Technologijos atpažins padirbtą viskį

Publikuota: 2019-08-17
Viskio darykla Kentukio valstijoje (JAV). Bryano Woolstono („Reuters“/„Scanpix“) nuotr.
Viskio darykla Kentukio valstijoje (JAV). Bryano Woolstono („Reuters“/„Scanpix“) nuotr.

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai sukūrė cheminių sensorių sistemą, savotišką dirbtinį liežuvį, leidžiantį atskirti viskio rūšis, nustatyti gėrimo skonio niuansus ir, tai svarbiausia, – jo autentiškumą.

Glazgo ir Strathclydo (Glazgas) universitetų mokslininkų sukurtas dirbtinis liežuvis leidžia nustatyti subtiliausius skonio skirtumus, pavyzdžiui, atskirti vienos partijos viskius, brandintus skirtingose statinėse, praneša BBC. Jis taip pat beveik neklysdamas identifikuoja viskio amžių ir gana tiksliai „pasako“, prieš kiek metų gėrimas buvo pagamintas – 12, 15 ar 18. Mokslininkai tikina, jog dirbtinis liežuvis atskiria viskių rūšį, amžių ir kilmę daugiau nei 99% tikslumu.

Skelbiama, jog bandymams buvo pasitelkti „Glenfiddich“, „Glen Marnoch“ ir „Laphroaig“ daryklų viskiai.

Kokybei ir autentikai nustatyti

Tyrimų, kuriuos mokslininkai atliko pasitelkę savo sukurtą skonių receptorių sistemą, rezultatai skelbiami žurnale „Nanoscale“.

„Šį išradimą mes vadiname dirbtiniu liežuviu, nes jos veikimo principas primena žmogaus liežuvį. Kaip ir mes, jis negali identifikuoti atskirų cheminių junginių, dėl kurių kavos skonis skiriasi nuo obuolių sulčių skonio, tačiau lengvai atpažįsta šių sudėtingų cheminių mišinių skirtumus“, – vieną iš techologijos kūrėjų, bioinžinerijos dr. Alasderą Clarką cituoja BBC.

Pasak mokslininko, jie nėra pirmieji, sukūrę dirbtinį liežuvį, bet pirmieji sukūrė dirbtinį liežuvį, naudojantį du skonio receptorių tipus iš nano struktūros metalų. Tai leidžia gauti daugiau informacijos apie kiekvieno bandinio skonį bei greitesnį ir tikslesnį atsakymą.

Be tiesioginės šios technologijos paskirties viskio autentiškumui nustatyti, ji gali būti naudojama maisto produktų kokybei ar pagaliau – produktų toksiškumui įvertinti.

„Iš pradžių galvojome, jog išradimas pravers maisto pramonei, konkrečiau, – maisto produktų kokybės kontrolei. Tarkime, jei dirbate kompanijoje, kuri spaudžia obuolių sultis, šios technologijos pagalba jūs galite nustatyti, kad šios savaitės partija niekuo nesiskiria nuo sulčių, pagamintų praėjusią savaitę“, – aiškina dr. Clarkas. Anot jo, dirbtinis liežuvis gali būti naudojamas testuojant praktiškai visus skysčius, ne vien viskį.

Technologija gali būti įdiegta į nedidelius portatyvinius įrenginius, skirtus atpažinti skysčiuose nuodingas medžiagas, ji gali būti pravarti ekologams, tirianties vandens švarą telkiniuse.

Dirbtinį liežuvį sudaro stiklinė plokštelė, kurioje įtaisyti trys skirtingi „skonio receptorių“ komplektai. Kiekviename komplekte – po 2 mln. receptorių, maždaug 500 kartų mažesnių už žmogaus skonio receptorių. 

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė 9

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti...

Laisvalaikis
2019.09.09
Naujas „Grill London“ savininkų šūvis: matė vietos naujam formatui, tobulino dvejus metus Premium 23

„Grill London“ autoriai šį mėnesį pristatė dar vieną savo kūrinį – Vilniaus ir Kauno „Akropoliuose“ šį mėnesį...

Gazelė
2019.09.09
„Cinque Terre“ – vynas iš nuostabiojo penketo Premium 1

Ryškiaspalviais namais ant stačių uolų nusėta Italijos rivjera į šalies šiaurės vakarus sutraukia daugybę...

Laisvalaikis
2019.09.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau