Kai gatvėje skanu kaip namie

Publikuota: 2019-06-23
Gatvės maisto pardavėja Tailande. „Scanpix“ nuotr.
Gatvės maisto pardavėja Tailande. „Scanpix“ nuotr.

Prakalbus apie gatvės maistą, dažnai kyla nekokios asociacijos. Keliavusieji po Pietų Ameriką ar Pietryčių Aziją prisimena pilvo raižymą, daugiau laiko praleidę JAV ar Didžiojoje Britanijoje – skrandžio sunkumą. Britų naujienų portalas „www.guardian.co.uk“ cituoja kelionių gidą „Lonely Planet“ – pasakoja, kokiais patiekalais egzotiškų šalių gatvėse nenusiviltume.

Birma

Birmos tautiniu tradiciniu patiekalu laikoma „mohinga“, tiršta ryžių makaronų sriuba. Jos gatvėse verdama bet kuriuo dienos metu, tačiau patys birmiečiai ją dažniausiai valgo per pusryčius.

Sriubos pagrindas – gėlavandenių žuvų sultinys su žuvų gabaliukais, pagelsvintas ciberžolėmis ir paskanintas įvairiomis žolelėmis, pavyzdžiui, citrinžolėmis. Sultinys sutirštinamas ryžių ir pupų milteliais, į jį dedama geldelių, mums mažiau įprastų bananmedžių šerdžių, galiausiai – plonų ryžių makaronų ir kapotų kalendrų.

„Mohinga“ gaminama vien tik iš vietinių produktų. Sriubos pardavinėjama visuose Birmos miestuose, dažniausiai iš vagonėlių ar tiesiog iš krepšių. Užsisakyti nesunku, nes vienintelis priedas, kurį gali pasirinkti, yra „akyaw“: traškios lęšių ar daržovių spurgytės.

Vietnamas

Anot „Lonely Planet“ autorių, vietnamietiški sumuštiniai „banh mi“ – geriausi pasaulyje. Kai kurių dedamųjų (pvz., ant grotelių keptos kiaulienos) receptus kadaise sukūrė kinai, tačiau sumuštiniams naudojami žalumynai ir prieskoniai – vietiniai.

Paskrudintos prancūziško batono puselės aptepamos majonezu ir kepenėlių paštetu, tuomet dedama mėsos, marinuotų daržovių ir šviežių žalumynų. Pagardinama šlakeliu sojų padažo ir aitriųjų paprikų prieskoniais. Sumuštiniai paruošiami pagal valgytojo skonį ir supakuojami taip, kad būtų patogu valgyti gatvėje.

Indija

„Daulat ki chaat“ – lengvas pieninis saldumynas, jo aptinkama Delio gatvėse. Šio patiekalo pagrindas – saldintas pienas, išplaktas su šafranu, dėl šio prieskonio desertas šviesiai oranžinis. Taip pat dedama sviesto ir sutirštinto pieno, kapotų pistacijų, nerafinuoto cukraus, o puošiama – „varq“, sidabriniais lapeliais, jie valgomi, tačiau beskoniai.

Tai populiarus ir pigus užkandis, tiesa, ragauti jo galima tik vėsiuoju metų laiku – aukštesnėje temperatūroje užkandis tyžta.

Tailandas

Europiečiams Tailando gatvės maistas gali pasirodyti nehigieniškas, mat jis pardavinėjamas judriose, išmetamosiose dujose skendinčiose gatvėse, tiesiai iš motorolerių priekabų. Išsirinktoje vietoje maisto nepardavęs, vairuotojas rieda toliau – ir priekaboje pavėžintus patiekalus pardavinėja kitur.

Tačiau čia siūloma tikrai gardžių patiekalų, tikina „Lonely Planet“. Autoriai rekomenduoja „Phat Kaphrao“ – prieskoniais ir žalumynais pagardintą mėsos troškinį.

Kaip jis gaminamas? Bazilikų lapeliai paskrudinami su malta kiauliena, vištiena ar jūrų gėrybėmis, kapotais česnakais, aitriosiomis paprikomis ir kartais – pjaustytomis ankštinėmis pupelėmis. Skoniui pagerinti įberiama šiek tiek cukraus. Troškinys patiekiamas su ryžiais, žuvų padažu, smulkiais aitriųjų paprikų gabaliukais, dažnai karūnuojamas keptu kiaušiniu.

Bosnija ir Hercegovina

„Burek“ – geriausias bosnių užkandis, rašo „Lonely Planet“. Tai auksiniai traškūs sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsa, špinatais ar sūriu, žalumynais. „Burekais“ gardžiuojamasi bet kuriuo paros metu.

Pyragėliai kilę iš Turkijos, ten jie vadinami „borek“. Valgomi šalti ir šilti, bet skaniausi – tiesiai iš orkaitės. Išorėje tešla būna trapi, viduje – minkšta tarsi virti makaronai. Gatvėse „burekai“ dažnai kepami didelėmis spiralėmis apvaliose kepimo skardose. Pirkdamas parodai, kokio dydžio gabaliuko norėtum, kepėjas jį atpjauna ir suvynioja į kepimo popierių. Nusprendus „burekų“ pasigaminti namie, verta paeksperimentuoti su įdarais: gardus variantas – su ožkų sūriu ir avienos dešrelėmis. Tokį „bureką“ tinka valgyti su raudonųjų paprikų padažu, pagardintu cinamonu.

Marokas

Marokiečiai riestainius „sfenj“ mėgsta kaip prancūzai – sviestinius ragelius. Riebaluose virtų minkštų „sfenj“ tešla – prėska, minkoma be pieno ar sviesto. Riestainiai patiekiami pabarstyti cukrumi arba aplieti medumi, tačiau manoma, kad apie XVIII a. jie būdavo valgomi su gruzdintomis avių galvomis. Anot „Lonely Planet“ autorių, avių galvos – tradicinis pusryčių patiekalas. Įvairių kelionių portalų autoriai pasakoja avių galvų ragavę per pietus ar vakarienę: mėsos nuo šonų, paakių, kaktos plėšiamasi tiesiai iš puodo, kuriame galva buvo troškinama visą dieną.

„Sfenj“ turėtų būti valgomi švieži, pravartu stebėti gaminimo procesą.

Pietų Afrika

„Walkie-talkies“ yra vištų kojelės, arba kitaip – pėdutės („walkies“) ir galvos („talkies“), jų patiekalai paplitę PAR. Kojos ir galvos verdamos, kol suminkštėja, tuomet pagardinamos prieskoniais ir toliau ruošiamos pagal skonį.

Vieni „walkie-talkies“ išverda, tuomet prideda druskos ir prieskonių, kiti jas garina su svogūnais, žaliosiomis paprikomis ir pomidorais; vėliau pakepina ant grotelių.

Stiprių nervų skaitytojams: valgant pirmiausia į burną reikia kišti kojų „pirštus“, nugraužti mėsą, likučius – sukramtyti. Tai šiek tiek užtrunka, tačiau trumpiau nei kramtant galvą – ši valgoma visa, tik snapas nukertamas prieš mėsą patiekiant.

Gana

Rekomenduojamas Ganoje – „red red“, karštas, saldokas, aštrus patiekalas iš pupelių, keptų tik gaminti skirtų bananų ir raudonojo palmių aliejaus. Šis aliejus pasižymi turtingu, kiek riešutus primenančiu skoniu. Svogūnai ir aitriosios raudonosios paprikos kepinamos aliejuje ir supilamos į troškintas pupeles, šios dar pagardinamos aliejumi ir „gari“, fermentuotais valgomųjų manijokų milteliais. Išilgai supjaustyti bananai pasūdomi ir gruzdinami. „Red red“ patiekiamas toks karštas, kad supylus ant bananų – šnypščia. Pupelės minkštos ir sūrios, bananai minkšti, bet traškiais krašteliais.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau