Aiškėja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2019-06-07
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.

Diena po dienos pildosi 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas: jį sudaranti „Gero maisto akademija“ (GMA) jau paskelbė aštuonis į jį patekusius restoranus, tarp kurių – du naujokai. Vienas jų – iš Šiaulių, ir tai pirmas kartas, kai šio miesto maitinimo įstaiga atsidūrė šalies geriausiųjų sąraše.

VŽ jau rašė, kad geriausiųjų sąraše vietas užsitikrino Kauno restoranas „Uoksas“ ir Palangos „Palanga“.

Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis „Uoksas“ šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio – 30 vietos. Aukščiausia jo užimta vieta buvo 12-ta.

Palangos restoranas „Palanga“, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos – šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia – 13 – buvo pasiekta 2016-aisiais.

Šią savaitę paaiškėjo dar šeši sąrašo restoranai:

28 vieta – „Avenue Brasserie“

Šiauliuose veikiantį restoraną atidarė šefas Algirdas Matačiūnas. Beje, 2016 m. geriausiųjų sąraše jo pavardė jau figūravo – kaip Kauno restorano „Dia“ vadovo. Taigi, Vest­mins­te­rio karališkajame ko­le­dže kulinarijos mokslus baigęs, su „Michelin“ žvaigždėmis įvertintais šefais dirbęs p. Matačiūnas savo gimtąjį miestą pirmąkart „įvietino“ geriausųjų sąraše.

27 vieta – „La Esperanza“

Pirmajame sąrašo dešimtuke trejus metus išsilaikęs restoranas smuktelėjo į trečią dešimtuką, tačiau išsilaikė tarp geriausių. Gali būti, kad įtakos tam turėjo metų pradžioje įvykusi virtuvės šefų kaita, kai Justiną Kapkovičių pakeitė

Dmitrijus Bermanas ir, sakykime, pristigo laiko įsibėgėti.

26 vieta – „Telegrafas“

Viešbutyje „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ veikiantis restoranas geriausių sąraše išlieka ketvirtus metus, tačiau į pirmąjį dešimtuką dar nebuvo pakilęs. Gal tą padaryti padės 2020 m. pradžioje suplanuota „Telegrafo“ renovacija, paliesianti ir restorano interjerą, ir meniu koncepciją.

25 vieta – „14Horses Brasserie“.

Vilniaus viešbutyje „Pacai“ veikianti braserija – sąrašo debiutantas, patekęs į jį nepraėjus nė metams po atidarymo.

Virtuvei vadovauja šefas Andrius Kubilius.

24 vieta – „Boff Steakhouse“

Vilniuje, dešiniajame Neries krante veikiantis „Boff“, sako GMA, „labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes“. Tiesa, pernai restoranas užėmė 20 vietą sąraše.

23 vieta – „Selfish“

Šeimos restoranas, tiekiantis žuvį ir jūros gėrybes, virtuvės šefas – Tadas Vibrantis. Pernai sąraše užėmė 21 vietą ir yra vienas stabiliausių sąraše.

Detalių neatskleidžia

Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: „Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais“.

Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.

Rinkimų reglamentas

„Gero maisto akademijos“ vykdomo projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų pirmajam balsavimo etapui atrenka 60 restoranų. Vėliau „Gero maisto akademijos“ nariai – asociacijų, restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai – iš viso apie 100 žmonių, kiekvienas sudaro savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70% įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%. 30-ies geriausiųjų sąrašas sudaromas skaičiuojant ne gautą absoliutų balsų kiekį, o kiekvieno restorano vertinimo vidurkį.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau