Aiškėja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2019-06-07
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.

Diena po dienos pildosi 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas: jį sudaranti „Gero maisto akademija“ (GMA) jau paskelbė aštuonis į jį patekusius restoranus, tarp kurių – du naujokai. Vienas jų – iš Šiaulių, ir tai pirmas kartas, kai šio miesto maitinimo įstaiga atsidūrė šalies geriausiųjų sąraše.

VŽ jau rašė, kad geriausiųjų sąraše vietas užsitikrino Kauno restoranas „Uoksas“ ir Palangos „Palanga“.

Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis „Uoksas“ šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio – 30 vietos. Aukščiausia jo užimta vieta buvo 12-ta.

Palangos restoranas „Palanga“, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos – šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia – 13 – buvo pasiekta 2016-aisiais.

Šią savaitę paaiškėjo dar šeši sąrašo restoranai:

28 vieta – „Avenue Brasserie“

Šiauliuose veikiantį restoraną atidarė šefas Algirdas Matačiūnas. Beje, 2016 m. geriausiųjų sąraše jo pavardė jau figūravo – kaip Kauno restorano „Dia“ vadovo. Taigi, Vest­mins­te­rio karališkajame ko­le­dže kulinarijos mokslus baigęs, su „Michelin“ žvaigždėmis įvertintais šefais dirbęs p. Matačiūnas savo gimtąjį miestą pirmąkart „įvietino“ geriausųjų sąraše.

27 vieta – „La Esperanza“

Pirmajame sąrašo dešimtuke trejus metus išsilaikęs restoranas smuktelėjo į trečią dešimtuką, tačiau išsilaikė tarp geriausių. Gali būti, kad įtakos tam turėjo metų pradžioje įvykusi virtuvės šefų kaita, kai Justiną Kapkovičių pakeitė

Dmitrijus Bermanas ir, sakykime, pristigo laiko įsibėgėti.

26 vieta – „Telegrafas“

Viešbutyje „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ veikiantis restoranas geriausių sąraše išlieka ketvirtus metus, tačiau į pirmąjį dešimtuką dar nebuvo pakilęs. Gal tą padaryti padės 2020 m. pradžioje suplanuota „Telegrafo“ renovacija, paliesianti ir restorano interjerą, ir meniu koncepciją.

25 vieta – „14Horses Brasserie“.

Vilniaus viešbutyje „Pacai“ veikianti braserija – sąrašo debiutantas, patekęs į jį nepraėjus nė metams po atidarymo.

Virtuvei vadovauja šefas Andrius Kubilius.

24 vieta – „Boff Steakhouse“

Vilniuje, dešiniajame Neries krante veikiantis „Boff“, sako GMA, „labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes“. Tiesa, pernai restoranas užėmė 20 vietą sąraše.

23 vieta – „Selfish“

Šeimos restoranas, tiekiantis žuvį ir jūros gėrybes, virtuvės šefas – Tadas Vibrantis. Pernai sąraše užėmė 21 vietą ir yra vienas stabiliausių sąraše.

Detalių neatskleidžia

Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: „Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais“.

Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.

Rinkimų reglamentas

„Gero maisto akademijos“ vykdomo projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų pirmajam balsavimo etapui atrenka 60 restoranų. Vėliau „Gero maisto akademijos“ nariai – asociacijų, restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai – iš viso apie 100 žmonių, kiekvienas sudaro savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70% įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%. 30-ies geriausiųjų sąrašas sudaromas skaičiuojant ne gautą absoliutų balsų kiekį, o kiekvieno restorano vertinimo vidurkį.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau