Kauno bare sekmadienį gamins meksikiečiai

Publikuota: 2019-07-27
„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinančiame bare „B2O“ gamins meksikiečiai. „B2O“ nuotr.
„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinančiame bare „B2O“ gamins meksikiečiai. „B2O“ nuotr.

„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinantis baras „B2O“ liepos 28 d., sekmadienį, kviečia į gastronominę kelionę po Meksiką. Socialinio projekto esmė yra ta, kad kas antrą sekmadienį baro virtuvę perimantys Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai svečiams pristato savo šalių maisto kultūrą ir pasakoja savo gyvenimo istorijas.

Liepos pradžioje bare buvo gaminami afganistanietiški patiekalai. Artėjančio sekmadienio „Pasaulio virtuvė“ keliautojus ves į šalį, kurią daugelis pažįstame iš filmų ar serialų – Meksiką. Šios kelionės „gidais“ bus šeši neseniai į Lietuvą atvykę meksikiečiai misionieriai Abigail, Gosen, Nimsy, Suni, Josue ir Gecer.

Prieš tai Vokietijoje savanoriavę jaunuoliai sako, kad jų gyvenimas – sunkiai nuspėjamas: „Niekada negali žinoti, kiek laiko praleisi vienoje ar kitoje šalyje. Metus gyvenome Belgijoje, tuomet vykome į Vokietiją, o dabar jau tris mėnesius gyvename čia. Keliaujame ten, kur mus siunčia „Apostle of God“ organizacija.“

Siūlys tradicinių patiekalų

Lietuviškus šaltibarščius pamėgę meksikiečiai juokauja, jog grįžę į gimtinę pirmiausia puls valgyti vietinių tacos – nėra kito patiekalo, kuris taip gerai atspindėtų Meksikos skonius ir spalvas.

„Taip pat ir enchilados – nėra pasaulyje nė vieno meksikiečio, kuris nebūtų valgęs tacos arba enchilados“, – sako viena iš misionierių Abigail.

Baro lankytojus jie vaišins būtent šiais patiekalais – kviečių ir kukurūzų miltų paplotėliais su įvairiais įdarais, pagardintais meksikietiškais pagardais.

Anot savanorių, abu šiuos patiekalus vienija svarbus Meksikos virtuvės ingredientas – kviečių arba kukurūzų miltų paplotėlis, vadinamas tortilla. Jo populiarumo paslaptis – funkcionalumas, nes dažniausiai tortilla pakeičia peilį ir šakutę. Pasakojama, jog tortillas išpopuliarino actekų imperatorius Moctezuma. Pusryčiams arba pietums meksikiečių šeimos valgo enchiladas, jas dažniausiai ruošia mamos arba močiutės. Vėlyvais vakarais su draugais ar šeima visi mėgaujasi tacos, juos gamina namie, perka baruose ar tiesiog gatvėje. Įdaryti paplotėliai – ypač populiarus futbolo sirgalių valgis.

Be šių patiekalų, meksikiečiai žada tradicinį desertą arroz con leche, meksikietišką ryžių pudingą iš ryžių, pieno, cukraus, cinamono ir razinų.

Socialinis projektas

Pasak „B2O“ atstovo Žilvino Kauprėno, „Pasaulio virtuvės“ projektą pasiūlė ir padėjo įgyvendinti darnaus vystymosi specialistė Ana Gabrielė Sabancevaitė, ilgą laiką dirbusi JAV, pasaulinėse organizacijose „Huairou Commission“ ir „Urban Catalyst Lab“. Organizacijos užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis, kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe.

Šeimos barus „BO“ ir „B2O“ valdančios įmonės atstovas teigia siekiantis, jog verslą motyvuotų ne tik sukuriama finansinė nauda, bet ir bendruomenei atiduodama duoklė bei skleidžiama pozityvi socialinė žinutė.

Renginiai vyksta kas antrą sekmadienį, lankytojai už patiekalus gali mokėti tiek, kiek nori, o surinkta suma skiriama už maistą atsakingiems šalių „ambasadoriams“. Tolimesniuose projekto planuose – Sirijos, Malaizijos, Azerbaidžano šalių virtuvės.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Europarlamentarams maistą „pagardino“ belgišku PVM 3

Šiuo metu atostogaujantys Europos Parlamento (EP) nariai ir jų padėjėjai bus nemaloniai nustebinti, kai...

Finansai
2019.08.18
Vyno vertinimas balais – atgyvena ar būtinybė Premium

Gegužę vyno pasaulį apskriejo žinia, kad neabejotinai žymiausias pasaulio vyno kritikas Robertas Parkeris...

Laisvalaikis
2019.08.17
Technologijos atpažins padirbtą viskį 7

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai sukūrė cheminių sensorių sistemą, savotišką dirbtinį liežuvį,...

Laisvalaikis
2019.08.17
Markė – netikėtų atradimų kraštas Premium

Italijos regionas Markė (Marche) Lietuvoje dar tik atrandamas. Nedaugelis žino, kad Markėje auga įvairių...

Laisvalaikis
2019.08.10
Išbrangus avokadams, restoranai imasi gudrybių  1

Smarkiai išaugusi paklausa ir prastas derlius taip pabrangino avokadus, kad kai kurie restoranai nebeišgali...

Pramonė
2019.08.08
Lietuvoje rinkai neaugant, eksportą didina dviženkliais skaičiais Premium 1

Alaus vartojimui šalyje nedidėjant, aludariai pajamas augina plėsdamiesi eksporto rinkose. Populiariausios...

Pramonė
2019.08.07
Škotai nenori prarasti ES paramos viskiui ir lašišai

Jungtinei Karalystei išsirinkus naują ministrą pirmininką, kietojo „Brexit“ scenarijus atrodo kaip niekad...

Laisvalaikis
2019.08.04
Iliustruotoji istorija: Žaliasis graikų auksas

Senovės graikams svarbiausi buvo trys dalykai: maistas, vanduo ir alyvuogių aliejus. Aliejus buvo vartojamas...

Laisvalaikis
2019.08.04
Tarptautinė alaus diena: kas jo pagamina, importuoja ir išgeria daugiausia 4

Pasaulis mini Tarptautinę alaus dieną. Europos Komisija (EK) siūlo pažvelgti į su alumi susijusią statistiką...

Pramonė
2019.08.02
„Herkaus Kanto“ bare darbuotoją nuo kliento sunkiai atskirsi Premium 2

Maitinimo įstaigų vadovų didžiausias galvos skausmas – didelė darbuotojų kaita. „Herkaus Kanto“ bare...

Gazelė
2019.08.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau