Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Publikuota: 2019-04-15
Puikia virtuve garsėja „Almendro 13“. mistabernasfavoritas.com nuotr.
Puikia virtuve garsėja „Almendro 13“. mistabernasfavoritas.com nuotr.
 

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis gatvės barų, kavinių, restoranų sezonas prasideda maždaug balandį – būtent šios vietos šiltąją metų pusę būna gyvybingiausios, linksmiausios, įdomiausios.

Tai – kalbant apie žmones, atmosferą, linksmybes. O apie maistą – tapų gausi visur ir visada, greičiausiai užkandžiai bus skanūs, pagaminti iš šviežių produktų. Apsispręsti gali reikėti tik dėl to, kokių užkandžių norėsi – kai kuriuose miesto baruose siūloma naujų, originalių tradicinio ispaniško užkandžio variantų.

Revoliucija

1997 m. trys draugai – Pablo, Javi ir Jose – Madrido centre atidarė nedidelį barą „Casas Lucas“, pasakojama britų dienraščio „Guardian“ interneto svetainėje. Svečius jie sumanė vaišinti originaliais, įdomiais užkandžiais ir patiekalais, pagamintais iš šviežių, aukščiausios klasės produktų iš netoliese veikiančio turgaus. Tapas šeimininkai gamino naudodami įvairiausias technikas ir receptus iš viso pasaulio. Tai buvo nedidelis atradimas Madride, kur nuo visur siūlomų, nors ir skanių derinių iš pomidorų, alyvuogių, aliejaus, acto, jūros gėrybių, gali pavargti ir miesto svečias.

nuotrauka::1

Tuomet „Casa Lucas“ šeimininkai buvo novatoriai – prireikė beveik dešimtmečio, kol kitų tapų barų šeimininkai „pasigavo“ jų atradimą. Pasak britų, dabar kūrybingiausi miesto virtuvės meistrai tradicinių užkandžių receptus ir derinius drąsiai maišo su skirtingų pasaulio virtuvių skoniais ir varžosi siūlydami vis kitokių, vis įdomesnių tapų variantų. Madrido La Latina rajone, miesto centre, esantys barai ir kavinės ir yra pagrindinis naujųjų užkandžių „gaminimo katilas“.

Pavyzdžiui, „Casa Lucas“ valgiaraštyje galima rasti bare gamintų, jūros gėrybėmis ir aštriomis daržovėmis įdarytų juodųjų makaronų (canneloni) su sūrio ir grietinėlės padažu, o netoliese esančiame bare-restorane „La Musa Latina“ gurmanams bus įdomu paragauti visą degustacinį meniu.

Madrido baruose vyksta revoliucija, jos rezultatai – netikėti, tikina „Guardian“.

Sapnai ant stalo

Puikiu maistu ir išradingais kokteiliais garsėjantį puošnų „Ole Lola“ restorano interjerą sukūrė vienas iš trijų jo savininkų Danielis Castillo. Iš paveikslų į ant patogių ryškiaspalvių minkštasuolių įsitaisiusius klientus žvelgia matadorai ir samdomos gedėtojos – šiame bare sugyvena tradicija ir modernumas. Panašios koncepcijos laikomasi ir virtuvėje: lėkštėse virėjai suderina ir traškią keptą žuvį, ir perregimo plonumo tortilijas. Pasak britų, bare patiekiamos XXI a. tapos – naujos, originalios, bet nepraradusios senosios ispaniškos virtuvės savybių.

nuotrauka::2

Pasak vietinių pasakojimų, „Baco y Beto“ baro šeimininkas Beto yra sugalvojęs ypatingą naujų užkandžių receptų kūrybos metodą. Sekmadieniais jis nedirba – tomis dienomis jis eksperimentuoja ir valgomais bando paversti šeštadienio sapnus. Sakoma, vienas iš tokių susapnuotųjų yra tekiloje ir sojų piene marinuotos anties krūtinėlės užkanda – išties ne itin klasikinis tapų derinys.

Paplūdimys bare

Netoli „Baco y Beto“ ir „Ole Lola“ veikia erdvus baras „Ojala“. Į šį užkandžiauti verta sukti su būriu draugų ar svečių – degustacinis tapų valgiaraštis (tunu įdaryti pyragėliai, lašišų užkandėlės, karamelizuota vištiena, daržovės ir t.t.) yra nuostabus Madrido fusion virtuvės pavyzdys. Rūsyje įrengtas „paplūdimio“ kokteilių baras – ant smėliu užpiltų grindų nuostabu šokti basiems.

„Tempranillo“ baro šeimininkai savo svečiams siūlo tik ispaniškų vynų – rinktis galima iš poros šimtų skirtingų rūšių, o prie gėrimų patiekia puikių užkandžių. Vienas iš jų – ant grotelių keptos krevetės su skrebučiu. „Tempranillo“ šeimininkė Juan anksčiau dirbo padavėja Ispanijos Senate, todėl bare dabar sutiksi jaunų ir vyresnių valstybės tarnautojų, įsitaisiusių vakaroti prie pat baro. Jei tokių pažinčių neturite, geriau į barą atvykite tada, kai jis atsidaro – apie 20 val., ir tikėkitės, kad stalelį gausite.

„The Guardian“ žurnalistai vardija toliau: mažiukas „La Concha“ panašesnis į nedidelę Londono kavinę nei Madrido tapų barą. Jame patiekiami puikūs maži sumuštinukai su rūkyta menke, dumplainiais, alyvuogių aliejumi ir paprikomis – žuvis įtiks karaliui (ar bent jo katinui).

nuotrauka::3

„Almendro 13“ ištroškusiems svečiams siūlo tik silpnuosius alkoholinius gėrimus: alų, baltąjį vyną, cheresą. Užsisakykite taurę baltojo vyno ar šiame bare maišomo keisto alaus ir vynuogių sulčių kokteilio ir mėgaukitės garsiosiomis „Almendro 13“ roscas – didžiulėmis apskritomis bandelėmis, įdarytomis sūriu, lašiša ir kumpiu. Vienos užteks 2–3 draugams.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau