Italų močiutės – „Youtube“ žvaigždės

Publikuota: 2019-07-28
Sardinijoje gyvenanti 95-erių Giuseppa Porcu vadinama vyriausia pasaulyje naminių makaronų gamintoja. www.pastagrannies.com nuotr.
Sardinijoje gyvenanti 95-erių Giuseppa Porcu vadinama vyriausia pasaulyje naminių makaronų gamintoja. www.pastagrannies.com nuotr.
 

Kiekvienas italas pasakys, kad yra tik vienas teisingas būdas gaminti makaronus. Ir tai nėra kokia nors nacionalinė paslaptis ar senovinis receptas. Tiesiog geriausi makaronai yra močiutės makaronai. Prieš gerus ketverius metus „Youtube“ platformoje pradėtas projektas „Pasta Grannies“, trumpais reportažais pasakojantis, kaip močiutės iš įvairių Italijos regionų gamina geriausius savo naminius makaronus, ir sykiu fiksuojantis šią, pasirodo, nykstančią tradiciją.

Britė Vicky Bennison, keleto kulinarinių gidų autorė, kulinarinių knygų bendraautorė ir „Pasta Grannies“ sumanytoja, prieš maždaug 15 metų su savo vyru įsigijo vasarnamį Markės (Marche) regione, centrinėje Italijoje.

Čia rinkdama medžiagą naujajai knygai ji pastebėjo, kad tradicija gaminti makaronus namuose nyksta. Nors gausu močiučių, kurios moka ir dar gali gaminti namuose, didžiuma italų vaikų auga valgydami parduotuvėse pirktus makaronus – greitai paruošiamus, vienodo skonio, beveik neturinčius maistinės vertės.

„Tikri džiovinti makaronai yra šiurkščios tekstūros kaip katės liežuvis. Juos reikia gerai pakramtyti“, – tinklaraštyje „The-history-girls“ aiškina V. Bennison. Anot jos, po kelių dešimtmečių naujoji močiučių karta gali ir nežinoti, kaip namie pagaminti makaronus.

„Financial Times“ savaitraštyje „FT Magazine“ V. Bennison prisimena kartą apie makaronus kalbėjusi su vietos parduotuvės šeimininku Alessandro. Jis pasakojo, kad jo močiutė yra puiki virėja, bet jis pats niekada negamino kartu su ja. Nonna Maria skaičiuoja 9-ą dešimtį, ji buvo siuvėja, o išėjusi į pensiją gamina makaronus vietos restoranui. Taigi V. Bennison pakvietė juos abu į savo namus gaminti makaronų ir jų bendrą darbą nufilmavo.

„Tai buvo puiki diena“, – „FT Magazine“ pasakoja V. Bennison. Maria gamino taljatelius su Markės regionui būdingu ragu iš įvairių rūšių mėsos, o močiutei pirmą kartą padėjęs anūkas įvertino, koks šis procesas ypatingas.

„Mane tai įkvėpė“, – sako V. Bennison ir taip „Youtube“ platformoje atsirado „Pasta Grannies“.

Vienos kartos patirtys

Per pastaruosius ketverius metus V. Bennison nufilmavo daugiau nei 200 močiučių, gaminančių įvairiausių formų ir stilių makaronus – nuo gnocchi, skęstančių grietinėlėje ir svieste ir patiektų su polenta Italijos Alpėse, iki orecchiette (mažos ausytės) Apulijoje. „Pasta Grannies“ projektas turi beveik 400.000 sekėjų. Trumpuose, 5–6 min. reportažuose užfiksuoti dažnai unikalūs receptai, savita kiekvienos šeimininkės gaminimo technika bei gudrybės ir pačios močiutės – plepesnės, tylesnės, išsipuošusios, kuklesnės, bet visos ramiai, kruopščiai raitančios savo geriausius makaronus. Tas procesas hipnotizuoja – atrodo, jos net nežiūri, ką daro, pirštai dirba patys savaime.

„Šios močiutės yra paskutinė moterų karta, kurios privalėjo gaminti makaronus kasdien, kad pamaitintų savo šeimas. Aš noriu pagerbti jas ir jų patirtis“, – sako V. Bennison.

Visos močiutės – vyresnės nei 65-erių. Apie senoles projekto rengėjams paprastai papasakoja jų šeimos nariai, draugai, kartais – ir miestelių merai.

„Bet reikia italo, kad įtikintų pagyvenusią ponią pasidalyti savo patirtimi „Youtube“, – sako V. Bennison.

Italijoje ryšiai ir pažintys yra labai svarbu, tad britė bendradarbiauja su italų virtuvės meistre Livia de Giovanni, kuri ir padeda įsiprašyti į svečius pas močiutes.

Filmuojama „gyvai“, be repeticijų ar pakartojimų. Vėliau V. Bennison įgarsina receptą. Anot jos, tai būtina, kad žiūrovai suprastų, kas ir kaip daroma, nes močiutės negamina iš knygų – jų paklausus, kiek reikia miltų, dažniausiai būna atsakoma, kad tiek, kiek reikia.

„Mes daug kalbamės, išklausome močiučių istorijų. Moterys dažnai pasakoja apie savo vaikystę, jaunystę, dažna – ir apie patirtą badą, maisto stygių“, – kalba V. Bennison.

Šį pavasarį Faencoje (Faen­za), netoli Bolonijos, ji filmavo 85-erių Marią Argnani. Gamindama strichetti con prosciutto e piselli, kaspinėlio formos makaronus su kumpiu ir žirneliais, ponia Maria pasakojo, kad jos mama dažnai sirgdavo, tad ji, būdama vyriausia iš keturių vaikų, keldavosi 5 val. ryte melžti karvių.

„Norėčiau pamiršti tuos laikus. Buvo karas. Į mokyklą ėjome be batų. Vištas parduodavome už skolas“, – pasakoja senoji ponia. Filmavimui ji pasipuošė mėlynu megztiniu, susisuko plaukus. Mokyklą jai teko mesti devynerių, bet jos gaminimo technika gana nuosekli ir moderni – ji sveria miltus, palieka makaronų tešlą „ilsėtis“.

„Pastebėjau, kad daugelis močiučių tarsi slepiasi šešėlyje, – „FT Magazine“ sako „Pasta Grannies“ sumanytoja. – Kažkodėl jos nori būti nematomos, nors iš tikrųjų būtent jos yra šeimos širdis.“

Pietų pas močiutę italai tradiciškai važiuoja sekmadieniais. Prieš kelerius metus projekto komanda filmavo, kaip Maria Argnani šeimos sekmadienio pietums gamino tortelinius su špinatais, rikota ir šalavijų sviestu.

„Manau, kad mums visiems svarbu turėti tokią vieną dieną, kai kartu susirenkame prie stalo“, – sako M. Argnani dukra.

Knyga ir Azijos močiutės

Pirmuosius trejus metus „Pasta Grannies“ daug žiūrovų neturėjo. V. Bennison skaičiuoja, kad apie 2017 m. Kalėdas ji turėjo 5.000 nuolatinių sekėjų ir tuo visai didžiavosi. Vėliau po kelių projekto paminėjimų socialinėje medijoje močiutės ėmė populiarėti, o kai pernai rugpjūtį apie „Pasta Grannies“ papasakojo „Business Insider“ portalas, staiga „užtvanka sprogo“. Šį rudenį turi pasirodyti „Pasta Grannies“ knyga. „Youtube“ siūlosi įkelti projektą tarp savo populiariausiųjų kanalų, o tai leistų patrigubinti sekėjų skaičių ir peržengti milijono ribą.

„Youtube“ pageidauja, kad V. Bennison kurtų ilgesnius videopasakojimus ir skelbtų juos dažniau. Pati projekto kūrėja prisipažįsta, kad naudotis socialinėmis medijomis mokosi tarsi užsienio kalbos, t. y. nuo abėcėlės, ir iki šiol gerai nesupranta pajamų iš reklamos algoritmų. Pasak „FT Magazine“, nors sekėjų skaičius auga, jos uždarbis svyruoja tarp 500 ir 2.000 GBP per mėnesį. Didesnės pajamos leistų ne tik daugiau kurti, bet ir suteiktų galimybių plėstis. „Jau užregistravau „Spicy Grannies“ vardą. Noriu papasakoti apie Aziją“, – dėsto V. Bennison, bet užbaigti „Pasta Grannies“ kol kas neplanuoja.

Gerbti įvairovę

„Italijoje labai ryškūs skirtumai tarp regionų“, – V. Bennison vėl grįžta prie maisto ir tradicijų. Makaronai įvairiuose regionuose skirtingi. Šiaurėje juos gamina iš minkštesnių kviečių (itališkai vadinamų tenero) miltų ir į tešlą muša kiaušinių. Pietuose augina kietuosius kviečius durum, čia makaronai mažiau įvairūs formomis, bet padažai įdomesni. Anot V. Bennison, virtuvės meistrai ir kulinarinės asociacijos pradėję standartizuoti receptus ignoruoja įvairovę, ypač regionuose, namuose gaminamo maisto.

„Pavyzdžiui, Rosettos ir jos kaimynės Ligūrijoje pestą gamina be riešutų, deda į jį vietinio šviežio sūrio, kurio skonis primena jogurtą. Tai būdas paįvairinti receptus. Bet tai ne tas padažas, kurį nutarta vadinti pesto alla Genovese“, – kalba V. Bennison. Jos žodžiais, būsimoji jos knyga apie močiutes ir jų gaminamą maistą yra kuklus atsakas į garsenybių virtuvės meistrų kultą. Jie dažnai giriasi puoselėjantys kurio nors krašto virtuvę, bet retas ten būna užaugęs, mažuma tą atstovaujamą regioną išties pažįsta. Joms padeda didelės komandos, o jos močiutės viską daro pačios, iš to ir su tuo, ką turi: tešlą minko iš visų likusių jėgų, kad būtų patogiau – po stalu pasilipusios ant laiptelio; pjausto makaronus su banguotu apvaliu peiliuku, suka rankomis, vynioja ant pagaliuko, gnaibo šakute ar naudoja makaronų gaminimo mašinėlę, deda žirnelius ir žoleles iš savo sodo, brangų parmezaną keičia duonos trupiniais. Vienos supila makaronus į padažo puodą ant viryklės, kitos padažo uždeda ant makaronų lėkštėje. Reta prašo jaunesniųjų pagalbos, bet klausiamos mielai pamoko.

„Niekada negaminu makaronų tėvams. Nors esu virtuvės meistrė, mano mama laikoma geresne už mane ir man to daryti neleidžiama. Toks mūsų mentalitetas“, – sako su „Pasta Grannies“ bendradarbiaujanti šefė L. de Giovanni.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Europarlamentarams maistą „pagardino“ belgišku PVM 2

Šiuo metu atostogaujantys Europos Parlamento (EP) nariai ir jų padėjėjai bus nemaloniai nustebinti, kai...

Finansai
2019.08.18
Vyno vertinimas balais – atgyvena ar būtinybė Premium

Gegužę vyno pasaulį apskriejo žinia, kad neabejotinai žymiausias pasaulio vyno kritikas Robertas Parkeris...

Laisvalaikis
2019.08.17
Technologijos atpažins padirbtą viskį 7

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai sukūrė cheminių sensorių sistemą, savotišką dirbtinį liežuvį,...

Laisvalaikis
2019.08.17
Markė – netikėtų atradimų kraštas Premium

Italijos regionas Markė (Marche) Lietuvoje dar tik atrandamas. Nedaugelis žino, kad Markėje auga įvairių...

Laisvalaikis
2019.08.10
Išbrangus avokadams, restoranai imasi gudrybių  1

Smarkiai išaugusi paklausa ir prastas derlius taip pabrangino avokadus, kad kai kurie restoranai nebeišgali...

Pramonė
2019.08.08
Lietuvoje rinkai neaugant, eksportą didina dviženkliais skaičiais Premium 1

Alaus vartojimui šalyje nedidėjant, aludariai pajamas augina plėsdamiesi eksporto rinkose. Populiariausios...

Pramonė
2019.08.07
Škotai nenori prarasti ES paramos viskiui ir lašišai

Jungtinei Karalystei išsirinkus naują ministrą pirmininką, kietojo „Brexit“ scenarijus atrodo kaip niekad...

Laisvalaikis
2019.08.04
Iliustruotoji istorija: Žaliasis graikų auksas

Senovės graikams svarbiausi buvo trys dalykai: maistas, vanduo ir alyvuogių aliejus. Aliejus buvo vartojamas...

Laisvalaikis
2019.08.04
Tarptautinė alaus diena: kas jo pagamina, importuoja ir išgeria daugiausia 4

Pasaulis mini Tarptautinę alaus dieną. Europos Komisija (EK) siūlo pažvelgti į su alumi susijusią statistiką...

Pramonė
2019.08.02
„Herkaus Kanto“ bare darbuotoją nuo kliento sunkiai atskirsi Premium 2

Maitinimo įstaigų vadovų didžiausias galvos skausmas – didelė darbuotojų kaita. „Herkaus Kanto“ bare...

Gazelė
2019.08.01
Vietoj deimanto – kvadratinis arbūzas Premium

Takashi Hosokawa, Japonijos Išikavos prefektūroje veikiančio karštųjų versmių viešbučių tinklo savininkas,...

Laisvalaikis
2019.07.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau