Pradėtas skelbti 30-ies geriausių restoranų sąrašas

Publikuota: 2019-06-01
Geriausio 2018 m. restorano „Džiaugsmas“ (Vilnius) komanda su šefu Martynu Praškevičium priešaky. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Geriausio 2018 m. restorano „Džiaugsmas“ (Vilnius) komanda su šefu Martynu Praškevičium priešaky. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Pradedama kurti 30-ies geriausių restoranų sąrašo intriga. Sąrašą kasmet sudaranti „Gero maisto akademija“ (GMA) „karštėjančia tvarka“, t. y., nuo apačios, pradėjo skelbti į jį patekusius restoranus.

Taigi, geriausiųjų sąraše vietas jau užsitikrino Kauno restoranas „Uoksas“ ir Palangos „Palanga“.

Visus ketverius metus, kai skelbiamas šis sąrašas, jame esantis „Uoksas“ (aukščiausia vieta, 12, buvo pasiekta 2017 m.) šiemet smuktelėjo iki patekimo slenksčio – 30 vietos. Viena vertus, tai rodo, kad norint sąraše išsilaikyti, nepakanka būti „tiesiog faina vieta Kauno kontekste“. Tačiau rodo ir tai, kad gerų restoranų daugėja, konkurencija auga, sykiu rinka tampa vis stabilesnė, o mums, vartotojams, tai neabejotinai į naudą.

Palangos restoranas „Palanga“, į sąrašą vertintojų įtraukiamas taip pat nuo pirmojo sąrašo, irgi smuktelėjo iki žemiausios savo vietos – šių metų sąraše jis 29. Aukščiausia – 13 – buvo pasiekta 2016-aisiais.

Be abejo, pokyčiai – normalus procesas. „Kad išliktum tarp geriausiųjų, reikia atiduoti labai daug jėgų ir turėti labai daug užsispyrimo, nes sėkmė šioje srityje uždirbama sunkiu darbu, tačiau ji pelnyta. Čia nėra vienadienių herojų“, – sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir GMA projekto tarybos narė.

Kol kas – tik spėjimai

Linas Petrukaitis, GMA projekto sumanytojas, paprašytas pakomentuoti šių metų sąrašą, kol kas atskleidžia tik tiek, kad šiemet pokyčių sąraše kur kas mažiau, nei ankstesniais metais: „Iš 2018 m. sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Jų vietas užėmė 4 nauji vardai ir 2 restoranai, buvę sąraše dar ankstesniais metais“.

Pasak p. Petrukaičio, tose pačiose vietose liko 4 restoranai.

Kas tie nauji vardai, paaiškės per artimiausią mėnesį. Dabar galima tik spėti, kad vienas jų bus nuo praėjusių metų lapkričio Vilniaus viešbutyje veikiantis restoranas „Nineteen18 “, kuriam vadovauja Matas Paulinas. Virtuvės šefas „pasižymėjo“ Kaune, kai vos atidarytas jo vadovaujamas restoranas „Numan“ po pusmečio veiklos užėmė 2017 m. 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo trečiąją vietą, o skandinavų „The White Guide“ šiai įstaigai skyrė trečiąją vietą tarp geriausių Baltijos šalių restoranų.

Visas „30 geriausių restoranų“ sąrašas bus paskelbtas birželio 27 d., iki tol į jį patekę restoranai GMA svetainėje bus skelbiami aukštėjančia tvarka.

Reglamentas

„Gero maisto akademijos“ vykdomo projekto taryba iš visu? Lietuvos restoranu? atrenka 60 restoranu? kandidatu? ir ši? sa?raša? atiduoda šimtui Lietuvos maisto ekspertu? – Gero maisto akademijos nariams. Tai –skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranu? atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanu? gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie pateikia anketa? su savo geriausiu? restoranu? TOP10.

Maisto vertinimas turi 70% i?takos galutiniam restorano balui. Gė?rimu? meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybė?s vertinimai – po 10%. „30-ies geriausiu?“ sa?rašas sudaromas skaic?iuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurki?, o ne gauta? absoliutu? balsu? kieki?.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau