Kauno bare sekmadienį gamins meksikiečiai

Publikuota: 2019-07-27
„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinančiame bare „B2O“ gamins meksikiečiai. „B2O“ nuotr.
„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinančiame bare „B2O“ gamins meksikiečiai. „B2O“ nuotr.

„Pasaulio virtuvės“ projektą Kaune įgyvendinantis baras „B2O“ liepos 28 d., sekmadienį, kviečia į gastronominę kelionę po Meksiką. Socialinio projekto esmė yra ta, kad kas antrą sekmadienį baro virtuvę perimantys Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai svečiams pristato savo šalių maisto kultūrą ir pasakoja savo gyvenimo istorijas.

Liepos pradžioje bare buvo gaminami afganistanietiški patiekalai. Artėjančio sekmadienio „Pasaulio virtuvė“ keliautojus ves į šalį, kurią daugelis pažįstame iš filmų ar serialų – Meksiką. Šios kelionės „gidais“ bus šeši neseniai į Lietuvą atvykę meksikiečiai misionieriai Abigail, Gosen, Nimsy, Suni, Josue ir Gecer.

Prieš tai Vokietijoje savanoriavę jaunuoliai sako, kad jų gyvenimas – sunkiai nuspėjamas: „Niekada negali žinoti, kiek laiko praleisi vienoje ar kitoje šalyje. Metus gyvenome Belgijoje, tuomet vykome į Vokietiją, o dabar jau tris mėnesius gyvename čia. Keliaujame ten, kur mus siunčia „Apostle of God“ organizacija.“

Siūlys tradicinių patiekalų

Lietuviškus šaltibarščius pamėgę meksikiečiai juokauja, jog grįžę į gimtinę pirmiausia puls valgyti vietinių tacos – nėra kito patiekalo, kuris taip gerai atspindėtų Meksikos skonius ir spalvas.

„Taip pat ir enchilados – nėra pasaulyje nė vieno meksikiečio, kuris nebūtų valgęs tacos arba enchilados“, – sako viena iš misionierių Abigail.

Baro lankytojus jie vaišins būtent šiais patiekalais – kviečių ir kukurūzų miltų paplotėliais su įvairiais įdarais, pagardintais meksikietiškais pagardais.

Anot savanorių, abu šiuos patiekalus vienija svarbus Meksikos virtuvės ingredientas – kviečių arba kukurūzų miltų paplotėlis, vadinamas tortilla. Jo populiarumo paslaptis – funkcionalumas, nes dažniausiai tortilla pakeičia peilį ir šakutę. Pasakojama, jog tortillas išpopuliarino actekų imperatorius Moctezuma. Pusryčiams arba pietums meksikiečių šeimos valgo enchiladas, jas dažniausiai ruošia mamos arba močiutės. Vėlyvais vakarais su draugais ar šeima visi mėgaujasi tacos, juos gamina namie, perka baruose ar tiesiog gatvėje. Įdaryti paplotėliai – ypač populiarus futbolo sirgalių valgis.

Be šių patiekalų, meksikiečiai žada tradicinį desertą arroz con leche, meksikietišką ryžių pudingą iš ryžių, pieno, cukraus, cinamono ir razinų.

Socialinis projektas

Pasak „B2O“ atstovo Žilvino Kauprėno, „Pasaulio virtuvės“ projektą pasiūlė ir padėjo įgyvendinti darnaus vystymosi specialistė Ana Gabrielė Sabancevaitė, ilgą laiką dirbusi JAV, pasaulinėse organizacijose „Huairou Commission“ ir „Urban Catalyst Lab“. Organizacijos užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis, kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe.

Šeimos barus „BO“ ir „B2O“ valdančios įmonės atstovas teigia siekiantis, jog verslą motyvuotų ne tik sukuriama finansinė nauda, bet ir bendruomenei atiduodama duoklė bei skleidžiama pozityvi socialinė žinutė.

Renginiai vyksta kas antrą sekmadienį, lankytojai už patiekalus gali mokėti tiek, kiek nori, o surinkta suma skiriama už maistą atsakingiems šalių „ambasadoriams“. Tolimesniuose projekto planuose – Sirijos, Malaizijos, Azerbaidžano šalių virtuvės.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17
Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau