Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje

Publikuota: 2019-07-14
Apie 20% ūkiuose užauginamų vaisių ir daržovių išmetama, nes jie neatitinka prekybininkų estetinių standartų. „Matton“ nuotr.
Apie 20% ūkiuose užauginamų vaisių ir daržovių išmetama, nes jie neatitinka prekybininkų estetinių standartų. „Matton“ nuotr.

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš bjaurumo. Jo įkurta bendrovė „Imperfect Produce“ prekiauja vaisiais, daržovėmis ir kitais produktais, kurie neatitinka prekybos centrų estetikos standartų.

B. Simonas pasakoja, kad mintis imtis verslo jam kilo 2011 m. įstojus į Merilando universitetą ir pamačius, kiek visiškai gero maisto išmetama universiteto valgykloje.

„Studentai perka sumuštinius, suvalgo pusę ir palieka. Buvau šokiruotas, mane ne taip auklėjo“, – CNN pasakoja verslininkas, atradęs aukso gyslą.

2015 m. kartu su kolega Benu Chesleriu jis įkūrė „Imperfect Produce“ – maisto prenumeratos bendrovę, kuri paslaugą užsisakiusiems vartotojams tiekia kokybiškus, tačiau „negražius“ vaisius ir daržoves, kuriuos kitos maisto tiekimo bendrovės ignoruoja.

„Kasmet JAV iššvaistoma 70 mlrd. svarų maisto – tiek sudėjus išmeta namų ūkiai, kavinės, fermos, restoranai, parduotuvės ir stadionai. Beveik visas tas maistas yra tinkamas vartoti, – skaičiuoja B. Simonas. – Mes sugalvojome būdą, kaip tapti atsakingesniais vartotojais ir verslininkais.“

Pirmaisiais „Imperfect Produce“ tiekėjais tapo ūkininkai.

„Apie 20% ūkiuose užauginamų vaisių ir daržovių išmetama, nes jos neatitinka prekybininkų estetinių standartų. Dažnai tokios daržovės ir vaisiai būna pakitusios spalvos ar formos, pvz., dėl to, kad augdami lietėsi prie šakos ar medžio kamieno. Neįsivaizduojate, kiek mažų avokadų keliauja tiesiai į sąvartynus, nes vartotojams gaminti gvakamolę labiau patinka iš didelių avokadų“, – kalba B. Simonas.

„Imperfect Produce“ klientus vilioja ne vien atsakingo vartojimo idėjomis, bet ir kaina. Jų tiekiama produkcija yra apie 30% pigesnė negu parduotuvėse.

„Tai, kad patys tiekiame produktus vartotojams, nebuvo sąmoningas pasirinkimas. Parduotuvės tiesiog nenorėjo su mumis turėti reikalų“, – paaiškina verslininkai.

CNN rašo, kad San Fransiske įkurta „Imperfect Produce“ šiuo metu turi 200.000 nuolatinių klientų ir paslaugas teikia 22-uose miestuose. Įmonė bendradarbiauja su 250-ia ūkių Amerikoje, daugiau kaip pusės jų produkcija – organiška.

Verslininkai pasakoja, kad iš pradžių turėjo 20.000 USD pradinio kapitalo, dar 38.000 USD jiems pavyko pritraukti per sutelktinio finansavimo platformą „Indiegogo“. Šiuo metu partneriai jau yra pritraukę 47 mln. USD investicijų, turi 1.000 darbuotojų ir 400 maistą į namus pristatančių automobilių.

Anarghya Vardhana, į „Imperfect Produce“ investavusios rizikos kapitalo bendrovės „Maveron“ partnerė, sako, bendrovės sėkme neabejojanti pirmiausia todėl, kad šiandieniniai vartotojai vertina atsakingą verslą.

„Pirkdami įmonės siūlomus produktus, klientai prisideda prie verslo, kuris pelno siekia darydamas gerus darbus“, – sako ji.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau