„Vilnius Burger Fest“ kviečia ragauti gurmaniškų mėsainių

Publikuota: 2019-07-24
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Liepos 25 d., ketvirtadienį, Vilniuje rengiama penktoji gurmaniškų mėsainių valgytojų šventė „Vilnius Burger Fest“.

Tradicinėje vietoje – Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksiančio festivalio rengėjai žada „atskleisti vienos dinamiškiausių Lietuvos gastronomijos scenų tendencijas“.

Skelbiama, jog šiemet festivalyje dalyvauja mėsainių gamintojai „Cask Outside“, „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Dou Asia“, „Drama Burger“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Ping Pong“, „Ramo dūmas“, „Virtuvės garsai“ ir „Wingis“.

Kasmet „Vilnius Burger Fest“ pateikiama apie 7.000 burgerių. Visi festivalio dalyviai laikosi sąlygos paruošti bent vieną naujovę.

Šiemet festivalio dalyviai pasiūlys daugiau nei 30 skirtingų mėsainių rūšių.

Mėsainių ekonomika

Mėsainiai populiarūs daugiau nei dešimtmetį. Apie juos rašo geltonoji spauda ir rimti ekonomikos leidiniai. Antai Didžiosios Britanijos dienraštis „The Independent“ praneša, kad brangiausias mėsainis parduodamas už 250.000 Eur, o Guinnesso rekordų knygoje puikuojasi sunkiausio – 913.54 kg – kada nors iškepto suvožtinio nuotrauka.

„The Economist“ kasmet skaičiuoja mėsainių pardavimus ir naujus jų restoranus. Regis, šis patiekalas pasiekė apogėjų ir nežada trauktis, priešingai, randasi vis naujų bandelės ir mėsos dueto variacijų. Verslininkai ilgai netruko suprasti, kad šį XXI a. stebuklą reikia įtraukti į savo maitinimo įstaigų – nuo mažyčių užkandinių iki prabangiausių restoranų – valgiaraštį. Be abejonės, mėsainis greitojo maisto užkandinėje Gariūnuose ir tas pats patiekalas keturių žvaigždučių restorane – du skirtingi dalykai tuo pačiu pavadinimu.

Kilmė – tarptautinė

Dėl mėsainio kilmės, kaip ir dėl daugelio pasaulyje išplitusių valgomų dalykų, nesusitariama. Viena kilmės versija sako, kad jis buvo sukurtas Hamburge, o vokiečių imigrantai atvežė jo receptą į Ameriką. Kita – kad pavadinimas kilęs nuo Niujorko valstijos miesto Hamburgo pavadinimo, kur 1885 m. broliai Frankas ir Charlesas Menchesai mugės lankytojams pasiūlė jautienos maltinių, patiektų tarp dviejų bandelių.

Laikantis trečios versijos, mėsainio „tėvas“ – virėjas Fletcheris Davisas iš Atėnų miesto Teksaso valstijoje (JAV). Vis dėlto dažniausiai minima mėsainių eros pradžia yra Louiso Lasseno 1900 m. pagamintas patiekalas. Kliento paprašytas paruošti ką nors karšto ir greitai, Louisas suformavo jautienos faršo kotletą ir iškepęs jį ant grotelių patiekė tarp skrudintos duonos riekių.

Susidomėjimas suvožtinais 1904 m. vykusioje Sent Luiso mugėje (JAV) buvo milžiniškas, tačiau prireikė bemaž 30-ies metų, kad mėsainis būtų padėtas vertinti kaip pagrindinis patiekalas. Pokytis į gerąją pusę įvyko JAV, kai Walteris Andersonas atidarė pirmąją greitojo maisto užkandinę „White Castle Hamburger“ ir ėmė prekiauti įvairiais mėsainiais.

Mėsainiai Lietuvoje

Mėsainiai Lietuvoje – irgi populiarus patiekalas, ypač tarp jaunesnės kartos valgytojų.

„Daug žmonių mano, kad gurmė burgeris yra mados reikalas. Mes visada sakėme, kad tai – reiškinys, viena iš daugelio gastronomijos scenų. Drauge su vis daugiau žinančiais ir ragavusiais, dėl to vis reiklesniais Lietuvos žmonėmis, ši scena keičiasi ir juda į priekį. Burgerių festivalis yra tarsi momentinė fotografija, įamžinanti maisto kultūros akimirką“, – sako festivalio organizatorius Jonas Mažintas.

Anot festivalio rengėjų, tarp šių metų tendencijų – vietos ir tolimų šalių produktų derinimas, pavyzdžiui, iš Kinijos atkeliavusios garuose virtos bandelės bao. Festivalyje netruks ir vegetariškų pasirinkimų, bus siūloma mėsainių su ilgai rūkytais, aštriai marinuotais ar Karibų saulėje džiovintais produktais, net bananais ir medumi.

Sakoma, jog gurmė mėsainių ruošėjų filosofija yra artima lėto maisto koncepcijai, kuri atsirado kaip atsakas greitam maistui. Pavyzdžiui, „Vilnius Burger Fest“ dalyviai kai kuriuos ingredientus patys ruošia 12 ir 16 valandų, parą ar net devynias dienas. Be to, gurmė mėsainių gamintojai pabrėžia, jog patiekalams naudoja šviežius ir vietos ūkininkų tiekiamus produktus, laikosi ekologijos ir tvarumo vertybių.

Festivalis internete.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17
Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau