Aiškėja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2019-06-07
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.
svg svg
Bony/SIPA/„Scanpix“ nuotr.

Diena po dienos pildosi 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas: jį sudaranti „Gero maisto akademija“ (GMA) jau paskelbė aštuonis į jį patekusius restoranus, tarp kurių – du naujokai. Vienas jų – iš Šiaulių, ir tai pirmas kartas, kai šio miesto maitinimo įstaiga atsidūrė šalies geriausiųjų sąraše.

VŽ jau rašė, kad geriausiųjų sąraše vietas užsitikrino Kauno restoranas „Uoksas“ ir Palangos „Palanga“.

Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis „Uoksas“ šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio – 30 vietos. Aukščiausia jo užimta vieta buvo 12-ta.

Palangos restoranas „Palanga“, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos – šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia – 13 – buvo pasiekta 2016-aisiais.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Šią savaitę paaiškėjo dar šeši sąrašo restoranai:

28 vieta – „Avenue Brasserie“

Šiauliuose veikiantį restoraną atidarė šefas Algirdas Matačiūnas. Beje, 2016 m. geriausiųjų sąraše jo pavardė jau figūravo – kaip Kauno restorano „Dia“ vadovo. Taigi, Vest­mins­te­rio karališkajame ko­le­dže kulinarijos mokslus baigęs, su „Michelin“ žvaigždėmis įvertintais šefais dirbęs p. Matačiūnas savo gimtąjį miestą pirmąkart „įvietino“ geriausųjų sąraše.

27 vieta – „La Esperanza“

Pirmajame sąrašo dešimtuke trejus metus išsilaikęs restoranas smuktelėjo į trečią dešimtuką, tačiau išsilaikė tarp geriausių. Gali būti, kad įtakos tam turėjo metų pradžioje įvykusi virtuvės šefų kaita, kai Justiną Kapkovičių pakeitė

Dmitrijus Bermanas ir, sakykime, pristigo laiko įsibėgėti.

26 vieta – „Telegrafas“

Viešbutyje „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ veikiantis restoranas geriausių sąraše išlieka ketvirtus metus, tačiau į pirmąjį dešimtuką dar nebuvo pakilęs. Gal tą padaryti padės 2020 m. pradžioje suplanuota „Telegrafo“ renovacija, paliesianti ir restorano interjerą, ir meniu koncepciją.

25 vieta – „14Horses Brasserie“.

Vilniaus viešbutyje „Pacai“ veikianti braserija – sąrašo debiutantas, patekęs į jį nepraėjus nė metams po atidarymo.

Virtuvei vadovauja šefas Andrius Kubilius.

24 vieta – „Boff Steakhouse“

Vilniuje, dešiniajame Neries krante veikiantis „Boff“, sako GMA, „labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes“. Tiesa, pernai restoranas užėmė 20 vietą sąraše.

23 vieta – „Selfish“

Šeimos restoranas, tiekiantis žuvį ir jūros gėrybes, virtuvės šefas – Tadas Vibrantis. Pernai sąraše užėmė 21 vietą ir yra vienas stabiliausių sąraše.

Detalių neatskleidžia

Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: „Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais“.

Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.

Rinkimų reglamentas

„Gero maisto akademijos“ vykdomo projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų pirmajam balsavimo etapui atrenka 60 restoranų. Vėliau „Gero maisto akademijos“ nariai – asociacijų, restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai – iš viso apie 100 žmonių, kiekvienas sudaro savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70% įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%. 30-ies geriausiųjų sąrašas sudaromas skaičiuojant ne gautą absoliutų balsų kiekį, o kiekvieno restorano vertinimo vidurkį.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku