Pradėtas skelbti 30-ies geriausių restoranų sąrašas

Publikuota: 2019-06-01
Geriausio 2018 m. restorano „Džiaugsmas“ (Vilnius) komanda su šefu Martynu Praškevičium priešaky. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Geriausio 2018 m. restorano „Džiaugsmas“ (Vilnius) komanda su šefu Martynu Praškevičium priešaky. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Pradedama kurti 30-ies geriausių restoranų sąrašo intriga. Sąrašą kasmet sudaranti „Gero maisto akademija“ (GMA) „karštėjančia tvarka“, t. y., nuo apačios, pradėjo skelbti į jį patekusius restoranus.

Taigi, geriausiųjų sąraše vietas jau užsitikrino Kauno restoranas „Uoksas“ ir Palangos „Palanga“.

Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis „Uoksas“ (aukščiausia vieta, 12, buvo pasiekta 2017 m.) šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio – 30 vietos. Viena vertus, tai rodo, kad norint sąraše išsilaikyti, nepakanka būti „tiesiog faina vieta Kauno kontekste“. Tačiau rodo ir tai, kad gerų restoranų daugėja, konkurencija auga, sykiu rinka tampa vis stabilesnė, o mums, vartotojams, tai neabejotinai į naudą.

Palangos restoranas „Palanga“, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos – šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia – 13 – buvo pasiekta 2016-aisiais.

Be abejo, pokyčiai – normalus procesas. „Kad išliktum tarp geriausiųjų, reikia atiduoti labai daug jėgų ir turėti labai daug užsispyrimo, nes sėkmė šioje srityje uždirbama sunkiu darbu, tačiau ji pelnyta. Čia nėra vienadienių herojų“, – sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir GMA projekto tarybos narė.

Kol kas – tik spėjimai

Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: „Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais“.

Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.

Kas tie nauji vardai, paaiškės per artimiausią mėnesį. Dabar galima tik spėti, kad vienas jų bus nuo praėjusių metų lapkričio Vilniaus viešbutyje veikiantis restoranas „Nineteen18 “, kuriam vadovauja Matas Paulinas. Virtuvės šefas „pasižymėjo“ Kaune, kai vos atidarytas jo vadovaujamas restoranas „Numan“ po pusmečio veiklos užėmė 2017 m. 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo trečiąją vietą, o skandinavų „The White Guide“ šiai įstaigai skyrė trečiąją vietą tarp geriausių Baltijos šalių restoranų.

Visas „30 geriausių restoranų“ sąrašas bus paskelbtas birželio 27 d., iki tol į jį patekę restoranai GMA svetainėje bus skelbiami aukštėjančia tvarka.

Reglamentas

„Gero maisto akademijos“ vykdomo projekto taryba iš visu? Lietuvos restoranu? atrenka 60 restoranu? kandidatu? ir ši? sa?raša? atiduoda šimtui Lietuvos maisto ekspertu? – Gero maisto akademijos nariams. Tai –skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranu? atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanu? gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie pateikia anketa? su savo geriausiu? restoranu? TOP10.

Maisto vertinimas turi 70% i?takos galutiniam restorano balui. Gė?rimu? meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybė?s vertinimai – po 10%. „30-ies geriausiu?“ sa?rašas sudaromas skaic?iuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurki?, o ne gauta? absoliutu? balsu? kieki?.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau