Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams

Publikuota: 2019-04-22
Pesako vynų degustacija Bordo vyno savaitėje. Arūno Starkaus nuotr.
svg svg
Pesako vynų degustacija Bordo vyno savaitėje. Arūno Starkaus nuotr.
Vyno ekspertas, „Vyno klubo“ bendraturtis, „Vyno žurnalo“ leidėjas

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias savaites rinkoje pasirodys pusė pasaulio kolekcinio vyno, sudarančio beveik 4% visos pasaulio vyno rinkos vertės ir „sugersiančio“ apie 1 mlrd. Eur.

Vienas po kito ėję geri derliaus metai Bordo regione (Prancūzija) – dovana pasaulio vyno bendruomenei ir investuotojams. Apie 2018 m. derliaus kokybę sprendžiame vynus dar ragaudami iš statinių, o 2015-uosius su 2016-aisiais jau galėjome lyginti degustuodami iš butelio. Šiame tekste apžvelgiami tik Medoko ir Pessac Leognan „Grand Cru Classe“ vynus, nes juos galima pirkti ne tik sau į rūsį, vartojimui, bet ir tikintis kainos augimo.

2018-ieji: dideli lūkesčiai

2018 m. pavasaris prasidėjo drėgnais orais. Dėl lietaus gegužę ir birželį kai kuriuos vynuogienojus spėjo pažeisti miltligė, todėl kai kurie ūkiai prarado nemažą dalį būsimo derliaus. Sunkiausiai su liga kovojo ekologiniai ir biodinaminiai vyndariai, negalintys naudoti fungicidų vynmedžių apsaugai.

Pietinę Aukštutinio Medoko (Haut Medoc) ir Soterno (Sauternes) dalį gegužę ir birželį niokojo kiaušinio dydžio krušos ledukai, kai kuriuose ūkiuose jie sunaikino didelę dalį derliaus. Tai šiek tiek priminė 2016-ųjų orus. Tačiau liepą–rugsėjį švietė saulė, o lietaus buvo labai mažai – panašiai kaip 2010-aisiais.

Vidutinė temperatūra buvo maždaug vienu laipsniu aukštesnė nei 30-ies metų vidurkis. Todėl vyndariai be jokios įtampos laukė, kol vynuogės (pernai uogos buvo nedidelės ir sveikos) geriausiai prisirps ir jie galės nuskinti beveik tobulą derlių.

Pirmą balandžio savaitę vykusių ragavimų metu, kai iš statinių kiekvienas ūkis padaro būsimo vyno mišinį ir pateikia ragauti susirinkusiems pirkliams ir vertintojams, sklido daug entuziazmo.

Vertintojai nusiteikę teigiamai ir negaili 100 balų. Tobuli vynai (100 balų) pasiskirstė vienodai tarp Medoko ūkių: „Latour“, „Leoville las Casses“, „Palmer“, „Margaux“, „Pichon Longueville Comtesse de Lalande“, „Calon Segur“, „Lafite Rothschild“, „Rauzan Segla“, „Domaine Chevalier“, ir dešiniojo kranto: „Lafleur“, „Cheval Blanc“, „Figeac“, „Trotanoy“, „Petrus“, „Vieux Chateau Certan“, „Beausejour Duffau“, „Eglise Clinet“, „Ausone“, „Angelus“.

Nepaisant gerų metų, vyndariai nustatydami kainą planavo atsižvelgti į svarbiausią šiandienos ekonominį veiksnį – „Brexit“ ir galimą Didžiosios Britanijos svaro silpnėjimą, nes Jungtinė Karalystė – viena svarbiausių išankstinės prekybos rinkų. Tačiau Europos Sąjungos sprendimas atidėti JK išstojimo terminą iki rudens sumažins jų dvejones kainą kelti proporcingai kokybei.

2016 m. raudonieji

2016-ųjų pavasaris buvo vėsus, lietingas, vynuogių žydėjimas Prancūzijoje vėlavo, bet vasaros pabaiga buvo saulėta ir karšta, o rudens naktys vėsios. Vynuogės gerai prinoko, išlaikydamos rūgštį, susiformavo intensyvus aromatas.

Margo komunos lyderis 2016-aisiais – „Chateau Margaux“. Labai kvapnus – raudonos uogos, vaisiškas, nors net 94% – „Cabernet Sauvignon“. Lieknesnis, palyginti su legendinių 2015-ųjų vynais, kuriuos ragaujant po metų pertraukos vėl pajunti įspūdingą juodųjų serbentų, rožių lapelių ir Junanio arbatos mišinį.

Lieknesnis 2016-aisiais išėjo ir biodinaminis „Palmer“. Šio ūkio valdytojas Thomas Duroux minėjo, kad, vengdami labai gaisių taninų, stengėsi kontroliuoti maceraciją, todėl šiemet skonio akcentas – vaisiškumas.

Kiti sėkmingi Margo vynai: „Prieure-Lichine“, „Desmirail“, „Dauzac“, „Cantenac Brown“. Panašu, kad jie pasirinko drąsenes vyndarystės strategijas, nes kvepia juodaisiais serbentais, konjakui būdingomis gėlėmis, dan cong ulongo arba dardžilingo arbata, yra svarūs ir taniniški.

Sen Žiuljeno apeliacijos 2016 m. derliaus vynai pagal kokybę išsidėstė beveik pagal 1855 m. „Grands Crus Classes“ rangus: antrieji „Crus Classes“: „Ducru Beaucaillou“, „Leoville Poyferre“, „Leoville Las Casses“ atrodo geriausiai. Ant kulnų jiems lipa dar vienas „Leovile Las Casses“ savininko Jeano Huberto Delono vynas – nuo 1902 m. iš atskiro vynuogyno daromas „Clos du Marquis“. Jis panašios kokybės kaip ir „grand vin“, nors tolėliau nuo upės esantis vynuogynas yra lygioje vietoje ir jautrus pertekliniam lietui.

2016 m. lietaus per daug nebuvo, todėl vynas yra itin aukštos kokybės. Ieškodami geriausių, nepraleiskite ir „Langoa Barton“ bei „Leoville Barton“.

Pojako vynas gali būti taniniškiausias Medoke. Tačiau stebėtina, kaip geriausi vyndariai migruoja subtilumo ir elegancijos link. „Lafite Rothschild“ fermentuoja lėtai, vos 18 laipsnių temperatūroje, atsargiai maceruoja. „Latour“ 2016 m. nuo 3 iki 7% padidino „Merlot“ vynuogių dalį.

nuotrauka::1

Biodinaminis „Pontet Canet“ beveik baigė rekonstrukciją, kurios tikslas – pasiekti mažiausią intervenciją vynuogėms atsidūrus vyninėje. Kelinti metai ūkyje beveik nenaudojama elektra, pastatytos naujos molinės fermentacijos talpos, sukrėstos iš vietos molio be jokios geležies, kad besifermentuojančio vyno neveiktų jokie elektromagentiniai laukai. 2016 m. vynas ypač vaisiškas, taninai beveik nepastebimi.

Ūkio savininkas Alfredas Tesseronas savo 40-uoju derliumi gali didžiuotis ir džiaugtis tuo, apie ką svajoja kiekvienas vyndarys – į ūkį sugrįžo duktė Justine Tesseron.

„Pontet Canet“ 1855 m. gavo penktojo „Grand Cru Classe“ statusą, o dabar nenusileidžia antriesiems, kartais – ir pirmiesiems „Grand Cru Classe“.

Įspūdingiausias 2016 m. komunos vynas „Mouton Rothschild“ vaisiškumą papildo ir galingais taninais, svarumu. Kiti sėkmingi taniniško stiliaus Pojako vynai: „Pichon Baron“, „Lynch Bages“, „Grand Puy Ducasse“, „Batailley“.

2015 ir 2016 m. baltieji

Geri baltojo ir raudonojo vyno derliaus metai nebūtinai sutampa. Karštis dažnai ne pakeliui su gaiva ir vaisių lengvumu. Geras pavyzdys čia – prastais laikomi 2013-ieji, kai „Pessac Leognan“, įsikūrę „Grand Cru Classe“, padarė puikaus vyno – su galinga rūgštimi ir gerai išreikštu minerališkumu.

2015-ieji, kuriuos „Graves Grands Crus Classes“ kvietimu ragaujame „Chateau Carbonnieux“ ūkio degustacijų salėje, – gaivesni, labiau žoliški su juodųjų serbentų šakelių, citrinos aromatais ir šiek tiek daugiau alkoholio. Todėl sėkmingiausią balansą demonstruoja tie vynai, kurie klasikiniais metais būna gaivūs ir lengvi: „Couhins Lurton“, „Couhins“, „Carbonnieux“, jiems nenusileidžia prieskoniški „Malartic Lagraviere“, „Bouscaut“.

2016-ieji – su tropinių vaisių užuomazgomis: ananasas, prinokę persikai, lengvesni ir mažiau rūgštūs. Sužiba tie, kuriems netrūksta galios ir noro naudoti daugiau naujo ąžuolo statinių: „Pape Clement“, „Fieuzal“, „Domaine Chevalier“, „Latour Martilac“, „Malartic Lagraviere“. Iš lengvesnių geriausiai atrodo vien iš ‚Sauvignon Blanc‘ vynuogių padarytas „Couhins“.

Kiekvienais metais labai įdomu lyginti Liuksemburgo princui priklausančių „Haut Brion“ ir „La Mission Haut Brion“ vynus. Vynuogynus, iš kurių derliaus jie padaryti, skiria tik keliukas, tačiau „Haut Brion“ visada sunkesnis, tamsesnis, ne toks rūgštus, su minerališkomis titnago natomis. 2015 m. derliaus vynas pernai atrodė grėsmingai paslaptingas, šiemet jis jau pereina į letalinę stadiją, užsidaro.

„La Mission Haut Brion 2015“ – modernus, vaisiškas, kvepiantis persikais ir pasijų vaisiais, citrina.

2016-ųjų vynas energingas ir kompleksiškas: titnagas, žolė, dūmas, pasijų vaisiai. Pabaigoje: vanilė, ananasai.

Per pastarąjį dešimtmetį Bordo buvo eilė ne itin sėkmingų derliaus metų: 2011, 2012, 2013, 2014, 2017-ieji. Gerai, kad juos keitė puikios kokybės, bet brangūs ir ilgaamžiai 2015, 2016 m. ir panašaus likimo 2018-ieji.

Bordo vėl traukia investuotojų, kolekcininkų ir gurmanų dėmesį.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Prievaizdai susiprato, kad smulkiuosius gamintojus reikia vertinti kitaip Premium

Nesvarbu, kad nedidelėje alkoholio įmonėje yra vos keli darbuotojai – kone vieno žmogaus reikia vien tik...

Gazelė
2021.01.26
Dviejų restoranų savininkas: uždariau juos, kad nerizikuočiau savo vardu Premium

Per karantiną maitinimo įstaigos gali tiekti maistą išsinešti ar pristatyti jį pagal užsakymą, tačiau tokia...

Gazelė
2021.01.25
Kol Pakruojy įkūrė spirito varyklą, turėjo nueiti kryžiaus kelius Premium 1

Verslininkų, norinčių gaminti stiprųjį alkoholį, veikiausiai atsirastų, tačiau atbaido daugybė reikalavimų,...

Gazelė
2021.01.22
Vyno prekyba: mažiau, bet kokybiškiau Premium

2020-ieji vyno pasauliui nebuvo lengvi: visuotinė pandemija uždarė restoranus, viešbučius, sustabdė keliones.

Laisvalaikis
2021.01.19
Alkoholio reklamos draudimas: kaip drambliui pralįsti pro adatos skylutę Premium 2

Šiais sudėtingais laikais, kai daugybės verslo įmonių kvėpavimo aparatas yra ne kas kita, o prekyba...

Laisvalaikis
2021.01.13
Paruoštukų verslas tik atrodo paprastas: pasiteisina retam Premium

Ruošinių arba produktų, kuriuos reikia pasigaminti patiems, paklausa auga, tačiau ji neatstoja tiesioginės...

Gazelė
2021.01.13
Kiek kainuoja burbuliukai: akcizai putojančiam vynui įvairiose šalyse

Šią šventinę savaitę visame pasaulyje šaunamas putojantis vynas – žmonės atsisveikina su keistais,...

Laisvalaikis
2020.12.31
Restoranai užversti vakarienių užsakymais, kurie per šventes keliaus į namus Premium 1

Šiemet kaip niekad gausu restoranų, siūlančių per šventes į namus pristatyti Kūčių vakarienę ar kalėdinius...

Gazelė
2020.12.21
Susidomėjimas „bemėse mėsa“ neblėsta – alternatyvų ieško ir lietuviai Premium

Tokių startuolių kaip „Beyond Meat“ ar „Impossible Foods“ pradėtas mėsos alternatyvų bumas neblėsta – į...

Pramonė
2020.11.24
Gelbėjasi patys: atleido trečdalį žmonių, skaičiuoja, kiek sutaupytų „šešėlyje“ Premium 6

Dėliojant paramos priemones verslui, svarstoma apie mechanizmus, kad ji pasiektų ir tuos, kurie buvo paveikti...

Gazelė
2020.11.11
„McDonald's“ valgiaraštyje atsiras „McPlant“ – mėsainis be mėsos 2

Daugėjant žmonių, nevalgančių mėsos, didžiausias pasaulyje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“...

Paslaugos
2020.11.10
Gaja: skonio kelionė į Pjemontą Premium

Pasaulyje siaučiant pandemijai, deja, tenka atsisakyti fizinių kelionių. Tačiau keliauti galima ne tik...

Laisvalaikis
2020.11.08
„Taurakalnio“ vadovė M. Čereškaitė: turėsim pradėti nuo nulio Premium 3

„Ši krizė bus ilgesnė, negu bet kuri kita buvusi, ir jai pasibaigus mes kitaip gyvensim, kitaip matysim.

Laisvalaikis
2020.11.06
Moliūgų galimybės – neaprėpiamos Premium

Moliūgus kai kurie sodininkai vis dar augina dėl jų įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos...

Laisvalaikis
2020.11.02
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
Restoranų savininkai: norime karantino – ir kuo greičiau Premium 22

Neseniai, dar prieš kelias savaites, maitinimo sektoriui žodis karantinas skambėjo kaip keiksmažodis. Padėtis...

Gazelė
2020.10.26
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24
„Bambalynė“ besišaipiusiems įrodė, kaip užkurti verslą, bet virusas atnešė katastrofą Premium 2

Jeigu galima padaryti kitoniškai, kodėl to nepadarius, – tokiu požiūriu vadovaujasi UAB „Bambalynė“ įkūrėjai.

Gazelė
2020.10.21
Kavos namų įkūrėja: nuosavas verslas nepagailėjo staigmenų Premium 3

Kavos namai „Coffee Spells“ sostinėje veikia vos metus, tačiau jų įkūrėjai teko tiek kartų keisti verslo...

Gazelė
2020.10.14
Platformoje „Talonai.lt“ įsigyta kuponų už 33.000 Eur, bet išsigryninti klientai neskuba Premium

Pirmasis karantinas jau senokai baigėsi, tačiau klientai ir toliau demonstruoja solidarumą su smulkiuoju...

Gazelė
2020.10.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus