Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“

Publikuota: 2019-05-03

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda „Vyno dienos“.

4.500 kv. m plotą užimančioje parodoje savo produkciją pristatys didžiausi šalies vyno platintojai ir gamintojai, per šimtą užsienio vyninių, sidro, alaus, trauktinių, kitų gėrimų gamintojų ir pardavėjų. Didžiausia Šiaurės Europoje vyno paroda mėgėjus ir profesionalus kvies į seminarus, degustacijas ir paskaitas, jas ves ekspertai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir Lietuvos.

Pirmiausia – edukacija

„Prieš penkiolika metų „Vyno dienos“ buvo sumanytos kaip edukacinis renginys ir savo idėjos nepametė, – sako parodos iniciatorius ir parodą rengiančio „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus. – Čia žmonės ateina sužinoti pasaulio ir Lietuvos vyno naujienų, patirti naujų skonių, praplėsti supratimo apie save.“
Paroda antrus metus vyksta su saikingo vartojimo šūkiu, ji yra tarptautinės asociacijos „Wine in Moderation“ narė.
Užsieniečiai parodos dalyviai išvažiuoja nustebinti lankytojų išprusimo ir smalsumo. Tai, anot p. Starkaus, geriausias augančios Lietuvos vyno kultūros įvertinimas.

„Vyno dienos“ ir šiemet aktyviai augins vyno kultūrą: renginio programoje numatyta įvairių paskaitų: nuo aprėpsiančių skirtingų šalių – Italijos, Austrijos, Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos – vynininkystę, iki radikalių vyno pasaulio madų: natūralaus, oranžinio, biodinaminio vyno.

Iš toli ir iš arti

Šiemet parodoje prisistato beveik trisdešimt vyno gamintojų iš Ispanijos, tiek pat Italijos atstovų, vyndariai iš Prancūzijos, Vokietijos, Portugalijos, Australijos, Slo­vakijos, Kroatijos, Armė­nijos, Azerbaidžano.

„Vyno dienų“ koordinatorius Ignas Borovojus vardija, kad stendus įsirengė parduotuvės „Vynoteka“, „Iki“, „Aibė“, „Bottlery“, „Vy­no klubas“, taip pat didžiausi šalies vyno platintojai „Mineraliniai vandenys“, „Bennet distributors“, „Eugesta“ ir daugybė mažų, specializuotų platintojų. Pavyzdžiui, tik biodinaminiu vynu prekiaujantis „Grynas vynas“ arba tik portugališku – „Vino di Vino“.

Parodoje prisistato ir lietuviškos vyndarystės puoselėtojai Česlovas Ramoška, Raimundas Nagelė su savo „Roksalos“ ūkio vynais, mažieji aludariai, Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, didieji gamintojai „Bosca“, „Alita“ ir kiti. Beje, pirmąją renginio dieną bus paskelbti balandį vykusio Lietuviško vyno čempionato nugalėtojai.

Kviečia pajūrį

Nors paroda sparčiai auga – šiemet ji užims ketvirčiu didesnį plotą, palyginti su 2018-aisiais, o bilietų parduota beveik du kartus daugiau negu pernai, daugiausia lankytojų vis dar sulaukiama iš Vilniaus.

„Vyno dienos veža“ – su tokiu šūkiu parodos rengėjai šiemet kreipėsi į Klaipėdos krašto vyno profesionalus, kuriuos organizatoriai pasiryžę į parodą atvežti ir parvežti namo.
Anot Eglės Majauskienės, parodos renginių dalies koordinatorės, restoranuose dirbantiesiems labiausiai reikia žinių ir bendravimo su vyndariais, tačiau dėl savo pajamų, darbo grafiko jie yra mažiausiai mobilūs. Todėl Klaipėdoje, Palangoje, Neringoje dirbantys padavėjai ir someljė buvo pakviesti užsiregistruoti ir atvykti į vienos dienos kvalifikacijos kėlimo kelionę.

„Uostamiestyje, kurortuose, kur gausu turistų, apie vyną reikia išmanyti ne mažiau nei sostinėje“, – teigia p. Majauskienė.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau