Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė

Publikuota: 2019-09-09
Dietologai ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Dietologai ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti širdies kraujagyslių ligomis, bet labiau rizikuoja patirti insultą.

Leidinys „British Medical Journal“ paskelbė mitybos poveikio sveikatai tyrimo rezultatus. Atlikdami jį mokslininkai beveik 18 metų stebėjo 48.000 žmonių. Palyginti su vartojančiaisiais mėsą, iš 1.000 atvejų tarp veganų ir vegetarų širdies ligų atvejų pasitaikė dešimčia mažiau, o insultų – trimis daugiau. Bet, anot BBC, ir ši studija negali vienareikšmiškai įrodyti, ar sveikata priklauso tik nuo pasirinktos dietos, ar ir nuo kitų gyvenimo būdo aspektų. Mitybos ekspertai teigia, jog nepriklausomai nuo pasirinktos dietos, geriausia valgyti kuo įvairesnį maistą.

Kas naujo

„British Medical Journal“ analizuojami EPIC-Oxford (angl. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) ilgalaikio tyrimo duomenys. Pusė dalyvių, prisijungusių prie tyrimo 1993–2001 m., buvo valgantieji mėsą, šiek tiek daugiau nei 16.000 – vegetarai ar veganai, 7.500 – valgantieji žuvį ir jūros gėrybes. Apie mitybą jų buvo klausinėjima prasidėjus tyrimui, tokia pat apklausa vėl atlikta 2010-aisiais. Tyrėjai atsižvelgė ir į tai, ar tyrimo dalyviai rūko, į jų sveikatos istoriją bei fizinį aktyvumą.  

Iš viso tarp tiriamųjų nustatyta 2.820 širdies kraujagyslių ligų atvejų ir 1.072 insulto, įskaitant 300 hemoraginio insulto (trūkus kraujagyslėms kraujas išsilieja į smegenis, po jų dangalais ir į smegenų skilvelius), atvejų.  

Tyrėjai atskleidė, jog valgantieji žuvį susirgti širdies kraujagyslių ligomis rizikuoja 13% mažiau, o veganai ir vegetarai – 22% mažiau nei mėsos valgytojai. Bet pasirinkusieji augalinės kilmės maisto produktų dietą 20% labiau rizikuoja patirti insultą. Tyrėjai mano, jog tai gali būti susiję su mažu gaunamo vitamino B12 kiekiu, bet teigia, jog patvirtinti šias sąsajas reikia daugiau tyrimų. Kita vertus, gali būti ir taip, jog minėtos asociacijos neturi nieko bendra su dieta ir gali atspindėti kitus tiriamųjų, kurie nevalgo mėsos, gyvenimo būdo ypatumus.

Sveika ar ne

BBC kalbinta dietologė Frankie Phillips teigia, jog tyrimas neparodo, kad veganiška ir vegetariška mityba yra nesveikesnė, negu kitos, nes tai buvo stebimasis tyrimas – tyrėjai keliolika metų stebėjo, ką žmonės valgo. Taigi jų duomenys yra asociatyvūs, o ne paremti priežasties ir pasekmės aiškinimu. Dietologės nuomone, tyrimas ragina pasvarstyti, ar verta maitintis pagal griežtai apibrėžtą ir suplanuotą dietą, ar valgyti įvairų maistą.

„Mėsos mėgėjų dieta nebūtinai yra įvairesnė. Galbūt kas vakarą jie valgė tik mėsą ir bulves ir daugiau jokių daržovių“, – svarsto p. Phillips.  

Tyrimo dalyviai apie jų mitybą pakartotinai apklausti 2010-aisiais. F. Phillips tvirtina, jog nuo tyrimo pradžios1993-aisiais iki dabar veganiška ir vegetariška mityba pasikeitė – vegetarams ir veganams patogaus maisto pasiūla išsiplėtė, ši mityba išpopuliarėjo, be to, dabar daugiau žinoma apie apdorotų produktų ir raudonos mėsos nesaikingo vartojimo keliamą pavojų sveikatai.

Ką valgyti

NHS, viena didžiausių Jungtinės Karalystės sveikatos interneto svetainių (www.nhs.uk), savo „Eatwell Guide“ ragina balansuoti maisto produktus, nesvarbu kokia dieta vadovaujamasi. Tradiciškai rekomenduojama suvalgyti mažiausiai penkias vaisių ir daržovių porcijas per dieną.

Patiekalų pagrindą turėtų sudaryti skaidulomis turtingi, krakmolingi produktai – duona, makaronai, ryžiai, bulvės. Nevalia pamiršti baltymų – iš liesos mėsos, žuvies, jūros produktų, ankštinių daržovių ir nesūdytų riešutų. Į dietą reiktų įtraukti pieno produktų ar jų alternatyvų.

Maisto produktai, kuriuose gausu riebalų, cukraus ir druskos, turėtų būti valgomi kuo rečiau ir mažais kiekiais.

Vegetarams ir veganams patariama vartoti pakankamai specifinių maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, žmonės, kurie nuolatos valgo mėsą, pieno produktus ir žuvį, paprastai gauna pakankamai vitamino B12, reikalingo sveikai kraujo ir nervų sistemai palaikyti.

Organizmas sunkiau pasisavina geležį iš augalinės kilmės maisto, todėl nevalgantiems mėsos reikia užtikrinti, kad racione netrūktų tokių produktų, kaip pilno grūdo duona ir miltai, džiovinti vaisiai ir ankštinės daržovės.

BBC atkreipia dėmesį, jog neseniai britų dietologai ragino veganus nepamiršti produktų, turtingų smegenų veiklai labai svarbaus cholino. Jo gausu jautienoje, kiaušiniuose, piene. Veganiškos alternatyvos yra išmirkytos ir paskrudintos sojų pupelės, kryžiažiedės daržovės (pvz., briuselio kopūstai, brokoliai), grybai, bolivinė balanda, žemės riešutai.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau