuvies, jūros produktų, ankštinių daržovių ir nesūdytų riešutų. Į dietą reiktų įtraukti pieno produktų ar jų alternatyvų.

Maisto produktai, kuriuose gausu riebalų, cukraus ir druskos, turėtų būti valgomi kuo rečiau ir mažais kiekiais.

Vegetarams ir veganams patariama vartoti pakankamai specifinių maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, žmonės, kurie nuolatos valgo mėsą, pieno produktus ir žuvį, paprastai gauna pakankamai vitamino B12, reikalingo sveikai kraujo ir nervų sistemai palaikyti.

Organizmas sunkiau pasisavina geležį iš augalinės kilmės maisto, todėl nevalgantiems mėsos reikia užtikrinti, kad racione netrūktų tokių produktų, kaip pilno grūdo duona ir miltai, džiovinti vaisiai ir ankštinės daržovės.

BBC atkreipia dėmesį, jog neseniai britų dietologai ragino veganus nepamiršti produktų, turtingų smegenų veiklai labai svarbaus cholino. Jo gausu jautienoje, kiaušiniuose, piene. Veganiškos alternatyvos yra išmirkytos ir paskrudintos sojų pupelės, kryžiažiedės daržovės (pvz., briuselio kopūstai, brokoliai), grybai, bolivinė balanda, žemės riešutai.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Sukūrė restoranų platformą regionui: kaip žemaičiai, patys sau pasidarėme Premium 1

Darbuotojus paveikus prasidėjusiai pandemijai ir karantinui, dalis jų netruko pamatyti galimybę ir dar...

Gazelė
2022.08.16
VMI maitinimo įmonėse nustatė kone 400 mokestinių pažeidimų 9

Viešojo maitinimo sektoriuje šiemet sausį – liepą nustatyti keli šimtai mokestinių pažeidimų ir priskaičiuota...

Finansai
2022.08.14
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku