Aiškėja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Diena po dienos pildosi 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas: jį sudaranti Gero maisto akademija (GMA) jau paskelbė aštuonis į jį patekusius restoranus, tarp kurių du naujokai. Vienas jų iš Šiaulių, ir tai pirmas kartas, kai šio miesto maitinimo įstaiga atsidūrė šalies geriausiųjų sąraše.
VŽ jau rašė, kad geriausiųjų sąraše vietas užsitikrino Kauno restoranas Uoksas ir Palangos Palanga.
Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis Uoksas šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio 30 vietos. Aukščiausia jo užimta vieta buvo 12-ta.
Palangos restoranas Palanga, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia 13 buvo pasiekta 2016-aisiais.
Šią savaitę paaiškėjo dar šeši sąrašo restoranai:
28 vieta Avenue Brasserie
Šiauliuose veikiantį restoraną atidarė šefas Algirdas Matačiūnas. Beje, 2016 m. geriausiųjų sąraše jo pavardė jau figūravo kaip Kauno restorano Dia vadovo. Taigi, Vestminsterio karališkajame koledže kulinarijos mokslus baigęs, su Michelin žvaigždėmis įvertintais šefais dirbęs p. Matačiūnas savo gimtąjį miestą pirmąkart įvietino geriausųjų sąraše.
27 vieta La Esperanza
Pirmajame sąrašo dešimtuke trejus metus išsilaikęs restoranas smuktelėjo į trečią dešimtuką, tačiau išsilaikė tarp geriausių. Gali būti, kad įtakos tam turėjo metų pradžioje įvykusi virtuvės šefų kaita, kai Justiną Kapkovičių pakeitė
Dmitrijus Bermanas ir, sakykime, pristigo laiko įsibėgėti.
26 vieta Telegrafas
Viešbutyje Grand Hotel Kempinski Vilnius veikiantis restoranas geriausių sąraše išlieka ketvirtus metus, tačiau į pirmąjį dešimtuką dar nebuvo pakilęs. Gal tą padaryti padės 2020 m. pradžioje suplanuota Telegrafo renovacija, paliesianti ir restorano interjerą, ir meniu koncepciją.
25 vieta 14Horses Brasserie.
Vilniaus viešbutyje Pacai veikianti braserija sąrašo debiutantas, patekęs į jį nepraėjus nė metams po atidarymo.
Virtuvei vadovauja šefas Andrius Kubilius.
24 vieta Boff Steakhouse
Vilniuje, dešiniajame Neries krante veikiantis Boff, sako GMA, labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes. Tiesa, pernai restoranas užėmė 20 vietą sąraše.
23 vieta Selfish
Šeimos restoranas, tiekiantis žuvį ir jūros gėrybes, virtuvės šefas Tadas Vibrantis. Pernai sąraše užėmė 21 vietą ir yra vienas stabiliausių sąraše.
Detalių neatskleidžia
Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais.
Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.
Rinkimų reglamentas
Gero maisto akademijos vykdomo projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų pirmajam balsavimo etapui atrenka 60 restoranų. Vėliau Gero maisto akademijos nariai asociacijų, restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai iš viso apie 100 žmonių, kiekvienas sudaro savo geriausių restoranų TOP10.
Maisto vertinimas turi 70% įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai po 10%. 30-ies geriausiųjų sąrašas sudaromas skaičiuojant ne gautą absoliutų balsų kiekį, o kiekvieno restorano vertinimo vidurkį.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti