Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Publikuota: 2019-04-15
Puikia virtuve garsėja „Almendro 13“. mistabernasfavoritas.com nuotr.
Puikia virtuve garsėja „Almendro 13“. mistabernasfavoritas.com nuotr.
 

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis gatvės barų, kavinių, restoranų sezonas prasideda maždaug balandį – būtent šios vietos šiltąją metų pusę būna gyvybingiausios, linksmiausios, įdomiausios.

Tai – kalbant apie žmones, atmosferą, linksmybes. O apie maistą – tapų gausi visur ir visada, greičiausiai užkandžiai bus skanūs, pagaminti iš šviežių produktų. Apsispręsti gali reikėti tik dėl to, kokių užkandžių norėsi – kai kuriuose miesto baruose siūloma naujų, originalių tradicinio ispaniško užkandžio variantų.

Revoliucija

1997 m. trys draugai – Pablo, Javi ir Jose – Madrido centre atidarė nedidelį barą „Casas Lucas“, pasakojama britų dienraščio „Guardian“ interneto svetainėje. Svečius jie sumanė vaišinti originaliais, įdomiais užkandžiais ir patiekalais, pagamintais iš šviežių, aukščiausios klasės produktų iš netoliese veikiančio turgaus. Tapas šeimininkai gamino naudodami įvairiausias technikas ir receptus iš viso pasaulio. Tai buvo nedidelis atradimas Madride, kur nuo visur siūlomų, nors ir skanių derinių iš pomidorų, alyvuogių, aliejaus, acto, jūros gėrybių, gali pavargti ir miesto svečias.

nuotrauka::1

Tuomet „Casa Lucas“ šeimininkai buvo novatoriai – prireikė beveik dešimtmečio, kol kitų tapų barų šeimininkai „pasigavo“ jų atradimą. Pasak britų, dabar kūrybingiausi miesto virtuvės meistrai tradicinių užkandžių receptus ir derinius drąsiai maišo su skirtingų pasaulio virtuvių skoniais ir varžosi siūlydami vis kitokių, vis įdomesnių tapų variantų. Madrido La Latina rajone, miesto centre, esantys barai ir kavinės ir yra pagrindinis naujųjų užkandžių „gaminimo katilas“.

Pavyzdžiui, „Casa Lucas“ valgiaraštyje galima rasti bare gamintų, jūros gėrybėmis ir aštriomis daržovėmis įdarytų juodųjų makaronų (canneloni) su sūrio ir grietinėlės padažu, o netoliese esančiame bare-restorane „La Musa Latina“ gurmanams bus įdomu paragauti visą degustacinį meniu.

Madrido baruose vyksta revoliucija, jos rezultatai – netikėti, tikina „Guardian“.

Sapnai ant stalo

Puikiu maistu ir išradingais kokteiliais garsėjantį puošnų „Ole Lola“ restorano interjerą sukūrė vienas iš trijų jo savininkų Danielis Castillo. Iš paveikslų į ant patogių ryškiaspalvių minkštasuolių įsitaisiusius klientus žvelgia matadorai ir samdomos gedėtojos – šiame bare sugyvena tradicija ir modernumas. Panašios koncepcijos laikomasi ir virtuvėje: lėkštėse virėjai suderina ir traškią keptą žuvį, ir perregimo plonumo tortilijas. Pasak britų, bare patiekiamos XXI a. tapos – naujos, originalios, bet nepraradusios senosios ispaniškos virtuvės savybių.

nuotrauka::2

Pasak vietinių pasakojimų, „Baco y Beto“ baro šeimininkas Beto yra sugalvojęs ypatingą naujų užkandžių receptų kūrybos metodą. Sekmadieniais jis nedirba – tomis dienomis jis eksperimentuoja ir valgomais bando paversti šeštadienio sapnus. Sakoma, vienas iš tokių susapnuotųjų yra tekiloje ir sojų piene marinuotos anties krūtinėlės užkanda – išties ne itin klasikinis tapų derinys.

Paplūdimys bare

Netoli „Baco y Beto“ ir „Ole Lola“ veikia erdvus baras „Ojala“. Į šį užkandžiauti verta sukti su būriu draugų ar svečių – degustacinis tapų valgiaraštis (tunu įdaryti pyragėliai, lašišų užkandėlės, karamelizuota vištiena, daržovės ir t.t.) yra nuostabus Madrido fusion virtuvės pavyzdys. Rūsyje įrengtas „paplūdimio“ kokteilių baras – ant smėliu užpiltų grindų nuostabu šokti basiems.

„Tempranillo“ baro šeimininkai savo svečiams siūlo tik ispaniškų vynų – rinktis galima iš poros šimtų skirtingų rūšių, o prie gėrimų patiekia puikių užkandžių. Vienas iš jų – ant grotelių keptos krevetės su skrebučiu. „Tempranillo“ šeimininkė Juan anksčiau dirbo padavėja Ispanijos Senate, todėl bare dabar sutiksi jaunų ir vyresnių valstybės tarnautojų, įsitaisiusių vakaroti prie pat baro. Jei tokių pažinčių neturite, geriau į barą atvykite tada, kai jis atsidaro – apie 20 val., ir tikėkitės, kad stalelį gausite.

„The Guardian“ žurnalistai vardija toliau: mažiukas „La Concha“ panašesnis į nedidelę Londono kavinę nei Madrido tapų barą. Jame patiekiami puikūs maži sumuštinukai su rūkyta menke, dumplainiais, alyvuogių aliejumi ir paprikomis – žuvis įtiks karaliui (ar bent jo katinui).

nuotrauka::3

„Almendro 13“ ištroškusiems svečiams siūlo tik silpnuosius alkoholinius gėrimus: alų, baltąjį vyną, cheresą. Užsisakykite taurę baltojo vyno ar šiame bare maišomo keisto alaus ir vynuogių sulčių kokteilio ir mėgaukitės garsiosiomis „Almendro 13“ roscas – didžiulėmis apskritomis bandelėmis, įdarytomis sūriu, lašiša ir kumpiu. Vienos užteks 2–3 draugams.

Žinote, ką norite žinoti?
Užsisakykite personalizuotą naujienlaiškį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 9

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07
Greitų pietų koncepciją eksportuos į Maskvą – planuoja atidaryti 50 restoranų Premium 11

Šešis pietų restoranus „iLunch“ sostinės verslo centruose valdanti UAB „Inovatyvūs restoranai“ suplanavo...

Paslaugos
2019.04.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau